Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace  (Przeczytany 18942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oley

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace
« Odpowiedź #300 dnia: 09 - Września - 2017 - 22:51:52 »
Ja swoje auto zamawiałem pod koniec maja i po 20 sierpnia bylo do odbioru,  ale z racji urlopu odebralem kilka dni temu.
Podobno teraz zamowienia wchodza na czas realizacji z rokiem 2018 i to nie jakies wyszukane wersje.

Offline Wolf

• Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #301 dnia: 14 - Września - 2017 - 13:14:05 »
Witam, czarnuch odebrany, zamówienie 31-05-2017  planowany termin odbioru 20-10-2017 dziś już u siebie w domu.
pozdrawiam i idę sie z nim przywitać czyli tradycyjnie z lat gdy jeździłem trackiem i co do dziś robię z każdym kielich na wydech i do gardła oby kulał się dobrze i bez problemów
Do usłyszenia na innych forach acha dostałem oprócz wina musującego wcale nie złego bo Martini
Zabezpieczenie śrub na kołach
Podziękowałem tradycyjnie flaszeczką łyskacza i oczywiście nie z marketu marki zlewki z dołu beczki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline sasza

• Moc: 180 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SM
« Odpowiedź #302 dnia: 14 - Września - 2017 - 13:39:18 »
Co za celebracja. Szerokości.

Offline Wolf

« Odpowiedź #303 dnia: 14 - Września - 2017 - 14:16:34 »
A co mam płakać że zapier.. nie rozumiem chyba należysz do pokolenia 30+ i nie znasz opcji dziękuję ? Bo płacę i żądam ?życzę szczęścia dla wielu z nas to norma a jeśli masz żal że akurat Cię niestać czy nie możesz to po co porywać się na tego typu auto ? Jak żal albo nie stać to może dać sobie luz ? Nie pisałem info ku chwale tylko stwierdziłem fakt daj se luz dla mnie to norma pracuję moja kasa po co zgryźliwy komentarz ?

Offline sasza

• Rej: SM
« Odpowiedź #304 dnia: 14 - Września - 2017 - 14:33:19 »
To było do mnie? Jeśli tak, to nie rozumiem do czego odnosi się twój post.

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #305 dnia: 14 - Września - 2017 - 14:35:27 »
Do usłyszenia na innych forach

Myślę, że na tym powinieneś zakończyć ::)

Podziękował: E65, Maciek05

Offline Wolf

« Odpowiedź #306 dnia: 14 - Września - 2017 - 16:11:04 »
A co miałeś na myśli pisząc ,, celebracja " odniosłem wrażenie iż jest to sarkazm czyż nie ? A za szerokość dziękuję i wzajemnie akurat to do mnie trafia po 15 latach TIR czyli turystyka i rekreacja
pozdro

Offline wojo

« Odpowiedź #307 dnia: 15 - Września - 2017 - 13:17:32 »
Mój wieśwagen już wyprodukowany :) dostałem informację, że nastąpiła mała pomyłka w produkcji i zamiast 180KM będzie 220... chyba trzeba będzie walczyć o jakiś rabat? ;)

Offline Maciek05

• Rej: WPI
« Odpowiedź #308 dnia: 15 - Września - 2017 - 16:16:21 »
Nie pisałem info ku chwale tylko stwierdziłem fakt daj se luz dla mnie to norma pracuję moja kasa po co zgryźliwy komentarz

Litości. Nie mam w zwyczaju się czepiać ani oceniać, ale... szukam tu ciekawych i przydatnych treści, tymczasem Kolega zalewa przestrzeń forum takimi seriami słów bez znaków przestankowych, a do tego balkony, Kaśki, Franciszki, emotikonki i wynurzenia, na co kogo stać.
Wolf, już czas odłożyć telefon i pojeździć.

Podziękował: TMP

Offline Wolf

« Odpowiedź #309 dnia: 15 - Września - 2017 - 16:26:48 »
Sorry może faktycznie ciut za dużo tej ... po prostu głupia radość do czego przyznaję się bez bicia
Przepraszam  :redface:

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #310 dnia: 15 - Września - 2017 - 19:59:59 »
Mój wieśwagen już wyprodukowany :) dostałem informację, że nastąpiła mała pomyłka w produkcji i zamiast 180KM będzie 220... chyba trzeba będzie walczyć o jakiś rabat? ;)

Ach te ich pomyłki... nie wiem jak oni to robia że są w stanie wyprodukować coś innego niż wyklikane wcześniej na kompie. Ale jak zaglądałem przez ramię sprzedawcy jak mi pokazywał moje zamówienie do sprawdzenia i tłumaczył to zrozumiałem. Ten system to masakra. Konfigurator na stronie to jest arcydzieło. Systemy nie połączone (oferta - zamówienie) ręczne wpisywanie kodów na umowę...

A wracając do tematu... najgorsza pomyłka z możliwych :D
Oczywiście że walcz o rabat :) powiedz że potrzebujesz pieniędzy na paliwo bo 220 KM  będzie zachęcał do dynamiczniejszej jazdy więc spalanie ci skoczy.

P.S. 220KM vs 180KM mają ten sam blok ale inne osprzęty więc pewnie różnią sie spalaniem przy takiej samej jeździe??
180 KM jest nastawiony raczej na oszczędmość paliwa przy i tak dużej mocy i momencie (cykl millera), a 220KM jest raczej ustawiony na maksymalizację osiągów (kosztem zużycia paliwa jak to zwykle bywa).
220KM ma chyba standardowo DCC? Zamawiałeś DCC do swojego?
No i w 220KM będzie zdobienie (po lewej i prawej stronie zderzaka)  w kształcie trapezu :D

Offline wojo

« Odpowiedź #311 dnia: 16 - Września - 2017 - 20:44:36 »
DCC domowilem pozniej :) moze przez to taka "pomylka"

No spalanie to bedzie bolalo ale chyba najbardziej sie ciesze z tylnego zderzaka  :evilmrgrin:

Offline Maciek05

« Odpowiedź #312 dnia: 18 - Września - 2017 - 16:01:58 »
Dzisiaj o 14.00 odebrałem auto :D Zrobiłem nim jakieś 30 km i trzeba było wracać do biura.
Odbiór poszedł gładko. Ku zdziwieniu - udawanemu chyba - pana Lwa Salonowego, nie podpisałem protokołu od razu przy biurku, tylko miałem kaprys aby jednak pójść i obejrzeć maszynę... Potem jeszcze przez chwilę pan stał przy mnie, bo chyba sądził, że chcę tylko stwierdzić obecność kół, siedzień, kierownicy i zgodność koloru. Zwolniłem go z przykrego obowiązku tkwienia na chłodzie i powiedziałem, że chwilę na pewno to zajmie ;)
Miałem wydrukowaną specyfikację zamówienia, a do tego checklistę skomponowaną z Waszych obserwacji i rad. Jak wspomniałem, niczego złego się nie dopatrzyłem, poza kilkoma plamami na podłokietnikach i tapicerce. Zleciłem wyczyszczenie od razu. Niestety, nie dopatrzyłem się też wyłącznika dozoru wnętrza na słupku za drzwiami kierowcy. Miałem to w Passacie i bardzo sobie chwaliłem. Szczęśliwie - to jedyna pociecha - nie był to błąd fabryki, tylko nowa myśl techniczna (czytaj: cięcie kosztów) VW, podobnie jak omawiane już tu spryskiwacze świateł przednich... Do posiadaczy RM2018: też Was to zaskoczyło?
Inne obserwacje, niektóre może przedwczesne:
 - gdybym zamawiał jeszcze raz, wziąłbym Pakiet Drogowy (martwe pole + rear traffic), na pewno ukoiłoby obawy o blachy w nowym aucie :)
 - fotele -  średnie, na początku przywiodły mi na myśl Forda Fusion którego kupowałem 12 lat temu; w Passacie miałem welurowe z elektryką, tu nie było zanadto wyboru bo Ergo Active uznałem za przesadę (na cholerę mam płacić za masaż??), a niczego pośredniego nie oferowano
 - wyciszenie - rewelacja
 - ACT - włącza się dość często
 - asystenci - na tej krótkiej trasie nie udało mi się doświadczyć działania Lane Assist ani Front Assist, choć zbaczałem i podjeżdżałem  ;)

Pozdrowienia!

Offline omen

« Odpowiedź #313 dnia: 18 - Września - 2017 - 19:23:57 »
- fotele -  średnie, na początku przywiodły mi na myśl Forda Fusion którego kupowałem 12 lat temu; w Passacie miałem welurowe z elektryką, tu nie było zanadto wyboru bo Ergo Active uznałem za przesadę (na cholerę mam płacić za masaż??), a niczego pośredniego nie oferowano
Comfortline ma standardowo fotele "komfortowe".
Highline w standardzie ma top-komfort.
Ergo active są również fotelami top-komfort różnią się od tych komfortowych.
W Ergo active dodatkowo fotel kierowcy ma wysuwany przód - podpórkę pod uda (fajne dla wyższych kierowców) oraz elektrycznie ustawiane lędźwie. No i wspomniany masaż. Fotel pasażera to standardowy top-komfort.
W hihgline jest dostępny pakiet ergo active 2 - taki sam fotel dla kierowcy i pasażera.

Jak chce się mieć grzane fotele przednie(pakiet zimowy 1) to lepiej chyba wziąć ergo active który ogrzewanie ma w standardzie. No chyba że komuś baaaardzo zależy na grzanych dyszach spryskiwaczy (wtedy pakiet zimowy 1 jest tańszy dla ergoactive choć ja uważam to za zbędny dodatek jak używamy płynu zimowego).

Ale co fakt ot fakt. Z fotelami jest tak że albo zwykłe (komfort lub top-komfort w zależności czy comfortline czy highline) albo ergoactive (ja wziąłem bo zależało mi na grzaniu foteli a i sam fotel jest fajniejszy) lub przeskok na skórę z elektryką za 9100 i to tylko w highline. Opcji pośrednich brak (czyli elektryki do foteli komfort/top-komfort bez konieczności zamawiania skóry).

Pakiet Drogowy (martwe pole + rear traffic), na pewno ukoiłoby obawy o blachy w nowym aucie
To fajny pakiet. Jest mocno zakręcony jeśli chodzi o nazwę. Ja długo szukałem gdzie jest do kliknięcia opcja aby mój tig miał czujnik martwego pola.
Jak ma się DSG wskakuje za tą samą cenę Drogowy PLUS i mamy jeszcze:
- System Emergency Assist - asystent hamowania np. w przypadku zasłabnięcia kierowcy
- System Traffic Jam Assist - asystent jazdy w korku

- wyciszenie - rewelacja
TIG 1.4 tsi słynie z bardzo dobrego wyciszenia. Jeździłem - również potwierdzam.

Z FAJNYCH / WAŻNYCH DODATKÓW (może się komuś przyda):
- Poduszki powietrzne boczne dla zewnętrznych siedzeń z tyłu - tani dodatek w porównaniu do kwoty za auto (1340 pln) dostępny dla comfort i highline, a poprawia bezpieczeństwo osób na tylnej kanapie.
- System Rear Assist z Park Assist - tak to jest właśnie KAMERA COFANIA no i dodatkowo system automatycznego parkowania. Nie da się inaczej. W TIGu te dwie opcje występują razem.

Podziękował: Maciek05

Offline wojo

« Odpowiedź #314 dnia: 18 - Września - 2017 - 19:29:41 »
Ogrzewanie dyszy mozna samemu dolozyc za 250zl :D

Offline wojo

« Odpowiedź #315 dnia: 18 - Września - 2017 - 20:03:45 »
długo czekaliście na to aż od wyprodukowania auto pojawiło sie na placu u dilera? u mnie to trwało aż 2 dni...

Offline omen

« Odpowiedź #316 dnia: 18 - Września - 2017 - 20:21:14 »
Ogrzewanie dyszy mozna samemu dolozyc za 250zl :D

Tylko do czego to potrzebne?
Jam mamy letni płyn i zamarznie to i tak trzeba odczekać aż komora silnika się nagrzeje i wtedy będzie sikało (jeśli nie pękł zbiornik lub nie rozsadziło pompki / przewodów).
Jak używamy płynu zimowego to co zmieni jego podgrzanie? Przy zimnym silniku ciut cieplejszy poleci na szybę, która pewnie jest zimna skoro silnik jeszcze nienagrzany. Jak silnik nagrzany to i szyba ciepła (względnie) więc podgrzany płyn będzie działał tak samo jak zimny.
No chyba że ja czegoś nie wiem - bo nigdy nie miałem grzanych dysz.

P.S. ale dobrze wiedzieć ze można to dołożyć (pewnie bez problemu) i że nie kosztuje to 810 pln jak w cenniku TIGa - Ta cena od razu wydawała mi się dziwnie wysoka.
Oczywiście aby nie wyglądało głupio zostawili tak:

Pakiet Zimowy 1 - dla Fotela kierowcy ergoActive lub Foteli kierowcy i
pasażera ergoActive lub Tapicerki skórzanej Vienna lub Tapicerki
skórzana Vienna dla R-Line Interieur
- podgrzewane przednie fotele z oddzielną regulacją podgrzewania
- ogrzewane dysze spryskiwaczy (szyba przednia)

Tylko że w Ergo Active i przy skórze Vienna PODGRZEWANE FOTELE Z ODDZIELNĄ REGULACJĄ TO STANDARD

Offline wojo

« Odpowiedź #317 dnia: 18 - Września - 2017 - 21:12:20 »
prawie od zawsze mialem auta z podgrzewanymi spryskami wiec nie wiem jak to jest bez, natomiast szcerze mowiac w dzisiejszych czasach brak takiej bzdury i to jeszcze przy takich kwotach to jest absurd

Ogolnie zastanawiam sie czy nie przygotowac gotowych zestawow do podlaczenia dla tych co nie maja... gdyby znalazlo sie kilku chetnych to moge takie cos zrobić (wszystko by dzialalo jak ori)

Offline omen

« Odpowiedź #318 dnia: 18 - Września - 2017 - 21:45:39 »
Może trzeba zrobić osobny temat żeby nie "zaśmiecać" tematu o terminie odbioru?
Podłączenie jest pracochłonne? Gdzie się wpina w elektrykę? Trzeba kodować?

Offline wojo

« Odpowiedź #319 dnia: 18 - Września - 2017 - 23:16:19 »
można to zrobic na 2 sposoby... albo podlaczyc jak w wielu autach innych marek do podgrzewania tylnej szyby lub jak w ori pod klimatronik i zakodować

Sprawa bardzo prosta - najwiecej problemu moze sprawic przeciagniecie do srodka auta wiązki (z tego co pamietam to chyba 2 kabelki)

Offline Maciek05

« Odpowiedź #320 dnia: 19 - Września - 2017 - 10:41:19 »
Comfortline ma standardowo fotele "komfortowe".
Highline w standardzie ma top-komfort.

1. Rozumiem, w takim razie myliłem się co do tego, że nie ma opcji pośredniej między fotelem "basic" a ErgoActive. Owszem jest, ale i tak niedostępna dla CL :(

2. Poduszki powietrzne siedzeń z tyłu i Rear Assist / Park Assist również mam, podobnie jak Pre-Crash.

3. Wziąłem też sterowanie głosem i muszę powiedzieć, że z książką telefoniczną współpracuje bez zarzutu!

4. Aha, Lane Assist działa, po prostu musiałem się rozpędzić aż ikonka się zazieleniła :)

5. Nie wiem czy to obserwujecie u siebie: Auto Hold, mimo że aktywne, czasem nie włącza się po zatrzymaniu auta (brak piktogramu), zauważyłem że pomaga wtedy ponowne depnięcie hamulca.

Offline Maciek05

« Odpowiedź #321 dnia: 12 - Października - 2017 - 10:16:24 »
Jeszcze jeden przyjemny szczegół, który zaobserwowałem.
Wiele razy zdarzało mi się (w tym czy innym aucie), że wysiadając zapominałem o zabraniu telefonu, który połączony przez Bluetooth z systemem audio leżał sobie gdzieś na półce lub w schowku. Głównie gdy wysiadałem w garażu. Tiguan wydaje się znać ludzkie słabości, bo gdy otworzę drzwi, wyświetla na Infotainment napis: "Pamiętaj o telefonie" :)

Offline elektrod

• Rej: ZPL
« Odpowiedź #322 dnia: 17 - Października - 2017 - 13:58:27 »
Dziś dostałem info od dealera, że termin produkcji mojego Tiga jest na 45 tydzień roku. Czyli już mi się przesuwa termin odbioru bo w zamówieniu odbiór miałem do 10 listopada. Ile od czasu produkcji do odbioru trzeba liczyć? Zmieszczę się jeszcze w listopadzie? I gdzie są produkowane nasze Tigi?

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #323 dnia: 17 - Października - 2017 - 14:09:48 »
Od produkcji do odbioru średnio wychodzi około dwóch tygodni - najpierw transport z Wolfsburga do Poznania, potem laweta do dealera.

Offline elektrod

• Rej: ZPL
« Odpowiedź #324 dnia: 17 - Października - 2017 - 14:50:24 »
Dealera mam w Poznaniu, a jak długo trwa produkcja?

Tagi wątku: