0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nic nie KODOWAŁEM. Chyba serwisy trochę ściemniają z kodowaniem. W czasie wymiany nie podtrzymywałem prądu, wyjąłem stary i wstawiłem nowy.
Jeśli często włączamy silnik mający system start-stop, a dodatkowo zaistnieje przy tym wzrost zapotrzebowania energetycznego, na przykład z powodu dodatkowych akcesoriów (np. ogrzewane siedzenia, nawigacja GPS) będzie to stanowić duże wyzwanie dla akumulatora. Dlatego też firmy zajmujące się produkcją pojazdów stworzyły odpowiednie systemy, które mają za zadanie zarządzać energią akumulatora (chociażby system BMS), które na podstawie czujników mogą nadzorować pracę baterii i zapobiegać ewentualnemu nierównomiernemu jej ładowaniu. Dzięki temu zapewniona jest długa żywotność, pomimo sporych obciążeń. ...
Może mamy tak inteligentne auta że same się potrafią dostroić.
W czasie wymiany nie podtrzymywałem prądu, wyjąłem stary i wstawiłem nowy.
Najlepiej robić to w momencie, gdy układ elektryki przeszedł już w stan uśpienia a więc po wyłączeniu zapłonu odczekać kilka minut.
Wydaje mi się, że przy otwartej masce albo klapie bagażnika układ elektryki nigdy nie przejdzie w "stan uśpienia".
Czy podłączony ponownie stary akumulator musze zakodować ?Odpinałem go aby mieć lepszy dostęp do filtra skrzyni DSG.