Kupiłem VW Passata B6 2.0 TDI 140 KM [BKP] z przebiegiem 370 tyś. km i wiem, że ma wadliwy napęd pompy oleju. Poprzedni właściciel, mówił mi, że co 3 wymianę oleju, wymieniał też ten ołówek.
Dla przypomnienia

chciałbym go również wymienić ale nie wiem gdzie i jaki kupić ten ołówek a także czy ta wymiana jest skomplikowana i sam sobie z tym poradzę.
Mam już ten zabierak/ołówek/imbus, kupiony w ASO VW - zabierak 26.99 zł + pierścień zabezpieczający 7.42 zł
Mam zaplanowane aby w najbliższym czasie zrobić serwis olejowy w moim Passacie 2.0 TDi i niejako przy okazji zabrać się za wymianę wadliwego napędu pompy olejowej czyli wymienić ten "kulawy" imbus.
Pytanie do praktyków/mechaników (nie internetowych teoretyków), co potrzebuję wiedzieć o tej wymianie?
Chodzi mi głównie o rady praktyczne:
- jakiego klucza użyć do ściągnięcia miski olejowej,
- czy muszę wymienić korek spustowy oleju na nowy,
- czym najlepiej zerwać stary klej/silikon z miski olejowej,
- czy do wyciągnięcia/włożenia pierścienia zabezpieczającego, potrzebne są specjalne szczypce czy może da się do obejść jakoś,
- jakiego kleju/silikonu użyć do do uszczelnienia miski olejowej,
- ile czasu powinno auto postać po tej robocie aby bezpiecznie zalać olej do silnika i wyjechać na drogę.
Wiem, że w necie jest cała masa różnych tematów dotyczących tej wymiany ale zazwyczaj mają po 100-200 i więcej postów a ja nie mam czasu na czytanie wszystkiego i wyszukiwanie potrzebnych mi informacji.
Z tego co zauważyłem, to taką wiedzę na forum miedzy innymi posiada kolega
@Gulasz i to do niego w pierwszej kolejności się zwracam