Autor Wątek: 2.0 TDi-CR [CBBB] - utrudniony rozruch na ciepłym silniku  (Przeczytany 2325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EL
2.0 TDi-CR [CBBB] - utrudniony rozruch na ciepłym silniku
« dnia: 28 - Lipca - 2022 - 13:23:51 »
Silnik w moim Tiguanie ma dość dziwny problem. Silnik na zimno pali według mnie normalnie, na zimnym silniku czasami zdarzy się, że mocniej zaklekocze jak diesel w T4. Nagrzewa się normalnie i w dobrym tempie i tu dochodzimy do kłopotu. Jeżeli przejadę na przykład 15 kilometrów, temperatura płynu chłodzącego i oleju osiągną ~90 stopni, zgaszę samochód i wrócę ze sklepu (15-20 minut) to rozruch jest dość ciężki, tak jakby był problem z rozrusznikiem. Od listopada ubiegłego roku dwa razy zdarzyła mi się sytuacja, że na parkingu zgasł mi silnik, a potem odpalił dopiero przy 3-4 próbie uruchomienia. Poprzednie próby wyglądały mniej więcej tak, że silnik tak jakby łapał zapłon i od razu gasł. Od czasu do czasu zdarza się też, że na biegu jałowym mam 1000 obr/min - najczęściej w takich sytuacjach przy przyśpieszaniu łapie małe zamulenie, puszcza chmurę siwego dymu i dalej jest wszystko w porządku. Temperatura oleju wskakuje na 105 stopni, tak jakby rozpoczęła się procedura wypalania DPFu lecz bez żadnej kontrolki na to wskazującej. Przegonienie na autostradzie rozwiązuje problem dymienia i podniesionych obrotów. Nie ma znaczenia ile jeżdżę po mieście - ostatnim razem w weekend zrobiłem trasę około 200 kilometrów, przy następnej przejażdżce po około 10 kilometrach podniosły się obroty, dym, trasa, norma. Być może to naciągane ale wydaje mi się, że zbyt chętnie gaśnie na niskich obrotach (800-1100).

Garść istotnych informacji:
- 2.0TDi-CR 170KM CBBB
- 303 500km przebiegu
- 3500km do następnego serwisu olejowego
- filtr paliwa, filtr powietrza oraz rozrząd mają około 8000 km (w starym filtrze nie było opiłków)
- wtryski uszczelnione od około 3500km (od tego czasu nie miałem problemu z odpaleniem auta, gdy mi zgasł)
- była stosowana płukanka TEC2000 przed zimą oraz Datacol późną wiosną
- pedał gazu ma około 2000km (powodował pojawianie się ikonki świec żarowych i komunikatu Engine Fault: Workshop)
- akumulator ma 5500km
- wskaźnik zapełnienia DPF w VCDS nie wskazuje na problem

Do mechanika jestem umówiony na przyszłą środę i nie wiem czego się spodziewać. Niestety nie mam jak zrobić logów w VCDS a wiem, że na pewno byłyby pomocne. Czy spotkaliście się może z podobnymi dolegliwościami?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDi-CR [CBBB] - utrudniony rozruch na ciepłym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 13:49:09 »
puszcza chmurę siwego dymu i dalej jest wszystko w porządku. Temperatura oleju wskakuje na 105 stopni, tak jakby rozpoczęła się procedura wypalania DPFu lecz bez żadnej kontrolki na to wskazującej. Przegonienie na autostradzie rozwiązuje problem dymienia i podniesionych obrotów.
Dopalanie DPF. To jest jeszcze pierwszy fabryczny DPF?

Dodano:  28 - Lipca - 2022  -  14:12:17
- wskaźnik zapełnienia DPF w VCDS nie wskazuje na problem
Jakie są parametry zapełnienia DPF?

Dodano:  28 - Lipca - 2022  -  14:20:19
Jeżeli przejadę na przykład 15 kilometrów, temperatura płynu chłodzącego i oleju osiągną ~90 stopni, zgaszę samochód i wrócę ze sklepu (15-20 minut) to rozruch jest dość ciężki, tak jakby był problem z rozrusznikiem.
Rozumiem żadnych błędów nie ma. Na ciepłym silniku parametry rozruchu tj. mapa rozruchu (w tym dawka paliwa) są mniejsze niż na zimnym silniku, więc jeżeli coś niedomaga jak np. zbyt niski prąd rozruchowy akumulatora, zużyty rozrusznik, zużyte wtryskiwacze, pompa, za niskie ciśnienie paliwa itp... to będzie ciężej palił na gorącym niż zimnym

Co prawda poniżej przykład mapy golfa IV ale problem często jest podobny, miałem tak w Golfie 5, podwyższenie przez tunera parametrów mapy rozruchu zlikwidowało problem cięższego odpalania na ciepłym

oryginalna mapa gdy występował problem z rozruchem na zimnym

a tutaj już poprawiona mapa i zlikwidowany problem ciężkiego odpalania na ciepłym

Dodano:  28 - Lipca - 2022  -  14:25:01
jak zrobić logów w VCDS

Tutaj zajrzyj https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,7949.0.html

Podziękował: shvmp00

Offline shvmp00

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 14:45:19 »
(...)

1. Nie jestem pewny aczkolwiek w dokumentach, które dostałem z samochodem nie było informacji o wymianie/czyszczeniu DPF (natomiast wiem, że mam świeżo [bodaj okolice 280kkm] zregenerowane turbo)
2. Nie pamiętam dokładnej wartości, wydaje mi się, że nie było to nic blisko 50% i wyżej
3. Za każdym razem jak podjeżdżałem do mechanika i podpinał się VCDSem nie było żadnych błędów poza czujnikiem pedału przyśpieszenia (pedał został wymieniony), nie mam też żadnych kontrolek ani komunikatów na desce rozdzielczej
4. Patrzyłem na ten poradnik, dziękuję, aczkolwiek nic nie zrobię bez VCDSa i interfejsu ;)

Auto jest z maja 2010, do Polski trafił w 2014 roku. Nie jestem w stanie powiedzieć czy dostał wirusa dieselgate.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 15:21:33 »
Nie jestem w stanie powiedzieć czy dostał wirusa dieselgate.
To może sprawdzić każdy tuner zajmujący się mapami silnika.

U mnie, zanim tuner wgrał fabryczny soft, sprawdzał co mam zainstalowane a dodatkowo dla potwierdzenia, konsultowałem to z ASO VW.   
Jeśli podrzucisz nr VIN, to dowiem się jaki soft był w twoim Tigu po wyjściu z fabryki.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 15:30:59 »
nie mam też żadnych kontrolek ani komunikatów na desce rozdzielczej
Nie ma kontrolek informujących o procesie dopalania DPF

Dodano:  28 - Lipca - 2022  -  15:32:40
Jeśli DPF jest fabryczny to przy przebiegu 300 tys km jest zawalony popiołem i ogranicza przepływ spalin i przez to częściej wchodzi w tryb wypalania, wystepuje efekt przymulenia

Offline shvmp00

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 15:33:56 »
Jeśli podrzucisz nr VIN, to dowiem się jaki soft był w twoim Tigu po wyjściu z fabryki.
Dzięki, podrzucę na PW.

Nie ma kontrolek informujących o procesie dopalania DPF

Dodano:  28 - Lipca - 2022  -  15:32:40
Jeśli DPF jest fabryczny to przy przebiegu 300 tys km jest zawalony popiołem i ogranicza przepływ spalin i przez to częściej wchodzi w tryb wypalania 
A tu mnie zaskoczyłeś akurat, w Plusie gdy miałem wypalanie DPF to odpalała się kontrolka, zaraz znajdę jaka.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 15:34:53 »
Jest kontrolka żółta ale mówi o przytkaniu DPF a nie każdorazowym procesie wypalania

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 22:53:24 »
@shvmp00 , na twoim nr VIN dalej "wisi" wezwanie na 2 akcje serwisowe, związane z aferą diselgate.
Ostania zarejestrowana wizyta twojego auta w ASO VAG - 2014 rok.

Reasumując, twoje auto nadal posiada fabryczny soft.

Offline shvmp00

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Lipca - 2022 - 22:59:01 »
Reasumując, twoje auto nadal posiada fabryczny soft.

Czyli dobre wieści, dziękuję bardzo! :vwclubpolska:

Dodano:  04 - Sierpnia - 2022  -  19:09:53
Mamy winowajcę ciężkiego rozruchu - był to mocno zużyty rozrusznik. Poprzedni właściciel przyoszczędził i wsadził rozrusznik ze szrotu. Ja postanowiłem nie oszczędzać i wstawiłem nowy. Zapomniałem spytać o poziom zapełnienia DPF ale to nadrobię za trzy tygodnie przy wymianie oleju. Dziękuję jeszcze raz za pomoc!

Podziękował: pretor

Tagi wątku: