Autor Wątek: PŁUKANKA - przed wymianą oleju w manualnej skrzni biegów - robić nie robić ?  (Przeczytany 765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Cześć.
Przymierzam się do samodzielnej wymiany oleju w manualnej skrzyni biegów, pojazdu Tiguan I 2.0 TDI z przebiegiem 212 000 km.
Szukając informacji odnośnie wymiany oleju, natknąłem się na na poniższy filmik:

A w ostatnim nr 32/33 tygodnika Motor, przeczytałem ciekawy artykuł/test o płukance przed wymianą oleju w manualu.

Po tym filmiku i lekturze z gazety motoryzacyjnej, jestem ciekaw czy ktoś z Was przeprowadzał taką procedurę płukania przed wymianą oleju w manualnej skrzyni biegów i jakie ma po niej wnioski ?

Wiem, że można tego nie robić tak samo jak przy wymianie oleju w silniku ale od paru wymian oleju w silniku (w różnych autach), regularnie stosuję takie płukanki i jak na razie nie widzę żadnych przeciwskazań.
Z wiekiem i nabywanym doświadczeniem, mam sporo pewności, że to nie szkodzi a służy silnikowi.
Według mnie, istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że to samo może dotyczyć wnętrza manualnej skrzyni biegów  ::)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - płukanka przed wyminą oleju - robić nie robić ?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Sierpnia - 2022 - 19:49:02 »
Silnik to inna kwestia, inne warunki pracy, zwłaszcza tworzące się nagary a tutaj nic z tych rzeczy, stary zlewasz, nowy zalewasz.
Ja nie widzę sensu.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - płukanka przed wymianą oleju - robić nie robić ?
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Lipca - 2023 - 12:46:58 »
Ja nie widzę sensu.
Nie mam zamiaru się z tym spierać ale chętnie poznam zdanie osoby, która ma pojęcie o remontach manualnych skrzyń biegów.

Wracając do tematu: wymieniając niedawno samodzielnie olej w 6-biegowej manualnej skrzyni biegów Tiguana I 2.0 TDI z przebiegiem 212 tyś. km. - z wnętrza skrzyni biegów, zlałem czarną zupę.

Co widać na poniższej fotce:

Link do manuala z wymiany: oleju w manualnej skrzyni biegów [Tiguan 07-16]

Tagi wątku: