Autor Wątek: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie  (Przeczytany 27290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
Odp: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #25 dnia: 20 - Października - 2014 - 17:53:29 »
Też czekam na taki teścik :)

Offline maj0nez

• VW Miesiąca
  • Clubowicz
  • VW: Golf I
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Moc: 174 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: LOP
Odp: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #26 dnia: 29 - Października - 2014 - 15:54:51 »
Podniecamy się czymś takim co na zachodzie jest standardem. Ja lubię LPG i nie ma na stacjach Verwy LPG :-:

Offline Luki

• clubmen
  • VW: Passat B3
  • Wersja: GT
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Rej: PCT
« Odpowiedź #27 dnia: 30 - Listopada - 2014 - 18:40:47 »
Mój VR6 bardzo lubi Orlenowskie 98 VERVA :) może w przyszłym miesiącu sprawdzę coś z BP :) aczkolwiek ciężko mi się rozstać z Orlenem bo często mam rabaty na paliwo na punkty :D

Offline l.Sokalski

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI-PD
  • Kod: AXE
  • Rej: ONA
« Odpowiedź #28 dnia: 15 - Grudnia - 2014 - 12:08:36 »
Witam
Ja popieram @pretora ale wydaje mi się, że podejście ludzi zależy od tego czym dla kogo jest auto, ja na ten przykład lubię tankować v powera tak samo jak zalewam lepszym olejem choć do końca nie mam potwierdzenia czy rzeczywiście jest lepszy ale jakoś w głowie jest mi spokojniej, i jestem przekonany że dłużej będę jeździł. (to trochę tak jak z dziećmi jedni dbają kupują witaminy zapiszą na jakiś sport spędzają razem czas uczą nowych rzeczy a inni używają ich do przynoszenia pilota od telewizora i nie interesują się nimi) Osobiście kupuję przed długimi podróżami oraz w zimę choć nie zawsze mnie stać ale w takich przypadkach staram się zalewać taki wzbogacacz na zimę 5-10 zł na cpn-nie.
Na koniec dodam, że ostatnim autem jakim jeździłem był 14 letni disel 470tyś na liczniku a przez 6 lat nie był silnik rozebrany nawet mój mechanik się dziwił a ja zawsze powtarzałem jak dbasz tak masz.
Przyczłapy do bulbulatora to:
taka część od rumsztyka do cholajzy, poprzecznie ramplowana

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #29 dnia: 27 - Kwietnia - 2016 - 08:10:44 »
W sieć stacji BP, pojawiło się nowe lepsze paliwo PREMIUM.
Znacie, tankowaliście, macie o nim jakieś zdanie ?

Offline PiterPiotruś

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Kod: ATD
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #30 dnia: 27 - Kwietnia - 2016 - 17:56:36 »
Kolejna cudowna technologia.
Ciekawe co tam jest pododawane, i jak będzie się czuł 15 letni diesel gdy nalejemy mu takiego paliwa.
Jeśli w ogóle ma jakieś właściwości czyszczące to jak zareaguje na to aparatura wtryskowa ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #31 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 05:27:01 »
Ja cały czas mówię że jesteśmy robieni na szaro .A większość wręcz uważa że snuję teorie spiskowe .Te nowe paliwo jest podobne do wielu tematów w jakich nas czarują .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #32 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 06:13:45 »
A ja panowie nie jestem aż tak sceptyczny jak wy i odkąd mam TDI to przynajmniej od jesieni do wiosny leję do niego "lepsze" paliwo na Lotosie.
Nie narzekam na silnik bo jak na swoje lata i prawdopodobny duży przebieg, chodzi jak igła i np. przy przyśpieszaniu nie puści ani grama czarnego dymu. Może to i nic nie daje ale ja jestem z tego powodu zadowolony a to się dla mnie liczy najbardziej. Jeżeli lepsze paliwo nie było by w rzeczywiście coś tam lepsze to wierzcie albo nie, ale na pewno  znalazło by się parunastu polskich "cfaniaków", by próbować wydoić koncerny za ściemę w reklamie.

Jak kogoś stać na lanie takiego paliwa i ma sie od tego poczuć lepiej to jak najbardziej powinien lać to lepsze paliwo i nie patrzeć na nieliczne głosy paliwo-sceptyków  ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 15:01:33 »
No i właśnie z takich wypowiedzi biorą się mity że coś jest dobre albo nie .To że leje ktoś droższe paliwo do swojego wozu wcale nie oznacza że robi lepiej .Tylko problem w tym by to udowodnić .Jedynym wyjściem jest by każdy sam próbował na własnej skórze czy widzi plusy czy minusy .Bo nawet jak ktoś przetestował ,sprawdził i mówi swoje spostrzeżenia na temat takiego czy innego produktu to i tak nikt nie chce wierzyć .

Dodano:  28 - Kwietnia - 2016  -  15:06:12
Gdyby zwykły olej jadalny nie nadawał się do stosowania do baku to nie musieli by ludzi straszyć karami za jego używanie jako paliwa .Chyba każdy widzi w tym jakiś kant .Jakby dało się jeździć na wodzie to też pewnie by wymyślili do tego akcyzy ,podatki itd.Co komu do tego co tankujesz do własnego auta czy to jadalny czy normalny ON.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #34 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 15:31:53 »
Proszę bardzo udowodnij nam tutaj że to paliwo nic nie daje, bo widzę że na wszystko masz swoje jedno zdanie, że to nic nie daje a najlepiej to nic przy aucie nie robić i oleju nie zmieniać.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #35 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 15:45:45 »
Ja sporo jezdzę i z mojego doświadczenia jest odczuwalna róźnica oznacza najlepszego paliwa pomiędzy zwykłą ON a ulepszoną. Nawet ciągniki juź tankuję na lepszej ON. Większa moc i mniejsze spalanie. Różnica w spalaniu po całym dniu pracy  kilka litrów a licząc kilka dni robi róźnicę. To że wiekszośc sie przyzwyczaiła do najtańszego nie oznacza najlepszego paliwa.

andrew7800

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #36 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 16:35:45 »
Ja mimo tego, że jestem zwolennikiem jazdy na lepszym paliwie a nie takim "kradzionym" z koparki czy TIRa, to nie widzę żadnej różnicy w jeździe ani spalaniu paliwa typu PREMIUM. Nie mniej jednak, to że nie widać spektakularnego zwiększenia mocy i mniejszego spalania nie upoważnia mnie do tego aby mówić, że to nic nie daje. Moim zdaniem jazda na "lepszym" paliwie daje bardzo dużo satysfakcji właścicielowi, poczucie wyjątkowości na stacji paliw i najważniejsze co daje, to to że w silniku jest po takim paliwie mniej rożnych osadów.

To że @Gulasz i inni sceptycy nie widzą sensu tankowania takiego paliwa, nie przesądza o niczym, bo każdy z Nas ma swoje życiowe doświadczenia i najważniejsze: swój rozum aby samodzielnie myśleć  :smoking:

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #37 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 17:35:01 »
juz widze jak ktos odczuwa roznice w mocy ze 4 konie jak na hamowni jak wjezdzamy i robimy pomiar to juz sa takie rozrzuty w wynikach z wielu wielu powodów. Nei ma takiej opcji by ktos odczul roznice w mocy bo napewno nie bedzie to roznica 15 koni a i tu by bylo ciezko to wyczuc. PAmietjamy ze tu nie ma tak ze przy 200 obr majac powiedzmy okolo 70 koni to bedzie roznica 4 koni i przy 4000 obr tez bedzie roznica 4 koni. Różnica w paliwach jakas tam jest ale nie tak by to dawalo sie odczuc jakos golym okiem bez pomiarow itd. A wmawiac to mozna sobie wszystko.

MAm tu na mysli chocby to ze tez pytalem kiedys nei jednego tunera jak to wyglada na hamowni z roznymi paliwami. Oczewiscie nie chodzi mi tu o paliwo chrzczone tylko poprostu paliwo standard i takie premium. Nie beda to jakeis mega wyczuwalne roznice. Tuner mi kiedys mowil zebym sobie temat paliw odpuścił.

Offline PiterPiotruś

• clubmen
« Odpowiedź #38 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 19:46:26 »
Jeszcze jedna sprawa. Slyszałem opinie, że jeżeli auto jeździ "całe życie" na normalnym paliwie, to niezdrowo jest mu tankowac raz za czas tego "lepszego". I jakoś po głębszym zastanowieniu coś mi mówi, że jest w tym logika.

Raz za czas czy też po prostu po 15 latach nagle zaczęcie tankowania lepszego paliwa.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 21:29:45 »
To może każdy przemyśli sprawę paliwa z drugiej strony .Skoro bio-paliwo jest takie ekologiczne to po co walczą z uzbrajaniem wozów w różne wynalazki do oczyszczania spalin z normalnego ON .Przecież prościej byłoby zamiast filtra cząstek stałych,katalizatorów lać do baku bio i byłoby po problemie.A oni wręcz przeciwnie zakazują jeździć na jadalnym .I znowu wychodzi że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę .Nie mają jak doić z akcyzy/podatku bo Kowalski zamiast na stacji tankowałby się w markecie .Pomijam kaloryczność takiego paliwa a sam fakt że jako monopoliści robią tak by im było dobrze a nie zwykłemu Kowalskiemu .Bo taki co miałby swoje pole posiałby sobie rzepak i mógłby mieć paliwo .A kasa poszła by bokiem .Podobnie jest z bimbrem czy uprawą tytoniu .
Wracając do paliwa to nikt nie zmieni mentalności ludzi którzy jeszcze długo będą twierdzić że jak jest drogie to na pewno musi być dobre .Niech kombinują zawsze mogą dosypywać nawet płatki złota na pewno będzie droższe a czy lepsze ?Podobnie jest z olejem jadalnym ten z pierwszego tłoczenia będzie droższy i niby lepszy . 

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #40 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 21:39:26 »
Ja już używałem olej opałowy, olej roślinny, paliwa z bio dodatkami i nie dam sobie wmówić że to dobro. Jesli dziennie zuźywam około 100 litrów i pracuje w cięzkich warunkach to odczucie jest co do mocy oraz zuzycia. Jest inna kultura pracy silnika oraz jego zuźycia.

andrew7800

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #41 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 21:49:12 »
Nie zaprzeczę że jadalnego łyknie więcej jak zwykłego ON .Ale jeśli przeliczysz finanse to i tak się kalkuluje bardziej jadalny a do tego jaki ekologiczny i nawet jak ci się rozleje to nie mogą cię obciążyć kosztami utylizacji gruntu bo jest ekologiczny i nie skazi środowiska .Bo co do czerwonego czy nawet zielonego (jak do kutrów )to jest to samo co zwykłe ON tylko barwione .Tak że kwestia pracy silnika na tego typu paliwie to raczej sugestia że jest gorsze .

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 21:57:31 »
Na czerwonej 3 lata i kompresja poszła a na ON 12 lat dopiero problemy. Zielonej nie doświadczałem.
Każdy ma swoje doświadczenia i odczucia i tutaj je opisujemy.

andrew7800

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #43 dnia: 29 - Kwietnia - 2016 - 00:59:03 »
Jeszcze jedna sprawa. Slyszałem opinie, że jeżeli auto jeździ "całe życie" na normalnym paliwie, to niezdrowo jest mu tankowac raz za czas tego "lepszego". I jakoś po głębszym zastanowieniu coś mi mówi, że jest w tym logika.
Ja nie widzę w tym żadnej logiki, no ale może za krotko jeżdżę albo co  ::)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #44 dnia: 29 - Kwietnia - 2016 - 06:24:34 »
Ja nie widzę w tym żadnej logiki, no ale może za krotko jeżdżę albo co 
A ja widzę a nawet podpowiadam a i tak nikt nie wieży .Jeśli wóz ma duży przebieg i dość mocno zmęczony silnik zatankowanie lepszej strawy może mu wręcz zaszkodzić .Głównym czynnikiem jest gęstość takiego paliwa a co za tym idzie właściwości smarujące .Bo paliwo nie jest tylko po to by się spalało a i też smarowało układ paliwowy (pompa wtryskowa czy wtryski ).Jeśli silnik jest zmęczony to ma większe luzy na wszystkich elementach współpracujących (w pompie ,wtryskach też ).Zastosowanie rzadszego/lepszego ON nie wpływa korzystnie na smarowanie (podobnie jak rzadszy olej silnikowy to silnika w słabej kondycji )Są jeszcze takie drobiazgi jak kaloryczność paliwa które przy tych lepszych jest większa a to niesie za sobą wyższą temperaturę spalania (bo ta większa moc z czegoś się bierze ).Podobnie jest z silnikami Pb gdzie do zjechanego silnika zastosowanie paliwa lotniczego zabije takie serduszko .Sami nawet przez dolewanie T2 do paliwa chcecie osiągnąć większą gęstość jak i smarowanie całego układu paliwa .Jeśli nie ma w tym logiki to po co manewry z dolewkami .

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #45 dnia: 29 - Kwietnia - 2016 - 06:35:32 »
paliwo nie jest nic zadsze bo nei moze byc. Zmiana takich parametrow powoduje zaklucenie pracy. Po to jest czujnik temperatury paliwa w pompie albo jak w pompowtryskach na przeowdzie paliwowym by brac to pod uwage. Trzeba kuknac w mape sterownia by to zrozumiec jak kluczowa role odgrywa ow czujnik. Luzy na osi pompy to nei wiecej jak 0.0001 mm -tak jedna dziesiecieczna milimetra- mowa o poprzecznym oczeiwscie. Wszelkie wieksze to pompa zlom.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #46 dnia: 29 - Kwietnia - 2016 - 10:21:28 »
Jeśli mowa o tłoko-rozdzielaczu pompy to mogę się zgodzić .Ale w zwykłej pompie rotacyjnej jest jeszcze pompa wstępna która przy większych luzach będzie działać bez problemu no chyba że dostanie lepszej strawy (rzadszego paliwa to jej sprawność drastycznie spadnie .Podobnie jak dynamiczny przestawiacz konta wtrysku który działa na zasadzie tłoczyska które przesuwa ciśnienie ropy .Wyrobienie tego elementu w połączeniu z rzadszym paliwem i będzie kicha .Jeśli ktoś próbował jeździć na różnych wynalazkach to wie dokładnie że gęstość paliwa wpływa nawet na pracę silnika (czym gęstsze tym ciszej pracuje silnik ,przyjemniej dla ucha ).W nowoczesnych jednostkach silnikowych nie za bardzo można sobie poszaleć z rodzajami strawy bo cudowna elektronika zrobi bunt lub bardziej precyzyjne elementy układu paliwowego staną dęba (konstruktorzy zadbali o to by Kowalski nie mógł cwaniakować i jeździł tylko na tym co oni chcą )Mogę tylko przypuszczać bo nie słyszałem o kozaku który jeździłby na jadalnym w wersji PD.A stare klekociki bez problemu tolerują taką strawę ,podobnie jak czerwone czy zielone .Jest im to zupełnie bez różnicy byle tłuste są nawet tacy co latają na spracowanym oleju silnikowym.A to jest raczej przewaga starej konstrukcji nad nową i kolejny argument że to co nowe nie musi być wcale lepsze od starego .     

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #47 dnia: 29 - Kwietnia - 2016 - 11:21:20 »
Nie popadajmy w paranoję.
W Polsce (i pewnie nie tylko) są 3 paliwa - benzyna 95, benzyna 98 i olej napędowy od 2 dostawców - rafinerii Lotos i Orlen.
Każde (z jednym wyjątkiem w tej dyskusji nieistotnym) paliwo premium to tylko dodatek do zwykłego paliwa dodawany zwykle do komory cysterny lub na etapie napełniania cysterny poprzez specjalny dozownik (tak przygotowuje się paliwa shell V-power).
Do komory cysterny dajmy na to 3500 litrów dodaje się małą ilość preparatu uszlachetniającego (zwykle kilkaset ml) i powstaje paliwo premium.
Jakie są proporcje dodawania np. Liqui Moly Diesel Spulung? Można nawet odpalić i jeździć na tym preparacie. Czy ten preparat LM zaszkodził jakiemuś silnikowi? Ja nie słyszałem o takich przypadkach.
Żadne paliwo premium nie ma prawa zaszkodzić żadnemu silnikowi - czyszczenie z nagromadzonych zanieczyszczeń odbywa się bardzo powoli i stopniowo.
Reklama dźwignią handlu a w dzisiejszych czasach nie wystarczy sprzedać dobry produkt - trzeba wygenerować w konsumencie potrzebę kupienia towaru premium i to lepszego premium niż u konkurencji - kto ma lepszy marketing ten ma lepszy wynik finansowy  :)
Właściwości takich dodatków są bardzo szczegółowo badane i na takie badania stać tylko duże koncerny - dlatego na małych prywatnych stacjach nie ma paliw premium.
Stosowanie paliw premium na pewno nie zaszkodzi żadnemu silnikowi, na pewno poprawi humor właścicielowi auta i dla zarządu koncernu paliwowego. Ze względu na właściwości czyszczące warto co jakiś czas zalać zbiornik swojego auta takim paliwem.
Osobiście nie stosowałem nowego paliwa BP ale moim zdaniem spektakularny rezultat będzie tylko w dość mocno zanieczyszczonej instalacji paliwowej, w przypadku braku lub małej ilości zanieczyszczeń efekt będzie nieodczuwalny.
Reklama z kotwicą i piraniami jest sugestywna i o to chodzi - gdyby nie tak sugestywny marketing nie doszłoby do tej dyskusji  :vwclubpolska:

Offline PiterPiotruś

• clubmen
« Odpowiedź #48 dnia: 29 - Kwietnia - 2016 - 12:51:57 »
Tylu doświadczonych ludzi i wiele odmiennych zdań.. Nie wiem co wywnioskować, każdy mówi na swój sposób przekonująco. Jednak myślę że nigdy nie będę próbował lac innego diesla niż normalny on na statoil. A dodam że dbam o silnik jak mogę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #49 dnia: 29 - Kwietnia - 2016 - 16:18:44 »
Przecież nikt nikogo nie zmusza ani nie namawia ;)
Ja od ponad 4 lat mam starego wyjechanego 1.9 TDI AFN, pierwsze co zrobiłem po kupnie to zmiana oleju z 10W40 na 5W40 i jak na razie sobie bardzo chwalę tą zmianę, choć znam takich co autami z takim samym silnikiem potrafią jeździć na oleju mineralnym. 
Paliwo premium leję od wczesnej jesieni do późnej wiosny i w zimie zero problemów z odpalaniem a auto jeździ jak by miało co najmniej o 300 tyś mniej na liczniku nie dymiąc i mało paląc. Coś chyba w tym jest, co  ::)
Uważam że jeżeli ktoś ma potrzebę stosowania lepszych części, olejów czy paliwa premium, to całą pewnością wychodzi to użytkowanemu auto na zdrowie. Na pewno nie jest odwrotnie ;)

Każdy może wyrażać swoje za i przeciw a w życiu kierować się własnym doświadczeniem i przed wszystkim rozumem :vwclubpolska:

Tagi wątku: