Autor Wątek: PŁUKANKA - przed wymianą oleju w silniku - doświadczenia i opinie.  (Przeczytany 29733 razy)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: PŁUKANKA - przed wymianą oleju w silniku - doświadczenia i opinie.
« Odpowiedź #25 dnia: 04 - Stycznia - 2021 - 21:18:18 »
Szkoda czasu na komentowanie powyższej wypowiedzi
@pretor Liqui Moly - Engine Flush to bardzo dobra płukanka, zastanawiam się tylko czy są przesłanki do stosowania Liqui Moly - Oil Additiv poza lepszym samopoczuciem?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #26 dnia: 04 - Stycznia - 2021 - 22:45:29 »
zastanawiam się tylko czy są przesłanki do stosowania Liqui Moly - Oil Additiv poza lepszym samopoczuciem?
Zdecydowanie są - auto ma przejechane około 400 tyś. km a po odpaleniu zimnego silnika lekko dymi na niebiesko...reszta, to kwestia wiary w moc tego specyfiku i zdecydowanie lepsze samopoczucie ;)

PS. Mam już wszystko zamówione i jutro odbieram a na dniach postaram się wszystko wymienić.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #27 dnia: 04 - Stycznia - 2021 - 23:55:07 »
Liqui Moly - Oil Additiv (300ml) - zwiększa lepkość oleju i minimalizuje jego zużycie
Chcesz wlać 5W40 a potem zwiększyć jego lepkość, trochę to się kłóci, równie dobrze w takim razie mógłbyś zalać LIQUI MOLY z dodatkiem molibdenu MoS2 LEICHTLAUF 10W40 z tym że nie zapłacili VW za specyfikację 502.00/505.00 :) a to jest odpowiednik oleju LIQUI MOLY LIM3930 10W40 ale bez dodatku molibdenu i mającego 502.00/505.00

Podziękował: pretor

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #28 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 07:40:02 »
Chcesz wlać 5W40 a potem zwiększyć jego lepkość, trochę to się kłóci,
Wypowiedź z cieczami A,B,C,D ukazuje że to co będzie zalane finalnie i tak nie będzie spełniać normy/zaleceń producenta ( chyba dość obrazowo to przedstawiłem). Olej powinno dobierać się do kondycji silnika (i to w sposób delikatny próbuje robić autor tematu). Chęć dolewki dodatku ma na celu poprawienia tego co można zrobić z powodzeniem przejściem na inny olej. Silnik ma już spory przebieg i daje oznaki dymne. Zapewne zaczyna się też już pocić z większości połączeń /uszczelnień. Podpowiem że następnym stadium przed zgonem będzie nie trzymanie ciśnienia oleju po "ostrym galopie" przy pracy na wolnych obrotach. Z podanych informacji silnik ma już bliżej końca niż początku. Naturalnie można zaklinać rzeczywistość mówiąc że silnik jest jeszcze w dobrej kondycji ( zdecydowana większość właścicieli z większymi przebiegami tak uważa). Pytanie ile musi mieć przejechane by uznać że zaczyna się kończyć. Normy olejowe producenta nie koniecznie pasują do stopnia zużycia, powstałych latami pracy większych luzów/pasowań.   

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 11:13:24 »
Prawda jest taka, że AFN to nie PD i nie potrzebuje jakiejś szczególnej specyfikacji, dodatków, uszlachetniaczy do smarowania krzywek czyli 505.01/506.01 wiadomo że otrzymanie specyfikacji danego producenta wiąże się z zapłaceniem mu kasy. Prawda jest jeszcze taka, że jeśli olej posiada specyfikację ACEA A3/B4, API CF/SL to się z powodzeniem nadaje pomimo braku 502.00/505.00 tyle że brak specyfikacji VW mocno działa na podświadomość. Takiemu autu już nikt gwarancji nie zabierze więc to że @pretor zamierza dolać uszlachetniaczy może jedynie pomoc a nie zaszkodzić. Mam tylko nadzieję że płukanki były stosowane od zawsze bo jeśli raptem przy 400 tys zastosuje się taką płukankę to silnik może się jeszcze bardziej rozszczelnić

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #30 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 11:30:16 »
Dzięki panowie za wasze cenne uwagi, nie mniej jednak zamówiony zestaw (który właśnie jadę odebrać), będzie zastosowany w moim 1.9 TDI [AFN] a w przyszłości (czyli za około 1.5 roku), przy następnej wymianie oleju - wrócimy do tematu.

Postaram się o jakieś wiarygodny test z płukanki przed wymianą oleju (notabene, nigdy w swoim aucie, takiej jeszcze nie robiłem) i test z zastosowania dodatku do oleju Liqui Moly - Oil Additiv i skutków jakie przyniesie.

Sayonara  :vwclubpolska:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 15:50:30 »
Mam tylko nadzieję że płukanki były stosowane od zawsze bo jeśli raptem przy 400 tys zastosuje się taką płukankę to silnik może się jeszcze bardziej rozszczelnić
Rozszczelnienie to mały drobiazg w porównaniu z tym że wypłukany syf zacznie krążyć po całym obiegu smarowania przed wylaniem całej zawartości z michy. Jak będzie go dużo i dość twardy to może wręcz zapchać smok pompy olejowej (może dojść do zatarcia silnika lub konieczności rozbiórki i udrażniania/czyszczenia wszystkiego ręcznie).Zaleciłbym dużą ostrożność z podobnymi specyfikami tym bardziej że dotyczy to leciwego silnika który swoje najlepsze dni już przeżył. Z zastosowania płukanki przy takim przebiegu więcej minusów/ewentualnych problemów niż widocznych korzyści. Nie wspominam o tym by zniechęcić/obrzydzić a ewentualnie przestrzec przed problemami jakie się z tym wiążą.   

Offline src

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 2.0 Digifa
  • Kod: 2E
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SRC
« Odpowiedź #32 dnia: 06 - Stycznia - 2021 - 11:12:29 »
Ciekaw jestem o jakim syfie w silniku mowa, bo jak czytam w temacie Moje auto, to kolega @pretor odkąd kupił Sharana, jeździ tylko na pełnym syntetyku. Pamiętam też z któregoś tematu o olejach, że jeden z "nieomylnych" majstrów, twierdził, że w tak starym silniku nie powinno się stosować syntetyka, bo wypłucze wszystkie nagary...
Więc się @Gulasz  zapytam: co taka płukanka ma wypłukać w tym konkretnym silniku i co po tej płukance ma zalepić smok - jeżeli silnik od prawie 10 lat i 90 tyś. pracuje na oleju syntetycznym ?   

Podziękował: doggie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 06 - Stycznia - 2021 - 11:48:01 »
Domyślam się że ciężko uwierzyć w niektóre rzeczy przy przekazach płynących z wszystkich stron. Dłubiąc przy niektórych autach wrzucam co jakiś czas fotorelację by każdy mógł zobaczyć na własne oczy jak co niektóre rzeczy wyglądają i miał możliwość porównać z ogólnym panującym przekazem. Jeśli nie wiadomo o jakim syfie wspominam w wypowiedzi polecam zobaczyć np. temat BMW który od nowości jeździł według zaleceń /norm producenta naturalnie na markowym oleju. Fotki doskonale przedstawiają o jaki syf chodzi i to w dodatku na przykładzie silnika z niewielkim przebiegiem.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 06 - Stycznia - 2021 - 11:55:10 »
Jak jeździłeś wiele lat bez wymiany oleju to miałeś syf, zresztą sam się tym chwaliłeś. U @pretor na pewno takiego syfu nie było i nie ma bo regularnie wymienia olej z filtrem i zalewa porządny olej a nie chłam

Dodano:  06 - Stycznia - 2021  -  12:02:33
polecam zobaczyć np. temat BMW który od nowości jeździł według zaleceń /norm producenta
Czyli long life , wiadomo że to głupie zalecenia podyktowane wyłącznie marketingiem, dlatego powtarzam że olej wymienia się maksymalnie raz w roku lub max 15 tys km a jak ktoś użytkuje auto wyłącznie po mieście to nawet co 7-8 tys km i ręczę że żadnego syfu w takim silniku nie będzie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 06 - Stycznia - 2021 - 12:41:23 »
Jak jeździłeś wiele lat bez wymiany oleju to miałeś syf, zresztą sam się tym chwaliłeś
W tej fotorelacji nie chodziło o chwalenie się bo nie ma czym tylko o pokazanie że silnik VW 1.9 to bardzo żywotna konstrukcja której katowanie bez wymian oleju nie stanowi większego uszczerbku. Dodatkowo pokazałem że najtańszy filtr oleju który większość może uważać za słaby pomysł przeżył bez problemu i do samego końca spełniał dobrze swoje zadanie. Naturalnie nikogo nie zachęcam do podobnego działania a jedynie uspokajam że jeśli komuś zdarzy się przeciągnąć interwał wymiany oleju w takiej jednostce nie grozi to negatywnym skutkiem. Jeśli kogoś najzwyczajniej nie stać na te dobre markowe produkty nie muszą rwać włosów z głowy bo ta jednostka przeżyje przysłowiowe byle co.
Co do syfu podrzuciłem tylko przykład z jednej fotorelacji i nie chodzi konkretnie o model wozu czy na jakim oleju jeździł jak na tym co nazwałem syfem. Chodzi o wygląd jak i miejsca gdzie on powstaje, jakiej twardości jest tego typu syf oraz to że bez najmniejszych problemów potrafi zatkać smok pompy oleju. To czego sito smoka nie wyłapie dostaje się w cały obieg smarowania uszkadzając wszystko po kolei ( efekt podobny jakby do oleju dosypać piasku).  Miałem przyjemność w swoim życiu reanimować pojazd ( więcej niż jeden) po zastosowaniu płukanki ( naturalnie nie był to mój wóz bo nikt nie jest w stanie namówić mnie na zastosowanie płukanki) dlatego podpowiadam zalecając ostrożność z tego typu specyfikami. Naturalnie nikogo nie zmuszam by w to wierzył.
Można żyć w przekonaniu że silnik po dwudziestu paru latach nadal jest jak nówka a we wnętrzu nie osadził się nigdzie twardy nagar. Można też liczyć że po zastosowaniu płukanki żaden twardy syf płukanka nie oderwie ( tylko w jakim celu wtedy ją stosować).Czy chodzi o to że ma wyczyścić nie czyszcząc czy może jest tak inteligentna że wypłucze odrywając przy okazji kawałki takiego nagaru i każe im zostać na dnie michy zdala od smoka pompy? Nie wierząc w to co mówię wystarczy włączyć myślenie czy swoim działaniem nie zabijemy własnego silnika chcąc zrobić mu dobrze. Dotyczy to również kurczowego trzymania się zalecanej normy producenta co do oleju (w wozie ze sporym przebiegiem).     

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 06 - Stycznia - 2021 - 20:38:28 »
Miałem przyjemność w swoim życiu reanimować pojazd ( więcej niż jeden) po zastosowaniu płukanki ( naturalnie nie był to mój wóz bo nikt nie jest w stanie namówić mnie na zastosowanie płukanki)
W 1.9 TDI PD BRU w golfie 5  i podobnie A3 BLS  od 140 do 300 tys km regularnie stosowałem płukanki, auto sprzedałem 9 lat temu i jeździ bezawaryjnie do dziś

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 07 - Stycznia - 2021 - 00:24:28 »
Powyższa wypowiedź nie za bardzo jest argumentem co do słuszności stosowania płukanki ( przynajmniej w moim odczuciu). Brakuje "plusów" z takiego zastosowania. Bez tego wypowiedź wygląda blado przy przedstawionych minusach/ewentualnych problemach jakie mogą wyniknąć po jej zastosowaniu.
Równie dobrze mogę podać przykład z silnika jaki katowałem w Vito. Zaprzecza jakimkolwiek normom (nawet i przyzwoitości :redface:)
Czy to że jeździł tak jak z golfa czy A3 może być argumentem by wszystkie tak katować.

Więcej konkretów oprócz efektu placebo/lepszego samopoczucia właściciela ze stosowania płukanki zapewne była by bardziej pomocną podpowiedzią dla innych przed chęcią jej zastosowania.
Nie mam nic przeciwko żeby przegadać nawet te niby zalety umieszczone przez producenta na opakowaniu.
Nie trzeba być fachowcem żeby wyłapać że większość z tego co napisane na opakowaniu tego typu produktów to ściema. A doskonałym zamiennikiem tych produktów jest zwykła nafta czy ON w postaci niewielkiej dolewki do oleju.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 08 - Stycznia - 2021 - 22:23:53 »
Generalnie nie chce mi się kontynuować tej dyskusji, bo nie ma ona sensu ale wielokrotnie oglądałem "wnętrzności" silników o które ktoś dbał, stosował regularnie wysokiej jakości olej i pamiętał o wymianie filtrów oraz takie, o których właścicielowi się przypominało, że trzeba regularnie dbać dopiero wówczas, gdy odmawiał posłuszeństwa. Co do płukanek to osobiście uważam, że stosując wysokiej klasy olej syntetyczny, regularnie go wymieniając, nie ma potrzeby ich stosowania ale nikomu w portfel nie zaglądam i jeśli ktoś chce to jego sprawa, ponadto zgadzam się z wypowiedzią @src

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #39 dnia: 10 - Stycznia - 2021 - 09:39:14 »
Stosowałem płukanki w benzynie 2.0 z pezota i nic się nie działo. Płukanka miała na celu rozluźnienie pierścienie bo mi silnik zaczął brac olej. Sprzedałem teraz kolega się z tym buja. Olej bierze dalej ale nie kopci na niebieski kolor co ciekawe. Ciagle lany olej syntetyk 5w40
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #40 dnia: 10 - Stycznia - 2021 - 13:35:38 »
Na ewentualne problemy z zapieczonymi pierścieniami bardziej dodatek do paliwa. Choć i on pomaga jak zmarłemu kadzidło. Jeśli przy pierścieniach zebrał się nagar to nieraz ciężko wyjąć je fizycznie ( podczas rozbiórki silnika). Oczyszczenie rowków pierścieniowych wymaga sporej ingerencji ( wręcz skrobania).Wszelkiego rodzaju namaczanie ( przez dodatek do oleju czy paliwa czy nawet zanurzenie tłoka z zapieczonymi pierścieniami w naczyniu z mocną chemią) nie zawsze przynosi rezultaty. Z moich obserwacji tego typu działania są wręcz mizerne co do końcowego efektu ( nie licząc przypadków gdzie oderwany syf zatyka pompę oleju czy zrobi spustoszenie w układzie smarowania bo tak też się zdarza).
Zastosowanie płukanki( jeśli jest skuteczna) krąży po całym układzie smarowania łącznie z filtrem oleju. Czy taki wypłukany syf z filtra oleju wpływa korzystnie na np. łożyskowanie turbiny. Czy wypłukany syf z okolic pierścieni uszczelniających turbinę nie uszkodzi gładzi które w tym wypadku wymagają dość precyzyjnych pasowań/ powierzchni. Każdy powinien samemu ocenić czy wyjdzie jej to na zdrowie ( szczególnie jak ma już swoje najlepsze dni za sobą).

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #41 dnia: 10 - Stycznia - 2021 - 15:25:29 »
Na "youtube" można znaleźć filmiki pokazujące, że w niektórych przypadkach dwukrotne zastosowanie płukanki, raz po raz, nie okazuje się niszczące dla silnika lecz wręcz przeciwnie. Nawet przy drugim płukaniu jeszcze czyści. A potem jest lepsza kompresja i wynik badania na hamowni. Oczywiście na taki zabieg trzeba dwa razy więcej oleju, ale ten na drugie płukanie nie musi być jakiś ekstra. Mity o uszkodzeniu silnika bo się coś tam wypłucze, a zwłaszcza z filtra nie są prawdziwe. Nie ma to jak profilaktyka, potem nie trzeba niczego rozbierać i skrabać. Poza tym na umiarkowane zużycie oleju w starym samochodzie można zastosować np. Liqui Moly Öl Verlust Stop, który regeneruje uszczelniacze zaworowe. Sprawdzone przeze mnie w dwóch pojazdach.

Podziękował: irokez_vw

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #42 dnia: 10 - Stycznia - 2021 - 16:28:31 »
Naturalnie każdy ma wybór ( stosować lub nie). Każdy może wierzyć w taki czy inny filmik. Są filmiki pokazujące nawet cudowne działanie dodatku które tak zabezpiecza silnik że można jeździć bez oleju po jego zastosowaniu. Można znaleźć filmiki i takie o darmowej energii. Nie mam zamiaru nikomu obrzydzać a jedynie uczulić przed rozważnym stosowaniem tego typu preparatów. Wystarczy podejście z" głową". Czy to co dolejemy ma czemuś służyć oprócz lepszego samopoczucia ? Jeśli tak to należy mieć na uwadze że ten preparat może okazać się na tyle skuteczny, że cały syf będzie krążył po układzie olejowym ( chyba nikt temu nie zaprzeczy) zanim zostanie zlany ze starym olejem. A jeśli preparat ma dobre właściwości czyszczące (zapewne każdy kieruje się właśnie takim wyborem przy zakupie) to powinien pomyśleć że oprócz tego co wypłucze z wnętrza silnika wypłucze również z filtra oleju. Trochę gryzie się to ze słusznością stosowania filtra oleju skoro to co zebrał przed wymianą stosując płukankę ma wrzucić w układ smarowania ( płukankę stosuje się na starym oleju i starym filtrze).
Nikt nie zadaje sobie pytania dlaczego wlaną płukankę należy stosować tylko przez chwilę i tylko przed samą wymianą oleju. Czy są przeciwwskazania by płukanka była przez cały interwał oleju? Jeśli przez chwilę ma cudowne działanie to dłuższy okres eksploatacji powinien dać jeszcze lepsze efekty. 

Offline Apotar

« Odpowiedź #43 dnia: 10 - Stycznia - 2021 - 21:23:53 »
No chyba Ty. Przecież płukanka jest dość agresywna dla osadów i dlatego można ją w olej wlać tylko na chwilę do starego oleju (około 10min), a do tego na biegu jałowym by nie obciążać silnika. Gdy są podejrzenia że jeszcze są osady, lub to wyraźnie widać, to po pierwszej i zlaniu oleju, można wlać nowy tani olej tani i jeszcze jedną płukankę. Po czym to zlać i nalać nowego oleju właściwego dla silnika i przy tym nie oszczędzać pieniędzy. Ja tam stosowałem w starym prawie 20 letnim silniku i nic niepożądanego się nie działo.
A jak masz filtrowe obawy to co przeszkadza wsadzić nowy filtr przed płukaną i po ?

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #44 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 08:19:34 »
to powinien pomyśleć że oprócz tego co wypłucze z wnętrza silnika wypłucze również z filtra oleju
Bez przesady, po to jest filtr z materiałem o dokłądnej filtracji który ma za zadanie zatrzymać niepożądane cząstki i one nie będą krążyć po układzie. Z filtra nie można nic wypłukac chyba ze sie rozleci. Olej po płukance jak robi sie ciemniejszy to znaczy ze osady się rozpuszczają z silnika.

Znam płukankę Xado Vita Flush na której można nawet jechać kawałek.

Prawda jest taka ze płukanki to głównie nafta + zestaw dodatków czyszczących.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 09:16:56 »
Z filtra nie można nic wypłukac chyba ze sie rozleci.
Niesamowite podejście/stwierdzenie. To może warto ustalić czy płukanka jest na tyle agresywna że rozpuszcza/płucze czy tylko ma taką nazwę i mizerne właściwości ( bo są też takie na rynku). Czy jej działanie jest tylko w konkretnym miejscu silnika czy krąży po całym obiegu smarowania. Dla osób które uważają że płukanka krąży po całym silniku ( takie było założenie producentów tych preparatów) raczej będzie oczywistą sprawą że przechodzi też przez filtr oleju. Jeśli przez niego przejdzie to i go wypłucze (muł). A wypłukany syf z filtra przejdzie dalej w układ smarowania by mógł się osadzić w innych zakamarkach (np. popychacze hydrauliczne, koła zmiennych faz rozrządu czy zaworach sterujących ich pracą itp.). To co filtr zbierał mozolnie przez dłuższy czas zostaje przy pomocy płukanki rozrzedzone i wrzucone w układ smarowania. Samo zdrowie.

Offline Apotar

« Odpowiedź #46 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 09:30:44 »
Tak jest Gulasz na zdrowie. Już Ci napisałem. Jeżeli uważasz, że osady zgromadzone w filtrze (frakcja stała) mogą się uwolnić, to na czas płukanki możesz wkręcić jakiś nowy tani filtr oleju i po kłopocie. Wyrzucasz te świństwa przed płukaniem i nie ma sprawy. Ale Ty jak widzę wolisz się bać i krzyczysz w niebogłosy. Czysty silnik na pewno jest lepszy niż brudny. Ale Ty może uważasz inaczej ? Kto wie ? Poza tym nawet gdyby coś wyszło z filtra, to w większości zostanie spuszczone z olejem, a także nowy filtr ma "szansę" jakieś tam resztki pozbierać. No chyba, że to filtr odśrodkowy jak w Maluchu - tu masz 100% rację. :-)

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #47 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 10:06:03 »
Myślę że czas zakończyć tę jałową i nic nie wnoszącą już nowego do tematu o olejach dyskusję. @Apotar  szkoda zdrowia a @Gulasz już nic nowego i sensownego nie wymyśli bo wszystko już było

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #48 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 11:09:22 »
@doggie  Z pełnym szacunkiem wyraziłeś niechęć do dalszego kontynuowania wypowiedzi w tym temacie( masz do tego prawo jak najbardziej) a teraz w powyższej wypowiedzi sugerujesz by zrobili to inni. Tego typu zachęcanie do zaprzestania dyskusji jest jak najbardziej niezgodne z regulaminem forum. Jako moderator tym bardziej powinieneś dawać przykład co do przestrzegania regulaminu nie wspominając o zachęcaniu do dyskusji a nie jej zaprzestaniu. Dziwna postawa działająca na szkodę forum.
Kolega Apotar słusznie zauważył że korzystniej jest zrobić płukanką z nowym filtrem oleju( producenci tych preparatów jakoś o tym nie wspominają) by miało to jakiś sens. Pozostaje jeszcze drobiazg co z tym syfem poza filtrem ( nawet po założeniu nowego na czas zastosowania płukanki) który może zalegać w kanałach olejowych. On też zacznie być wypłukiwany i na swojej końcowej drodze trafi na elementy typu np. popychacze hydrauliczne ( o czym wspomniałem w powyższej wypowiedzi).
Znając konstrukcję tego typu elementów sens stosowania płukanki zaczyna wyglądać dość blado. Wypłukany syf z magistrali olejowej po trafieniu do popychacza w większej mierze pozostanie w nim uwięziony. Wymusi to rozebranie go celem czyszczenia ( jak nie pozostaną porysowane precyzyjne gładzie poprzez syf) lub wymiany na nowy ( gdy to co do nich trafi zabije je zupełnie).
Uważam że temat jest dość ciekawy i istotny dla osób nie do końca zdecydowanych przed dylematem stosować/nie stosować płukanki.
Padła wypowiedź sugerująca że czysty silnik jest lepszy niż brudny. Czy to stwierdzenie jest czymś poparte oprócz przeczucia/odczucia?
W wypadku silnika ze sporym przebiegiem jestem wręcz odmiennego zdania i jestem w stanie podrzucić argumenty o tym świadczące.       

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #49 dnia: 11 - Stycznia - 2021 - 11:26:54 »
Tego typu zachęcanie do zaprzestania dyskusji jest jak najbardziej niezgodne z regulaminem forum. Jako moderator tym bardziej powinieneś dawać przykład co do przestrzegania regulaminu nie wspominając o zachęcaniu do dyskusji a nie jej zaprzestaniu. Dziwna postawa działająca na szkodę forum.
Po pierwsze temat o oleju a nie płukankach i ich wpływie na silnik
Po drugie sam łamiesz regulamin, jak masz wątpliwości to należy zgłaszać post np. do @pretor jest taka zakładka u dołu posta "zgłoś do moderatora"

Dodano:  11 - Stycznia - 2021  -  11:32:59
Uważam że temat jest dość ciekawy i
To poszukaj tematu o plukankach i w nim dyskutuj bo piszesz ciągle o tym samym i nic z tego nie wynika, najważniejsze są tylko twoje argumenty, reszta się nie liczy na zasadzie "Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Tagi wątku: