....... bo chciałem załapać się na tempomat 210km/h produkowany od 45 tygodnia.
Skrzynia DSG
dostaniesz ACC do 210 km/h w bonusie
Ponieważ lewy pas był wolny praktycznie do samych świateł, zmieniłem pas i ACC szybko zaczął nabierać prędkości do zaprogramowanej - problem w tym, że przed nami stało auto zatrzymane na czerwonym świetle i nabrałem ogromnej obawy czy auto da radę (zdąży) się zatrzymać ;-)
Nie dałem mu szansy na wykazanie się przy hamowaniu. Dla mnie samo gwałtowne przyśpieszanie było momentem, w którym go wygasiłem.To co napisałem wyżej było generalnie dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować ACC ... oraz tych, którzy nie mogą się doczekać jego działania przy 210km/h ;-)
Martwa strefa jest z nazwy martwa i można kogoś nie zauważyć. Zdaje się że w instrukcji ACC jest opisane jako do korzystania w ruchu autostradowym nie do miasta.
Podobnie jak z trzymaniem pasa ruchu, system też jest średnio przewidywalny. Czasem mam wrażenie, że "gubi" trzymanie i o tym nie informuje żadnym komunikatem - a czasem słychać piknięcie + komunikat na desce.
Za to przydał się już parę razy Asystent wyjazdu z miejsca parkingowego - daje po uszach i powoduje natychmiastową reakcję nogi na pedał hamulca.
Teraz mi się jeszcze jedno przypomina z serii "wkurzające zachowania asystentów".Nie pamiętam jak się oryginalnie nazywa system który ostrzega przed zapakowaniem się komuś w tył ... ale bardzo łatwo mu przychodzi alarmowanie na zakrętach, kiedy na chodniku są zaparkowane samochody oraz podczas omijania po prawej samochodu oczekującego na możliwość skrętu w lewo.
Co do jazdy tzw. "na zderzaku", to napisałem o tym w kontekście ACC, a nie dlatego że tak jeżdżę lub polecam takowe manewry.Wręcz przeciwnie, również niejedno na drodze widziałem (robię 70km rocznie) i też przeczekuję.
Ja miałem na 1 tydzień i jadę jutro obejrzeć. Ciekawostka - podobno miał nr.1/2017 ;-)