Autor Wątek: 1.9 TDI [???] - ciepły silnik słabo zapala  (Przeczytany 482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mechanik01

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 90 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DDZ
1.9 TDI [???] - ciepły silnik słabo zapala
« dnia: 13 - Kwietnia - 2021 - 16:21:17 »
Golf IV 1.9 TDI 90 KM - ciepły silnik ma humory jak chce to uruchamia się bezbłędnie ale czasami trzeba pokręcić kilka ładnych sekund.
Proszę o pomoc

Offline kupier

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 ???
  • Kod: AHF
  • Moc: 110 KM
  • Rej: LRA
Odp: 1.9 TDI [???] - ciepły silnik słabo zapala
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 19:01:30 »
Za szybki kąt wtrysku. Często tak się dzieje na przykład po wymianie rozrządu.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Września - 2022 - 13:00:30 »
U mnie 1.9 TDI 105, więc trochę inny silnik. Problemy z zapalaniem właśnie ciepłego silnika były częste i całkowicie zniknęły... po wymianie akumulatora. Teraz odczuwalnie mocniej kręci i to mu wystarcza.
Ładowanie starego akumulatora nie pomagało. Tzn. dobrze zapalał zimny silnik, ale nadal zazwyczaj chwilę to trwało dla ciepłego.
Na marginesie: jako bonus po wymianie akumulatora przestał też świrować zamek kierowcy. Widocznie trochę wyższe napięcie (i mniejszy spadek przy obciążeniu) spowodował, że trochę mocniej rygluje i przełącza mikrostyk... (Wcześniej często kilkakrotnie próbował i był sporadyczny błąd zamka. Nawet myślałem nad jakąś przetwornicą by podnieść napięcie o jakieś 2-3V, ale o dziwo nowy akumulator to załatwił. Zobaczymy jak w zimę.)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Września - 2022 - 13:22:02 »
Ale przy VP to raczej inny problem. W TDI PD były problemy długiego odpalania na ciepłym oraz szarpania silnikiem. Szeroko dyskutowaliśmy o tym na forum golfa 5 lata temu. Pierwsze najczęściej eliminowało podniesienie dawki rozruchowej w sofcie silnika a drugie czyli szarpanie właśnie akumulator lub wymiana rozrusznika z 10cio na 11sto zębny. W Golfie 5 miałem obie te przypadłości, robiłem mapę co wyeliminowało problem rozruchu na ciepłym ale nie wyeliminowało szarpania, więc wymiana aku. W Audi A3 1.9 TDi wymieniałem rozrusznik ci zdecydowanie poprawiło odpalanie, szybciej kręcił podczas rozruchu. Tutaj VP jednak nie stawialbym na te rzeczy. Na początek sprawdzilbym timming i ustawienie rozrządu.

Tagi wątku: