Zastanawiam się dość zdecydowanie nad kupnem Caddy V Life PB + DSG.
Wybrałem go dlatego że szukam samochodu do którego wejdą dwa trekkingowe rowery elektryczne bez demontażu z nich czegokolwiek - oczywiście w układzie kierowca + pasażer.
Z wymiarów bagażnika podawanych w internecie wygląda że wejdą - ale oczywiście przed zamówieniem sprawdzę.
Chciałbym by samochód miał automatyczną skrzynie biegów i silnik benzynowy - nigdy nie miałem diesla i obawiam się go przy moim typie jazdy - potrafię przez trzy miesiące jeździć po kilkanaście kilometrów "wkoło komina", po czym jadę 200 km autostradą lub 100km drogami lokalnymi. Raz - a może dwa dalszy wyjazd - Grecja, Włochy czy Chorwacja.
Wiem że demon prędkości to nie będzie - ale mi to nie przeszkadza - już się najeździłem (miałem BMW z rzędowym sześciocylindrowym silnikiem czy Audi 100 z pięciocylindrową rzędówką i ze dwie V-szóstki, teraz jestem statecznym emerytem - choć nie jeżdżę w kapeluszu).
Co chciałbym wiedzieć:
- po pierwsze jaki rodzaj DSG jest montowany w Caddy V - bo zdążyłem już doczytać, że 7-biegowych DSG jest kilka.
- po drugie - czy ktoś orientuje się czy ten silnik ma filtr cząstek stałych (bo gdzieś przeczytałem informacje że nie ma - mają go silniki 1.5 o wyższych mocach.
- po trzecie - czy są znane jakieś typowe wady tych silników i po jakim przebiegu zwykle się ujawniają.
Z tego co znalazłem inne marki oferują tylko ASB z silnikiem diesla, zresztą VW też wycofuje się z takiej kombinacji napędu - jest tylko do kupienia kilkanaście gotowych egzemplarzy.
Czy ktoś może wie co planują na przyszłość - tylko diesla, mocniejszą benzynę czy hybrydę?