Autor Wątek: 1.8T [AWT] - podłączeniem eżektora  (Przeczytany 1513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patryq

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.8T
  • Kod: AWT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SZ
1.8T [AWT] - podłączeniem eżektora
« dnia: 02 - Marca - 2021 - 19:15:37 »
Witam, na wstępie pacjent to mój niewdziewczyn ostatnimi czasy Passat B5 1.8T o oznaczeniu silnika AWT.
Prosił bym o wyjaśnienie  do czego i w jaki sposób  jest podlaczona mala ukośna rurka wychodzaca z ezektora. Ma ona u mnie na sobie zawor jednokierunkowy podobny do tego co jest w trójniku odpowietrzenia skrzyni korbowej.

Problem zaczął się od wczoraj gdy szukałem nieszczelnosci w układzie dolotowym znalazłem nieszczelność na  właśnie tym ezektorku.
Wymienilem na nowy. Wąż z małego ukośnego króćca w moim AWT wisiał sobie skierowany w dół... więc tak zostawiłem. Odpalam auto i ku mojemu zdziwieniu auto nie równo  pracowało. Zacząłem szukać  gdzie mogłoby to być podłączone, niestety bezskutecznie. Pytanie czy mógłby  ktoś zerknąć u siebie bądź  naprowadzić mnie na jakiś trop gdzie to ustrojstwo podłączyć.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
Odp: 1.8T [AWT] - problem z podłączeniem ezektora
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Marca - 2021 - 22:22:22 »
Wejdź sobie na ETKA online z linku 01 w wątku: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,154.0.html .

Znajdź sobie swój pojazd, ja wziąłem Passata 1.8 AWT 2002 rocznik i masz tam rysunki związane z tym ezektorem (eżektorem):

=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Patryq

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.8T
  • Kod: AWT
  • Rej: SZ
Odp: 1.8T [AWT] - problem z podłączeniem ezektora
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Marca - 2021 - 22:32:09 »
Dziekuje za szybka odpowiedź.
Właśnie problem w tym ze juz szukałem i dotarłem do tego schematu i nie ma ciągu  dalszego gdzie ten przewód  kolankowy ma iść. Nie powinnien chyba se tak bezwładnie wisieć  i zaciagac powietrza z atmosfery.
Ogladalem w silniku BFB jak jest to rozwiazane i doszłem  mniej więcej do tego ze powinnien byc połączony z rurą  łącząca  turbine i filtr powietrza.  Problem w tym ze nie ma u mnie śladu po wężach  którymi mógłbym się połączyć. Nie ma też oznak ze ktoś mógłby je wyrwać czy tez przeciąć. Jest to metalowa rurka która  jest połączona z rurka łącząca  się z zaworem kombinowanym.

Dodano:  04 - Marca - 2021  -  18:01:17
Temat prawie można by powiedzieć że został rozwiązany.
Podczas podmiany silnika mechanik który robił auto nie zwrócił uwagi ze troszkę rozni się uklad odmy...
Co dziwne silnik został zakupiony identyczny z tym samym oznaczeniem i tego samego modelu auta i rocznika. Różnica polegała na tym że  kolektor dolotowy mial w nowym silniku 2 otwory na przewody. Mój mial tylko jeden. Przewod odpowietrzenia skrzyni korbowej został wyrzucony. I został podpięty w to miejsce zaworek jednokierunkowy wychodzacy z ezektora. Praca silnika wróciła do normy brak błędów  o złej mieszance paliwowej. Lecz został jeszcze  problem cisnienia w układzie. Jest ktoś w stanie powiedzieć jakie powinno być prawidłowe cisnienie ukladu na biegu jałowym?

Tagi wątku: