Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy V  (Przeczytany 612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy V
« dnia: 06 - Kwietnia - 2022 - 22:34:32 »
Temat na wszelkie zapytania, dotyczące zakupu nowego lub używanego Caddy V.
Tutaj możemy wklejać linki, które powinny być opisane - aby było wiadomo do czego prowadzą.

Posty z samym linkiem, prowadzące do nie wiadomo czego, będą usuwane a "spamujący" w ten sposób delikwent, zostanie odpowiednio nagrodzony :evilmrgrin:

Offline rafaell68

• :: StartLine
  • VW: Caddy IV
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy V
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Lutego - 2024 - 09:03:25 »
Mam pytanie odnośnie żarówek w podstawowych światłach w Caddy V.
Czy macie zostawione zwykłe żółte żarówki czy wstawiacie jakieś żarówki LED? np. PHILIPS ULTINON ACCESS?
Przechodzą normalnie przegląd?
Z tego co się orientowałem to nie mają one homologacji i jestem ciekaw czy kombinować?
Swoją drogą podpowiecie jakie żarówki są w Caddy V - światła mijania + drogowe?
Jestem na etapie zakupu i zastanawiam się czy dopłacać do wersji LED.

To nie jest temat o żarówkach - chcesz zapytać o żarówki, to załóż nowy temat i tam pytaj. Dziękuję.

Offline mar-73

• :: TrendLine
  • VW: Caddy V
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: RZ
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Maja - 2024 - 15:42:01 »
Witam, jestem w trakcie zakupu nowego Caddy, chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają blachy i zabezpieczenie antykorozyjne podwozia w nowym Caddy. Czy wartałoby od razu zrobić konserwacje czy raczej nie ma takiej potrzeby?

Offline PiotrWie

• :: StartLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.8
  • Moc: 120 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DS
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Sierpnia - 2024 - 21:09:51 »
Zastanawiam się dość zdecydowanie nad kupnem Caddy V Life PB + DSG.

Wybrałem go dlatego że szukam samochodu do którego wejdą dwa trekkingowe rowery elektryczne bez demontażu z nich czegokolwiek - oczywiście w układzie kierowca + pasażer.
Z wymiarów bagażnika podawanych w internecie wygląda że wejdą - ale oczywiście przed zamówieniem sprawdzę.
Chciałbym by samochód miał automatyczną skrzynie biegów i silnik benzynowy - nigdy nie miałem diesla i obawiam się go przy moim typie jazdy - potrafię przez trzy miesiące jeździć po kilkanaście kilometrów "wkoło komina", po czym jadę 200 km autostradą lub 100km drogami lokalnymi. Raz - a może dwa dalszy wyjazd - Grecja, Włochy czy Chorwacja.

Wiem że demon prędkości to nie będzie - ale mi to nie przeszkadza - już się najeździłem (miałem BMW z rzędowym sześciocylindrowym silnikiem czy Audi 100 z pięciocylindrową rzędówką i ze dwie V-szóstki, teraz jestem statecznym emerytem - choć nie jeżdżę w kapeluszu).

Co chciałbym wiedzieć:
- po pierwsze jaki rodzaj DSG jest montowany w Caddy V - bo zdążyłem już doczytać, że 7-biegowych DSG jest kilka.
- po drugie - czy ktoś orientuje się czy ten silnik ma filtr cząstek stałych (bo gdzieś przeczytałem informacje że nie ma - mają go silniki 1.5 o wyższych mocach.
- po trzecie - czy są znane jakieś typowe wady tych silników i po jakim przebiegu zwykle się ujawniają.

Z tego co znalazłem inne marki oferują tylko ASB z silnikiem diesla, zresztą VW też wycofuje się z takiej kombinacji napędu - jest tylko do kupienia kilkanaście gotowych egzemplarzy.
Czy ktoś może wie co planują na przyszłość - tylko diesla, mocniejszą benzynę czy hybrydę?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Sierpnia - 2024 - 11:19:02 »
Witaj @PiotrWie

- po pierwsze jaki rodzaj DSG jest montowany w Caddy V - bo zdążyłem już doczytać, że 7-biegowych DSG jest kilka.
W Caddy V - montowane jest: DSG-7 DQ200

- po drugie - czy ktoś orientuje się czy ten silnik ma filtr cząstek stałych (bo gdzieś przeczytałem informacje że nie ma - mają go silniki 1.5 o wyższych mocach.
Z tego co wiem, to w Caddy V z silnikami 1.5 TSI 114/131 KM - nie ma filtra GPF ale nie wykluczone, że w nowszej wersji 1.5 TSI eHybrid 150 KM filtr się pojawi, bo będzie musiał spełniać normę Euro 6e.

- po trzecie - czy są znane jakieś typowe wady tych silników i po jakim przebiegu zwykle się ujawniają.
Kompendium wiedzy: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2260.0.html

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Grudnia - 2024 - 19:22:04 »
Pytanie do użytkowników Caddy V z silnikiem 2.0 TDI 102 KM (DTRE) i 2.0 TDI 122 KM (DTRC).
Stosowanym od 2021 roku.
Jak wrażenia z użytkowania i czy to nie za mało na auto tych gabarytów.
Jeśli ktoś, coś o tych silnikach może powiedzieć...

Dodano:  30 - Grudnia - 2024  -  19:18:42
W Caddy piątej generacji z silnikiem 1.5 TSI jest stosowana skrzynia DSG DQ381.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: