Autor Wątek: OPONY ZIMOWE - kiedy zakładać i co wybrać ?  (Przeczytany 58484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamilet

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.6
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
Odp: OPONY ZIMOWE - kiedy zakładać i co wybrać ?
« Odpowiedź #75 dnia: 06 - Listopada - 2015 - 20:25:46 »
Ja osobiście preferuję osobno letnie i osobno zimówki. Na ten sezon już założyłem V905 od Yokohamy. Jak się sprawdzi zobaczymy, ale słyszałem, ze dobre mają opinie.

Podziękował: gosik_vw

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #76 dnia: 07 - Listopada - 2015 - 16:36:42 »
A jakie mają te złe opinie ?Jak producent zgredzi na reklamę to mniej się o nich słyszy .A i tak znajdzie się grono ludzi którzy powiedzą że są rewelacyjne choć nie do końca tak jest.Ciekawi mnie czym sugerujecie się przy zakupie opon (cena ,marka ,czy dlatego że ktoś je zachwala )chyba że macie jakiś sposób na ocenienie która jest dobra a która nie. 

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #77 dnia: 07 - Listopada - 2015 - 18:16:22 »
tu gulasz masz troche racji. Powiem tak. Ostanimi czasy widze ze sporo osob na roznych forach pisuja rozne swoje pseldo przemyslenia i dziwaczne wywody. Nie zebym sie czepial ale na SGA tez zesmy to przerabiali. Tak to niby kazdy swoje 5 groszy wypisuje i tak powstaja mity pozniej. Zamiast wysluchac opini kogos kto sie w tej materii obraca i ma takowe doswiadczenia czy chocby wyksztalcenie. Dlatego juz odpuscilem takie tematy co to ludizska wypisuja rozne roznosc. Pare osob czasami do mnie pisze na PW rozne zapytania o dwumasy o turbiny o wtryski, pompowtryski. Dziwne historie i zaslyszenia mnie juz nie ruszają.

Wole usluszec opinie ze dwie o oponach gdzies od gumiarzy niz poczytac na necie te smieszne wypowiedzi piętnastu ludzi ze to do bre ze tamto zle. Dobre opony np uniroyalki. Okej nie sa zle ale na wlasnym doswiadczeniu jakie przezylem wyszlo ze te robione w DE drgania powoduja a te na Słowacji juz nie. To ze kumho są miekkie i sie scieraja piorunsko szybko to tez na wlsnej skórze wyszło. Zreszta wszelkie inne opony jak nokiany czy toyo tez dobrze sie trzymaja ale neisteyt miekki musza byc to sie scierają. nie da sie zrobic opony trwalej i takeij co sie trzyma drogi superancko. Od znajomego wiem ze dobre opony to falkeny i np jeszcze dunlop. Inne nie sa zle nie mowie ze michalki czy inne sa do luftu bo wrecz przeciwnie.

Offline tygrojasz

• VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUWA
  • Moc: 184 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SZA
« Odpowiedź #78 dnia: 15 - Listopada - 2015 - 17:47:30 »
Każdy z nas nie jeden kpl opon zimowych czy letnich zdążył poznać. Niestety testy opon to czysty sponsoring i nie należy ślepo im wierzyć.
Opinie kierowców są różne. jeden napisze że Dębica jest cudowna - bo przesiadł się z nalewek. Ktoś inny wybierze tylko klasę premium, jeżdżąc wcześniej na średniakach - ja się do nich zaliczam. Nie oszczędzam na oponach i nie dojeżdżam ich do końca. Mam swoich faworytów w oparciu o własne doświadczenia.  :evilwink:
Możliwości finansowe też są w niejednym przypadku ważnym kryterium
IMHO opona musi być nowa przy zakupie i nie chinol :exclaim:

Offline WojtasTDI

• clubmen
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-VP
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: TKN
« Odpowiedź #79 dnia: 20 - Stycznia - 2016 - 09:03:13 »
Na przyszłą zimę zainwestować muszę w końcu w opony zimowe;)

Hehe ja kupiłem w tamtym roku nowe chińczyki Sunny , 195/65/15 za 499zł z wysyłką gratis i dają radę ;)

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #80 dnia: 20 - Stycznia - 2016 - 09:07:16 »
Ja celuje bardziej teraz w wielosezonowe.

...

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #81 dnia: 20 - Stycznia - 2016 - 09:39:57 »
Hehe ja kupiłem w tamtym roku nowe chińczyki Sunny
Też na ten sezon kupiłem Chińczyki West Lake i jestem mega zadowolony a myślałem że będą gorsze.

Offline WojtasTDI

• clubmen
  • Silnik: 1.9 TDI-VP
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: TKN
« Odpowiedź #82 dnia: 20 - Stycznia - 2016 - 09:44:04 »
Też na ten sezon kupiłem Chińczyki West Lake i jestem mega zadowolony a myślałem że będą gorsze.

Również miałem obawy :) Co najlepsze moje wcale nie są tak głośne w porównaniu do innych opon na suchej nawierzchni przy większych prędkościach :)

Offline przemo

• Clubowicz
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #83 dnia: 20 - Stycznia - 2016 - 10:32:30 »
Ja chinczyka bym nie kupił chyba ze dużą oponę typu 18/19 cali do naciągu bo praktycznie tylko Chińczycy takie robią. Ja na tą zimę mam hankook icept w310 i jestem mega zadowolony

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #84 dnia: 20 - Stycznia - 2016 - 20:17:41 »
Myślę ze 225/45-17" to raczej do małych kół nie należy. ;) Mam takie w tej chwili zamontowane na aucie.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #85 dnia: 21 - Stycznia - 2016 - 05:13:58 »
Myślałem raczej o 205 / 35 /19

Offline roman18

• Kod: AUY
  • Rej: CBR
« Odpowiedź #86 dnia: 21 - Stycznia - 2016 - 21:57:16 »
witajcie. jesienią kupiłem oponki zimowe dębica frigo hp 205/55/16,wspaniałe opony.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
« Odpowiedź #87 dnia: 22 - Stycznia - 2016 - 11:31:00 »
Chłopaki a powiecie mi jakie opony na zime lepsze. Szersze czy węższe ??? już tyle opini słyszałem. Cienka bo dobrze wgryza sie w lód a wcale że nie bo szersza i wiekszą powierzchnią przylega do podłoża.
Jakie są wasze opinie?????

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Rej: OK
« Odpowiedź #88 dnia: 22 - Stycznia - 2016 - 12:47:44 »
Auto na zimę powinno mieć założone dokładnie taki rozmiar opon, jaki podaje producent na naklejce lub w instrukcji dotyczącej tego konkretnego modelu. Jeżeli auto standardowo ma przypisany rozmiar opon np. 205/60/15 to takie same opony stosujemy w lecie i w zimie. Oczywiście nikt nie zabrania nam zakładania w okresie zimowym opon węższych od standardowych ale taka operacja ma wymiar typowo finansowo-oszczędnościowy. Opona zimowa węższa o 1-2 centymetry na normalnie odśnieżonym asfalcie, w większości przypadków mokrym bo "po solonym", nie będzie lepiej trzymała się podłoża a co najwyżej troszeczkę gorzej.
Zupełnie inaczej ma się sprawa jeżeli auto np. Passat B5 ma standardowy rozmiar opon 195/65/15 a właściciel zastosuje rozmiar skrajnie inny od założonego przez producenta np. 245/40/18. Wtedy zdecydowanie na zimę jest sens założenia opony węższej od letniej i najlepiej takiej jaką przewidział producenta auta.

Zresztą co się będę rozpisywał, fachowcy już to wytłumaczyli i ja się z nimi w pełni zgadzam:

Cytuj (zaznaczone)
Czy powinienem mieć na zimę węższe opony?

Zbliża się sezon zimowy, wraz z nim dylematy dotyczące wyboru opon. W tym artykule zajmiemy się doborem właściwego rozmiaru opon zimowych. Czy na zimę powinniśmy stosować węższe opony niż latem?

Do niedawna panowała jedyna słuszna koncepcja, że zimą powinno się stosować węższe opony niż latem. Obecnie specjaliści skłaniają się do zdania, że najlepiej używać takiego samego rozmiaru latem i zimą.

Jednakże w przypadku zamieszkiwania z dala od dużych miast w miejscach, gdzie pada obfity śnieg i które bywają omijane przez pługi śnieżne warto używać zimą węższych opon.

Jakie są konsekwencje używania węższych opon?

PLUSY:
- lepsza przyczepność na śniegu
- mniejsze ryzyko aquaplaningu
MINUSY:
- dłuższa droga hamowania
- gorsza przyczepność na zakrętach

Dlaczego specjaliści zalecają stosowanie opon zimowych w rozmiarze homologowanym przez producenta auta?

W głównej mierze ze względu na postęp technologiczny, wysokie osiągi nowoczesnych opon zimowych oraz zmiany klimatyczne, które prowadzą do skrajnych i nieprzewidywalnych warunków drogowych w czasie zimy.

Tomasz Młodawski, menedżer produktu Michelin Polska:
Nie zaleca się zmiany szerokości opony zimowej na węższą niż letnia. Obecnie dąży się do zastosowania identycznego rozmiaru w oponach letnich (w rozmiarach homologowanych przez producentów samochodów) i oponach zimowych. Zwężanie opon na zimę powoduje pogorszenie parametrów trakcyjnych auta, a poprzez zmniejszenie powierzchni styku z drogą - pogorszenie hamowania na mokrej, zaśnieżonej (ubitej) i oblodzonej nawierzchni.

Dariusz Walisiak, Training Manager w Grupie Goodyear Polska:
W przypadku opon zimowych, nie warto jest przechodzić na węższe, kiedy opony letnie posiadają szerokość bieżnika do 205 mm (np. 205/55R16). Kiedy wartość ta jest większa, można rozważyć zmianę szerokości bieżnika na węższy, pamiętając jednak, aby zbytnio nie przesadzić.

Węższa opona zimowa będzie posiadać większy nacisk jednostkowy na cm2, dzięki czemu wzrosnąć może jej przyczepność na śniegu. Z tego powodu w sportach samochodowych w przypadku opon kolcowanych, konstruuje się bardzo wąskie opony, aby kolce mocniej wbijały się w śnieg. Węższy bieżnik będzie posiadał równocześnie mniejszą powierzchnię kontaktu z podłożem, co z kolei może pogorszyć jego przyczepność na śliskich nawierzchniach.

Montaż węższych opon może spowodować, iż opona w pewnych sytuacjach i przy większej mocy silnika, o wiele szybciej będzie zrywać przyczepność. Systemy takie jak ASR, ABS itd. są ustawiane biorąc pod uwagę zalecane dla danego pojazdu ogumienie. Montaż niewłaściwych opon może sprawić, iż systemy te mogą odbierać niewłaściwe sygnały wynikające z innego zachowania się węższej opony na podłożu. Czasami zdarza się, iż ABS włącza się zbyt często w sytuacjach, w których nie hamujemy zbyt mocno lub kiedy nawierzchnia jest sucha.

W przypadku aut o większej mocy silnika zdarza się, iż czasami producent pojazdu homologuje opony zimowe nieznacznie węższe w stosunku do opon letnich.

Nigdy opony zimowe nie powinny posiadać indeksu nośności niższego niż opony letnie montowane w danym pojeździe. Indeks prędkości montowanych na pojeździe opon zimowych może być niższy. Rozporządzenie Ministra Transportu z dnia 15 października 2007 roku, dodaje do Kodeksu Drogowego do art. 66 ust. 5a, który mówi, iż „Dla opon oznakowanych jako śniegowe, … , dopuszcza się niespełnianie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy.

Spora grupa kierowców jeżdżąc po drogach, nabywa potrzebnego doświadczenia i po paru zimach potrafi wybrać dla swojego auta najlepszy rozmiar i markę opony zimowej. Są tacy co tego nie potrafią i dla nich właśnie wkleiłem cytat ze strony oponeo.pl   
Można się z tym zgadzać lub nie, ale wybór rozmiaru należy do każdego kierowcy indywidualnie ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #89 dnia: 22 - Stycznia - 2016 - 15:24:11 »
Bardzo ładny materiał tylko nie trzyma się kupy (fachowcy nie do końca przemyśleli plusy i minusy węższej opony )
Podają plusy stosowania węższej opony .
Lepsza przyczepność na śniegu ----prawda --- wynika to ze stosunku pola powierzchni styku opony do masy pojazdu.(fizyka )
Mniejsze ryzyko aquaplaningu ---- prawda --- węższa opona ze względu na pole powierzchni styku z podłożem zachowuje się lepiej na mokrym
Podają minusy węższej opony
Dłuższa droga hamowania -----nie prawda --- na mokrej nawierzchni mniejsze ryzyko aquaplaningu więc droga hamowania zdecydowanie krótsza
Gorsze trzymanie na zakrętach ---nie prawda---sami podają że węższa ma lepszą przyczepność na śniegu czy wodzie a zakręty też są zaśnieżone
Jedyny argument jest taki że węższa opona jest zawsze tańsza a co za tym idzie mniejsza kasa dla nich .Wiadomo że jakby nie patrzeć zimową porą (taką prawdziwą zimą )nikt nie jeździ z prędkościami jak latem .I to warunki zewnętrzne wymuszają prędkość maksymalną z jaką bezpiecznie da się przemieszczać a nie jakieś indeksy czy parametry opony .Trzymając się przepisów rygorystycznie to wszystkie auta dostawcze powinny latać na oponach z indeksem "C".I taka osobóweczka z kratką według przepisów rejstrowana na ciężarowy też powinna mieć opony z literką "C".Nikt nie stosuje się do absurdalnych przepisów (to jest Polska )Wasze wany są na pograniczu tego parametru .Jako ciekawostkę podam swój przykład gdzie mam Vito z szybami i nie muszę mieć opon z literką "C" gdyby był blaszak to musiałbym mieć na nim właśnie takie .

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #90 dnia: 16 - Października - 2016 - 21:43:45 »
Panowie coś w tym roku chyba lekko przyspaliście .Temperaturki zjechały już poniżej 6-7 stopni a tu cisza odnośnie zimówek .Czyżby w tym roku było mniej smakoszy w temacie opon która dobra , która lepsza a która nie dobra by nie powiedzieć że nie smaczna .Czy może doszliście do wniosku że ostatnia zima była taka że jak by zabrać wszystko do kupy to śniegu było może ze dwa tygodnie i nawet ten co zainwestował w nowe trzewiki nawet dobrze ich nie wypróbował a ta zima zapowiada się podobnie .

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #91 dnia: 16 - Października - 2016 - 21:57:54 »
Chyba jeszcze nikt nie założył zimówek w tym sezonie bo i tak naprawdę po co.
Sezon się zbliża i większość założy na przełomie października i listopada a kto się spóźni to na pewno  po pierwszym sniegu.
Co do Twoich prognoz to nie mam nic przeciwko lekkiej zimie ale pogodę tak naprawdę można przewidzieć na dwa dni do przodu i to z dużym tylko prawdopodobieństwem a nie na kila miesięcy.
Zdarzały się w przeszłości zimy bardzo łagodne ale zdarzały się też zimy niezwykle mroźne i śnieżne.
Jedno jest pewne - lepiej być przygotowanym na warunki zimowe niż miałyby one nas zaskoczyć.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #92 dnia: 16 - Października - 2016 - 23:39:52 »
Ja mam opony zimowe z poprzedniego sezonu. Zastanawiam się nad kupnem nowych a stare ale w bardzo dobrym stanie może sprzedam. Jednak co nowe to nowe. :D

Dodano:  17 - Października - 2016  -  08:26:05
Co do pogody to faktycznie powinno już na zimówkach jeździć. Jest poniżej 8 stopni a w mojej okolicy 4 stopnie w dzień. Ja jeszcze poczekam kilka dni ale kilku znajomych już oponki na zimowe zmieniło. :D

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #93 dnia: 17 - Października - 2016 - 06:10:13 »
Ja teraz zjade z trasy i wrzucam zimę na sharana i na s6.

Na sharana idą Hankook iCept w310 a na ese typowe budżetówki czyli imperial snow dragon ze względu na to że zimę to ja będę widział ale na Europie....

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #94 dnia: 17 - Października - 2016 - 07:14:45 »
ale pogodę tak naprawdę można przewidzieć na dwa dni do przodu i to z dużym tylko prawdopodobieństwem a nie na kila miesięcy.
Wprawdzie nie jestem góralem (oni podobno co roku wiedzą jaka będzie zima )Ale idę o zakład że zimy w tym roku to będzie nie więcej jak 2-3 tygodnie (mam na myśli biało z temperaturką na minusie )Bo czarny asfalcik i ze dwa stopnie mrozu to ciężko nazwać zimą.

Dodano:  17 - Października - 2016  -  07:35:01
Co do pogody to faktycznie powinno już na zimówkach jeździć.
Słuszne spostrzeżenie tylko wybiórczość ludzka w zaleceniach fachowców od opon różna .Podobno letnie opony przy temperaturach jakie mamy już teraz są twarde i nie bezpieczne .Dlatego jestem zdziwiony że taka cisza i nikt nie szaleje w tym temacie.Nie chodzi naturalnie o mnie bo mam jeszcze bieżnik na tych których przeleciałem poprzednią pseudo zimę i naturalnie lato tak że do wiosny pewnie jeszcze styknie bieżnika .Więc ja mogę powiedzieć że jestem przygotowany do sezonu zimowego (muszę dolać tylko do zbiorniczka płynu by nie zamarzł i będzie git )A co z całą resztą która wręcz krzyczy że tylko opony zimowe na zimę bo letnie się nie nadają .Oj mocno wybiórcze podejście do zaleceń. 

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #95 dnia: 17 - Października - 2016 - 08:53:21 »
... i jeszcze pogodę przepowiada - geniusz normalnie  :)
Może masz rację i zima będzie taka jak piszesz. Ale co jak będzie inna?
Dla mnie wyraźnym sygnałem do zmiany opon jest pierwszy śnieg - mam od zawsze opony zimowe na felgach i zmieniam sam i ewentualnie wyważam jak jest taka potrzeba. Jedynym odstępstwem od tej reguły jest konieczność dalszego wyjazdu i niezbyt korzystne prognozy (np. wyjazd w okolice podgórskie i prognozowane opady śniegu na tym terenie).
Jeżdżenie po suchym asfalcie na zimowych oponach rzeczywiście nie jest najlepszym pomysłem ale ja nie potrafię przewidywać pogody i w okresie zimowym spodziewam się śniegu, oblodzenia, błota pośniegowego i oczywiście ujemnych temperatur. Lepiej być przygotowanym na coś co się nie zdarzy choć istnieje spore prawdopodobieństwo niż sytuacja miałaby mnie zaskoczyć.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #96 dnia: 17 - Października - 2016 - 09:12:49 »
Wychodzę z tego samego założenia co Red.
Wole być przygotowany na najgorsze jak zjade niż się nie miło zdziwić.
Fakt faktem razem z Red-em mamy 4x4 ale co z tego skoro ruszamy pięknie a hamujemy jak każdy inny samochód...

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #97 dnia: 17 - Października - 2016 - 15:48:04 »
A wystarczy samemu przetestować jazdę na dobrych letnich(chodzi o dobry bieżnik ) w zimie .Jak ktoś sam się nie przekona że różnica jest naprawdę znikoma to nadal będzie żył w nieświadomości lub powielał mity że zimówki są super .To co zakładacie na zimę tak naprawdę nie jest oponą zimową tylko śnieżno- błotną .Na lodzie zachowuje się podobnie do opony letniej a różnica polega na głębokości i ilości rowków odprowadzających wodę z pod opony .A jak ma odprowadzać wodę w zimie jak jest zamarznięta (mowa o prawdziwej zimie ).No chyba że to mają być opony jesienno-wiosenne.Wspominałem o takim drobiazgu jak pokazywane testy opon pseudo zimowych tylko dlaczego zawsze są robione na płycie poślizgowej (na kałuży wody )Jakby była taka kolosalna różnica to możecie wierzyć że robili by porównania na lodzie czy ubitym zmarzniętym śniegu .Tylko jak Kowalskiemu wcisnąć nowy komplet opon jakby nie widział różnicy.Jest was tylu zwolenników zimówek to przekonajcie mnie namacalnymi dowodami o skuteczności opon zimowych (naturalnie w warunkach zimowych )bo opowieści że są lepsze jakoś nie trafiają do mnie ( no chyba że w smaku są lepsze ).I dlaczego jak już macie te zimówki to nie stosujecie się do zaleceń ich stosowania .Przy obecnych temperaturach powinny być już założone.
To jest podobny temat jak poduszki powietrzne które wszyscy uważają za takie super i tylko ratują życie.Ale jak zadałem pytanie co w sytuacji jak ktoś prowadzi w okularach ,lub przykład drobnej blondyneczki siedzącej tak blisko kierownicy że najlepiej jakby siedziała przed nią .Co w takich sytuacjach uratują życie czy wręcz uśmiercą .A podobnych przykładów jest sporo.
Nawet najlepsza opona nie  jest w stanie pohamować ułańskiej fantazji która w połączeniu z warunkami zimowymi nie idzie w parze a daje tylko lepsze samopoczucie i złudne poczucie bezpieczeństwa . W zimowych warunkach wypada włączyć zimowe myślenie a nie zmieniać opony (myślenie plus technika jazdy dopasowana do warunków ) .Tak było jak nie było zimówek i wszyscy dawali radę bez większych problemów.
Co do zimy jaka będzie w tym roku to nie wiem czy ktoś zauważył że z roku na rok zima bardziej przypomina późną jesień a nie zimę .

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #98 dnia: 17 - Października - 2016 - 16:01:57 »
Może w temacie cisza, ale tydzień temu zakupiłem komplet nowiutkich Nokian WR D4 205/55 R16 do Audi, do seata mam z poprzednich sezonów. Gulasz, jak nie chcesz używać to nie używaj, jak dla mnie możesz i w ogóle bez opon jeździć, tylko po co na siłę komuś coś wmawiać?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #99 dnia: 17 - Października - 2016 - 16:51:54 »
tylko po co na siłę komuś coś wmawiać?
Na siłę to ktoś inny wmówił że zimówki są super .A by każdy mógł się przekonać wrzucam pierwszy lepszy opis konkretnie tej opony .Jak przeczytacie uważnie opis to sami stwierdzicie że to kolejna opona na wodę(czyli jesienno-wiosenna ).
http://www.motoricus.com/pl-PL/produkt/913757/5159/Osobowe-zimowe/NOKIAN-20555R16-WR-D4-91T/839319

Tagi wątku: