Witam,
Teraz coś o nowszych silnikach a mianowicie Gen 3B. Jedni mówią że poprawiona, inni że nie - że też biorą olej i że wada olejowa nie została do końca poprawiona. Jedni i drudzy mają trochę racji, natomiast przyczyna zużycia oleju jest nieco inna i bardziej "banalna", co nie zmienia faktu że prawie żaden mechanik jeszcze o niej nie słyszał...Nawet ci którzy "specjalizują" się w tych silnikach.. Opowiem tu na przykładzie silnika CZPA montowanego w modelach VW Tiguan i Skoda Kodiaq, ponieważ problem dotyczy głównie tego silnika chodź nie wykluczone, a nawet dość prawdopodobne że dotyczy również innych silników 2.0 TSI produkowanych po 2016 roku (tj. Gen3B). Problem jest na razie mało znany ponieważ występuję najczęściej po przebiegu 100 tkm ( stosunkowo niewiele silników na rynku z wyższymi przebiegami - benzyna) chociaż zdarzały się przypadki przy znacznie niższych przebiegach ( rekord to bodajże 27 tkm).
A teraz do sedna. Problemem są spadające uszczelniacze na zaworach wydechowych które od bodajże 2016 roku są dwuwargowe. Uszczelniacze te zostały wprowadzone w celu przystosowania silnika do oleju 0W20.
Na zaworach dolotowych są zwykłe uszczelniacze jednowargowe i z nimi problemu nie ma.
Zużycie oleju potrafi wynosić od 1l na kilka tys. km do nawet 1l na 600km
Po zmianie na takie same uszczelniacze zdarzały się przypadki że ponownie spadały po kilkudziesięciu tys. km
Problem całkowicie rozwiązuje zastosowanie np. tych samych uszczelniaczy co na zaworach dolotowych.
Do tej pory nie znalazłem informacji na polskich forach o tych przypadkach, natomiast na forum naszych wschodnich sąsiadów problem ten jest bardzo obszernie opisany.
O tej wadzie dowiedziałem się szukając przyczyny brania oleju w moim aucie z silnikiem właśnie CZPA i okazał się to strzał w 10. W moim przypadku na każdym cylindrze spadł 1 uszczelniacz wydechowy czyli w sumie 4 uszczelniacze nie spełniały swojej funkcji. Problem zdiagnozowałem sam wkładając kamerę pod pokrywę zaworów - po odkręceniu odmy.
Uszczelniacze da się wymienić bez zdejmowania głowicy i tak też uczyniłem sam. Natomiast żaden mechanik nie chciał mi tego zrobić bez regeneracji całej głowicy, .
W polsce oprócz mnie słyszałem o 2 takich przypadkach. Z czasem będzie ich więcej. Zdjęcie mojego autorstwa.