Po 5,5 roku od ostatniej wymiany i przebiegu 70 tyś. km, napęd rozrządu razem z pompą cieczy, w końcu został w moim aucie wymieniony na nowy. Co ciekawe, rozrząd był przestawiony o jeden ząbek a auto przez ten czas chodziło bez żadnych zastrzeżeń.
Mechanik który robił mi tą wymianę, stwierdził że należy wszystko ustawić według wszelkich prawideł i znaków na wale korbowym a dopiero wtedy ustawić kąt wtrysku na pompie. Zrobił jak powiedział i po całej operacji kąt wtrysku został ustawiony na wartość 49, co zostało potwierdzone podłączonym komputerem. Podobno jest to wartość mieszcząca się w dopuszczalnym zakresie.
Ciekawostką jest fakt, że mimo przebiegu 350 tyś. km (o których wiem), w aucie była jeszcze oryginalna pompa wody.
Przy okazji wymiany rozrządu sprawdź w jakim stanie jest koło na wale. Może być zużyte lub tak jak u kumpla ostatnio poluzowało się na tzw. klinie.
@Andrzeju, pamiętałem o tym
Mój mechanik zanim rozpoczął wymianę napędu rozrządu, sam zwrócił mi uwagę na to koło (pytając mnie czy mam je zakupione). Przy rozebranym rozrządzie, sprawdził koło na wale i nie stwierdził żadnego luzu...więc zostało stare.
Parę fotek z wymiany napędu rozrządu w moim Sharanie:
1.

2.

3.

4.

5. Wałek rozrządu w Sharanie 1.9 TDI z przebiegiem 350 tyś. km

6. Od 70 tyś. przebiegu na oleju Mobil Super™ 3000 X1 5W-40 (wymiana co 12-14 tyś. km)

7. Raczej jest czysto bez żadnych nagarów.

8. Oryginalna pompa wody - sprawna i niecieknąca

9.

10.

11. Rura z turbo, widać że turbo już przepuszcza olej.