Autor Wątek: PRZEGUBY  (Przeczytany 39662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
PRZEGUBY
« dnia: 21 - Marca - 2016 - 23:13:29 »
Stanąłem przed koniecznością wymiany obydwu  przegubów na prawej półosi.
Miałem już to samo ok. 1,5 roku (ok 50 tys. km) temu i wtedy kupiłem kompletną półoś firmy GSP i po tym czasie przegub wewnętrzny telepie a zewnętrzny z powodu rozerwanej gumy stuka na zakrętach.
Pytanie brzmi co ewentualnie kupic? Szukać nowych przegubów jakiejś konkretnej firmy czy znowu założyć to GSP i jakiś czas pojeździć czy może poszukać zdrowej półosi używanej i też na jakiś czas mieć spokój?
Sam nie wiem który wariant wybrać.
A może założyć od czegoś innego?  Tylko od czego ewentualnie i jakie musiały by być przerobione elementy żeby to wszystko działało? Ktoś już przerabiał takie coś?

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: PRZEGUBY
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Marca - 2016 - 23:38:01 »
Ta firma GSP to takie sobie, powiedział bym że to półka ekonomiczna. Nie polecam tego nikomu. Lepiej wziąć po regeneracji z porządnego i sprawdzonego warsztatu albo kupić nowe z tym że nowe z dobrej firmy to cena kosmos.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Marca - 2016 - 10:01:04 »
Ostatnio byłem u znajomego i on przekładał skrzynię z automatu na manual w audi A4 B7 i te przeguby w audi wyglądają łudząco podobnie jak w sharanie.
Da się je zastosować tzn. czy pasują na flansze i półoś będzie do nich pasowała? Przerabiał to ktoś?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Marca - 2016 - 12:52:22 »
Pasują takie przeguby bo są identyczne z audi a4 a6 a8 różne silniki i Benz i diesel ważne ze 4x4 tiptronic. Problem w tym ze nie ma nowych takich przegubów w sprzedaży.  Zamienniki to kible.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Marca - 2016 - 13:46:49 »
To lepiej kombinować z używkami czy odżałowawać i założyć np. lobro czy spidana  jeździć spokojnie kilka lat?
W quattro są inne przeguby niż w FWD? Te z automatu czymś się różnią od manuala?

red@tapatalk

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Marca - 2016 - 16:45:23 »
Nie kupisz nowego spidana czy lobro to koncern gkn bo nie sprzedają tych przegubów wewn tak osobno. Te z audi czy phaetona z tiptronikiem - są takie same jak w sga. Kup uzywke. Kilka lat to raczej pobożne życzenie. No chyba ze mało jeździsz i nie kozystasz z mocy.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Marca - 2016 - 16:59:20 »
Te z manuala różnią się czymś od tych z automata?
Jeśli chodzi o przebieg to na GSP przejechałem z 50 tysięcy i zaczyna trochę trząść.
Mocy mam trochę i niutona większego niż w serii ale z racji że u mnie jest napęd na cztery koła to mniejsze obciążenie na przód np. przy ruszaniu lub przyspieszaniu.

red@tapatalk

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Marca - 2016 - 17:29:21 »
No jak nie zaznajesz uslizgu na przedniej osi to nie ma przeniesienia na tylna oske. Auto wtedy zachowje sie jak przednionapedowe. Juz o tym rozmawialismy. haldex to nei naped na 4 kola jak w aucie terenowym. Pomoze owszme w zime jak sie gdzies zakopiesz czy cos  w tym stylu ale nie ma tka jak w terenowym aucie ze zapniesz staly naped na 4 kola, zalaczysz zwolnice i mozesz nawet wysiąść z auta i na jalowych bedzie jechac pod stromą góre. To nie to auto. Wykozystanie tylnego napedu w haldexie to jakies 2-3 %.

Tak jak pisalem przeguby sa takie same  ale tylko w tych autach z napedem na 4 kola z automatycnza skrzynia tiptronic.  Automaty czy inne konfiguracje maja inne rpzeguby nie pasujace poprostu. Na SGA o tym rozmawialismy a nawet rozmawiamy co jakis czas  bo to temat ze tak powiem zawsze aktualny. konstrukcja teg rodzaju przegubu sprawia ze nic to nie pomoże i te przeguby beda sie zuzywac chocby je zrobiono ze zlota nawet. Jezdzac dynamicznie i wykozystujac niuton te przeguby beda siadać. Jak bylem pierwszym razem na chipsie to odrazu mi Robert mowil ze przeguby beda siadac co sie oczewiscie sprawdzilo.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Marca - 2016 - 17:43:29 »
Sharan nie jest terenówką i nie chce zaśmiecać tego topicu ale przy ostrzejszym ruszaniu uczestniczy też tylny napęd.
Nie o napęd taki czy inny tu chodzi - przeguby mnie i pewnie jeszcze kilka osób interesują.
Quattro i oska miały inne przeguby (zakładając że obydwa miały tiptronic)?
Będę takich szukać.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

red@tapatalk

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 22 - Marca - 2016 - 17:45:47 »
jesli zaznasz uslizg przedniej osi oczewiscie. Inaczje nei zalaczy sprzeglo haldexa tylu.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #10 dnia: 22 - Marca - 2016 - 19:04:04 »
Wczytując się w wypowiedzi wnioskuję że jak ktoś kupi te z górnej półki cenowej to mają przeżyć długo a te tanie padają jak muchy .Czy ktoś może ma jakieś statystyki ile wytrzymują te drogie a ile te tanie .Bo może jest tak że są dwa razy droższe lub więcej a żywotność wcale nie jest dłuższa dwa lub więcej razy .Idąc tym tokiem myślenia jeśli ktoś samemu serwisuje swój wóz i nie ponosi kosztów wymiany może bardziej kalkuluje się kupić najtańsze i częściej wymieniać a i tak wyjdzie korzystniej i pokona się więcej kilometrów na tych najtańszych porównując ponoszone koszta.No chyba że ktoś dysponuje papierologią ile na jakich da się przejechać i ukrywa takie informacje .Jak dla mnie głównie rozbieżność to cena a jeśli chodzi o jakość takiej czy innej firmy to bardziej fanaberia kupującego .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 22 - Marca - 2016 - 19:35:22 »
Z tym ze nie ma przegubów z górnej półki do tych aut. Nie są dostępne.  Takie kamoka za około 100 czy 120 zł nie jeden już założył i telepotaly gorzej jak te stare. Niekiedy po miesiącu się rozpadaly. Jakieś nieco może lepsze to firmy hart czyli niektórzy mówią ze kup i wyrzuć to są po 220 zł ale ile dają radę?
Jaki sens kupić coś by odrazę telepalo kierą?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #12 dnia: 22 - Marca - 2016 - 20:03:48 »
Właśnie kumpel znalazł 2 półosie z audi a4 tiptronic ale nie wie pamięta  to z quattro czy z ośki one są - idzie je jakoś poznać?  Średnica czy rozstaw otworów? Cena jak dla mnie atrakcyjna więc jakby pasowały problem na jakiś czas z głowy.
Wiem że najprościej porównać ale nie mam nigdzie żadnego przegubu z sharana na wierzchu.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 22 - Marca - 2016 - 20:23:24 »
Wesol---Jak najbardziej można mieć takie podejście do tematu jak mówisz.Nie wiem czy wiesz ale każda część (oprócz elektroniki )ma gwarancję i jeśli taki przegub rozpadnie się po miesiącu podlega gwarancji (co innego wyegzekwowanie takiej gwarancji )Przemilczałeś drugą część prawdy że jak się postarasz to i te z górnej półki cenowej jesteś w stanie zabić latając po łukach ,starcie na skręconych kołach z pełnym niutonem .Jeśli eksploatujesz auto normalnie to i na badziewnych z dolnej półki pojeździsz (inaczej konsumenci by nie kupowali takich produktów i firmy produkujące totalne buble by padły ).To styl jazdy wpływa na żywotność części ( w 90 procentach )a pozostałość to jakość wykonania jak i zastosowany materiał.
Przykładem mogą być przeguby z pojazdu syrena gdzie nieumiejętna jazda zabijała je w zastraszającym tempie przy nieumiejętnej jeździe a byli tacy co latali na jednym komplecie naprawdę spore przebiegi .A wybór jaki miał Kowalski to między fabrycznym a rzemieślniczym.Podobnie było z flanszami ,przegubami w fiacie 126p.   

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 22 - Marca - 2016 - 21:10:36 »
Gulasz ja ci przedstawiłem ci ludzie doświadczyli na tych przegubach. Pamiętam ze ktoś pisał że zmienił na nowy kamoka a następnego dnia już spowrotem na stary bo był lepszy. Nie patrz co i jak jest w innych modelach. To że do golfa znajdę ze trzy godne zamienniki tak do sga porostu nie ma. Robiłem kiedyś na całkiem innym przegubie z opla przeróbkę do sga. Sam wiesz ze da się poprawić fabrykę.
Nie jest tu ważny niuton bo te przeguby siadają przy serii 115 koni tak samo jak w wersji 150 konnej. Kamoka to pewnie jednym startem bym zmielil jak w mlynku. Tyle że nie chodzi tu o ich wytrzymałość tylko oto ze nowy zakładasz i przy 150 kiera telepie. Co mi po takim przegubie. Skręt kół przy przegubach wewnętrznych niewiele ma do gadania.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #15 dnia: 22 - Marca - 2016 - 22:35:41 »
@Gulasz przy takich mocach i momentach obrotowtch jakie generują wspomniane przez Ciebie pojazdy to taki najtańszy chiński przegub przejeździ więcej niż wszystkie pozostałe elementy.
W sharanie nadwozie jest dość ciężkie a moment obrotowy spory i przeguby dostają większe obciążenia.
Co do tanich części to jest na nie popyt bo społeczeństwo niezbyt zamożne i większość woli tanio niż dobrze.
Jeździć samochodem co ma np. 150KM jakby miał 60 to nie jest rozwiązanie.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 22 - Marca - 2016 - 22:50:21 »
I tu sie zgadza. Przy wiekszej mocy w naszych Sharanach leca przeguby i półosie. Jak ostatnio byłem w TuneUp Robert od razu o to zapytał.

andrew7800

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 23 - Marca - 2016 - 13:47:48 »
Pytał bo miał sharana czy nawet dwa. Owszem agresywna jazda wykonczy każdy przegub. One też za szczęśliwe nie są bo to tripod czyli talezykowe. Homokinetyki na kólkach są mocniejsze.

Tego brt na ile mówił ze można dlubnac bo turbo tam jest jak w 130 km a ile w serii takowe wypływają to ciort wie. I jeszcze nie wiem jak z dm bo są różne info ze jest niby takie jak w auy wiec tez się nie poszaleje

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 23 - Marca - 2016 - 14:59:18 »
Tego brt na ile mówił ze można dlubnac bo turbo tam jest jak w 130 km a ile w serii takowe wypływają to ciort wie. I jeszcze nie wiem jak z dm bo są różne info ze jest niby takie jak w auy wiec tez się nie poszaleje

Tak na sucho bo miał zdemontowana hamownię  to mówił że na 170-180 KM i z 380 Nm a co wyda auto to czas pokaże. Na razie czasu mi brak żeby konkretnie się z Robertem ugadać. Sam wiesz najpierw wywiad potem robota.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #19 dnia: 25 - Marca - 2016 - 07:53:01 »
Temat jak to często bywa się rozjechał.
W tym topicu piszemy tylko o przegubach wewnętrznych w sharanie I FL.
Na dywagacje, opinie, dyskusję i porównania wydzieliłem osobny wątek http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2109.0.html

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 25 - Marca - 2016 - 15:50:51 »
W sumie to racja lepiej żyć w niewiedzy tak jest prościej i przyjemniej a i od lat stosowana technika zakupów że jak drogie to musi być dobre będzie przekazywana kolejnym pokoleniom .Nawet jak dowody będą świadczyć inaczej .Jak dla mnie jest to mało zrozumiałe że jak komuś coś padnie w aucie (czy zużyje się przedwcześnie )że nikt nie zastanowi się nawet przez chwilę co było tego powodem tylko wymienia a to znowu pada i tak w koło.
W przypadku dyskusji która została przeniesiona była jak najbardziej na temat i wszystko co zawierały wypowiedzi dotyczyły przegubu jak i elementu z nim współpracującym jakim jest półoś.No chyba że został przeniesiona że zawierała w sobie zbyt wiele prawdy która może być bolesna .
Ilość wyświetleń raczej może wskazywać że nie jedną osobę zaciekawiła dyskusja .Bo raczej autor tego tematu to i tak kupi przegub z górnej półki cenowej choćby całe grono ludzi radziło zakup najtańszego (bo dba o wóz i nie będzie sknerzył parę złotych więcej by był na nim ładny znaczek czy logo znanej firmy )A to że i tak padnie to sprawa trzeciorzędna .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 25 - Marca - 2016 - 16:46:11 »
Tu nie ma przeguow z gornej polki. Sa tylko przeguby z dolnej półki. Masz do wyboru jedynie co to zakup tandety ktora juz na wstepie jest do luftu albo kupno oryginalu ale z używki. Oryginalne przeguby wewnetrzne nie wystepuja w sprzedazy osobno. Jedynie co to sa cale polosie czyli przegub wewnetrzny plus patyk plus przegub zewnetrzny. To wszystko w cenie w aso grubo ponad kafla jesli mnie pamiec nie myli albo za okolo 700 zl przy dobrych dojsciahc ze sklepu z tym ze musisz oddac stara poloske bo kaucja 200 zl jest doliczona dodatkowo jeszcze do tych 700 zl. Jakos slabo mi sie widzi taki zakup z racji iz potrzeba dwoch takich polosiek by bylo wszystko jak nowe. Moze nie siadaja tak super szybko Jak pisalem bo jesli ktos jezdzi spokojnie, pomalu dba o auto itd to posluzy mu pare lat. Ja to widze bardziej pdo siebie bo ja nie robie tuningu auta by jezdzic nadal jakbym mial ze 100 koni tylko pod maską. Po to mam tez jednomas bym nei musial sie pałować i pieścic z nim. Jelsi ktos planuje nawet sam wirus w aucie a ma dwumas to ja bym sie zastanowil czy jest sens to robic bo predzej czy pozniej dwumas sie skonczy a robic chipsa po to tylko by jak sam mowisz zaszpanować to mija sie z celem. Mowimy caly czas o przegubach do SGA i zadnych innych. W innych autach moze byc calkiem inaczej czyli moga byc mega wytrzymale a moga tez byc super liche.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 25 - Marca - 2016 - 17:47:05 »
Podkusiłeś mnie tak że aż wykonałem telefon do sklepu w którym najczęściej się zaopatruję .Kompletny przegub wewnętrzny do SGA jest dostępny leży u nich na półce cena 190zł firma GST .Jeśli chodzi o prawą stronę mają wałek z podporą i przegubem za 330zł .Jakbym miał w ręku taki przegub są mi w stanie wygrzebać coś na miejscu .Powiedział że nie widzi problemu by coś dobrać gatunkowo jak i cenowo ale musi go widzieć bo były jakieś delikatne zmiany w którymś roczniku .

Dodano:  25 - Marca - 2016  -  17:51:38
Jeśli ktoś ma inne pytanie tel.do sklepu 512317803 .Mam u nich parę oczek rabatu jakby co .I od tego co powiedzą mogę jeszcze urwać.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 25 - Marca - 2016 - 18:56:28 »
GSP nie chce za darmo. Polo podpory z tej firmy mam na miejscu za chyba 230 zł której też nie chce za free bo tyle warta co waży na zlomowisku. Przegub wewnętrznego z GKN czyli Lobro albo Spidan to nie dostaniesz. Nie było żadnych zmian w tych przegubach bo wszystkie sga  politowania czyli od 2000 roku z silnikami 116 130 i 150 konnym miały te same przeguby.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #24 dnia: 25 - Marca - 2016 - 19:09:34 »
Dzisiaj jest trochę za późno ale jutro postaram się do nich podjechać i zobaczę czym dysponują i w jakich monetach .Dam znać jak coś ustalę .Może komuś się przyda informacja tego typu .Bo z tego co piszesz to jest z tym problem a po pierwszym telefonie widzę że to nie jest wcale kwaśny temat i jest nawet wybór (podałem to co leży u nich na półce do kupienia na już ).A z twojej wypowiedzi wynikało że nie ma wyboru tylko albo badziew albo używka .

Tagi wątku: