Poprzedni właściciel mojego auta lał do baku chyba co popadnie, w efekcie musiał czyścić: bak i pompę z jakiegoś szlamu. W baku zrobiła mu się dziwna maź, która pozatykała cały układ paliwowy. Mam na to dowód w postaci faktury z serwisu który czyścił cały ten układ włącznie z regeneracją pompy. Wolę się uczyć na błędach i doświadczeniach innych niż samemu ponosić konsekwencje niewiedzy przesadnej oszczędności, szczególnie że takie konsekwencje nie są później tanie.
Żeby nie być gołosłownym, powiem wam że odkąd posiadam sharana 1.9Tdi to tankuję w 90% tylko "lepszego" diesla i z każdym następnym autem też tak będzie :idea: Różnica w cenie budżetowego oleju napędowego dla "wszystkich", a oleju premium jest tak znikoma, że pod dystrybutorem nawet się nie zastanawiam czy warto

@ grzesiekm, przeczytaj z uwagą temat:
Oleje Napędowe typu Premium i pooglądaj filmiki z testów zimowego paliwa:
Test zimowego paliwa ON - filmikiWierz albo nie, ale jak zobaczysz filmiki z testów: to żaden Diesel w twoim życiu nie będzie już taki sam jak wcześniej

ps. mam zamiar tej zimy przeprowadzić takie bardzo szerokie testy paliwa zimowego i letniego z różnych stacji benzynowych w PL, DE i NL....pokazując zachowanie oleju napędowego w zimie przy niskich i bardzo niskich temperaturach na zewnątrz.