Autor Wątek: POMPOWTRYSKI - wymiana czy regeneracja ?  (Przeczytany 35100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: POMPOWTRYSKI - wymiana czy regeneracja ?
« Odpowiedź #50 dnia: 14 - Października - 2017 - 10:51:16 »
Pominę fakt namawiania do świadomego oszukiwania innych ludzi i w dużym skrócie napiszę jeszcze raz - lepiej zregenerować swoje pompo-wtryskiwacze w uczciwym i dobrym zakładzie z fakturą, niż kupować na szrotach po jednym wtrysku i testować swoje nerwy, czy taki zakup się udał czy może jest to wtopa. Jeżeli przed zakupem takich pompo-wtrysków miałbym fizyczną możliwość sprawdzenia jak działają w innym aucie i cena byłaby o co najmniej połowę niższa od tych po regeneracji, to prawdopodobnie wtedy zakupiłbym taki komplet z innego auta. W przypadku zakupu z aukcji na odległość nikt nie ma żadnej pewności od kogo i w jakim stanie kupuje te części. A to już jest zwykła loteria i raczej niewielu na niej wychodzi plus.

@peters, zamieszczam link do zakładu z którego strony cytowałem zamieszczone powyższe ceny i moja rada jest taka: poszukaj w necie opinii na jego temat, zadzwoń do nich i wypytaj, jak wygląda cała sprawa regeneracji, ceny i gwarancji na usługę i podziel się tymi informacjami z innymi w tym temacie. Sam osobiście nie mam żadnego interesu w zamieszczeniu linku akurat do tego zakładu, ale po lekturze ich strony sądzę że to nie będzie zły wybór: http://www.regeneracja-pompowtryskiwaczy.pl

Jeżeli ktoś ma sprawdzony zakład naprawy pompo-wtryskiwaczy, to nic nie stoi na przeszkodzie aby się tymi informacjami podzielił z innymi na forum ;)

Offline peters

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #51 dnia: 14 - Października - 2017 - 11:21:36 »
Z Tego co mi mowil moj mechanik gość co sprzedaje czesci jest uczciwy. Ale dzis z ta uczciwością bywa rożnie. Pochodzi z Włocławka. Jesli nie beda w idealnym stanie to daje swoje do regeneracji. Na co mi dwa komplety szrotów. Auto z początku miało iść do sprzedaży ale teraz ze względu na większa dokonana inwestycje zostaje w domu. Na jak długo nie wiem. Na razie trzeba zrobic aby pojeździć co najmniej 2,3 lata. Zreszta ja niechętnie sprzedaje auta gdyz najpierw staram sie je doprowadzić do ładu a potem cieszyc sie nim. Ale zawsze jest cos do zrobienia ,tym bardziej ze to słabe jakościowo sa auta. Najbardziej trwała jest 1 generacja ktora kupiłem ojcu wczesniej.
Życie jest ciężkie. Szczególnie jak się auta psują.
I brak czasu na wszystko.

Offline raventes

• clubmen
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: WOS
« Odpowiedź #52 dnia: 14 - Października - 2017 - 12:02:56 »
@peters , a czy Twój mechanik jest w stanie zagwarantować Ci uczciwość sprzedawcy, i czy Twój mechanik wykona Ci usługę za darmo  :question: Pamiętaj, że usługa wymiany pompowtrysków by została wykonana dobrze, to nie tylko wymiana samych pompowtrysków, ale również np za każdym razem należy wymienić oringi na nich , że nie wspomnę o stosownej uszczelce ( wiem, że osobnym tematem jest stosowanie tego w praktyce, ale to już osobny temat ). Oczywiście możesz dać swoje do regeneracji, gdy okaże się, że te które zakupiłeś, wraz z poniesionymi dodatkowymi kosztami są szrotem. Pytanie jest jedno. Czy warto ryzykować i ponosić co najmniej 2 - krotnie te same koszta, czy zrobić od razu raz, a porządnie  :question:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #53 dnia: 14 - Października - 2017 - 16:41:52 »
Z Tego co mi mowil moj mechanik gość co sprzedaje czesci jest uczciwy.
Gość co sprzedaje te pompo-wtryski, może i jest uczciwy i nawet święcie przekonany że sprzedaje sprawne pompki ale ani on ani nikt inny nie zagwarantuje że te dobre wtryski nie zaczną szwankować za 1-2 tyś. km - tego nikt nie wie i nikt tego nie zagwarantuje. Przy regeneracji w dobrym zakładzie dostajesz fakturę i gwarancję na ileś tam czasu lub kilometrów, nawet jak nie będziesz mógł skorzystać z samej gwarancji (z rożnych względów) jest jeszcze 2-letnia rękojmia. Po regeneracji w dobrym zakładzie dostajesz nie tylko fakturę na części i robociznę ale też potwierdzenie wkładu finansowego do tego auta co dla np. ubezpieczyciela oznacza podniesienie wartości twojego auta. Przy późniejszej odsprzedaży auta, dla następnego właściciela taka faktura to niezaprzeczalny dowód wykonanej naprawy i gwarancja uczciwego zakupu.

Offline peters

« Odpowiedź #54 dnia: 15 - Października - 2017 - 09:12:22 »
To prawda co piszecie. Mechanik nie wykona mi usługi za darmo nawet jeden raz a co dopiero dwa czy trzy. Tym bardziej ze dochodzą jeszcze koszta oringow i dojazdu do niego. Wiec koszta rosną. A człowiek biedny nie moze oszczędzać po płaci dwa razy. Taka jest prawda.

Dodano:  17 - Października - 2017  -  10:21:25
Zdecydowałem sie na naprawę swojego felernego 4 wtrysku. A czy bede sprawdzał wszystkie czy tylko jeden zobaczymy. Na razie walcze z konserwacja okolicy aku. A jutro wio na lawecie do mechanika i sie rozegra .

Dodano:  20 - Października - 2017  -  16:04:41
Miedzy czasie przed wymiana pompek wymienilem filtr paliwa na filtrona I jest problem od 3 dni Z zapaleniem auta. Na starym filtrze to samo. Cisnienie w ukladzie paliwowym max. 1 bar. Byla zmiana 3 pomp vakum I ten sam wynik. Jakies podpowiedzi koledzy. Rece juz opadaja.

[mod]Scaliłem posty: raventes[/mod]

Offline raventes

• clubmen
« Odpowiedź #55 dnia: 20 - Października - 2017 - 16:07:16 »
Regeneruj pompowtryski - wszystkie 4 naraz.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #56 dnia: 20 - Października - 2017 - 18:31:48 »
Cisnienie w ukladzie paliwowym max. 1 bar.
Ciśnienie mierzone manometrem czy kompem ?Zawór ciśnienia sprawdzony ?Kondycja pompy podającej/zasilanie sprawdzone ?

Offline peters

« Odpowiedź #57 dnia: 20 - Października - 2017 - 22:27:06 »
Zmierzone manometrem wkręcony króciec z wężykiem i zegarem zamiast zaslepki w pompie podciśnienia. Jak zapali na Plak to wzrasta do 3 barow.
Pompki poszły drugie. Na razie nie regeneruje swoich.
Układ jest częściowo zapowietrzony mimo walki 2 dzień. Po konserwacji nadwozia chcialem wymienić filtr paliwa ,poszedl filtron.Jezdze dwa lata i chcialem zapobiec problemow zima ,tym bardziej ze mnie nie bedzie tutaj w PL.
Odpowietrzenie tego silnika jest 10 razy gorsze od Perkinsa.Na kroccu wychodzacym z pompy idacym do  filtra paliwa idzie po skończonym kreceniu rozrusznikiem pare lyzek paliwa i powietrze. Miedzy czasie pojawil sie nowy blad i swieci sie caly czas w zegarach kontrolka ESP.
Blad byl wcześniej,zastanawiam sie teraz czy on nie powodowal tez zla prace pompek. Ale auto palilo od strzala i nie bylo z tym problemow. Sorki ze pisze troche chaotycznie ale jestem zmeczony po kilku dniach walki z tym autem.

01314- Engine Control Module 013 Check DTC Memory -Intermittent
Za chwile zaloze nowy temat z wiazku z tym bledem.

Zawór ciśnienia sprawdzony ?Kondycja pompy podającej/zasilanie sprawdzone ? Kolego jakies podpowiedzi ,prosze.
Gdzie jest ten zawor ? Podpowiem pompa w zbiorniku daje ladnie paliwo do filtra. Jak zdejme przewod paliwowy to przez moment po przekreceniu kluczyka idzie paliwo.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #58 dnia: 21 - Października - 2017 - 06:33:49 »
Pod blaszką w której znajduje się korek gdzie podłączałeś manometr znajduje się sito (precyzyjny filtr).Jeśli w nim zaobserwujesz syf w postaci metalowych opiłków możesz zacząć myśleć o kolejnej pompie tandemowej (regeneracja przewyższy kosztami zakup używki ).Jeśli zamontowałeś pompę która leżała dość długi czas nie zabezpieczona w żaden sposób (bez paliwa w środku )może być tak że tylko z nazwy jest to pompa .Jeśli jesteś pewien że pompa w zbiorniku jest ok. układ paliwowy szczelny do pompy tandemowej to po chwili kręcenia układ powinien sam się odpowietrzyć (pod warunkiem że uszczelniacz wałka w pompie tandemowej jest ok.)Jeśli będzie padnięty zacznie podnosić się poziom oleju do którego pompa będzie dolewać ropy .Przy tej usterce występują również problemy z odpalaniem po dłuższym postoju jak i uzyskanie właściwego ciśnienia bo do pompy (układu paliwowego ) dostaje się powietrze zaciągane przez ten właśnie uszczelniacz i w efekcie pompa robi spienioną ropę .Do efektów wizualnych tej usterki można dołożyć kopcenie z wydechu i nierówną pracę silnika po uruchomieniu .Pompa tandemowa powinna dawać około 30-40 bar jeśli będzie dawała 10-15 bar silnik też powinien chodzić bez problemów .Każda pompa paliwowa posiada zawór ciśnienia i po przekroczeniu danej wartości nadmiar zostaje upuszczony tak by nie doszło do jej uszkodzenia .Jeśli jest otwarty /uszkodzony rzutuje to na wydajność takiej pompy .Jako że pompa tandemowa tłoczy ropę bezpośrednio w kanał znajdujący się w głowicy to nieszczelność na którymś z oringów nieszczęsnych wtryskiwaczy ma wpływ na ciśnienie jakie wytworzy .Sprawdź poziom oleju (czy nie przybyło go dość drastycznie )bo za chwilę oprócz problemu z wtryskiem czy pompą dojdzie jeszcze problem z panewkami (zatarciem silnika ).

Offline peters

« Odpowiedź #59 dnia: 21 - Października - 2017 - 07:36:56 »
Pompa vakum była przezemnie odkręcona od silnika świeżo przywiezionego z zagranicy. I ciekła z niej ropa. Wiec czystość jest ok. Bardziej mnie nurtuje ten błąd w ABS. Oleju nie przybywa. Stan jest ok. Bez zmian od początku do dzis.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #60 dnia: 21 - Października - 2017 - 08:00:57 »
Możesz pokusić się zrobić test z butelki omijając filtr paliwa i pompę w zbiorniku .Wyjmujesz przekaźnik pompy (by nie zalać wszystkiego ropą ) podłączasz pompę tandemową bezpośrednio z butelki (naturalnie ropa musi być czysta ).Wężyk zasilający jak i powrotny do butelki poniżej lustra ropy i kręcisz aż się odpowietrzy i zacznie pracować (prowizoryczny zbiornik naturalnie powyżej pompy tandemowej ) .Jeśli z przewodu powrotnego będzie walił nadmiernie bąblami powietrza zawęzi to pole poszukiwań do pompy lub uszczelnień wtrysków .Jeśli powietrza / bąbli nie będzie a auto będzie odpalać normalnie da to odpowiedź o nieszczelności w okolicy filtra paliwa .Warto do takiego sprawdzenia auto pozostawić z podłączoną butelką na dłuższy czas i próbę odpalenia wykonać kilkukrotnie w dłuższych odstępach czasu (np.całą noc )
Błędem o którym piszesz chwilowo bym się nie przejmował (chyba że z testu butelką nic nie wyjdzie )

Offline peters

« Odpowiedź #61 dnia: 23 - Października - 2017 - 22:52:06 »
Niestety nic nowego nie udało sie osiągnąć. Auto wróciło do domu znow na mojej lawecie. Sa rożne teorie : a to ze nowe pomki rozkodowały sterownik ,a to ze pomki stare orginalne co były w nim ,sa  zle ustawione bo nie na listwę itp. Jutro podjade i gość mi sprawdzi czy sa mapy w sterowniku gdyz rozładowując aku mogło do tego dojść. Jaka jest prawda i dlaczego to ńie hula to tylko chyba Bóg na ńiebie wie. Zabrakło pomysłu i ciagle odpalanie na Plak lub gaz propan butan nic nie daje. Szkoda mojego zdrowia i sił na trupa.

Offline raventes

• clubmen
« Odpowiedź #62 dnia: 24 - Października - 2017 - 14:04:56 »
Sprawdzałeś kąt synchronizacji wałka  :question:

Offline peters

« Odpowiedź #63 dnia: 24 - Października - 2017 - 14:14:06 »
Nie. Czujnik obrotów wału korb. Działa gdyz na Vag com pokazuje obroty jak kręcę rozrusznikiem. Jak to sprawdzic kolego ? Znalazłem co to jest czyli odpowiedzialne za początek wtrysku. Manualnie tylko było ruszane do przodu i do tylu. Bez reakcji silnika i wróciłem do punktu wyjścia.

Offline raventes

• clubmen
« Odpowiedź #64 dnia: 24 - Października - 2017 - 16:23:26 »
Podpinasz VAG. Wchodzisz kolejno w grupy 01  ( Silnik ) --> 08 --> ( Bloki pomiarowe ) --> Grupa 004.  Kąt synchronizacji wałka wskazany jest w tej grupie jako ostatni z prawej strony. Jego wartość powinna być maksymalnie zbliżona do zera, a najlepiej żeby wynosiła zero. Pomiarów dokonuje się przy rozgrzanym silniku do temperatury 90 stopni.

Offline peters

« Odpowiedź #65 dnia: 24 - Października - 2017 - 21:23:35 »
Tak sprawdzilem,wacha sie od -1,5 do -1. Wartosc trudno okreslic gdyz skacze caly czas. Auto nie pali wiec jak tylko bedzie 'gadac ' to dogram sprawe w okolice '0' Po wymianie aku  pojawil sie błąd 18263 - powertrain data bus software version monitoring. Potem juz sie nie powtarzal. Nie wiem czy martwic sie tym czy nie. Rożnie na necie o nim piszą.
Jak przekrece kluczyk pompka w baku sie odzywa wiec chyba mapy w sterowniku nie sa uwalone. Bo człowiek juz od zmyslow odchodzi. Czekam w kolejce na magika elektronika co robi niezle fury m.in zmienia elektryke z anglika na EU. Robil mi pare rzeczy w Vw T4. Jutro lub w czwartek bede wiedzial co i jak jak cos grubszego to wstawiam do goscia na warsztat i nie ustawiaja wszystko od poczatku po swojemu. Chca ustawiac pompki wg. katomierza itp.Niech robią ja znam zasadę. A moze diabeł tkwi w szczegółach. Nie chcialem palić mostów ale mówił o przypisywaniu pompek do sterownika. Mylił systemy zasilania.

Dodano:  27 - Października - 2017  -  20:42:40
Po kilku dniach walki okazalo sie ze pomylilem ze soba dwa wezykow powrotne. Wrzuce fotke ,gdyz nie zdazylem zrobic dzis jak bylo widno. Auto pali od strzala. Problem z 4 pomka pozostal. Na dniach sprawdze na vagu czy zmiana pomogla na 3 tlok. Dobrze ze nie walem sie w mechanikow którzy podejrzewam nie rozwiazali by mojego bledu  przez zastosowanie dwoch chlodnic paliwa.

[mod]Scaliłem posty: raventes[/mod]

Dodano:  01 - Listopada - 2017  -  18:33:03
A więc wczoraj jeździłem z podpiętym VAG-iem.
Bipy na 2 cylindrze są za wysokie. Średnio pokazują lekko poniżej 100. Widocznie pompka z 4 poszła na drugi cylinder.
Nie wiem jak to się stało, a miała iść na 3. Zmęczenie zawodowe.
Co ciekawe zauważyłem że jak jadę spokojnie to wartość wzrasta. Jak zaczynam ostra jazdę do wartości maleją.
Czy to normalne koledzy ?
Wcześniej było odwrotnie, przed wymianą filtra i wyjęciem pompek.
Kat synchronizacji jest ustawiony na rozgrzanym silniku na -2.
Nie wiem czy zostawić czy zmienić na -1. Regulacja dźwigienki to 180'.
Kąty osadzenia pompek wg. Instrukcji na necie turbodiesel.hswg.pl.

[mod]Ponownie scaliłem posty: raventes[/mod]

Offline tommi

• VW: Passat B6
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMR
  • Moc: 170 KM
  • Rej: SW
« Odpowiedź #66 dnia: 10 - Października - 2022 - 16:15:07 »
Witam wszystkich, przejrzałem cały dział warsztat, ale znalazłem nigdzie wątku regeneracji pompowtrysków.
Mam do Was pytanie, czy lepiej zregenerować te wtryski co mam (Siemens z ta wtyczka wychodzącą do góry) czy wymienić je na już zregenerowane?
Jakie jest Wasze zdanie?

Czy moglibyście polecić jakiś warsztat, który dobrze regeneruje wtryski na śląsku? 

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #67 dnia: 10 - Października - 2022 - 19:50:00 »
czy lepiej zregenerować te wtryski co mam ( Siemens z ta wtyczka wychodzącą do góry ) czy wymienić je na juz zregenerowane? Jakie jest Wasze zdanie?
Bez różnicy byle z zakładu z dobrymi opiniami. Kupisz już zregenerowane będziesz mial krótszy przestój niż wówczas, gdy musiałbyś czekać na regenerację swoich.

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #68 dnia: 10 - Października - 2022 - 22:35:44 »
Gdzie , kto sprzedaje wtryski zregenerowane siemensa? Jaka kwota? 

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #69 dnia: 11 - Października - 2022 - 08:21:32 »
Poniżej odpowiedź na wszystkie Twoje pytania
http://www.pompowtryskisiemens.pl/

Offline tommi

« Odpowiedź #70 dnia: 11 - Października - 2022 - 10:11:41 »
Dzieki za podpowiedz.
Na olx sa , wpisz wtryski BMR, szukalem ostatnio i znalazlem kilka ogloszen. Chyba tak zrobie ze podjade kupie zregenerowane a swoje zostawie, tak bedzie najszybciej. Czy moglibyscie polecic jakis sprawdzony warsztat, ktory regeneruje wtryski w wojewodztwie slaskim?

Na forum piszemy zrozumiale w języku Polski - proszę o tym pamiętać. Dziękuję.

Offline Pawel123

• new
« Odpowiedź #71 dnia: 11 - Października - 2022 - 14:27:14 »
Tam coś zauważyłem że cenę podają że 300 zł ale nie więc za co dokładnie. Jednak mogę powiedzieć że u Jacka z Łowicza  koszt zrobienia takich czterech pompowtryskow siemensa  to koszt 3500 zł więc nie wiem jaka jakość jest tej roboty by później czasem ponownie nie pisać gdzieś po forach że coś nie chodzi poprawnie. Co innego siemens na piezo a co innego bosch na elektromagnetyku.

Offline tommi

« Odpowiedź #72 dnia: 11 - Października - 2022 - 14:41:56 »
Na OLX za simensa ceny wahają sie od 600zl za sztukę do 3600 zl za komplet. 300 zl za regeneracje jednego wtrysku to bardzo mało, wychodzi o polowe taniej.ciekawe jakie są opinie tego warsztatu.

Offline Pawel123

• new
« Odpowiedź #73 dnia: 11 - Października - 2022 - 17:44:53 »
Dlatego mi się wydaje że za 300 zł to można conajwyzej rozebrać I wyczyścić  taki wtrysk. Mi za wymianę końcówek rozpylajacych i regulacje w pompowtryskach od 1.9 na końcówkach firada z wydajnością hf+25% w Nadarzynie  skasowali 1600 zł ale to było chyba z 8 lat temu. Posmigalem z rok czy ile tam i jeden się skiepszczyl wtrysk więc wysłałem do Łowicza. Ten się złapał za głowę co ram nawyrabuane było bo ciśnienia rozjechane i w jednym wtrysku cewka urwana.  Naprawa czyli wymiana cewki i regulacja ciśnień to kosztowało mnie to 1100 zł ale warto było. Silnik nie ten i zero podkapcania. Miałem wtedy 205 koni i 444 Nm ale myślę że po korekcie po zrobieniu pompek moznaby celować sporo wyżej bo turbo było na 240 koni wydajne. Także po tych przygodach to ja unikam takich pseldo regeneracji.  A Nadarzyn mi robił też pompki do golfa  i też reklamację dwa razy robiłem i sprzedałem auto w sumie z pompkami wcale nie idealnymi.

Offline tommi

« Odpowiedź #74 dnia: 13 - Października - 2022 - 18:20:07 »
Czyli nie ma co regenerować byle gdzie bo nie warto na tym akurat oszczędzać. Panowie czy ktos z Was regenerował pompki w jakimś warsztacie na śląsku?Mogli byście cos polecić?

Tagi wątku: