Autor Wątek: Chińczyki BYD, Omoda itp. - trwałość? niezawodność?  (Przeczytany 118 razy)

Online Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Może macie jakieś doświadczenia lub obserwacje dotyczące nowych "Chińczyków", szczególnie BYD, Omoda?
Nie chodzi mi parametry i wrażenia z jazdy bo to każdy może wypróbować. Tylko o kwestię trwałości/niezawodności... w porównaniu z nowymi VW.
Ktoś? Coś?
Rozumiem, że potrzeba jeszcze czasu by potwierdzić czy coś jest trwałe/niezawodne. Ale może już trochę wiadomo co złe...

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
Odp: Chińczyki BYD, Omoda itp. - trwałość? niezawodność?
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 12:07:19 »
U mnie dostawcą jest Mazda tego pojazdu . Mogę tylko powiedzieć, że jak byłem u Syna,  na warsztacie był akurat jeden egzemplarz. W środku zrobiło na mnie dobre wrażenie,   ładne wykończenie,  ładne szycie na desce rozdzielczej .
A jak z awaryjnością to muszę spytać. 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 12:40:28 »
@Frodo , według mnie, na tą chwilę w Polsce nie jest możliwy zdrowo-rozsądkowy zakup auta chińskiego producenta z paru istotnych powodów:
1. Brak autoryzowanych stacji obsługi i jakichkolwiek warsztatów mechanicznych mających pojęcie o chińskiej technologii.
2. Brak dostępu do części zapasowych - nawet tych podstawowych, jak filtry powietrza/oleju/paliwa, świece zapłonowe o czymś bardziej skomplikowanym nawet nie wspomnę. Hurtownie ani sklepy nie posiadają żadnych katalogów z częściami do chiński aut.
3. Brak wiarygodnych danych, dotyczących niezawodności lub zawodności mechaniki - a wiarygodność kupujących, jest na zerowym poziomie.
4. Brak możliwości oceny spadku wartości po zakupie i 2-3 latach.
Prawdopodobnie będzie problem z odsprzedażą za rozsądne pieniądze.

Sąsiad (Holender) mojej siostry, posiada od 2-3 lat takiego pseudo SUVa marki MG model ZS.
Prawie nim nie jeździ ale chwali siostrze na potęgę. Nie wiem za co ale wcześniej miał Alfę i namówił na nią moją siostrę.
Siostra z Alfy zadowolona.

Podziękował: Frodo

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 12:42:14 »
🤦 przepraszam,  pomyliłem Marki . Tam mają MG.  I tej marki nie poleca.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 13:20:54 »
1. Brak autoryzowanych stacji obsługi i jakichkolwiek warsztatów mechanicznych mających pojęcie o chińskiej technologii.
2. Brak dostępu do części zapasowych - nawet tych podstawowych, jak filtry powietrza/oleju/paliwa, świece zapłonowe o czymś bardziej skomplikowanym nawet nie wspomnę. Hurtownie ani sklepy nie posiadają żadnych katalogów z częściami do chiński aut.
Absolutnie się z tym nie można zgodzić. Mam kolegę serwisanta w byłym serwisie Peugeot JD Kulej w Gdyni, od niedawna przejął ich VW/KIA Plichta, teraz sprzedają Jaecoo/Omoda pod szyldem Plichty, jeżdżą na szkolenia 2x częściej niż za czasów Peugeota, mówi że na szkoleniach szeroko otwiera oczy, dowiaduje się wiele nowych rzeczy o których nigdy nikt ich nie uczył jak choćby to, że elektryk pozbawiony akumulatorów może nawet zabić prądem. W kwestii elektryków i hybryd to w porównaniu do Jaecoo/Omoda serwis Peugeota to był archaik, tak mówi. Nie ma żadnego problemu z serwisem jak i z częściami 

Dodano: Dzisiaj o 13:21:55
Nie chodzi mi parametry i wrażenia z jazdy bo to każdy może wypróbować. Tylko o kwestię trwałości/niezawodności... w porównaniu z nowymi VW.
Ktoś? Coś?
Jak wyżej, mój kolega jest serwisantem Jaecoo/Omoda w Gdyni. Jak opowiada o serwisie i o tych autach to zastanawiam się, gdzie jest VWAG ze swoimi MQBevo i czy dobrze zrobiłem kupując Cuprę

Dodano: Dzisiaj o 13:33:21
4. Brak możliwości oceny spadku wartości po zakupie i 2-3 latach.

Nic w tym dziwnego, niektóre auta są dopiero od 2-3 lat na rynku więc ciężko ocenić jak będą trzymać cenę, jeśli w dłuższej perspektywie będą w miarę bezawaryjne to nie sądzę aby ich spadki wartości mocno różniły się od innych marek

Online Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 14:37:36 »
Plusem Chińczyków jest długa gwarancja.
Oczywiście wszystko zależy od gwaranta.  ;)
Przy czym tak sobie myślę, że sporo inwestują w EU (w innych miejscach pewnie rówznież), więc decyzja o olaniu rynku na jakimś etapie byłaby trudna. Zwłaszcza, że ostateczne zazwyczaj najwięcej zarabiają na serwisie i częściach i coraz trudniej serwisować rzeczy w jakiejkolwiek mierze skomplikowane poza ASO.
Można niby dopłacić by mieć spokój, ale jak słyszę od @tomnaj84 , że podstawowy diesel w Q5 do niczego (skoryguj proszę jeśli przekręciłem), a doposażenie do poziomu "Chińczyków" kosztuje co najmniej 2 nerki, to się człowiek mocno zastanawia co jeszcze potrafią spieprzyć skoro nawet "flagowe" (w sensie popularności) 2.0 TDI...  :o  Na nowe DCC ludzie też mocno tu narzekają, na nowe systemy wspomagania również... Tak więc myślę gdzie ta przewaga VAG w nowych??

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 16:20:22 »
Tak więc myślę gdzie ta przewaga VAG w nowych??
W znaku towarowym :)

Tagi wątku: