Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace  (Przeczytany 18495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline E65

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SBL
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace
« Odpowiedź #125 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 13:21:03 »
Nie bo przy składaniu zamówienia wystawiał 31 tydzień i planowany odbiór miałem ok 15 sierpnia czyli 3.5 miesiąca

Offline daniels81

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #126 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 14:44:04 »
W tej chwili nie ma widze wiekszego znaczenia czy dealer zamawial wczesniej auto czy nie. Moje bylo niby wczesniej zamowione i lekko je zmodyfikowalismy a i tak sie zrobilo 6 miesiecy czekania i kto wie czy nie wiecej, napewno dluzej niz do sierpnia juz nie bede czekal bo to juz jakas paranoja. Pomijam juz ze musialem calkiem zmienic plany wakacyjne ale zostalo mi tez auto ktore im blizej zimy tym ciezej bedzie sprzedac....

Offline goluda

• Moc: ?? KM
  • Rej: FGW
« Odpowiedź #127 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 14:46:24 »
Ja mam podobną sytuację, tyle tylko, że podpisałem umowę na sprzedaż auta dealerowi i w sumie sam nie wiem co teraz. Też liczyłem na samochód w połowie sierpnia, żeby go jeszcze jakoś dotrzeć na wakacjach a tu taki syf

Offline omen

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #128 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 22:32:09 »
Chyba na myślenie o pierwszym faceliftingu jeszcze trochę za wcześnie. Dopiero co wszedł RM 2018 wprowadzający zmiany które np Golf 7 otrzymał właśnie podczas FL (nowy infotainment). Reflektory Led już były w Tigu więc nie było co zmieniać. To taki mały FL ;)

Zresztą znając życie żeby trafić na pierwsze modele po FL to też trzeba byłoby zamawiać wcześniej - tylko ile - żeby nie trafić na ost. sztukę sprzed FL ;>

Mnie niepokoją informacje o tym co powoduje opóźnienia... W konfiguracji mam zaznaczone 1.4 TSI w wer. HL, Ergo activ (zarówno dla kierowcy jak i pasażera) el. klapę (easy open/close). Chciałem zamawiać na początku lipca.
Może już lepiej celować na produkcję z początku 2018 niż trafić grudniowego 2017. Zawsze to inna data przy odsprzedaży.
Sam już nie wiem.
Szkoda że te terminy się tak przesuwają bo możnaby precyzyjniej zaplanować.
Ja szukałem już jakie opony zimowe kupować a tu może okazać się ze auto będzie dopiero na wiosnę 2018.

Pytanie:
Jak zamówię 1.4 TSI a oni wprowadzą 1.5 to mogę zrezygnować? Dostanę taką informację że będzie 1.5?
Co z ceną? W golfie 7 jest on droższy o 2200 pln.

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #129 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 22:55:37 »
Jak zamówię 1.4 TSI a oni wprowadzą 1.5 to mogę zrezygnować? Dostanę taką informację że będzie 1.5?
Co z ceną? W golfie 7 jest on droższy o 2200 pln.
Raczej znikome szanse na 1.5 skoro dopiero co ma się pojawić 1.4 z filtrem cząstek stałych:
1,4l 110kW (150PS) TSI SG6 mit Ottopartikelfilter AD1*PX (1E2)

Biorąc pod uwagę dotychczasową praktykę (np. przy zmianie roku modelowego) nie ma żadnej informacji o zmianie specyfikacji ani prośby o jej akceptację. Zrezygnować można zawsze - jeśli płacisz zaliczkę a nie zadatek, to należy się jej zwrot. Dla dealera to też nie jest zbyt duży problem biorąc pod uwagę zainteresowanie tym modelem.

Dowiedziałem się o tym niedawno i nie miałem potrzeby wnikać, czy dla PL też jest możliwość pozyskania VIN oraz samodzielnego śledzenia.
VIN jest nadawany krótko przed montażem, w AU służy on tylko do śledzenia transportu morskiego jako ID ładunku. W UK jest dostępne normalne śledzenie produkcji po nr zamówienia przez www/apkę na telefon. W Niemczech odbywa się to przez stronę Mein Auto, do której PIN wysyłany jest pocztą po zamówieniu. W PL nie ma żadnej możliwości poza nękaniem sprzedawcy.

trzeba było się decydować w zeszłym roku
Ja zamawiałem 31go maja, a w połowie sierpnia był odbiór.
A po czym - najlepiej z wyprzedzeniem - poznać kiedy deklarowane 3 miesiące na realizację są prawdą, a kiedy nie?

Offline goluda

« Odpowiedź #130 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 23:04:25 »
Mam wrażenie. Że problem jest trochę inny. VW przyjmuje zamówienia na auta a klienci przy zakupie kierują się informacjami o prognozowanej realizacji zamówienia. Czyli na przykład 4 miesiące w moim przypadku. Wiadomo, że może się pojawić jakiś niewielki problem i termin może się delikatnie zmienić, jednak zmiana z 4 miesięcy na nie wiadomo właściwie kiedy to jednak trochę za dużo i sam VW powinien już w tej chwili proponować klientom jakieś rozwiązanie. To nie jest w końcu pare złotych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #131 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 23:07:10 »
Raczej znikome szanse na 1.5 skoro dopiero co ma się pojawić 1.4 z filtrem cząstek stałych:
1,4l 110kW (150PS) TSI SG6 mit Ottopartikelfilter AD1*PX (1E2
Kiedy wchodzi i skąd to info? W sumie to dobre info że jeszcze chwilę będzie sprawdzony 1,4 natomiast co do wmuszenia nam przez przepisy UE filtra to już wpływu na to nie mamy, ale też lepiej mieć auto bez tego wynalazku :-)

Offline grabson79

« Odpowiedź #132 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 00:37:42 »
W UK dealer podaje numer zamówienia który otrzymuje z fabryki do około dwóch tygodni po podpisaniu umowy. Z tym numerem i po założeniu konta na stronie VW można śledzić cały proces podzielony na 7 etapów zarówno w aplikacji na telefon jak i przez www

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline goluda

« Odpowiedź #133 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 05:55:17 »
W umowie masz podany termin dostarczenia auta, jeśli się nie wywiążą to pytanie czy płaciłeś zaliczkę czy zadatek.
W umowie termin odbioru jest określony jako 4 miesiące, jednak z informacją że termin odbioru może się zmienić (tutaj pojawia się pytanie o zmiana o ile jest jeszcze zmianą ok??). Wpłacone pieniądze oznaczone są jako zadatek.

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #134 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 15:42:06 »
Dziękuje za poprawienie / wyprowadzenie mnie z błędu - zasugerowałem się tym co sprzedawca powiedział do DerekL.. oczywiście od razu pojawiło się sprostowanie na forum ale co zapadło w pamięci to zapadło...teraz powtarzam DQ250 i DQ500 mokre mokre mokre tylko DQ200 sucha :]

TIGUAN 1,4 DSG jest cięższy od Golfa ale nie od PASSATA - masy maja bardzo porównywalne.
Może większe opory miały wpływ, albo tak jak piszesz głośność skrzyni - Tig miał być cichszy :]

Offline TMP

« Odpowiedź #135 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 16:08:21 »
Kiedy wchodzi i skąd to info? W sumie to dobre info że jeszcze chwilę będzie sprawdzony 1,4 natomiast co do wmuszenia nam przez przepisy UE filtra to już wpływu na to nie mamy, ale też lepiej mieć auto bez tego wynalazku :-)
Informacja z listy zmian w wyposażeniu MY2018 dla dealerów na rynek niemiecki. W przeciwieństwie do pozostałych zmian wchodzących od 22 tygodnia przy tej pozycji nie ma informacji o terminie ("KW XX/17"). Jak na razie dotyczy to tylko wersji z manualną skrzynią i zdaje się, że bez ACT. Oferowany w ramach MY2017 pod kodem AD1*PX (1E1) silnik 1,4l 110kW (150PS) TSI SG6 zmienił oznaczenie na AD1*PG.

Myślę że numer zamówienia w VW jest do uzyskania od handlowca. Może ktoś, kto ma zakolejkowane auto postara się uzyskać ten numer - a może i nawet wspomniany PIN?
Numer zamówienia fabrycznego który mi udostępniono składa się z 10 cyfr w formacie 2017XXXXXX - strona VW UK prosi zaś o numer ośmiocyfrowy. Usunięcie "20" z przodu niestety nie pomaga.

Wiadomo, że może się pojawić jakiś niewielki problem i termin może się delikatnie zmienić, jednak zmiana z 4 miesięcy na nie wiadomo właściwie kiedy to jednak trochę za dużo i sam VW powinien już w tej chwili proponować klientom jakieś rozwiązanie. To nie jest w końcu pare złotych.
Otóż to, spadek wartości samochodu do rozliczenia i konieczność przedłużenia ubezpieczeń/wykonania kolejnego przeglądu to są wymierne koszty.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #136 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 16:25:48 »
Mój rodził się prawie 9 miesięcy. Najważniejsze, że zdrowy się pojawił;) Także luz....;)

Jeśli chodzi o te opóźnienia i przetasowania:
- każdy dealer ma kolejkę i przyznane limity (można szukać dealera który do nich nie dobił)
- kraje też mają limity (tutaj już za dużo nie zrobimy)
- Polska robi jakoś oddzielnie planowanie w Poznaniu, a nie przez VW w Niemczech i pewnie przez to nie ma możliwości śledzenia
- zdarzają się komponenty, opóźniające znacznie produkcję - wg. mnie sprzedawcy w Polsce nie mają za dobrych informacji (klienci w Niemczech otrzymują chyba bardziej precyzyjne). Obserwując fora w różnych krajach, można się zorientować który element jest problematyczny i próbować zamienić/zrezygnować.
- zmiany blisko orientacyjnego terminu produkcji mogą (ale nie muszą) go przesunąć
- prawdziwy termin poznacie tydzień/dwa przed przekazaniem auta do produkcji

Generalnie planowanie przy tej ilości zjeżdżających aut i komponentów/możliwości konfiguracji jest problematyczne i przy jakiś problemach zaczyna się tasowanie (jedni cierpią inni zyskują). Po jakimś czasie od uruchomienia produkcji modelu to się stabilizuje, ale początki są bardzo niestabilne.

Inni producenci stosują stałe wersje wyposażenia - wybierasz z 3/4 + kolor + jakaś mała list adodatków. Dzięki temu można mieć auta bardzo szybko - zamawiałem Nissana Juke i przyjechał po kilkunastu dniach. Nie było trudno namierzyć na głównym stoku wersję/kolor którą chciałem.

Offline Wito1985

• Rej: DW
« Odpowiedź #137 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 16:37:58 »
Mój się ma wyprodukować w 31 tygodniu i już się termin zamroził wiec trochę wcześniej termin może się zaklepać..ale podejrzewam, że związane jest to z przerwa wakacyjną w lipcu..

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #138 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 10:40:34 »
Celna uwaga, pewnie jest jak piszesz, tj. przed przerwa ustawiają auta zaraz po przerwie.

Offline daniels81

« Odpowiedź #139 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 13:51:35 »
kiedy dokladnie jest ta przerwa? ja po sporawdzeniu komunikacji z salonem znalazlem ze mam termin na 32 tydzien wiec powinien sie zamrozic w przyszlym tygodniu. Jezeli znowu przesuna termin zabieram kase i ide po x1...mam seryjnie dosc juz tego zwodzenia mnie, ciagnie sie to juz od lutego.

Offline TMP

« Odpowiedź #140 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 13:57:10 »
Przerwa trwa pomiędzy 27 a 29 tygodniem - pierwsze trzy w lipcu. U mnie w końcu tydzień 32 zatwierdzony...

Offline daniels81

« Odpowiedź #141 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 14:20:00 »
ok, mialem im tylka nie zawracac ale zadzwonilem do vw i potwierdzili zamrozony 30ty tydzien- tego sie w sumie nie spodziewalem   :smoking: :smoking:

Offline TMP

« Odpowiedź #142 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 15:01:18 »
Zamówienie w 7 tygodniu - zatwierdzenie na 32 tydzień. 2.0 TSI/180 Highline z m.in. ergo-active dla kierowcy (element potencjalnie przedłużający realizację tak jak i R-Line/skóra).

Offline Wito1985

« Odpowiedź #143 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 15:31:35 »
Mój zamówiony w 19 tygodniu produkcja 31 tydzień potwierdzona..

Offline D4r3k_40

• Rej: GS
« Odpowiedź #144 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:27:48 »
Zamówiłem 08.03.2017r. i dzisiaj dojechał  :D

Offline Wito1985

« Odpowiedź #145 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 21:01:22 »
Elegancki..:) ja zamówiłem w białym kolorze ale pakiet Rline robi robotę..

Offline D4r3k_40

• Rej: GS
« Odpowiedź #146 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 21:52:49 »
Dzięki za gratulacje, oby się dobrze sprawował.

Tak jest to już model 2018.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #147 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 22:02:05 »
Mam podobne odczucia -nie pasuje.
Ogólnie wyświetlacz rewelka, super rodzielczość i ostrość obrazu, ale zbiera odciski i kurz okropniście.
Potestowałem w Golfie VII FL.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #148 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 22:05:37 »
rozdzielczosc zwykłej wersji jest 800x480 czyli nic nie zmienili względem starszej generacji.

Natomiast wersja PRO ma już dużo wiekszą rozdziałke - 1.280 x 640

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #149 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 22:11:56 »
Racja, w Golfie było Pro, a tu jest DM.

Tagi wątku: