Silnik w moim Tiguanie ma dość dziwny problem. Silnik na zimno pali według mnie normalnie, na zimnym silniku czasami zdarzy się, że mocniej zaklekocze jak diesel w T4. Nagrzewa się normalnie i w dobrym tempie i tu dochodzimy do kłopotu. Jeżeli przejadę na przykład 15 kilometrów, temperatura płynu chłodzącego i oleju osiągną ~90 stopni, zgaszę samochód i wrócę ze sklepu (15-20 minut) to rozruch jest dość ciężki, tak jakby był problem z rozrusznikiem. Od listopada ubiegłego roku dwa razy zdarzyła mi się sytuacja, że na parkingu zgasł mi silnik, a potem odpalił dopiero przy 3-4 próbie uruchomienia. Poprzednie próby wyglądały mniej więcej tak, że silnik tak jakby łapał zapłon i od razu gasł. Od czasu do czasu zdarza się też, że na biegu jałowym mam 1000 obr/min - najczęściej w takich sytuacjach przy przyśpieszaniu łapie małe zamulenie, puszcza chmurę siwego dymu i dalej jest wszystko w porządku. Temperatura oleju wskakuje na 105 stopni, tak jakby rozpoczęła się procedura wypalania DPFu lecz bez żadnej kontrolki na to wskazującej. Przegonienie na autostradzie rozwiązuje problem dymienia i podniesionych obrotów. Nie ma znaczenia ile jeżdżę po mieście - ostatnim razem w weekend zrobiłem trasę około 200 kilometrów, przy następnej przejażdżce po około 10 kilometrach podniosły się obroty, dym, trasa, norma. Być może to naciągane ale wydaje mi się, że zbyt chętnie gaśnie na niskich obrotach (800-1100).
Garść istotnych informacji:
- 2.0TDi-CR 170KM CBBB
- 303 500km przebiegu
- 3500km do następnego serwisu olejowego
- filtr paliwa, filtr powietrza oraz rozrząd mają około 8000 km (w starym filtrze nie było opiłków)
- wtryski uszczelnione od około 3500km (od tego czasu nie miałem problemu z odpaleniem auta, gdy mi zgasł)
- była stosowana płukanka TEC2000 przed zimą oraz Datacol późną wiosną
- pedał gazu ma około 2000km (powodował pojawianie się ikonki świec żarowych i komunikatu Engine Fault: Workshop)
- akumulator ma 5500km
- wskaźnik zapełnienia DPF w VCDS nie wskazuje na problem
Do mechanika jestem umówiony na przyszłą środę i nie wiem czego się spodziewać. Niestety nie mam jak zrobić logów w VCDS a wiem, że na pewno byłyby pomocne. Czy spotkaliście się może z podobnymi dolegliwościami?