Autor Wątek: UBEZPIECZENIA - dyskusja ogólna  (Przeczytany 22440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
UBEZPIECZENIA - dyskusja ogólna
« dnia: 10 - Listopada - 2015 - 06:39:42 »
[gmod]Wątek wydzielony z innego.[/gmod]

Odpowiedz mocno wymijająca.
Jak ja ubezpieczam auto nikt mnie nie pyta czy mam dzieci.
Bo to nie je będę ubezpieczał tylko wóz.
A jeśli to nie tajemnica to ile ma się z jednego pacjenta ?

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
Odp: ubezpieczenia - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 06:41:17 »
Wszystko zależy od towarzystwa. To najwyższa pora zacząć czytać umowy które się podpisuje.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 06:49:10 »
To co najważniejsze w tych umowach jest zawsze małym druczkiem rozciągnięte na maxa i napisane w taki sposób by było nie zrozumiałe (taka polityka firmy by zrobić klienta w ....)Widzę że proste pytanie ile zarabia się na złapanym nie jest takie proste .To może łatwiejsze ile ma się kasy za odsprzedanie danych jakie uzyskuje się od osoby która nie złapie się na skorzystanie z ubezpieczenia?

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 07:52:08 »
Gulasz musle ze bezpodstawne oskarżanie kogoś o sprzedaz danych osobowych potencjalnych klientów jest co najmniej nie na miejscu tak samo pytanie ile ma prowizji z ubezpieczenia. Chyba lubisz zagląda ludziom do portfeli co?

Nie wiem dlaczego ale odnoszę wrażenie ze jesteś drugim Antonim M. który wszędzie węszy spisek.

Po za tym na skladke oc wpływa sporo czynnikow.

Gulasz widzę że ty tak samo jak nie masz nowoczesnych technologii rodem z NASA w autach tak tez chyba ubezpieczenia OC nie masz skoro nie wiesz jakie dane są potrzebne.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 08:32:03 »
Widzę że irytuje cię moja dociekliwość .Może dlatego że nie daję się robić w .... jak większość ,po prostu wystarczy włączyć myślenie .Jeśli chcę ubezpieczyć wóz nie muszę podawać wszystkich danych osobowych po to by otrzymać tylko przybliżony koszt takiego ubezpieczenia .Tym bardziej że wiadomo iż wielkość składki zależy od pojemności a dopiero później od wieku ,bezszkodowej jazdy itp. A z tego co czytam to by dowiedzieć się jaka jest podstawa musisz podać swoje dane .Pytanie brzmi po co komuś twoje dane by zobaczyć że przy danej pojemności w podstawie jest przypisana kwota dopiero od tego są odejmowane zniżki .Jestem ciekaw czy jak idziesz do sklepu i chcesz coś kupić to by dowiedzieć się ceny też podajesz swoje dane personalne .To że twoje dane są sprzedawane to chyba nie zaprzeczysz (poczytaj w internecie ).Moje pytanie nie miało nawet na celu uzyskania odpowiedzi czy to 5zł czy 50zł tylko o uczciwe podejście danej osoby do tego co oferuje .I jak można zauważyć niewygodne pytanie zostało bez odpowiedzi .Podobnie jest z tym co jest małym druczkiem na tego typu umowach (by nie przeczytać ,by nie wnikać tylko podpisać )

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 08:38:13 »
Gulasz w takim razie widzę ze masz tez problemy z rozumowaniem tekstu pisanego bo do realnej wyceny  dokładne dane potrzebne sa czyli pesel itp.
A do przybliżonej wystarczy model marka i tym podobne.

A oskarżanie kogoś bez dowodów jest zabawne.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 15:43:21 »
Przemo luknij jeszcze raz ---do przybliżonej wyceny (czyli stawki do danej pojemności )po co data urodzenia, co kogo interesuje jak długo posiadasz ten pojazd ,lub po co im informacja w jakiej ubezpieczalni masz pojazd i ile płacisz .Powinni podać stawkę podstawową powiązaną z pojemnością i dopiero wtedy czarować zniżkami za wiek czy bezszkodową jazdę jak się zdecydujesz że chcesz korzystać z ich ubezpieczenia.Jeśli nie wiesz po co im twoje dane to jak wspomniałem poczytaj na ten temat w internecie jak dorabiają kasę sprzedając twoje dane.Nie oskarżam nikogo tylko pokazuję jak jesteśmy robieni nawet przy ubezpieczeniu auta.Jakbyś dokładnie wiedział że to ubezpieczenie jest mocno okrojone i dodałbyś fakt że w wielu przypadkach nic ci nie daje to byś sam stwierdził że coś jest z tym nie tak .Jak chcesz przykład to już ci piszę może fachowiec w tym temacie się wypowie. Co w sytuacji jakich jest sporo że w jednym gospodarstwie domowym są dwa lub coraz częściej więcej pojazdów .Dla ułatwienia niech będą świeże i masz na wszystkie wykupione AC .Sytuacja całkiem nie oderwana od rzeczywistości ,cofając czy parkując przerysowałeś auto np.żony i zapomnij że dostaniesz jakiś grosz z ubezpieczalni .Kolejny przykład masz przyczepkę (naturalnie z ważnym badaniem i ubezpieczeniem podczas manewrowania zachaczasz i uszkadzasz inny pojazd.I mimo że masz ubezpieczoną przyczepkę i tak idzie z ubezpieczenia auta .Takich sytuacji jest mnóstwo ale podsuną ci umowę do podpisania z odnośnikami do ich wewnętrznych przepisów tak byś nie wnikał i nie chciał zbytnio dochodzić o co chodzi w danym podpunkcie tylko płacił.Idę o zakład że podpisując umowę z firmą ubezpieczeniową i tak nie wiesz co podpisałeś a mi mówisz że nie umiem czytać ze zrozumieniem.Tak do końca to sami nie wiedzą o co w nich chodzi dlatego zatrudniają swoich prawników by w gąszczu przepisów mogli wygrywać sprawy jakby ktoś był uparty i chciał dochodzić swoich racji . 

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 16:08:52 »
Gulasz bo im to potrzebne i nic z tym nie zrobisz. 

Mówisz, że nikogo nie oskarażasz ale to zrobiłes ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Listopada - 2015 - 16:17:36 »
Gulasz bo im to potrzebne i nic z tym nie zrobisz.
Do czego ?Czyżby na bieżąco wymyślali stawki ?

Dodano:  29 - Listopada - 2015  -  10:46:37
Ja miałem podobną sytuację gdzie kupiłem pojazd który nie posiadał opłaconej polisy (drugiej raty).Poprzedni właściciel był na tyle cwany że z umową kupna -sprzedaży poszedł i zapłacił tylko do daty z umowy .Mimo iż on zawierał umowę z firmą ubezpieczeniową na rok (dwie raty )To ja musiałem płacić kasę w tej ubezpieczalni od daty z umowy mimo iż po zarejstrowaniu zmieniłem firmę .Według ich wewnęcznych przepisów (to co małym druczkiem )to niby musi być ciągłość składki OC i nie ważne kto im zapłaci .W moim przypadku nie zawierałem z nimi umowy a i tak wydoili ze mnie kasę .Jak pójdą tobie na rękę to zapłacisz z opóźnieniem tak by była ciągłość a jak mocno się uprą to mogą łupnąć cię na nie małe pieniądze za brak OC (fundusz gwarancyjny). 

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #9 dnia: 07 - Grudnia - 2015 - 16:46:24 »
Nie chce @Gulasz zasmiecac wątku ale śmiem twierdzić że albo jesteś młody i nie doświadczony albo naprawdę wiesz tyle na temat ubezpieczeń co przeciętny polak kupić wysłuchać co mu powiedzą i ma być. Dlatego jeśli chcesz drążyć dalej temat ubezpieczeń zapraszam na PW lub rozmowe telefoniczną.
Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Grudnia - 2015 - 20:42:57 »
Dlatego jeśli chcesz drążyć dalej temat ubezpieczeń zapraszam na PW lub rozmowe telefoniczną.
Nie mam zamiaru drążyć dalej tematu ale fakt dlaczego mamy rozmawiać w tajemnicy po za forum mnie zaciekawił .Wydawałoby się że właśnie fora są do tego typu rozmów.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Grudnia - 2015 - 07:58:33 »
Ok gulasz.... Wytłumaczę ci to.. . Nawet do przybliżonego kosztu potrzebne są te dane bo dla każdego kierowcy są inne zniżki / zwyżki i rabaty. Po co ktoś ma coś liczyć 10 razy tylko po to żeby taki gulasz nie czuł się oszukany ?
Wprowadzają dane w system i jakiś tam algorytm oblicza przykładowa składkę dla Jana Kowalskiego itd.

Sądzę też że powinieneś przeprosić kolegę mecenasa za wyssane z palca oskarżenia pod jego adresem bo wybacz ale patrząc z boku tak to właśnie wygląda.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 08 - Grudnia - 2015 - 13:58:12 »
Przemo widzę że bardo irytuje się moje podejście do życia .Mecenas siedząc w temacie ubezpieczeń bez najmniejszego problemu z głowy może podać ci przybliżony koszt ubezpieczenia (chodzi o podstawę ,bez zniżek) .Do każdego przedziału pojemności jest stała kwota i dopiero od tego naliczane są zniżki za wiek i bezszkodową jazdę (nie zależy to od pojemności gardła ,czy rozmiaru buta).By udzielić takiej informacji wcale nie potrzebuje wszystkich twoich danych to polityka firmy narzuca mu zbieranie danych po co ?Jak nie wiadomo to zawsze chodzi o kasę .To że firmy ubezpieczeniowe robią przewały to sam osobiście doświadczyłem na własnej skórze .Mecenas chcąc być w porządku raczej właśnie na forum powinien podpowiedzieć jak nie dać się robić w konia .A tu wręcz przeciwnie nabrana woda w usta i cisza .Znając temat ubezpieczeń od podszewki wie dokładnie jak jesteśmy robieni i jak należy unikać niektórych tematów .No ale mogło by się to odbić na jego pracy a co za tym idzie finansach a skoro w ten sposób zarabia na chleb to raczej nie będzie wylewny w tego typu informacjach .I może dlatego proste pytanie zostało bez odpowiedzi a moja dociekliwość jest mocno niezręczna dla Mecenasa i nie do końca taka wyssana z palca co może faktycznie i tak wyglądać .Brak zaprzeczenia może świadczyć że jest w tym coś prawdy.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 08 - Grudnia - 2015 - 14:53:17 »
Gulasz ale powiedz mi jaki ma sens podawanie tej stalej kwoty? Pomyśl logicznie ( chyba ze nie potrafisz ). Skoro ktos pyta ile mnie będzie kosztować oc to nie chce wiedzieć jaka jest podstawowa skladka tylko przybliżony koszt jaki będę miał zapłacić.

A na miejscu Mecenasa oskarżył bym cie o zniesławienie i kazał wpłacić po złotówce za kazde wyświetlenie tematu na rzecz jakiejś fundacji. Może wtedy zaczal byś myśleć a nie bezpodstawnie oskarżać.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #14 dnia: 08 - Grudnia - 2015 - 16:54:33 »
Dla mnie np jest dziwne to ze np kod pocztowy ma wplyw na to jaką kwote bede musial zpalcic za OC. Jeden mieszka gdzies indziej i ma OC za 350 zl a drugi mieszka w innym miejscu i ma 440 zl za OC tego samego auta z tymi samymi znizkami itd. Ale to niby wynika  z teog ze dane miejsce zmaieszkania bywa bardziej obarczone kolizjami jak inne. CO innego mieszkac w SZczecinie  gdzie obtarcia sa na pożadku dziennym a co innego w miasteczku gdzie mieszka 10 tys ludzi.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 08 - Grudnia - 2015 - 21:19:10 »
Przemo nadal nie wiem o co ci chodzi i co cię tak irytuje .Możemy wszyscy udawać że jest fajnie i wszyscy w koło są uczciwi .Czy zaprzeczysz że firmy ubezpieczeniowe nie do końca podchodzą uczciwie (ja już tego doświadczyłem na własnej skórze )To ja powinienem się irytować by nie powiedzieć gorzej .Podpowiadam że to co najważniejsze jest drobnym druczkiem zapisane w taki sposób by przysłowiowy Kowalski nie dociekał zbytnio co podpisuje. Podpowiadam że jak ktoś będzie dociekliwy to i tak wszystkiego się nie dowie bo są jeszcze wewnętrzne przepisy firmy .I to są fakty a nie oskarżenia .Widocznie mało miałeś do czynienia z firmami ubezpieczeniowymi .Może nigdy nie miałeś szkody i nie walczyłeś z odzyskaniem należnych ci z tego tytułu pieniędzy (ja miałem i wiem że nie wygląda to tak różowo).Na forum niedawno ktoś mimo wykupionego ubezpieczenia na szyby musiał dopłacić z własnej kieszeni ,czy tak powinno to wyglądać? Nawet Wesol jest zdziwiony że kod pocztowy ma wpływ na wysokość składki czy tak powinno być ?Najwięcej w tym temacie do powiedzenia powinien mieć właśnie Mecenas bo zna to wszystko od podszewki . 

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 08 - Grudnia - 2015 - 23:13:21 »
Gulasz to ze do for ubezpieczeniowych coś masz to nie mam nic przeciwko temu. Ja odebrałem to jako atak w kier. Kolegi mecenasa. Jeśli źle to odebrałem to przepraszam Ciebie.

Offline tygrojasz

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUWA
  • Moc: 184 KM
  • Rej: SZA
« Odpowiedź #17 dnia: 08 - Grudnia - 2015 - 23:34:31 »
Gulasz coś dzisiaj nie w sosie :D

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 09 - Grudnia - 2015 - 06:57:18 »
Przemo absolutnie nie musisz mnie przepraszać nie należę do osób obraźliwych (przecież o tym wiesz ) .Jeśli jesteś dobrym obserwatorem to powinieneś zwrócić uwagę na fakt iż fora są po to by grupa ludzi bezinteresownie sobie pomagała .Wymieniała się swoimi doświadczeniami tak by inni mogli skorzystać z informacji .Najlepiej widać to w tematach związanych z usterkami i sposobami ich usunięcia .Podobnie wygląda to w tematach związanych z zakupem części zamiennych gdzie wymieniane są opinie na temat takiego czy innego producenta .A wszystko po to by nie powielać błędów które ktoś przed nami już zrobił.W dość istotnym temacie ubezpieczeń tego zabrakło. A nie jednego pewnie by ciekawiły odpowiedzi na niektóre pytania .Nie widzę sensu ciągnięcia tego tematu bo dalsze rozpisywanie działa na niekorzyść Mecenasa (odstraszania potencjalnych klientów )a skoro to jego praca to nie mam zamiaru odbierać mu chleba (przecież nic mi nie zrobił )A jego mało wylewną odpowiedz tłumaczę sobie że to jego praca gdzie na pewno miał specjalne szkolenia a może i jakiś papier do podpisania by nie zdradzać tajemnic firmy. 

Dodano:  09 - Grudnia - 2015  -  15:15:56
Red dzięki za właściwy ruch .

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #19 dnia: 09 - Grudnia - 2015 - 23:08:04 »
Wszystko zależy od towarzystwa. To najwyższa pora zacząć czytać umowy które się podpisuje.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Nic dodać nic ująć :exclaim: :evilmrgrin:
Potencjalny - zwykły klient  (większość z nas) nie czyta warunków ubezpieczenia.
Dlaczego?
Ponieważ: pytam się agenta ubezpieczeniowego o to tamto i owamto. Agent jak zawsze ........ wszystko OK proszę się nie martwić to TU jest super i jedno z najlepszych.
Klient podpisuje umowę i myśli sobie.. jest dobrze jak coś się stanie, bez problemów skorzystam z ubezpieczenia.
Najlepiej, aby nie mieć okazji skorzystać bo jest dobrze jak jest dobrze. Jak się coś wysra, TU zrobi wszystko aby zaniżyć a najlepiej znaleźć coś aby wymigać się z likwidacji szkody.
Wcale nie zależy to od towarzystwa (są oczywiście lepsze i gorsze).
Miałem okazję przekonać się jak to działa.  Będąc na wczasach w USA, musiałem skorzystać z pomocy lekarskiej. Zapłaciłem gotóweczką  wziąłem rachunek z opisem i po powrocie napisałem do towarzystwa aby uzyskać zwrot kosztów leczenia.
Miłą Pani owszem wysłała formularz, wypełniłem bla bla bla. Następnie zadzwoniła, że wypłata mi się nie należy bo bla bla bla już nie pamiętam dokładnie i że jest to w szczególnych warunkach ubezpieczenia.
Wqrwiony poprosiłem Panią żeby zerknęła co w tym towarzystwie ubezpieczam i ile kasy im zostawiam. Oczywiście poinformowałem iż nie będę dalej korzystał z tak "solidnej i uczciwej firmy".
Dostałem zwrot za leczenie z uzasadnieniem jako nadzwyczajna i wyjątkowa sytuacja. Zapewne przeliczyli sobie czy opłaca im się stracić mnie jako dobrego klienta czy zapłacić kilkaset $.
Chodzi tylko o to aby wykupując pełny pakiet ubezpieczenia mieć pewność swojego dupochronu. Inaczej dojdzie do tego, że będziemy ubezpieczać się od ubezpieczenia. >:(

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 10 - Grudnia - 2015 - 17:54:41 »
Z treści wnioskuję że też nie jesteś zachwycony podejściem firmy ubezpieczeniowej .Czyżbyś nie doczytał tego co małym druczkiem z odnośnikami do wewnętrznych przepisów firmy ?

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #21 dnia: 10 - Grudnia - 2015 - 18:39:07 »
Moje zdanie i zapewne również wielu osób także jest takie, że lepiej jest zaufać najbardziej wygłodniałemu lwu na pustyni niż agentowi. Przecież target się liczy i nic więcej :evilmrgrin:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
OC - czy płacicie NW ?
« Odpowiedź #22 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 09:28:27 »
Jestem ciekaw czy płacicie do obowiązkowego ubezpieczenia OC dodatek jakim jest NW ?

Ja po doświadczeniach znajomych i opinii jednego z agentów ubezpieczeniowych, już parę lat temu w pierwszej kolejności zrezygnowałem z NW w przyczepie a później w reszcie pojazdów. Jak na razie nie narzekam na brak tego nic nie wartego zabezpieczenia.

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Ubezpieczenia - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #23 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 18:07:27 »
Pretor widzę że ty też zauważyłeś leciutki przekręt firm ubezpieczeniowych gdzie z automatu nawet do przyczepki dają NW .Ja dawno to olałem w razie kolizji i poszkodowania wśród uczestników i tak idzie z OC (mam to przetestowane na własnej skórze )

Offline tygrojasz

Odp: Ubezpieczenia - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #24 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 20:59:42 »
Ja wykupuje zawsze pełny możliwy pakiet + szyba + koła + holowanie >:(

Tagi wątku: