0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Wielokrotnie ładowałem różne auta (w tym swojego Tiga II) *bez odłączania* i wszystko dobrze używając prostowniki "klasy" Bosch C3.
12.4v to nieźle? Od kiedy?
Tak jak wspomniałem, sprawdź jaki masz aku czy AGM czy EFB. Dolej wody do AGM po 40 ml na cele.
12.4v to nieźle? Od kiedy? Po ładowaniu prostownikiem dość często aku trzyma po dobie 13.1v a taki naładowany aku który leżakuje już tydzień dwa tygodnie to ma 12.8 v do 12.6 v jest okej. Poniżej 12.6 v zaleca się doładowanie.
To czy jest kejs to aż takie istotne nie jest bo przecież mi nie powiesz ze szarpie dużo prądu na postoju.
Konkretnie ile pobiera w stanie spoczynku?
cześćMój tiguan wyjehał z fabryki z aku efb. Czy mogę wymienić go na agm?Jak sprawdzić czy zamiana efb na egm jest możliwa?pozdrawiam
12.4v to nieźle? Od kiedy? Po ładowaniu prostownikiem dość często aku trzyma po dobie 13.1v a taki naładowany aku który leżakuje już tydzień dwa tygodnie to ma 12.8 v do 12.6 v jest okej. Poniżej 12.6 v zaleca się doładowanie
Nieźle *w praktyce*, w warunkach opisanych przez Kolegę i biorąc pod uwagę, że akumulator jest w aucie, więc jest obciążenie przez alarm i zazwyczaj (w Tigu II 2.0 TSI) keyless...
Jaki przebieg albo czas ma aku ze trzeba go wymienić
No właśnie, kupiłem kilka dni temu nowy EFB bo stary padł w ciągu jednego dnia, nie robiłem pomiaru tylko go włożyłem do auta i dopiero wówczas zmierzyłem i miał 12,4V, myslę sobie "qrczę" trochę mało i podłączyłem go pod prostownik, ale po naładowaniu, rozruchu i jakiejś tam krótkiej jeździe znowu wskazuje tylko 12,4-12,5V
miał 12,4V, myslę sobie "qrczę" trochę mało i podłączyłem go pod prostownik, ale po naładowaniu, rozruchu i jakiejś tam krótkiej jeździe znowu wskazuje tylko 12,4-12,5V
Ja liczę ze 6-7 musi wytrzymać fabryczny.
No wg mnie jak działa to bym nie wymieniał