Autor Wątek: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie  (Przeczytany 27325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Panowie i panie: czy tankujecie do swoich "bolidów" droższe "lepsze" paliwo typu: Dynamic, Ultimate czy V-Power ?

Ja sam kupuję ale głównie z uwagi na ochronę silnika. Na filmiku jest ciekawy test, niestety po angielsku.
Wyniki są natomiast jak najbardziej zrozumiałe i czytelne dla każdego.
Zapraszam do dyskusji  ;)

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
Odp: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Kwietnia - 2014 - 23:09:00 »
Ja osobiście kupuję ON Verva.
Z tego co zauważyłem po aucie to : mniejsze spalanie ( ok. 300-500ml/100km), przy mniej więcej takich samych prędkościach przelotowych.
Oczywiście auto ma lepsze przyśpieszenie i w zimie nigdy nie mam problemu z odpalaniem. ( chyba, że mam gówniany aku... to wtedy jest ;D )

Offline irokez_vw

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Kod: CFFB
  • Napęd: FWD
  • Rej: ERA
Od czasu do czasu zdarzyło mi się zatankować tak zwane lepsze paliwo, niestety nigdy nie zauważyłem żadnego pozytywnego skutku tego tankowania. Słyszałem że ten lepszy diesel posiada bardziej szlachetne dodatki i w zimie zachowuje się zdecydowanie lepiej od swego tańszego odpowiednika. 

Offline przemo

• Clubowicz
W zimę to paliwo zachowuje się zdecydowanie lepiej od zwykłego ON.
W lato nie ma to chyba aż tak wielkiego znaczenia.

Offline Vertillio

• Silnik: 1.8T
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Sierpnia - 2014 - 14:24:14 »
Wg mnie to bez sensu, szkoda kasy a wiele to nie zmienia.

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SM
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Sierpnia - 2014 - 22:05:09 »
Wg mnie to bez sensu, szkoda kasy a wiele to nie zmienia.

I widzisz, tutaj się mylisz. W zimie jak najbardziej ma to znaczenie, szczególnie dla nowoczesnego diesla.
Przyjdą duże mrozy po -20 i wtedy zobaczysz różnicę, pomiędzy normalnym dieslem typu premium a wersji dla oszczędnych, czyli zwykłym olejem napędowym. Poszukaj sobie na forum, bo gdzieś był już taki temat, jak wygląda paliwo premium w zimie przy siarczystych mrozach  :wink1: 

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Sierpnia - 2014 - 03:01:27 »
Ja najczęściej tankuje ON Verva czasem Ultimate lub Dynamic. Te paliwa są lepsze od zwykłej ON. Dają większą moc oraz mniejsze spalanie.  :thumbup:

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Kod: AUY
  • Rej: SM
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Sierpnia - 2014 - 10:31:07 »
Ja najczęściej tankuje ON Verva czasem Ultimate lub Dynamic. Te paliwa są lepsze od zwykłej ON. Dają większą moc oraz mniejsze spalanie.  :thumbup:

Z tym że są lepsze od zwykłych paliw - pełna zgoda, z tym że dają większą moc i mniejsze spalanie....no cóż, poproszę o realne i namacalne dowody  ::)

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 27 - Sierpnia - 2014 - 11:29:11 »
Może i dają ale na zasadzie jednego czy dwóch koni więcej.

Offline Asia

• Clubowicz
  • VW: Passat B5 FL
  • Kod: AVF
  • Moc: 131 KM
  • Rej: NDZ
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Października - 2014 - 15:04:48 »
poproszę o realne i namacalne dowody
Otóż jeżdżąc na zwykłym Orlenowskim ON po ok 40kkm zaczął mi kuleć jeden pompowtrysk, oczywiście można powiedzieć, że to nie paliwo  tylko ... no właśnie  co? Olej leje Motul Specyfic 5W40 505.01 od pierwszego dnia kiedy mam to auto i wymieniam co 10kkm. Reszta pompek była w miarę, w jednym BIPy wychodziły poza zakres. Zmieniłam ON na Vervę. Pompek przestał szaleć, auto jeździ już dwa lata normalnie. Przypadek?

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 08 - Października - 2014 - 15:13:11 »
Asia nie wydaje mi się, bo ogólnie paliwa verva są lepsze od zwykłych. Tak samo benzyna 95 a 98.....

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Rej: WOR
« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Października - 2014 - 17:54:59 »
Co do lepszego paliwa uważam że to tylko reklama spalanie jest podobne do zwykłego tankuje przeważnie na orlenie i na prywatnej stacji i nigdy nie miałem problemów z odpalaniem nawet w duże mrozy moim zdaniem to pic na wodę i tyle 

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
« Odpowiedź #12 dnia: 08 - Października - 2014 - 20:41:11 »
ja tam leje olej po frytkach i co muszę powiedzieć po frytkach karbowanych lepiej idzie !! :))))

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #13 dnia: 08 - Października - 2014 - 22:19:33 »
Ja mam w swojej okolicy sprawdzone paliwa w kilku stacjach. Na Orlenie zwykły ON jest do luftu dlatego jeżdżę na vervie. Mam też prywatną stacje gdzie zwykły ON sprawuje się lepiej jak Orlenowska Verva a Zimą mają tam ON ARKTYKA. :thumbup:

Offline grzesiekm

« Odpowiedź #14 dnia: 09 - Października - 2014 - 06:36:45 »
Kiedyś innym autem jeździłem na oleju jadalnym tym najtańszym z biedronki zimą i powiem wam że miał nawet więcej mocy

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #15 dnia: 09 - Października - 2014 - 09:43:13 »
Poprzedni właściciel mojego auta lał do baku chyba co popadnie, w efekcie musiał czyścić: bak i pompę z jakiegoś szlamu. W baku zrobiła mu się dziwna maź, która pozatykała cały układ paliwowy. Mam na to dowód w postaci faktury z serwisu który czyścił cały ten układ włącznie z regeneracją pompy. Wolę się uczyć na błędach i doświadczeniach innych niż samemu ponosić konsekwencje niewiedzy przesadnej oszczędności, szczególnie że takie konsekwencje nie są później tanie.

Żeby nie być gołosłownym, powiem wam że odkąd posiadam sharana 1.9Tdi to tankuję w 90% tylko "lepszego" diesla i z każdym następnym autem też tak będzie :idea: Różnica w cenie budżetowego oleju napędowego dla "wszystkich", a oleju premium jest tak znikoma, że pod dystrybutorem nawet się nie zastanawiam czy warto ::)

@ grzesiekm, przeczytaj z uwagą temat: Oleje Napędowe typu Premium i pooglądaj filmiki z testów zimowego paliwa: Test zimowego paliwa ON - filmiki

Wierz albo nie, ale jak zobaczysz filmiki z testów: to żaden Diesel w twoim życiu nie będzie już taki sam jak wcześniej  :evilmrgrin:

ps. mam zamiar tej zimy przeprowadzić takie bardzo szerokie testy paliwa zimowego i letniego z różnych stacji benzynowych w PL, DE i NL....pokazując zachowanie oleju napędowego w zimie przy niskich i bardzo niskich temperaturach na zewnątrz.

Offline grzesiekm

« Odpowiedź #16 dnia: 09 - Października - 2014 - 17:39:02 »
No no jestem pod wrażeniem

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 09 - Października - 2014 - 17:58:04 »
Grześku, mocy ci nie przybędzie na pewno (może 1-2 KM, których nie odczujesz ), a spalanie zależne będzie zawsze wyłącznie od twojej nogi (to potwierdzone na 100%). Pewne też jest jedno, stosując lepszego diesla, sam lepiej dbasz o cały układ zasilania paliwem, a większość przyszłych awarii spowodowana złej jakości paliwem: zostanie daleko odsunięta w czasie  :idea:

Nikt nie zmusza nikogo do jeżdżenia na lepszym i droższym paliwie, wybór zawsze należy do kierowcy i płatnika za paliwo  ;)

Offline Artek

• VW: Passat B6
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: CT
« Odpowiedź #18 dnia: 20 - Października - 2014 - 12:30:32 »
Witam. Co myślicie o dodawaniu do oleju napędowego do silnika z PD produktu skydd diesel szwedzkiej firmy black Arrow, który zapobiega wytrącaniu się parafiny w niskich temperaturach

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #19 dnia: 20 - Października - 2014 - 12:40:36 »
Co myślicie o dodawaniu do oleju napędowego do silnika z PD produktu skydd diesel szwedzkiej firmy black Arrow, który zapobiega wytrącaniu się parafiny w niskich temperaturach

Nie słyszałem jeszcze aby ten środek zaszkodził jakiemuś dieslowi, sam używam go co zimę w swoim Jeepku który ma silnik 2,5D z Toyoty Land Criuser. Nie miałem do tej pory problemów z odpaleniem Jeepka w zimie, przy zapalaniu wręcz rwał się do "pracy"  xD

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 20 - Października - 2014 - 12:52:47 »
Ja osobiście czy to do passata czy do sharana leję vervę :) 
Co jak co 20 gr. nie majątek a niech auto się cieszy :p

Offline Artek

« Odpowiedź #21 dnia: 20 - Października - 2014 - 13:07:00 »
Zawsze leję BP Ultimate ale po obejżeniu testów w niskich temperaturach myślę właśnie o dolewce skydda

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #22 dnia: 20 - Października - 2014 - 13:10:18 »
Ja osobiście czy to do passata czy do sharana leję vervę :) 
Co jak co 20 gr. nie majątek a niech auto się cieszy :p

Do Passata PB na 1-punktowym wtrysku zupełnie niepotrzebnie, ale do Sharana w dieslu a szczególnie od jesieni do końca zimy to już jak najbardziej wskazane  :thumbup:

Dodano:  20 - Października - 2014  -  13:17:43
Zawsze leję BP Ultimate ale po obejżeniu testów w niskich temperaturach myślę właśnie o dolewce skydda

Myślę, że na pewno mu to nie zaszkodzi  ;)

Mam zamiar tej zimy przeprowadzić takie testy paliwa ON letniego i zimowego w wersji zwykłej i premium a także z zastosowanie któregoś z depresatorów (pewnie to będzie właśnie  skydd, bo takiego mam na stanie w garażu).

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #23 dnia: 20 - Października - 2014 - 14:07:20 »
Arturo może i nie potrzebne ale wiesz.... Passat zasługuje na lepsiejsze paliwko ;)

Offline Artek

« Odpowiedź #24 dnia: 20 - Października - 2014 - 14:56:24 »
Mam zamiar tej zimy przeprowadzić takie testy paliwa ON letniego i zimowego w wersji zwykłej i premium a także z zastosowanie któregoś z depresatorów (pewnie to będzie właśnie  skydd, bo takiego mam na stanie w garażu).

A zatem czekam z niecierpliwością

Tagi wątku: