Autor Wątek: UBEZPIECZENIA - dyskusja ogólna  (Przeczytany 22452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: LTM
Odp: Ubezpieczenia - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #25 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 14:19:27 »
Jestem ciekaw czy płacicie do obowiązkowego ubezpieczenia OC dodatek jakim jest NW ?

Ja po doświadczeniach znajomych i opinii jednego z agentów ubezpieczeniowych, już parę lat temu w pierwszej kolejności zrezygnowałem z NW w przyczepie a później w reszcie pojazdów. Jak na razie nie narzekam na brak tego nic nie wartego zabezpieczenia.

I tu się z tobą zgodzą swoją własną opinią. Biorąc NNW średnio kosztuje 15-35zł tylko wiecie jaką SU?? Nie ma najmniejszego sensu brać NW poprostu aby było tak na wszelki wypadek; jeśli chcecie brać oczywiście ale z duża SU 40tys czy 100tyś wiadomo dużo będzie kosztować ale w przypadku jakiejś dla przykładu złamanej nogi nie dostanie 200zł tylko 2000zł.

Po co komu wiedzieć czy mam dzieci, czy je wożę - czy jeździsz z dziećmi ostrożniej? Po co komu pesel - a po to aby zweryfikować twoje zniżki zwyżki w bazie UFG już w wiekszosci towarzystw nie da sie obliczyc nawet ORIENTACYJNEJ ceny bez tego. Po co kod pocztowy do znizek - a po to bo w WAWIE dużo cześciej  latwiej o wypadek a co za tym idzie wieksza szkodowac w porownaniu do mojej malej miesciny gdzie jest jedna z najtanszych w polsce.
Moge was zadziwic ale znizki na CHWILE OBECNA zaleza od: wieku, doswiadczenia w prowadzeniu, rodzaju modelu auta, pojemnosci, kodu pocztowego, koloru auta, wieku posiadanych dzieci jak rowniez ich ilosci, zgody na weryfikacje BIK, miejsca parkowania, wyjazdow za granice, sprowadzenia pojazdu i wiele innych :)
Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 18:06:52 »
Widzę że coś drgnęło w dyskusji .Słabo że zamiast konkretów tylko czarowanie .Mecenas nie chciałem brnąć dalej na stronie gdzie oferujesz ubezpieczenia ale skoro jesteśmy w tym temacie to sprostuję trochę twoją wypowiedz .Żeby ładniej wyglądało wymieszałeś dwa ubezpieczenia OC i AC .Przy zwykłym OC nie interesuje nikogo gdzie pojazd parkuje i czy wożę nim dzieci i czy je mam.Do podania podstawy nie są wcale potrzebne dane osobowe .Do poszczególnych przedziałów pojemności przypisana jest kwota i dopiero od podstawy zaczyna się czarowanie i mydlenie oczu .Jeśli podałbyś podstawę to każdy wie ile ma zniżek i wie ile do zapłaty .No ale wtedy ciężko czarować .Pod swoją wypowiedzią masz że mydlenie oczu jest "do" 20% z marszu dla osób z fora .Jakby się tak kurczowo trzymać że to prawda to w moim wypadku podstawa minus 60% i minus 20% co razem da 80% zniżki  .Czy to prawda ? Czy może wersja 60% zniżki jaką posiadam i to co dostanę rabatu za wszystkie dane osobowe i bym nie czuł się zrobiony w konia parę złotych mniej niż płacę w obecnej firmie (bo po to mam podać gdzie jestem ubezpieczony obecnie ).Przecież to takie proste że aż boli .Jestem ciekaw jak ubezpieczają mi te moje auta ,przyczepki nie wspominając o 2-kółce.

Offline tygrojasz

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUWA
  • Moc: 184 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SZA
« Odpowiedź #27 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 18:58:59 »
Mnie tylko zastanawia bo się wcześniej z czymś takim nie spotkałem, po cholerę mam podawać ile płacę dotychczas za ubezpieczenie. Do czego potrzebne jest to info aby wyliczyć mi wartość ubezpieczenia :question: :o

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 19:13:36 »
Podobnie wygląda jak ubezpieczysz pojazd w miejscu zameldowania a użytkujesz w miejscu zamieszkania .A mogą być to zupełnie inne miasta na drugim końcu polski .A co w wypadku rozwodnika który ma dzieci a nigdy nie będzie z nimi jeździł .Kolor wozu przed lakierowaniem czy po itd .Absurd i mydlenie oczu.

Offline Mecenas

« Odpowiedź #29 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 19:17:59 »
Każdemu coś nie pasuje coś go irytuje i co ja mam wam napisać? To nie ode mnie zależy od czego składka zależy :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #30 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 19:32:29 »
Najlepiej prawdę jak jesteśmy robieni przez firmy ubezpieczeniowe i jak unikać ewidentnych przekrętów (tak jak NW).Jak to że mimo wykupionego ubezpieczenia OC na przyczepkę stracimy zniżki z samochodu a nie przyczepki (nie każdy o tym wie).I wiele tego typu jawnej przewały .

Offline Mecenas

« Odpowiedź #31 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 19:46:24 »
Jestem tu w pewien w sposób ograniczony, można tu się domyślić dlaczego ;)
Ciekawostką taką może jeszcze być holowanie pojazdu.  Jeśli holowany pojazd z jakiś przyczyn uderzy np. w drugi samochód, to szkoda będzie likwidowana z polisy pojazdu holującego. Kolejny przykład tak jak gulasz wyżej napisał jeśli masz podczepioną przyczepę i ona spowoduje szkodę to odszkodowanie zostanie wypłacone z polisy pojazdu. Natomiast w momencie, kiedy wypnie się taka przyczepa i samodzielnie będzie poruszała się, to szkoda powstanie na polisie przyczepy.

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #32 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 19:48:59 »
Każdemu coś nie pasuje coś go irytuje i co ja mam wam napisać? To nie ode mnie zależy od czego składka zależy :)
Mecenas nie bież sobie moich opinii do siebie. Ja tylko wyrażam niezadowolenie z działań przez nasze TU.
Na zachodzie da się łatwo egzekwować wykupioną polisę a w  tu próbują za wszelką cenę nas wyrolować jak dojdzie do zdarzenia.

Dodano:  14 - Grudnia - 2015  -  19:50:39
Jestem tu w pewien w sposób ograniczony, można tu się domyślić dlaczego ;)
Ciekawostką taką może jeszcze być holowanie pojazdu.  Jeśli holowany pojazd z jakiś przyczyn uderzy np. w drugi samochód, to szkoda będzie likwidowana z polisy pojazdu holującego. Kolejny przykład tak jak gulasz wyżej napisał jeśli masz podczepioną przyczepę i ona spowoduje szkodę to odszkodowanie zostanie wypłacone z polisy pojazdu. Natomiast w momencie, kiedy wypnie się taka przyczepa i samodzielnie będzie poruszała się, to szkoda powstanie na polisie przyczepy.
A jak mi spadnie rower z dachu i uszkodzi inny pojazd lub mienie, na który mam osobne OC to jak to kwalifikować?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 20:00:54 »
Mecenas domyślam się że nie możesz wylewnie napisać co i jak .Wystarczy jak powiesz czy jesteśmy robieni w konia czy nie ?I czy tak z głowy (pamięci )jesteś w stanie podać podstawę danej pojemności czy faktycznie potrzebujesz "rozmiar buta właściciela pojazdu"I więcej nie będę ciągnął za język. Zaspokój choć w tej kwesti moją ciekawość.

Offline Mecenas

« Odpowiedź #34 dnia: 14 - Grudnia - 2015 - 20:14:36 »
A jak mi spadnie rower z dachu i uszkodzi inny pojazd lub mienie, na który mam osobne OC to jak to kwalifikować?
Jeżeli bagaż był właściwie umocowany, a np. bardzo silny wiatr zerwał mocowania i rzeczy te uszkodziły inny pojazd, to tutaj nie będzie odszkodowania z polisy OC, ponieważ siła wyższa przyczyniła się do szkody, a nie czynnik ludzki. W tym wypadku szkodę można naprawić z ubezpieczenia AC. Z tym że w tym przypadku różnie to bywa zależy na jakiego policjanta się trafi ale gdy będziemy bardzo dociekliwi ta sytuacja oczywiście się sprawdza ;)

I czy tak z głowy (pamięci )jesteś w stanie podać podstawę danej pojemności czy faktycznie potrzebujesz "rozmiar buta właściciela pojazdu"I więcej nie będę ciągnął za język. Zaspokój choć w tej kwesti moją ciekawość.

Kiedyś były polisy tylko ręczne oczywiście mialeś podstawe tak jak mowisz i w tedy kalkulator i obliczaleś od pojemnosci, kodu pocztowego itp teraz wszystko jest online przez internet i naprawde sa potrzebne te dane do wyliczenia skladki np srebrny jest kolorem najdroższym w aucie szary zaś najtańszym :) Parkowanie auta, czy wożenie dzieci badz ich posiadanie wplywa jak najbardziej na cene skladki OC rowniez zonaty bedzie mial taniej jak kawaler :) W bardzo latwy sposob mozesz to sprawdzic wchodzac na strone proamy i liczac skladke; bez podania peselu imienia i nazwiska czy koloru auta nie jestes w stanie obliczyc skladki. Nie tak dawno jedno z TU wprowadzilo weryfikacje BIK w przypadku zgody mamy delikatna znizke w przypadku odmowy skladka delikatnie wzrasta, przy jeszcze innym TU gdy chcemy rozlozyc polise na raty musimy podac nr dowodu osobistego jego waznosci i nr konta :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 15 - Grudnia - 2015 - 10:06:01 »
Brak odpowiedzi na pierwszą część pytania odbieram jako potwierdzenie .Natomiast co do drugiej części z pełnym szacunkiem ale się nie zgodzę .Jestem sam tego dowodem .Posiadam pojazd marki Mercedes (chyba jeszcze tak mogę go nazwać )ale mam w nim silnik od golfa .I składkę ubezpieczeniową płacę od pojemności a nie od marki wozu czy jego koloru .Jak kogoś to ciekawi to składka jest taka sama jakbym miał golfa .Podobnie jest z touareg-em gdzie też mam silnik od golfa i ubezpieczenie jak za golfa .Pojemność a nie kolor czy marka ma wpływ na wysokość składki nie wspominając o innych duperelach .Dziwi mnie że skoro zawierasz kupę ubezpieczeń to z pamięci ciężko powiedzieć ile wychodzi w podstawie składka przy danej pojemności (to nie jest wiedza tajemna tylko dla wybranych a ogólno dostępne informacje )No ale ciężko wtedy czarować.

Offline Mecenas

« Odpowiedź #36 dnia: 15 - Grudnia - 2015 - 11:25:30 »
Nie mam ochoty dyskutować w taki sposób, jesli tak twierdzisz niech Ci tak zostanie :-) pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #37 dnia: 15 - Grudnia - 2015 - 16:37:52 »
Czysto teoretycznie nie ma co tematu drazyc. Mamy demokracje czyli mozna sobie robic co sie chce. Jesli sobie otworze towarzystwo ubezpieczeniowe to moge sobie życzyć nr buta czy to czy ktos jest lewo czy prawo-reczny i tyle. Najwyzej nit do mnie nie przyjdzie i tyle. To moja sprawa bedzie i tyle. Nie chcesz, nie podoba sie to dowidzenia.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #38 dnia: 15 - Grudnia - 2015 - 17:00:28 »
Może i prawda .

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #39 dnia: 15 - Grudnia - 2015 - 21:30:28 »
Jak by nie patrzeć TU nastawione są na maksymalizację zysków kosztem pojedynczych klientów. Motto brzmi "zapłać i się odwal" :evilmrgrin: :evilmrgrin:

Offline Mecenas

« Odpowiedź #40 dnia: 16 - Grudnia - 2015 - 10:59:58 »
Dużo by tu pisać dużo wyjaśniać ale wszystkim się nie da niestety :-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #41 dnia: 31 - Grudnia - 2015 - 11:12:24 »
Wczoraj poszła informacja że ubezpieczenia OC od nowego roku idą w górę i to znacznie .Nie wiem czemu ale co niektórzy taką informację mieli zapewne wcześniej (i nie puścili bąka ).Można było zaoszczędzić parę zeta no ale cóż .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #42 dnia: 31 - Grudnia - 2015 - 12:53:16 »
Wczoraj poszła informacja że ubezpieczenia OC od nowego roku idą w górę i to znacznie .
Ja nie traktuję tego poważnie. Co roku słyszę taką informację. Mam swojego agenta i zawsze coś fajnego mi poleci. Nie jesteśmy uwiązani do konkretnej firmy, zawsze to można zmienić.

Dodano:  31 - Grudnia - 2015  -  12:56:57
Nie wiem czemu ale co niektórzy taką informację mieli zapewne wcześniej (i nie puścili bąka ).
Ja mam taką starą zasadę : "Kto pyta nie błądzi". Polecam każdemu.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #43 dnia: 31 - Grudnia - 2015 - 13:31:30 »
Ale przecież o tym bylo wiadomo juz od dawna....

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #44 dnia: 31 - Grudnia - 2015 - 15:30:35 »
Ale przecież o tym bylo wiadomo juz od dawna....
Może było wiadomo ale jakoś nie do końca bo ja nie wiedziałem a próba dowiedzenia się o podstawę przy danej pojemności do dziś została bez odpowiedzi.
To może ktoś mnie oświecić o ile wzrośnie i czy we wszystkich firmach o tyle samo .

Offline Mecenas

« Odpowiedź #45 dnia: 02 - Stycznia - 2016 - 11:45:54 »
Gulasz taryfy jeszcze nie wszędzie zmienione jak się pospieszysz to kupisz oc po starych podwyzkach.

Wysłane z mojego SM-G900FD przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #46 dnia: 02 - Stycznia - 2016 - 15:19:07 »
Mecenas masz patent by na (dłuższy czas renowacji auta ) nie płacić OC.Chodzi o taki okres około 3-4 lata gdzie auto będzie rozebrane na śrubki .

Offline Mecenas

« Odpowiedź #47 dnia: 02 - Stycznia - 2016 - 16:07:19 »
Niestety nie ma, chyba że auto ma więcej niż 25lat

Wysłane z mojego SM-G900FD przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #48 dnia: 02 - Stycznia - 2016 - 16:48:27 »
Może masz bardziej obcykane tematy ubezpieczenia ale co w takiej sytuacji .Jeśli znajdę sobie ukraińca ,litwińca itp.sprzedam mu auto ,zgłoszę się do urzędu z umową kupna sprzedaży .Auto z takich czy innych powodów nie opuści granicy naszego kraju (bo naturalnie będzie rozebrane celem renowacji )i po okresie naprawy 3-4 lata odkupię je (z legalną umową kupna sprzedaży )pójdę do urzędu rejstrować jeszcze raz to samo auto na siebie .Czy fundusz gwarancyjny może mnie ścigać za brak ciągłości mimo tego że będę miał umowę kupna-sprzedaży ? 

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #49 dnia: 02 - Stycznia - 2016 - 17:45:44 »
Nie będzie. Ponadto podobno jest opcja na czasowe wyrejestrowanie auta. Ale pewności nie mam.

Tagi wątku: