Autor Wątek: 1.8T - DIAGNOSTYKA AWARII - temat zbiorczy  (Przeczytany 11185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline forresst

• :: StartLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.8T
  • Kod: AWT
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZKL
1.8T - DIAGNOSTYKA AWARII - temat zbiorczy
« dnia: 24 - Kwietnia - 2015 - 09:03:29 »
Witam,
Jadąc autem, podczas rozpędzania powyżej 2 tys obrotów, silnik tak jakby się przytykał, nie miał mocy po czym następują szarpnięcia i słychać takie jakby strzały po czym normalnie idzie do przodu tak jak powinien, jaka może być tego przyczyna?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Offline kamilm

• VW: Passat B5
  • Kod: AEB
Odp: 1.8T - diagnostyka awarii
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Czerwca - 2015 - 07:54:52 »
Witam. Mam problem. Po wymianie rozrządu zaczął mi cieknąć olej z uszczelniacza na wałku rozrządu. Mechanik w ramach gwarancji wymienił mi uszczelniacz, lecz problem nie ustał. Twierdzi, że olej cieknie z pod uszczelki głowicy i trzeba ja dać do planowania i wymienić uszczelkę. Inny mechanik powiedział mi, że ten który wymieniał rozrząd mógł zarysować wałek i dlatego cieknie. I tu mam pytanie. Czy możliwe, że ten mechanik od rozrządu usiłuje mnie namówić na planowanie głowicy, żeby przy okazji naprawić ten wałek rozrządu i powiedzieć, że to była jednak głowica? Czy przy planowaniu głowicy robi się cokolwiek z wałkiem rozrządu?

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Czerwca - 2015 - 15:31:25 »
Przy planowaniu głowicy wałek rozrządu musisz najpierw zdemontować, a później z powrotem go zamontować. Więcej nic się z nim nie robi. A co do mechaników to wszystko jest możliwe. Oczywiście nie chce tu nikogo obrazić, bo to nie zawsze musi być reguła.
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Czerwca - 2015 - 19:45:05 »
Z reguły przy wymianie rozrządu jeśli nie ma potrzeby a klient nic nie wspomina o uszczelnieniu nie ma konieczności ruszania zimeringu (uszczelniacza wałka).Stawiałbym bardziej na to iż może to być zbieg okoliczności lub mocno przesadził z naprężeniem samego paska .Postawienie diagnozy z kąt zaczyna się sączyć olej nie jest taki trudny w tym przypadku .Proponuję abyś sprawdził to samemu i będziesz miał pewność czy chcą cię łupnąć na parę złotych .Wyczyść samemu tak dokładnie jak tylko potrafisz przy zdjętej osłonie paska (nie rozkręcaj niczego)odpal silnik weź latareczę odpal browarka by czas ci się nie dłużył i obserwuj .Jak jest duża nieszczelność to po jednym będziesz widział skąd się poci .

Dodano:  23 - Czerwca - 2015  -  19:54:09
Co do tego iż na gwarancji wymienił ci uszczelniacz wałka to jeśli wyciek był (jest )dość spory a ilość oleju namoczyła nowy pasek to nie tylko powinien wymienić uszczelniacz ale i w niektórych wypadkach powinien też pasek

Offline Scorpinus11

• Rej: ZBI
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Września - 2015 - 21:00:10 »
Witam wszystkich uzytkownikow forum. Jestem tu nowy od razu mowie ze bez polskich znakow poniewaz posiadam niemiecka klawiature. Na poczatek moze specyfikacja techniczna mojego auta:
VW Passat 1.8T 20V, rok 1997, silnik AEB, 110kw/150KM, limuzynka, przejechane 201 tys km.
Wiec teraz problem a w zasadzie pytania.
Kupilem go jakies 2 tyg temu. Zdazylem wymienic kompletne hamulce przod i tyl wraz z wezykami hamulcowymi, troszke to kosztowalo, wymienione uszczelki obydwie na glowicy. W sobote wymiana kopmpletnego rozrzadu oraz paska klinowego ze wszystkim rolkami, od klimy itd oraz zmiana oleju plus filtry powietrza oleju i paliwa. Otoz w trakcie jazdy przy 2000 obr/min autko jakby lekko poszarpuje, przy 60 km na godzine i wcisnieju gazu w deske tak jakby ktos je pchal to normalne ze jest taka dziura? Jezdzilem swego czasu Bmw 318 i passatem 1.9 TDI, mialem duzo propblemow ale napewno przyspieszaly lepiej. A przeciez tu jest 150 KM, 217Nm przy ok 2600obr/min. To i tak wiecej niz BMW! Najlepsze to ze na 5 biegu normalnie idzie 140, 150 160, 170 itd ale czuje jakbym ciagnal na gazie drugie auto przyczepione do tylka.Podczas skrecania slysze dziwny dzwiek tak jakby pompa od wspomagania  nie dawala rady,  podczas postoju nic. Moje pytania:
Skad ten dzwiek przy skrecaniu? Wszystkie plyny sprawdzone.
Jak sprawdzic co jest odpowiedzialne za taka moc ktora wedlug mnie naprawde spadal o jakies 20-30 Km.
Czy wymiana rozrzadu i paskow plus rolek i filtrow moze cos usprawnic?
Po podlaczeniu w serwisie pod komputerek nic nie pokazalo a nikt wrozka nie jest wiec co moge jeszcze zrobic?
Dziekuje i w razie gdybym musial podac jeszcze jakies informacjer prosze pisac.
Pozdrawiam

Offline przemo

• Clubowicz
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Września - 2015 - 21:08:35 »
Przydało by się logi zrobić.

Offline Scorpinus11

« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Września - 2015 - 21:13:38 »
Witaj. No w tej chwili nie mam jak poniewaz najblizszy dobry! serwis 50 km dalej a czasami juz boje sie wsiadac. Mam zamiar sam kupic VAG i zobaczyc. Czy sadzisz ze moge wsiasc i pojechac czy lepiej poczekac a z wszystko zmienie i wtedy? I dziekuje za szybka odpowiedz.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Września - 2015 - 21:28:01 »
Najłatwiej wróżyć jak widać parametry życiowe jak napisał Przemo a tak w ciemno to w jakiej kondycji jest turbinka? węże turbina kolektor? może to świst powietrza z pękniętego węża a nie wspomaganie ?w jakiej kondycji jest łańcuszek spinający wałki ?

Offline Scorpinus11

« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Września - 2015 - 21:48:53 »
Swist to raczej nie jest a takie jakby bolgotanie...bwwwwww...cos w tym stylu. O uszkodzeniu lancucha informuje metaliczny stukot czego do tej pory nie slyszalem i mam nadzieje nie uslyszec ale dla pewnosci jutro sprawdze., Dziekuje

aha chcialbym zapytac jak sprawdzic turbinke tzn co podpatrzec podsluchac bo na tych malych potworach nie znam sie kompletnie. Wiem gdzie jest ale co zrobic i sprawdic nie mam pojecia

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Września - 2015 - 22:09:52 »
Nie do końca wiem jak sprawdzany był pod kompem czy tylko błędy czy coś więcej .Łańcuszek jak już go słychać to jest w ostatnim stadium życia a precyzyjniej zgonu.Jak masz możliwości to nagraj filmik wrzuć na "Tuba"i zapodaj link to chociaż posłuchamy jak to brzmi bo opisując dźwięk to naprawdę słabo.Jak jest rozciągnięty to przestawiają się fazy rozrządu a to ma wpływ na osiągi .Podałeś że ma przelatane koło 200tyś więc stawiam że jest ok. no chyba że kolejne tyle ma cofnięty licznik a to może być w słabej kondycji.Jak zrobisz lagi (parametry życiowe)wszystko się rozjaśni będzie wiadomo czy turbinka żyje czy ciśnienie na dolocie jest w normie itd.Można niektóre rzeczy sprawdzić namacalnie ale skoro masz furę z elektroniką więc komp prawdę ci powie (choć nie do końca przynajmniej ja tak twierdzę ).

Dodano:  13 - Września - 2015  -  22:14:40
Do zrobienia lagów nie musisz wcale do serwisu wystarczy ogarnięty z kompem

Offline Scorpinus11

« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Września - 2015 - 22:22:55 »
Dobrze wiec tak postaram sie jak najszybciej nagrac filmik z audio i wideo zeby mozna bylo podpatrzec i poslauchac:) szybko kupie cale oprogramowanie i kabelki do VAG-a z ODB1i2 bo wiem ze na takich pracuje VW i podlaczy mi to znajomy i wstawie tu wszystkie logi zebys mogl podpatrzec bo jak pewnie sie domyslasz z tego tez nic nie wywnioskuje gdyz infomatyka to moj chleb popwszedni a mechatronika i elektryka aut to pietka achillesowa...czyli nic nie pojmuje z tego tematu dlatego prosze o pomoc...postaram sie jak najszybcie powrzucac wszystko. Zycze milej nocki:)

Offline seba8121

• Silnik: 1.8T 20V
  • Rej: SC
1.8T [AEB] - czujnik temperatury w przepustnicy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 - Listopada - 2016 - 16:47:52 »
Witam wszystkich forumowiczów,
problem jest z paskiem 1.8T AEB 150 KM. Ostatnio wszedłem w ukryte menu climatronica i na kanale 6 wartość jaka jest wyświetlana to -51*C, z tego co wyczytałem jest to temperatura w dolocie świeżego powietrza, czyli chodzi o ten czujnik który jest przy przepustnicy ?
Jak sprawdzić ten czujnik ? Czy ma on wpływ na osiągi samochodu ?

Offline Damvw

• Rej: EL
Odp: 1.8T - DIAGNOSTYKA AWARII - temat zbiorczy
« Odpowiedź #12 dnia: 16 - Lutego - 2021 - 18:50:42 »
Witam wszystkich jestem nowy na forum to jak coś w złym dziale napisałem to z góry przepraszam.
Posiadam od niecałego roku paska 1.8T zamontowałem w nim gaz jak go kupiłem i mam taki teraz problem ponieważ od jakiegoś czasu zauważyłem że poci się strasznie zbiorniczek wyrównawczy od płynu chłodzącego nie mam niestety możliwości go wymienić prze te temperatury i dolewam systematycznie płynu zauważyłem że na bagnecie pojawił się szłam w kolorze kawy z mlekiem czy to oznacza że uszczelka pod głowicą lub głowica została uszkodzona ?;(
Spadku mocy silnika nie ma nie kopci na biało temperatura silnika utrzymuje się w 90 stopniach nie więcej
Proszę o radę

Offline MarcinZgierz

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Rej: EZG
« Odpowiedź #13 dnia: 17 - Lutego - 2021 - 13:46:33 »
Cześć, najprawdopodobniej uszczelka poszła i płyn miesza się z olejem. Proponuję jak najszybciej udać się do mechanika, gdyż w najgorszym przypadku może czekać Cię remont silnika.

Offline Damvw

• Rej: EL
« Odpowiedź #14 dnia: 21 - Lutego - 2021 - 07:38:30 »
Znalazłem w internecie takie testy na szczelność uszczelki że wstawia się taka merzulke do zbiorniczka wyrównawczego i w nią się wlewa specjalny płyn reakcyjny na CO2 jeżeli wykryje CO2 w zbiorniczku to zmienia kolor płyn i że uszczelka lub głowica jest do wymiany w moim przypadku nie zmieniło koloru czyli wychodzi na to że uszczelka z głowicą są dobre

Tagi wątku: