Autor Wątek: PŁUKANKA - przed wymianą oleju w silniku - doświadczenia i opinie.  (Przeczytany 29735 razy)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: PŁUKANKA - przed wymianą oleju w silniku - doświadczenia i opinie.
« Odpowiedź #50 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 11:39:06 »
Panie i panowie, jestem dzisiaj umówiony na wymianę oleju w swoim "bolidzie" i biorąc wszystkie powyższe za i przeciw a także opierając się na własnych informacjach i doświadczeniu z wieloletniego użytkowania tego konkretnego silnika 1.9 TDI - zdecydowałem się zrobić w nim płukankę, przed wymianą oleju.

Jako, że posiadam jeszcze w garażu, olej i filtr oleju z poprzedniej wymiany, to postanowiłem zrobić test porównawczy.
Olej i filtr oleju po płukance i ten bez płukanki, poddam wzrokowej weryfikacji, co udokumentuję na zdjęciach i filmiku.

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji: jak taki test porównawczy - przeprowadzić w warunkach garażowych  :vwclubpolska:

Podziękował: Gulasz

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #51 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 11:55:22 »
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji: jak taki test porównawczy - przeprowadzić w warunkach garażowych

Czyli jednak można podyskutować. Co do testu warto byłoby porównać olej przed zastosowaniem płukanki i po. Najbardziej obrazowo według mojej oceny byłoby niewielką ilość nakapać na szybę ustawioną pod pewnym nie za ostrym kątem. Kilka kropli oleju przed zastosowaniem płukanki i po. Dałoby wzrokowe porównanie co do gęstości, kolorystyki, jak i ewentualnego osadu jaki może pozostać po spłynięciu kropli oleju. Biała kartka papieru też się nada. Tego typu test da wzrokową odpowiedź na ile zastosowana płukanka cokolwiek wyczyściła w silniku. Nie spodziewam się szału z przeprowadzonego testu ( robiłem podobny kilka lat temu).
Plus za chęci przeprowadzenia testu.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #52 dnia: 12 - Stycznia - 2021 - 10:48:39 »
Najlepiej by było zrobić zdjecie pod pokrywą silnika przed i po płukance również aby zobaczyć czy jest różnica?
Są proste endoskopy na mikro USB pod komórkę można by podpiac
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #53 dnia: 12 - Stycznia - 2021 - 12:59:45 »
Dzięki panowie za sugestie odnośnie testu :thumbup:

Zerknijcie na test z płukanki w silniku w którym był zalewany "gorszy" olej od zalecanego i wyniki po całym zabiegu: 

Po seansie powyżej zamieszczonego filmu, dotyczącego płukanki silnika i przejścia z gęstszego oleju na teoretycznie "rzadszy" ale zalecany przez producenta - zdecyduję się na:
- nagranie, niebieskiego dymku z rury wydechowej przed i po płukance,
- zmierzenie ciśnienia w cylindrach - przed i po płukance,
- jeżeli znajomy mechanik, będzie dysponował endoskopem, to zrobimy zdjęcia wnętrza pod pokrywą zaworową - przed i po płukance.
- fotograficzną ocenę porównawczą wyglądu oleju bez płukanki i po płukance.

Ten film, powinien dać mocno do myślenia, wszystkim "płukankowym" i olejowym sceptykom!
Mnie od bardzo dawna, nie ma potrzeby przekonywać, do stosowania olejów zalecanych przez producentów i wymiany ich przy krótszych interwałach a sadzę, że w przyszłości płukanka przed wymianą oleju będzie tak obowiązkowym punktem, jak zmiana filtra oleju czy powietrza.

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #54 dnia: 12 - Stycznia - 2021 - 15:06:18 »
Tak, kanał Micha z Kaszub oglądam dość często, tak samo jak "Profesora Chrisa" z Białegostoku, czy "Project Farm" z ameryki.
Ten ostatni testuje jeszcze wiele rzeczy z majsterkowania, które warto zobaczyć. Jego testy moto są wprawdzie robione na kosiarce do trawy, ale za to łatwo się to rozbiera i nie szkoda zepsuć. :-)

Przepraszam za wylezienie poza temat.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #55 dnia: 12 - Stycznia - 2021 - 18:02:47 »
Filmik nie zły ( nie widziałem go wcześniej).Nie wiem ile osób wyłapało to co najistotniejsze. Pomimo kilkukrotnego płukania cudownym specyfikiem na końcu zdejmuje michę a muł że paluchem można rysować .Gada że olej doszczelnia gary to przez nalanie" rzadszego" nie dziwne że złapał większą komprechę. Nie dymi bo nie kręcił go tak wysoko jak przed całą zabawą ( polecam porównać dźwięk obrotów). Odmę też by mógł założyć jak przy pierwszym teście by ciśnienie w układzie korbowym było takie samo. Jak wypłukał silnik 2-krotnie to skąd świeże opiłki z panewek? Czyżby nowy świeżuteńki olej zaczął zjadać panewki ( stukał na jednej korbie a po zabawie wszystkie w agonalnym stanie).Czy silnik bez wymiany panewek pożyje dłużej na tym" rzadszym" oleju? Wystarczy włączyć myślenie co łatwiej wypłynie z pod takiej zmęczonej panewki "rzadkie" czy "gęste".
Podobno fura katowana spory czas i żyła ( na badziewnym oleju) to może test z katowania na tym nowym oleju i na tych samych panewkach?
Będzie jasna odpowiedź czy zmiana wyszła na plus. 
Jeśli ktoś nie wierzy w gęstość olejów poleciłbym zrobić samemu test a będzie zdecydowanie trudniej wcisnąć kit.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #56 dnia: 15 - Stycznia - 2021 - 14:30:41 »
Najlepiej by było zrobić zdjecie pod pokrywą silnika przed i po płukance również aby zobaczyć czy jest różnica?
Są proste endoskopy na mikro USB pod komórkę można by podpiac
Twoja sugestia naprowadziła mnie na zakup takiego "urządzonka" Y102 w jakości HD - wczoraj odebrane i zaraz go przetestuję :thumbup:

Jestem umówiony z mechanikiem na przyszły tydzień i w zaktualizowanym planie, mamy:
- nagranie, niebieskiego dymku z rury wydechowej - przed i po płukance,
- fotki wnętrza "pod pokrywą zaworową" - przed i po płukance,
- zmierzenie ciśnienia w cylindrach na ciepło - przed i po płukance,
- ściągnięcie miski olejowej i wzrokowa ocena stanu smoka - będą zrobione fotki.

Dodano:  15 - Stycznia - 2021  -  16:09:07
No i po robieniu zdjęć nową zakupioną kamerką endoskopową pod pokrywą zaworów  :(
W 1.9 TDI AFN w miejscu wlewania oleju jest taka "fajna: zabezpieczająca blacha - chyba właśnie po to aby nic tam nie wtykać :curve:
Trzeba chyba będzie kupić nową uszczelkę pod pokrywę zaworów i zdecydować się na ściągnięcie jej przed i po płukance ::)

Podziękował: Marcino

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #57 dnia: 15 - Stycznia - 2021 - 16:36:34 »
Jesli silnik na bierzaco odpowiednio serwisowany z uzywaniem płukanki to pomiędzy wymianami nie bedzie az tak mocno widoczych skutkow działania. Za to jak ktos wymienił olej bez plukanki kilka razy to roznice bedzie widac gołym okiem.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline SACZI

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #58 dnia: 04 - Kwietnia - 2021 - 09:36:03 »
Panowie, nie czytałem całego wątku, tylko prześledziłem.
Widzę dość rzeczową dyskusję, więc "3 grosze" od siebie dorzucę, chociaż nie jestem ekspertem w tym temacie.
Jestem raczej ostrożny w stosowaniu płukanek.
Jednak ostatnio pojawiło się dużo preparatów płuczących, na których można nawet do godziny umiarkowanie obciążając silnik, pojeździć.
Cały czas mowa o tzw płukankach postojowych, czyli tych, które wlewamy bezpośrednio przed wymianą oleju.
Ważne, żeby nie płukać silnika ropą, naftą, czy innymi wymyślnymi "siuwaksami".

Czego oczekiwać od takiej płukanki?
Na pewno nie perfekcyjnego wyczyszczenia silnika, na pewno nie naprawy zajechanych pierścieni/gładzi cylindrów, na pewno nie rewitalizacji uszczelnień.
Płukanka ma rozpuścić miękkie osady we wnętrzu silnika, związać je w masie oleju (zdyspergować), rozrzedzić olej i dzięki temu ułatwić jego spuszczenie.
Tyle i aż tyle.
Mowa tutaj o płukankach starszej generacji, które mają w składzie ciecze o zapachu podobnym do nafty.

Nowsze płukanki oparte są o oleje mineralne i specjalne estry. To właśnie one pozwalają na jazdę do godziny na takiej płukance.
Te preparaty oddziałują na uszczelnienia silnika.
Mogą również delikatnie "ruszyć" zapieczone w tłokach pierścienie, ale cudów tutaj nie należy oczekiwać.
Mowa tu o produktach Archoil i Oilem, bo akurat z takimi miałem do czynienia.
AR 2820 niedawno został zmodyfikowany. Baza "naftowa" została zamieniona na olejowo-estrową.

Ja w lutym zmieniając olej w swoim samochodzie, zastosowałem starszą wersje płukanki Ar2820.
Efekt - po 5 tys km, olej spłynął całkowicie czarny, a silnik to TGDI.
Nowego oleju udało mi się wlać o 300ml więcej, niż podaje producent. To efekt rozrzedzenia i lepszego spuszczania starego oleju.

O płukankach długodystansowych (wlewanych do silnika na cały interwał olejowy) się nie wypowiadam, bo nie mam zupełnie doświadczenia.
Ja raczej nie zapuszczam tak silników, żebym miał potrzebę tak intensywnego płukania.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #59 dnia: 09 - Sierpnia - 2023 - 11:15:50 »
Osobiście stosuję w swoich autach, płukanki firmy Liqui Moly (wcześniej używałem Tec 2000).
Uważam, że obydwa preparaty są Ok.
Pozostałem na Liqui Moly z racji dostępności (Tec nie jest u mnie dostępny i ciężko z wysyłką).

Na pierwszym foto silnik 2.0 TDI [CFGC] z przebiegiem 188xxx km, który ma robione płukanki u mnie od przebiegu 100 600 km.
Zdjęcie nie jest wykonane bezpośrednio po.

Drugie zdjęcie jest z silnika 1.4 [AXP] - który był strasznie zaniedbany.
Miał przeprowadzone płukania, włącznie z zalaniem cylindrów.
Auto miało wypadania zapłonu, problem z budowaniem ciśnienia itp. 

Na dziś po wszystkich pracach czyszczących + wymiana pompy oleju - silnik się wyciszył i chodzi równo.

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: