Autor Wątek: SERWIS OLEJOWY - dyskusja ogólna  (Przeczytany 1379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GTC
Odp: SERWIS OLEJOWY - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #50 dnia: 15 - Stycznia - 2020 - 14:48:07 »
Dziś sprawdzę czy jest w instrukcji i dam znać
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline michalm83

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #51 dnia: 22 - Lipca - 2021 - 11:07:22 »
Ostatnio wlałem Meguin.  Z internetow można wyczytać że to to samo co LM a jest taniej.

Offline michalm83

• Clubowicz
« Odpowiedź #52 dnia: 22 - Lipca - 2021 - 16:11:03 »
Ładnie doją

Offline WMarek

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PK
« Odpowiedź #53 dnia: 23 - Lipca - 2021 - 19:23:18 »
Zestaw zamówiony wczoraj juz dzis na miejscu. Koszt 290zł olej Motul 0w30, i fitr oleju Hengst a  powietrza Mahle.
Dlaczego lejecie motula. To przereklamowany przeciętny olej. Olej VW z ASo jest znacznie lepszy. A jak chcecie coś lepszego to np Ravenol.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #54 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 10:35:15 »
Olej VW z ASo jest znacznie lepszy.
Haha uśmiałem się :) po czym wyciągasz takie wnioski? VW nie produkuje olejów silnikowych tylko podpisuje umowę z producentem czy to Castrolem, czy Fuchsem itp... i pakuje je w swoje opakowania. Kupuje od tego producenta, który globalnie zaproponuje lepsze warunki a tłumacząc na prosty język - niższą cenę a potem 3 razy drożej wciskają go klientom.

Offline Marcino

« Odpowiedź #55 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 10:54:08 »
Olej VW z ASo jest znacznie lepszy.
Nie sadze ze Castrol z beczki z ASO jest lepszy. Na 15tys km bedzie ok.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #56 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 11:25:57 »
Na 15tys km bedzie ok.
Będzie ale im mniej tym lepiej. Kiedyś w 1.9 TD 75KM w Vento volkswagen zalecał wymianę co 7500 km a użytkując auto w trudnych warunkach skracać ten interwał nawet o połowę :)

Offline Marcino

« Odpowiedź #57 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 11:29:22 »
No i silniki były długowieczne. Ale jak wiemy niektórzy na forum maj a odmienne zdanie,
 Ja tam co 15tys km zmieniam i nikt nie mnie przekona. Te 250zł dla mnie nie robi.

Offline WMarek

« Odpowiedź #58 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 12:41:33 »
Haha uśmiałem się :) po czym wyciągasz takie wnioski? VW nie produkuje olejów silnikowych tylko podpisuje umowę z producentem czy to Castrolem, czy Fuchsem itp... i pakuje je w swoje opakowania. Kupuje od tego producenta, który globalnie zaproponuje lepsze warunki a tłumacząc na prosty język - niższą cenę a potem 3 razy drożej wciskają go klientom.
Poczytaj co jest teraz w butelkach vw i zobaczysz że jest to znacznie lepszy olej niż przereklamowany słabiutki motul.

Dodano:  26 - Lipca - 2021  -  12:45:02
Nie sadze ze Castrol z beczki z ASO jest lepszy. Na 15tys km bedzie ok.

VW nie stosuje już Castrola tylko Shella. I jest to bardzo dobry olej. A to że serwisy leją rożne oleje bo mają takie umowy to już inna sprawa. Zawsze można kupić butelkowany i kazać zalać.

Offline Marcino

« Odpowiedź #59 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 14:31:47 »
Poczytaj co jest teraz w butelkach vw i zobaczysz że jest to znacznie lepszy olej niż przereklamowany słabiutki motul.
Masz cos na poparcie czy taka twoja teoria?
Nie mam zamiaru przepłacać za olej w serwisie.
A co do butelek VW - wlać tam można dosłownie wszytko. W kolega wymianiał w TSI - dostał castrol, nawet 1/2l na dolwke mu dali - Servis Plichta Gdansk.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #60 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 19:00:47 »
Poczytaj co jest teraz w butelkach vw i zobaczysz że jest to znacznie lepszy
Podaj proszę, co tam jest takiego napisane, że jest lepszy?

Abyśmy mogli porównać z innymi tymi wg Ciebie gorszymi olejami podaj proszę jego lepkość w 100°C i lepkość w ujemnych temperaturach, temperaturę płynięcia i zapłonu, odparowalność tzw. Noack czyli potencjalne straty poprzez jego odparowanie w trakcie pracy silnika i liczbę zasadową TBN tj. jego zdolności myjące i neutralizujące. To jest tam napisane czy tylko wierzysz w to, że VW napisał, iż olej ten jest najlepszy?

Poza tym Shell zawsze był przeciętny, ani jakiś wybitnie dobry ani zły. Motul jeżeli jest ori a nie fake to bardzo dobry olej choć nie aż tak jak Penrite czy Amsoil.

Najważniejsza jest regularna i jak najczęstsza wymiana a nie nazwa producenta bo możesz zalewać Amsoilem czy Penritem co 30 tys km albo Lotosem czy Orlenem co 10 tys km i ta druga opcja będzie znacznie korzystniejsza dla silnika.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #61 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 20:13:10 »
Najważniejsza jest regularna i jak najczęstsza wymiana
I tej wersji należałoby się trzymać gdyby nie wyjątki (patrz przykład silnika z fotorelacji). Warto mieć na uwadze że nowe jednostki są już na etapie projektowania przesądzone o swojej żywotności. Można o nie dbać jak tylko się da, lać nawet olej z" pierwszego tłoczenia" lub takie z dodatkami nawet i złota a i tak padną po zamierzonym przebiegu księgowego.Czy warto "gimnastykować się","cudować" z doborem producenta oleju skoro i tak nie ma on zbyt dużego wpływu na przebieg danej jednostki. Wystarczy porównać silniki po stosowaniu takiego czy innego oleju wszystkie są w podobnej kondycji po podobnym przebiegu (nie widać drastycznych różnic ze względu na zastosowany olej). Naturalnie są wyjątki ale wynikają one bardziej z traktowania silnika a nie oleju.

Offline Marcino

« Odpowiedź #62 dnia: 27 - Lipca - 2021 - 12:55:30 »
I tej wersji należałoby się trzymać gdyby nie wyjątki (patrz przykład silnika z fotorelacji)
Te nowe silniki tego by chyba nie przeżyły:) Wole nie ryzykowac.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #63 dnia: 27 - Lipca - 2021 - 20:25:53 »
Te nowe silniki tego by chyba nie przeżyły:)
Cały czas o tym mówię głośno i wyraźnie że obecne wozy to taki wyrób "samochodopodobny".One na tym najlepszym markowym nie mogą przeżyć tyle co stara konstrukcja na byle czym.Ile z obecnych nowych wozów przeżyje dla następnych pokoleń by mogli je traktować/użytkować jako zabytkowe? Zastosowane podzespoły do elektroniki w obecnych wozach są na 15 max 20 lat i mają paść same z siebie(wszelkiego rodzaju kondensatory czy nawet diody led z wyliczonymi godzinami pracy).
Naturalnie nie mam nic przeciwko stosowania markowych/drogich olejów tylko warto by osoby je stosujące nie miały złudzeń że w ten sposób wydłużą jakoś znacząco przebieg swojego wozu. Zastosowanie oleju droższego o "x" nie wydłuży proporcjonalnie żywotności /przebiegu o "x".Choć zapewne niektórzy są przekonani że tak będzie. 

Offline Marcino

« Odpowiedź #64 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 08:50:41 »
Napewno wymiana oleju częściej nie zaszkodzi.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #65 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 09:28:22 »
Z tym nie zaszkodzi w wypadku starego ( z dużym przebiegiem) mocno zmęczonego silnika nie byłbym taki pewien ( mam trochę odmienne zdanie).A co do samego interwału w nowych jednostkach i to tylko z markowymi olejami to może i nie zaszkodzi ale i też nie wiele pomoże. Zastosowanie dwukrotnie droższego oleju nawet z krótszym interwałem nie wydłuży dwukrotnie przebiegu ( watro nieć tego świadomość). Z moich obserwacji przy" dłubaniu silnikowym" byłbym skłonny powiedzieć że różnice są znikome/niezauważalne.No ale jak ktoś lubi przepłacać by uzyskać taki sam efekt końcowy to ok.
Przy okazji jakiejś "dłubaninki" mogę podrzucić jak wygląda silnik po użytkowaniu na takim drogim markowym i takim najtańszym "badzienym". Zobaczymy ilu jest "kozaków"by ocenić który był gdzie. :D
Wrzucałem fotki wnętrza silników eksploatowanych na "long life" to nie widzę problemu wrzucenia podobnych z normalnym interwałem wymian. 

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #66 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 09:48:50 »
Z olejem silnikowym jest podobnie jak u kucharza w kuchni. Smaż placki 100 razy na tym samym spalonym oleju albo zapytaj kucharza czy olej olejowi jest równy. Nie jest. Tak samo jest z olejami silnikowymi. Testowałeś na starym sztruclu i wyciągasz wyłącznie własne wnioski. Ile 3-5 letnich silników rozbierałeś? W ilu byl lany olej co 15 tkm a w ilu co 30 tkm? Wiem jak wygląda silnik w którym sporadycznie wymieniano olej i wiem jak wygląda taki, w którym regularnie co 10-15 tkm wymieniano olej wraz z plukankami. Oczywiste jest że do starego silnika z nieznanym przebiegiem nie należy zalewać 0W20 czy 0W30 bo nagar go zabije. Poza tym reszta to jak zwykle dyrdymaly. Silniki konstruują i testują ludzie znacznie mądrzejsi od nas i wiedzą od nas lepiej - co jest poparte testami na przestrzeni pokonanych milionów kilometrów - co jest lepsze, co powinno być stosowane itp... a to że wszystko pojedzie na oleju Selector Specjal 15W40 to inna sprawa, ale to nie tłumaczy zasadności jego stosowania w konkretnym silniku

Offline WMarek

« Odpowiedź #67 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 12:00:50 »
Podaj proszę, co tam jest takiego napisane, że jest lepszy?

Abyśmy mogli porównać z innymi tymi wg Ciebie gorszymi olejami podaj proszę jego lepkość w 100°C i lepkość w ujemnych temperaturach, temperaturę płynięcia i zapłonu, odparowalność tzw. Noack czyli potencjalne straty poprzez jego odparowanie w trakcie pracy silnika i liczbę zasadową TBN tj. jego zdolności myjące i neutralizujące. To jest tam napisane czy tylko wierzysz w to, że VW napisał, iż olej ten jest najlepszy?

Poza tym Shell zawsze był przeciętny, ani jakiś wybitnie dobry ani zły. Motul jeżeli jest ori a nie fake to bardzo dobry olej choć nie aż tak jak Penrite czy Amsoil.

Najważniejsza jest regularna i jak najczęstsza wymiana a nie nazwa producenta bo możesz zalewać Amsoilem czy Penritem co 30 tys km albo Lotosem czy Orlenem co 10 tys km i ta druga opcja będzie znacznie korzystniejsza dla silnika.
Jeśli chodzi o Motula to u mnie się kompletnie nie sprawdził. Znacznie lepiej sprawował się Valvoline w TDI. A Motul to dobry olej ale ten stosowany Motosporcie i na tyj renomie bazuje.
Tutaj jest sporo informacji na temat jakości olejów i jakie stosować do naszych silników.
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=100

Dodano:  28 - Lipca - 2021  -  12:12:06
Cały czas o tym mówię głośno i wyraźnie że obecne wozy to taki wyrób "samochodopodobny".One na tym najlepszym markowym nie mogą przeżyć tyle co stara konstrukcja na byle czym.Ile z obecnych nowych wozów przeżyje dla następnych pokoleń by mogli je traktować/użytkować jako zabytkowe? Zastosowane podzespoły do elektroniki w obecnych wozach są na 15 max 20 lat i mają paść same z siebie(wszelkiego rodzaju kondensatory czy nawet diody led z wyliczonymi godzinami pracy).
Naturalnie nie mam nic przeciwko stosowania markowych/drogich olejów tylko warto by osoby je stosujące nie miały złudzeń że w ten sposób wydłużą jakoś znacząco przebieg swojego wozu. Zastosowanie oleju droższego o "x" nie wydłuży proporcjonalnie żywotności /przebiegu o "x".Choć zapewne niektórzy są przekonani że tak będzie. 
Nie ma co porównywać starych konstrukcji do aktualnych. Wszystko posuwa się do przodu i nie ma płakać za starymi konstrukcjami bo nie były wcale jakieś rewelacyjne patrząc np na polską motoryzacje. A jeśli chodzi o stosowane środki smarne to są dostosowywane do tego czego nowe konstrukcje wymagają. Kolejna rzecz to nasza wspaniała UE która narzuca restrykcje ECO i dlatego np. interwały 30k. a nie 15. Wszystko zależy również od polityki finansowej. Wprowadzenie leasingów powoduje że klient ma w d*pie samochód bo nawet jak mu zrobią interwał 50k to te 3-5 lat pojeździ a później go zwróci.
A patrząc na rynek motoryzacyjny to słowo ASO ma znaczenie na naszym narodzie i chętniej kupią samochód serwisowany w ASO zgodznie z zaleceniami producenta niż serwisowany u pana Mietka co 15k. A potem sami na fb grupach rozważają jak to ważne żeby teraz zmieniac olej co 10k. choć przez 250k miał interwały producenta.
Ja mam tiga dla siebie i zmieniam zgodnie z kompem. I co najlepsze pierwsza wymianę miałem po 7k i 18 msc. I następny raczej dłuższy nie będzie. Wynika to prawdopodobnie z małego przebiegu i krótkich tras. Po gwarancji i darmowej obłudze ASO pewnie będzie wymiana jak dotychczas w poprzednich autach 15-20k.

Offline michalm83

• Clubowicz
« Odpowiedź #68 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 12:25:57 »
Motul przereklamowany. Stosowany w motorsporcie i dlatego niby dobry. Tylko te xcesy i xcleanery to niewiele mają wspólnego z tymi stosowanymi w motorsporcie. To zwykle oleje.
Olej jak każdy inny HC typu Lotos, Castrol, Mobile,Valvo itp.
 W podobnej cenie motula można poszukać oleju na bazie syntetycznej ale nie HC.

Offline WMarek

« Odpowiedź #69 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 13:51:18 »
Tylko te xcesy i xcleanery to niewiele mają wspólnego z tymi stosowanymi w motorsporcie.
I o to właśnie mi chodziło.

Offline Marcino

« Odpowiedź #70 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 16:15:03 »
Ow30 VW kosztuje 70zł mniej na allegro - cóz przepłaciłem i jeszcze sam wczesniej wymieniłem. Akurat ufam jednemu mechanikowi który na Motulu sie nie zawiódł a dużo wysilonych silników VW robi ( https://allegro.pl/oferta/oryginalny-olej-vw-longlife-0w30-504-00-507-00-8909279701) . Ciekaw jestem rzeczywistych jego parametrów i czy to co jest tam wlane jest rzeczywiście. Ale teraz widaż ze w serwisie 2l sa w cenie 5 l na wolnym rynku

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #71 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 16:37:50 »
Silniki konstruują i testują ludzie znacznie mądrzejsi od nas i wiedzą od nas lepiej - co jest poparte testami na przestrzeni pokonanych milionów kilometrów - co jest lepsze, co powinno być stosowane itp...
I warto głośno powiedzieć że ci sami fachowcy zalecają olej z interwałem wymiany co 30tyś. Ci sami zachwalają systemy start-stop mówiąc że to bez uszczerbku na kondycji silnika z litrami oszczędności w paliwie itd. Podobnych tematów gdzie fachowcy niby po tych testach i doświadczeniach wciskają kit jest sporo więcej.Wystarczy włączyć myślenie by stwierdzić że coś z tą fachowością jakoś blado.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #72 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 17:23:54 »
Każdy fachowiec jest fachowcem na miarę swoich czasów a czasy mamy takie jakie mamy

Dodano:  28 - Lipca - 2021  -  17:25:14
fachowcy niby po tych testach i doświadczeniach wciskają kit

Wciskają to, na co zezwalają im przepisy a to nie oni je tworzą tylko muszą swoje wynalazki do nich dostosowywać

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #73 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 18:15:27 »
Wciskają to, na co zezwalają im przepisy
Bardziej byłbym skłonny przychylić się do opcji nie przepisów tylko księgowych bo to oni mają więcej do powiedzenia na ile wyrób będzie coś sobą reprezentował i czy nie okaże się bublem.Nastawienie na zysk i ciągłą produkcję jest priorytetem.Można zrobić dobry produkt który będzie spełniał przepisy/normy i nie rozpadnie się po niedługim okresie eksploatacji.Tylko to się nie opłaca firmie od strony finansowej(zysku).
Wyroby samochodopodobne to i fachowcy dopasowani w swojej działalności do takich pojazdów.Naginają rzeczywistość do granic absurdu.

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #74 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 18:50:50 »
Wciskają to, na co zezwalają im przepisy a to nie oni je tworzą tylko muszą swoje wynalazki do nich dostosowywać
Przy ostatniej wymianie chciałem by zmienili na ten sam olej który wlali poprzednio czyli BP VISCO 7000 C 5W-30, ale mi powiedzieli że VW już nie rekomenduje tego oleju tylko VW 0w20 lub 0w30. Tylko jakoś nie mogą się wytłumaczyć dlaczego u nich litr oleju kosztuje tyle co 5L poza ASO.

Tagi wątku: