Autor Wątek: 2.0 TDI - pompa oleju - wymiana zabieraka czy przeróbka ?  (Przeczytany 39684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline telozjan

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Napęd: FWD
  • Rej: PSZ
2.0 TDI - pompa oleju - wymiana zabieraka czy przeróbka ?
« dnia: 19 - Czerwca - 2015 - 08:16:00 »
Witam.
Mam w planach kupić Passata B6 2.0 TDI PD 140 KM - czy istnieje jakakolwiek możliwość naprawy/poprawy silnika 2.0 TDI PD 140 KM, tak aby trwałością dorównał 1.9 TDI ?
Czy można poprawić wadę fabryczną napędu pompy oleju, tak żeby nie było strachu jeździć tym autem czy lepiej odpuścić zakup ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 2.0 TDI - pompa oleju - wymiana zabieraka czy przeróbka ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Czerwca - 2015 - 08:30:42 »
Z tego co wiem to napęd pompy oleju da się przerobić na mniej kłopotliwy.

Offline telozjan

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Rej: PSZ
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Czerwca - 2015 - 17:10:51 »
Czytałem, że pompę oleju z tym wadliwym napędem, można zastąpić taką z silnika 1.9 TDI i będzie działać lepiej niż oryginał, czy to prawda?
Ile takie cóż może kosztować?
Chciałbym pojeździć tym autem z 5-6 lat, dbam o każde swoje auto, ale dbanie nie pokona wad fabrycznych.

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: SPI
[B6] 2.0 TDI 140 KM [BKP] - wymiana wadliwego napędu pompy olejowej
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Listopada - 2021 - 15:16:53 »
Witam.
Kupiłem VW Passata B6 2.0 TDI 140 KM [BKP] z przebiegiem 370 tyś. km i wiem, że ma wadliwy napęd pompy oleju.
Poprzedni właściciel, mówił mi, że co 3 wymianę oleju, wymieniał też ten ołówek. Więc sam chciałbym go również wymienić ale nie wiem gdzie i jaki kupić ten ołówek a także czy ta wymiana jest skomplikowana i sam sobie z tym poradzę.

Bardzo proszę o poradę w tej kwestii.
--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: [B6] 2.0 TDI 140 KM [BKP] - wymiana wadliwego napędu pompy olejowej
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Listopada - 2021 - 16:05:53 »
W sieci masz sporo materiałów na ten temat

Dodano:  24 - Listopada - 2021  -  17:07:18
Auto oprócz wymian oleju ma jakąś historię wymian podzespołów, serwisowania? Podziwiam za odwagę, osobiście nie odważyłbym się kupić BKP z przebiegiem 370 tys km, wolałbym 1.0 MPI :) 

Podziękował: spejson83, Frodo

Offline spejson83

• clubmen
« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Kwietnia - 2022 - 13:26:19 »
Kupiłem VW Passata B6 2.0 TDI 140 KM [BKP] z przebiegiem 370 tyś. km i wiem, że ma wadliwy napęd pompy oleju. Poprzedni właściciel, mówił mi, że co 3 wymianę oleju, wymieniał też ten ołówek.
Dla przypomnienia ;)

chciałbym go również wymienić ale nie wiem gdzie i jaki kupić ten ołówek a także czy ta wymiana jest skomplikowana i sam sobie z tym poradzę.
Mam już ten zabierak/ołówek/imbus, kupiony w ASO VW - zabierak 26.99 zł + pierścień zabezpieczający 7.42 zł

Mam zaplanowane aby w najbliższym czasie zrobić serwis olejowy w moim Passacie 2.0 TDi i niejako przy okazji zabrać się za wymianę wadliwego napędu pompy olejowej czyli wymienić ten "kulawy" imbus.

Pytanie do praktyków/mechaników (nie internetowych teoretyków), co potrzebuję wiedzieć o tej wymianie?
Chodzi mi głównie o rady praktyczne:
- jakiego klucza użyć do ściągnięcia miski olejowej,
- czy muszę wymienić korek spustowy oleju na nowy,
- czym najlepiej zerwać stary klej/silikon z miski olejowej,
- czy do wyciągnięcia/włożenia pierścienia zabezpieczającego, potrzebne są specjalne szczypce czy może da się do obejść jakoś,
- jakiego kleju/silikonu użyć do do uszczelnienia miski olejowej,
- ile czasu powinno auto postać po tej robocie aby bezpiecznie zalać olej do silnika i wyjechać na drogę.

Wiem, że w necie jest cała masa różnych tematów dotyczących tej wymiany ale zazwyczaj mają po 100-200 i więcej postów a ja nie mam czasu na czytanie wszystkiego i wyszukiwanie potrzebnych mi informacji.
Z tego co zauważyłem, to taką wiedzę na forum miedzy innymi posiada kolega @Gulasz i to do niego w pierwszej kolejności się zwracam ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Kwietnia - 2022 - 22:09:37 »
- jakiego klucza użyć do ściągnięcia miski olejowej,
Najlepiej Byś dysponował małym zestawem z grzechotką, jak i przedłużką/przedłużkami. VW stosuje najczęściej do miski olejowej śruby z normalnym łbem a dodatkowo w środku z gniazdem na imbus, torks lub dwunastokątny wpust. Mając mały zestaw nasadowy opanujesz bez problemu raz kręcąc po zewnętrznej łba a w trudniej dostępnych miejscach wykorzystując stosowany wpust w śrubie
Przykładowa fotka śruby miski.

- czy muszę wymienić korek spustowy oleju na nowy,
Raczej nie koniecznie. Korek może zostać stary warto za to wymienić uszczelką korka lub tą co posiadasz możesz przed ponownym przykręceniem "wyżarzyć".Warto podgrzać ją dość sporo ( tylko bez przesady by się nie rozpłynęła) jeśli jest miedziana/mosiężna a nie aluminiowa by zrobiła się bardziej plastyczna i lepiej ułożyła.W ostateczności przy braku możliwości podgrzania można zastosować w ostateczności teflon( taki sam jak do domowej hydrauliki).Da to większą pewność że nie będzie wycieków po montażu.
- czym najlepiej zerwać stary klej/silikon z miski olejowej,
Najwygodniej zwykłym nożykiem do tapet. Pomocna może być też szczotka druciana. Najważniejsze by po operacji czyszczenia nie pozostawić najmniejszego kawała we wnętrzu miski.
czy do wyciągnięcia/włożenia pierścienia zabezpieczającego, potrzebne są specjalne szczypce czy może da się do obejść jakoś,
Wszystko zależy od zdolności manualnych. Bez najmniejszego problemu da się to ogarnąć przy pomocy śrubokręta/śrubokrętów.
- jakiego kleju/silikonu użyć do do uszczelnienia miski olejowej,
Praktycznie można użyć każdego silikonu ( nawet najtańszy z marketu budowlanego) najważniejsze by robić to z głową. Nie przesadzać z ilością !!!.Zbyt duży nadmiar który zostanie wyciśnięty przy dokręcaniu może narobić sporego bałaganu w silniku. Przy zastosowaniu sylikonu dedykowanego do motoryzacji jest większa pewność jakości. Osobiście przetestowałem różne i nie zaobserwowałem większych różnic. Każdy spełnił swoje zadanie.
- ile czasu powinno auto postać po tej robocie aby bezpiecznie zalać olej do silnika i wyjechać na drogę.
Jeśli nie przesadzisz z ilością to zanim wszystko poskładasz do kupy pozwoli czasowo podeschnąć na tyle że na koniec roboty zalewasz olejem i możesz palić silnik. Składasz i palisz.
Dodam od siebie że kanał lub podnośnik kolumnowy nie jest wcale konieczny do tego typu akcji. Przy odrobinie chęci da się to wykonać na przysłowiowym chodniku.
Warto zwrócić uwagę na gniazdo w którym pracuje "ołówek". Przy dość sporym wyrobieniu warto pomyśleć o nad wymiarowym przy następnej wymianie ( o ile jeszcze będzie).

Podziękował: spejson83

Offline spejson83

• clubmen
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Kwietnia - 2022 - 23:12:49 »
Dzięki @Gulasz za odpowiedź  :thumbup:

Czy taki zestaw firmy Reinz, to dobry wybór do uszczelnienia miski olejowej?
https://allegro.pl/obserwowane/oferty/lista/5aace6c5-46ee-417e-bd4b-e0dc79d1ec18
Dodano:  11 - Kwietnia - 2022  -  23:15:47
A jak sprawdzić czy gniazdo na ten imbus ma za duży luz?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Kwietnia - 2022 - 06:38:03 »
Nie robiąc reklamy bardzo dobry wybór. Smarując tym specyfikiem można sobie pozwolić na większe "niechlujstwo"co do ilości nakładania. Mniejsze ryzyko że coś się oderwie i zacznie krążyć po układzie smarowania. Takie moje obserwacje po użyciu tego uszczelniacza.

Luz sprawdza się podobnie jak każdy inny przy dwóch współpracujących elementach. W tym wypadku próba obrotu "ołówka " jak i luzu na boki. Można ją wykonać na starym jak i na nowym oceniając/porównując różnicę. Jeśli będzie mocno wyczuwalna potwierdzi to słuszność wymiany "ołówka". Jeśli pomimo wsadzenia nowego wyczuwalny luz nadal będzie spory da to odpowiedź wyrobionego/wypracowanego gniazda. W takim wypadku warto na przyszłość pomyśleć o nad wymiarowym "ołówku" mając naturalnie na uwadze że ten nowo zamontowany z powodu nadmiernego luzu szybciej się zużyje/wypracuje/wytrze. 

Podziękował: spejson83

Offline spejson83

• clubmen
« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Kwietnia - 2022 - 21:20:01 »
Dzięki @Gulasz  :thumbup:
Prawdopodobnie, jeszcze w tym tygodniu będę razem z kolegą, działał w tym temacie :D

Tagi wątku: