Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace  (Przeczytany 18966 razy)

Offline goluda

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: FGW
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace
« Odpowiedź #250 dnia: 09 - Sierpnia - 2017 - 19:06:27 »
Dostałem właśnie mail z bok VW, ze problem tkwi w "logistyce elementów wyposażenia". Tylko pytanie brzmi czy to mnie powinno w ogóle interesować? Mój obowiązek jako kupującego to zapłacić w terminie i tyle. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło w kodeksie cywilnym?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Wolf

• Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #251 dnia: 09 - Sierpnia - 2017 - 19:59:55 »
Z tego co się orientowałem na szybko u mojego radcy P. W dokumencie umowy oprócz klauzuli iż termin może ulec przesunięciu musi być określone o ile max - ponieważ rozumując wedle dilera wpłacisz zaliczkę powiedzmy przykładowo 40 000 tyś to mogą termin przesuwać w lata!!! ja mam leasing więc trochę inaczej na to patrzę aczkolwiek 20% wpłaciłem ale zażądałem określenia konkretnego terminu ostatecznego i ten jest na 20-10-2017 po tym terminie mogę walczyć - tyle że wiem iż będzie dużo szybciej
Nie będę się mądrzyć ,życie nauczyło mnie iż o swoje trzeba walczyć żadna łaska płacę i to nie mało to mam prawo wymagać moje pieniądze i mój towar bez nich Oni nie będą funkcjonować
Nie będzie na pensję ,prąd i głupi papier do ksero ,nie może być tak że za moje ,Twoje ,Nasze pieniądze VW polepsza sobie pozycję w rankingach sprzedaży a klienta traktują jak dodatek do list halo chyba coś nie tak ?
Dzwońcie naciskajcie i sprawdźcie umowy federacja konsumenta jest nie tylko od pralek sokowirówek

Offline Wito1985

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #252 dnia: 09 - Sierpnia - 2017 - 20:11:13 »
Mi dzisiaj powiedział mój sprzedawca, że auto będzie w piątek w salonie ale wydadzą mi auto po 23 sierpnia bo sprzedawca poszedł na urlop..tylko zasadnicze pytanie co to mnie obchodzi??!! Kupuje od salonu a nie od sprzedawcy..

Offline goluda

« Odpowiedź #253 dnia: 09 - Sierpnia - 2017 - 22:12:26 »
Tyle się mówi o Customer Experience a mam wrażenie, że w VW o tym zupełnie nie słyszeli. Według mnie powinno to się odbyć w następujący sposób. W momencie kiedy oni wiedzą, że samochód będzie opóźniony to sami powinni zwrócić się do klienta z przeprosinami (Tak przeprosinami, bo niedotrzymanie warunków umowy wymaga przeprosin) i informacją, że samochód będzie opóźniony o tyle i tyle dni i zapytać czy klient w ogóle jest jeszcze zainteresowany, jeżeli nie jest to rozwiązanie umowy powinno nastąpić bez szemrania ze zwrotem wszystkich kosztów. Jeżeli klient nadal jest zainteresowany to powinien bez łachy otrzymać od razu ofertę dodatkowego wyposażenia, które dostanie jego samochód jako zadośćuczynienie za nieterminowe wywiązanie się z umowy. Tak powinny wyglądać działania proaktywne których dzisiaj oczekuje się od wszystkich w okół. Natomiast VW ma mentalność strusia, chowa głowę w piasek i udaje, że nic się nie stało.

I zabawny akcent - gdy odbierałem Golfa w 2011 opóźnienie tłumaczono tym, że to Kulczyk, ale jak już będzie VW to wszystko będzie super - no i to super to są 3 miesiące na razie z tendencją rosnącą :(

Offline Wolf

« Odpowiedź #254 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 08:45:05 »
i tu się zgadzam -jakbym widział US lub UC  na kontroli  jak wlezą i się okopią to też im tyle schodzi a później po firmie mimo iż wszystko było ok -tyle ż kontrahenci nie mogli tyle czekać   

Offline daniels81

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #255 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 13:28:28 »
dealerzy sie boja interweniowac w centrali bo walka o "wzgledy" jest tutaj dosyc mocna...ja juz mam temat za soba ale ile nerwow zjadlem....  jakos troche oslabilo ta radosc z odbioru nowego auta. Mam wrazenie ze moje tupanie noga nie wiele tutaj pomoglo, plusem bylo to ze auto bylo juz wczesniej zamowione przez salon a ja tylko zmienilem specyfikacje. Kuzyn wczoraj chcial zamowic auto w podobnej konfiguracji o dostal termin na luty... jak sie domyslacie odpuscil. Moge wam tylko serdecznie zyczyc zeby sie vw ogarnelo z czesciami i auta przyjechaly jak najszybciej  :)

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
« Odpowiedź #256 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 13:32:39 »
Dla mnie wnioski są dwa:
1. Nerwy nic nie dają, ja skierowałem energię na wytarganie od dilera auta zastępczego i ok. miesiąca przed odbiorem jeździłem ich samochodem.
2. Z punktu widzenia użytkownika już, pozostaje się tylko cieszyć z utrzymującej się takiej sytuacji, bo wartość aut używanych będzie dużo wolniej spadać.

Offline goluda

« Odpowiedź #257 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 13:41:42 »
Niby tak, jednak jak nie będziemy dymić to oni nie będą mieli interesu w poprawie jakości. A niestety to wyglada na problem systemowy a nie jednorazowe przypadki.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #258 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 18:16:23 »
Zapytałem dzisiaj mojego dilera co w takich sytuacjach gdzie termin mocno sie wydłuża itd... to odpowiedział mi, że w każdej chwili można zrezygnować i oni zwrócą całą zaliczkę. Powiedział mi jeszcze jedno, że im nie przeszkadza ze ktoś zrezygnuje - liczy się dla nich sam fakt złożenia zamówienia - a że potem będzie stał na placu to im to rybka :)

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #259 dnia: 11 - Sierpnia - 2017 - 11:43:01 »
Nie wygląda tylko jest;) Żeby nie było przy moich kilku zakupach dealer (różne marki) zawsze powiedział mi ile to będzie trwać. Raz, w wypadku Tiguana termin przesunął się znacząco (o 6 miesięcy - opóźnienia w instalacji 2.0TSI 220KM). Nie było by żadnego problemu z rezygnacją. W międzyczasie chciałem zmienić na Mercedesa, ale tam dostałem prognozę, że auto będzie w sierpniu. Ucieszony, że to tylko dwa miesiące już chcę podpisywać umowę a gościu doprecyzowuje, że w sierpniu ale za rok:P. Ten rok to była pierwsza rzecz która mi przekazano, jak zapytałem o auto.

W dwóch przypadkach auto przyszło o kilka tygodni wcześniej (Nissan po dwóch tygodniach od zamówienia, no ale oni mają ograniczone konfiguracje stojące na placu. Ford chyba z miesiąc przed terminem (produkował się), ale tutaj ja opóźniłem odbiór o 2 miesiące (dealer o tym był informowany od razu), żeby trafić w urodziny żony.

Nowe modele, zwłaszcza jak spełniają rynkowe oczekiwania niestety produkują się znacznie dłużej niż nakazuje przyzwoitość. Sytuacja zwykle stabilizuje się po roku, półtora.

Powody są dwa - system kolejek i kwot (tzn. jeden dealer wypełni kolejkę a inny ma wolne sloty, niektórzy dealerzy wypełniają sloty antycypując sprzedaż itp.). Drugi powód jest dokładnie taki o którym piszesz. Przerabiałem to z moim Golfem - od czasu jak znalazł się na placu w Poznaniu do wydanie mineło kilka tygodni. Dealer po prostu nie miał pieniędzy i mógł zwolnić ograniczoną ilość aut na raz. Jak klienci zapłacili zwalniał następny pojazd. Dodaj do tego niestabilne terminy produkcji Tiguana i jest wesoło. Rozmawiałem ze znajomym pracującym u upadającego dealera innej marki - sytuacja była jeszcze gorsza - klienci czekali miesiącami, problemy ze zwrotem zaliczek itp.

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #260 dnia: 11 - Sierpnia - 2017 - 12:49:26 »
Dealerzy doskonale wiedzą że termin odbioru jest długi o czym (przynajmniej w moim przypadku zostsłem poinformowany). Problem jest taki że nawet oni nie do końca wiedza jak ustawi się kolejka produkcji. Mi powiedziano że R-line i golasy (czyli dwa przeciwległe bieguny wypos.) są zbierane i produkowane jak uzbiera się ileś podobnych sztuk. O ile w przypadku golasów to nie problem ale każda sztuka z pakietem R jest praktycznie inna.
Pomiędzy tym "pływaja" wszystkie inne auta grupowane wg opcji trend, comfort i highline. Z tych grup tworzone są podgrupy z podobnym wyposażeniem i tu sie zaczyna zabawa bo nawet na forum nie ma chyba 2 takich samych aut. A to dach szklany a to pakiet offroad nie mówiąc już o elektronice i fotelach.

Teraz praktycznie (ja sie w wawie nie spotkałem) aby brali zadatek przy kliencie indywidualnym. Jak sie zapytałem to odp.: oczywiście jest to wpłata tytułem zaliczki.Klienci boja się tego słowa (zadatek) bo oznacza ono że w przypadku rezygnacji stracą pieniądze. Oczywiście ten medal również ma dwie strony bo w przypadku opóźnienia można rządać x2. W przypadku zaliczki można się wycofać i dostać zwrot 100% kwoty wpłaconej, ale chyba ona nie obliguje z kolei do wypłaty x2...

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #261 dnia: 11 - Sierpnia - 2017 - 13:03:17 »
Różnica między zaliczka i zadatkiem jest dokładnie taka jak piszesz. Jak zależy ci na terminowej dostawie a jesteś pewny, że się nie wycofasz/dealer się nie zwinie wpłać spory zadatek i upewnij się, że wpisana jest data dostawy. Później chyba zaczyna się zabawa o wezwania i inne takie;) Na temat procedury i warunków jakie musi spełniać umowa jest w necie kilka dobrych artykułów. Warto się z nimi zapoznać przed podjęciem decyzji.

Vw podał kiedyś ilość wszystkich możliwych teoretycznie kombinacji wyposażenia dla Golfa 7 i starszych generacji. Golf 7 w teorii miał ich miliardy. Jak Tiguan nie jest standardowym modelem, to nie tylko R-ki są praktycznie inne, pozostałe auta mają sporą szansę na bycie unikatami (no chyba, że ktoś doda opcję lub dwie). Audi podawało chyba kiedyś, że auta modyfikowane od standardu zdarzają się może ze 2 takie same w roku:). Niestety nie mogę znaleźć artykułu, więc piszę z pamięci.

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #262 dnia: 11 - Sierpnia - 2017 - 14:13:06 »
Z tym zakupem u konkurencji też nie jest tak różowo. Zreszta ja osobiście nie znalazłem auta w tej cenie z takim wyposażeniem i z silnikiem 2.0
Ot taki urok VW. Wszedzie krzyczą, że drogi i feeee, a jak sie zacznie klikać konfiguracje to nawet skoda często wychodzi drożej (porównywałem skode octavie combi i vwv golfa varianta).
Oczywiście można szukać poza grupą VAG ale tam również  nie znalazłem auta dla siebie... no może xc60 ale nie za takie pieniądze (i tak już spore ale volvo +100k pln).

Robiłem rozeznanie u różnych dealerów. Wybrałem tego z którym mi się najlepiej rozmawiało. Nie ściemniał, znał wszystkie szczegóły auta (łącznie z meandrami elektroniki), a jednocześnie oferował dobrą cenę.
Od razu mnie poinformował że termin jest długi (bo minimum 22 tygodnie) a w umowie jest jeszcze wpisany bezpieczny zapas.
U nich tylko zaliczka jak forma pierwszej wpłaty. Jej wysokość również negocjowałem bo skoro to zaliczka to lepiej zapłacić najmniej.

Z tymi przepychankami z dealerami to też różnie bywa. Ja nie jestem zwolennikiem takiej formy współpracy.
Już lepiej sie dogadać (jeśli leży to w Waszej naturze,a i dealer jest normalny- pamietajcie to Wy wybieracie osobę która Was obsługuje. W salonie w którym zamawiałem jest chyba 3 sprzedawców dla klientów indywidualnych ).

Tak jak pisał Robert_em można pojeździć przez jakiś czas nieswoim samochodem. Proponuję wybrać gorzej wyposażony żeby po odbiorze własnego smutno nie było ;)
Albo tak jak proponował arekp negocjować gratisy.

Ja już podczas konfiguracji auta i wyceny, wiedząc że termin jest długi, a dealer jednak chciałby mieć klienta i sprzedany samochód postawiłem na negocjację cenową. Wg mnie z sukcesem. A i kilka gratisów mam obiecanych.

Pałowanie się ma również dwie strony. Można coś wyszarpać ale i oberwać. U mnie w umowie są np kary związane z nieterminowym odbiorem auta - powyżej 3 dnia wynosi 50 pln netto/dzień.
Wyobraźcie sobie że pałowaliście się z dealerem bo auto o miesiąc później ma być (myślę że dealer też wolałby by bylo w terminie i nikt na niego nie naskakiwał) i akurat jesteście na wczasach w Chorwacji (bo z tego co czytałem właśnie tam się jeździ tiguanami :P ) Wy jeszcze swojego nie macie ale wczasy zaplanowane pół roku temu. Po 2 tygodniach 700 pln netto = 861 brutto.

Z moim dealerem ustaliłem że nie wiem co będe robił za pół roku i żeby do mnie zadzwonił to ustalimy kiedy będzie odbiór. Jakby co auto będzie u nich czekało i nie będzie jeszcze gotowe do odbioru :) czyli będzie przechowywane na koszt salonu. Za szkody w aucie również będa oni odpowiedzialni - zupełnie inaczej niż w przypadku ruszenia i przepychania się punktami umowy.

P.S. nie tłumaczę dealerów. Są różni i różne kierują nimi pobódki. Najlepiej na spokojnie porozmawiać a jakby coś było nie tak to mamy wybór. Często to kupujący stawiają sie w przegranej sytuacji stwierdzając mam kasę to mają mnie traktować jak króla.
Ja zakup Tiguana traktuję jako przyjemność. Mamy 2 auta. Jedno z nich zostanie zamienione na tiga i domowa flota będzie fajniejsza :)

Offline daniels81

« Odpowiedź #263 dnia: 11 - Sierpnia - 2017 - 15:25:04 »
Zgodze sie z toba w wiekszosci stwierdzen, prawie kupilem x1 przez manewry vw i termin odbioru zmieniony o prawie 5 miesiecy...Jednak to nie byla ta cena juz o wyposazeniu nie wspomne. Stwierdzam jednak ze dealer walczyl zebym jednak zaczekal, nie bylo tutaj zadnej arogancji, wrecz na odbiorze mowil ze wstyd mu bylo nawet do mnie dzwonic, Z supelnie innym podejsciem spotkalem sie w innym salonie w mojej okolicy, jak uslyszalem ze "jak nie Pan to ktos to auto wezmie i jeszcze reke pocaluje" po prostu wyszedlem. Jednym slowem co dealer to inne podejscie dlatego dla tych ktorzy szukaja dopiero auta lub sa przed zakupum polecam podbic do kilku dealerow. Ja osobiscie kupilem auto w znaczej odleglosci od miejsca zamieszkania chociaz mam salon vw pod nosem...

Offline Wito1985

« Odpowiedź #264 dnia: 13 - Sierpnia - 2017 - 23:08:16 »
Byłem zobaczyć mojego na placu u dealera...odbieram 23 sierpnia.

Offline mjaszczyk

• Moc: 122 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #265 dnia: 14 - Sierpnia - 2017 - 11:19:27 »
Zamówiony 28 marca, odebrany 11 sierpnia.

Offline daniels81

« Odpowiedź #266 dnia: 14 - Sierpnia - 2017 - 11:37:45 »
gratulacje panowie  :thumbup:

Offline Wolf

« Odpowiedź #267 dnia: 14 - Sierpnia - 2017 - 18:09:24 »
Gratulacje

Dodano:  21 - Lutego - 2019  -  19:08:37
I ja też będzie to będzie emocje bedą jak odbiorę

Dodano:  21 - Lutego - 2019  -  19:08:44
HAA HA co raz lepsze niusy wiecie aż zadzwonię dziś do mojego salonu i spytam jak to u nich wygląda na razie dzięki za potwierdzenie moich wątpliwości dam znać

Dodano:  31 - Sierpnia - 2017  -  17:06:32
No cóż mój sprzedawca wraca 04-09 z urlopu i będzie się kontaktował w tej sprawie   
Przychylam się do rad Arka i Rk  zwłaszcza gdy Żona przyglądający się z boku naszej rozmowie ,,rechocze" i pyta ,, pokaż mi które auto tak sprawdzałeś ??" koła są nic nie odstaje poobijany nie był ? To braliśmy i buta do przodu a wy staczkę macie jak byście ślub brali z nimi
I Wiecie co ? Może to i zdrowe podejście do tematu ? Owszem przyznam rację tym którzy zawrą śluby ale wielu z nas patrzy na to inaczej bez obrazy -ale jak mam w  zębach co mieś . Nosić kasę do Us ( i nie chodzi o Stany Zjednoczone Ameryki ) to wole pojeździć nowym autem , a potem znowu nowym i żeby nie było krezusami nie jesteśmy oramy na to i sami sobie Panami jesteśmy w zamian co sobie chwałę ten przywilej dzięki za porady teraz pozostaje czekać a następny temat tuż tuż
Opony i felgi zimowe

Dodano:  21 - Lutego - 2019  -  19:08:49
Widziałem dotknąłem płac u Plichty sameee białasy i on czarny No miłość od pierwszego spojrzenia nie zamerdał bo systemy w czuwaniu
Zamówienie 31-05 wstępnie odbiór we wtorek po południu jak zamkniemy firmę ciasno będzie na posesji chyba czas na Kaśka ale dopiero w październiku bo księgowa się drze

Dodano:  21 - Lutego - 2019  -  19:08:54
A tak poważnie to nie głupia myśl by ją lub odpowiednik stosować przy odbiorze auta ?

Offline Wito1985

« Odpowiedź #268 dnia: 14 - Sierpnia - 2017 - 18:25:57 »
Na szczęście mam tyle roboty że odpuściłem przepychanki z salonem i czekam na odbiór 23 sierpnia..jedynie co to leasing zarejestruje auto już w tym tygodniu i będzie czekało tylko na odbiór..

Offline Maciek05

• Rej: WPI
« Odpowiedź #269 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 10:09:34 »
Mój egzemplarz, wedle danych systemowych z 11 sierpnia, ma trafić do produkcji ("planowany tydzień ZP8", cokolwiek oznacza) w tygodniu 34. Czyli... no tak! To już po weekendzie!! :D Nie wiem jakiej się spodziewać w związku z tym daty dostarczenia do PL oraz daty odbioru, ale z racji urlopu moje myśli będą daleko - ja również :) W oparciu o zgrubną kalkulację, szykuję się na całą tę krzątaninę z odbiorem i formalnościami w połowie września. Myślicie że to nieuzasadniony optymizm?

Offline Wito1985

« Odpowiedź #270 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 10:35:23 »
Mój jechał od momentu wyprodukowania do salonu w 7 dni.

Podziękował: Maciek05

Offline daniels81

« Odpowiedź #271 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 11:00:12 »
u mnie od momentu wjechania na produkcje to przekazania kluczykow minelo 2 tygodnie

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #272 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 11:02:49 »
U mnie zakończenie produkcji 4 sierpnia, a samochód do dealera dotarł dopiero dzisiaj. Odbiór w przyszłym tygodniu.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #273 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 14:08:05 »
Ja zamówiłem 28 tyg a już mam zaklepany termin produkcji na 37 tydzień :)

Offline Lajon

• :: StartLine
« Odpowiedź #274 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 19:13:37 »
Tiguan Highline 2,0 TDI 150KM
fotele ergo activ
pakiet premium
reflektory LED top
DM