Autor Wątek: OPONY ZIMOWE - kiedy zakładać i co wybrać ?  (Przeczytany 54427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: OPONY ZIMOWE - kiedy zakładać i co wybrać ?
« Odpowiedź #25 dnia: 11 - Październik - 2015 - 13:01:50 »
Jak mi kolega gumiarz ze stażem chyba ze 20 lat w tej branzy mowil te wielosezonowki to sie nie łudź to sa zimowe opony. I tak jak mowil huczec bedą i scierac beda sie tez szybko latem.

Że tak się do tego przyczepię: kto ma większe doświadczenie w użytkowaniu opon: wulkanizator który je tylko przerzuca z miejsca na miejsce i widzi je w warsztacie czy kierowca zawodowy robiący na tych oponach 100-150 tyś. km rocznie ?

Dla mnie żaden wulkanizator nie jest uprawniony do wydawania opinii: która z opon na drodze jest lepsza. Takie opinie może wydawać ktoś kto na tych oponach jeździ na co dzień i użytkuje je w rożnych warunkach.

Opinie wulkanizatora można brać pod uwagę w zakresie: składowania opon, rożnych sposobów odkręcania i zakręcania zapieczonych śrub i nakrętek przy kołach a nie przy użytkowaniu opon.

Podziękował: gosik_vw

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 11 - Październik - 2015 - 17:10:26 »
@pretor - widzę że ty też zaliczasz się do tych którym ciężko wcisnąć kit. Tak trzymaj.
Nie jeden wulkanizator zrobi wszystko by wcisnąć towar który mu zalega na magazynie lub z którego ma większą przebitkę cenową.
Będzie zachwalał badziew byle zarobić :angry:

A tak przy okazji to wszyscy twierdzą że na zimówkach jest miększa guma. A w jaki sposób to wszyscy sprawdzają no bo na oko to chłop w szpitalu zmarł (podobno) czy wszyscy powtarzają to co im marketing wciska. Czy przy zakupie wyjmują podręcznego chemika i sprawdzają skład chemiczny opony. Myślę że jak by powiedzieli że te opony używać tylko w grudniu to też znalazła by się spora grupa ludzi którzy czekali by do grudnia a w listopadzie by ich nie założyli i nie ważne jaka aura za oknem.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #27 dnia: 11 - Październik - 2015 - 20:26:51 »
Korzystałem z różnych opon zimowych i tak po kolei.

Kumho solus vier - opona całoroczna
Zalety: Super trzymała sie drogi zimą, nie łapała poślizgu podczas ruszania oraz wgryzała sie jak piła na lodzie.
Wady: Latem podczas hamowania łapała poślizgu co skutkowało dłuższą drogą hamowania. Szybko łysiała.

Dębica Frigo - zimowa
Zalety: dobra przyczepność na ośnieżonej drodze trochę gorzej na lodzie.
Wady: Jak na Sharana nie polecam na przednią oś (przy symbolu nośności opony 91) bo ma za miękkie boki i na zakrętach przeginało opony jak by chciały uciec z felg.

Dunlop M3 Sport - zimowa
Zalety: Sprawowała się super w każdych warunkach. Na lodzie  na stromych wzniesieniach wgryzała sie jak piła . Inni stali ja jechałem. Szkoda ze już takich nie robią.
Wady: Twarda i głośna opona oraz zużycie paliwa większe.

Fulda Kristal Control HP - zimowa
Zalety:mniejsze zużycie paliwa i cicha praca.
Wady: Bardzo często łapały poślizg a to przez to że śnieg nie odpadał od środka bieżnika tylko trzymał się opony. Nie kupił bym ich drugi raz.

Wszystkie opony używałem w aucie VW Sharan.

Podziękował: gosik_vw

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #28 dnia: 11 - Październik - 2015 - 20:30:22 »
Moze i tak. Tu akurat to taki znajomy. Mowia na niego smoku bo tak gada troszke dziwnie bo keidys na scigaczu mial wypadek ale niewazne. Gość sie zna dosc dobrze i niejednego gumiarza ma pdo sobą. Kiedys prawcowalem jako gumiarz u takeigo Waldka S. i pytałem go tak z czystej ciekawosci: Waldek jakie opny uwazasz za najlepsze. Odpowiedzial mi ze Michalki sa najlepsze. jakos malo ich w życiu mialem moze z raz ale ten koles mi mowil ze wiele opon przewalkowal w życiu. Pamietjacie ze gumiarz majac na skladzie opon bardzo duzo to mzoe sobie zakaldac co chce nawet tylko po to by sprawdzic cyz lepiej sie jedzi na takich czy na innych. Kiedys u tego smoka bylem na wlosciach a dziala na takich polaczonych dwóch garazach i myslalem ze opon to ma tylko pare kompletow  a on skubany ma jeszcze garazy coś kolo 10 czy nawet 15 i w nich opon po sam brzeg. Akurat uniego opony sa dosc dobre. Moze nie tanie ale naprawde jakosc naprawde super. Sam mimoz e nie lubie uzywek i raczej sie wystrzegam to mialem od niego zimowe falkeny i michalki A2 co byly premerą wtedy jeszcze i powiem wam ze bieznik 8 mm i jezdzilo mi sie naprawde ekstra.
Odrobine tych tajnikow gumiarskich liznalem ale to i tak kropla w morzu ze tak powiem.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 11 - Październik - 2015 - 20:47:25 »
Paweł tych opon co piszesz nie używałem ale może kiedyś będzie taka okazja. ;)

Aktualnie na ten sezon założone mam Toyo Snowprox 225/45-17"

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Model: Variant
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #30 dnia: 11 - Październik - 2015 - 20:58:53 »
Gulasz jak dla mnie jeśli o opony zimowe chodzi to herezje gadasz.

Stara opona nigdy nie będzie tak dobra jak nówka sztuka. To tak samo jak by powiedzieć, że np. najtańsza opona z biedry będzie tak samo dobra jak np. Dunlop Sport M3.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 11 - Październik - 2015 - 21:12:13 »
Z letnich do dziś już od pierwszego wypustu dunlop sp sport zdobywaly dobre noty. Sam mam takie letnie i zerknijcie sobie po ile się cenią nawet używki.
Gulasz to co by nie założył to będzie okej. Wszystkie auta ma z mocą po 60 koni to nie poszaleje a jeszcze pisze ze zmienia styl na zimę.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 11 - Październik - 2015 - 21:16:59 »
Jeszcze nie na tą zimę ( bo akurat mam dobre używki jeszcze ) planuję nowe nokiany zakupić. Kumpel ma nokiany w 2.8 174 kuce quattro i w S6 4.2 340 koni. I super mu się sprawują :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 12 - Październik - 2015 - 07:18:57 »
Gulasz to co by nie założył to będzie okej. Wszystkie auta ma z mocą po 60 koni to nie poszaleje a jeszcze pisze ze zmienia styl na zimę.
Jak dla mnie jak opona ma bieżnik to jest ok. Wesol miałeś przyjemność pojeździć po trójmieście i sam przekonałeś się że średnia prędkość przelotowa nie będzie większa niż 50 k/h jak dodasz do tego przyjezdnych z DE którzy upodobali sobie Gdańsk w okresie świątecznym to czasami rowerem jest szybciej niż wozem .Na narty do austri się nie wybieram tak że bagażnika dachowego terz nie zakładam na zimę (może to błąd) .Więc jak dla mnie nie ma sensu zmiany na zimówki jak dodasz do tego fakt iż odśnieżają a nawet posypią to będzie komplecik.A co do stylu jazdy to ty też jeździsz mniej agresywnie jak widzisz że asfalcik nie jest czarny i moc nie ma tu nic do rzeczy.Nie obrzydzam nikomu zmiany opon jestem nawet za.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #34 dnia: 12 - Październik - 2015 - 08:18:55 »
nie nie krytykuje cie absolutnie. Czasami tak jest ze niewiele sie jedzi czy wkolo komina to moz ei fakt nie warto wymieniac. Ci co meiszkaja gdzies poza miastem wiekszym na jakiejs wsi czy dojezdzają do pracy to tez zanim im odsnieza to polowa tygodnia jest to wtedy musza miec opiony zimowe i to dobre by do pracy dotrzec na czas. Tak w Gdansku to juz trzeci raz bylem i trzeci raz w korku stac musialem a to gdzies w Kartuzach jakies zatwardzeni a to juz na samym wjezdzie do GD cos sie stalo. JEdynei co to te trasy szybkiego ruchu to tam mozna uwas pocisnac troszke.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #35 dnia: 12 - Październik - 2015 - 09:08:32 »
Jeśli u gulasza taka sytuacja na drogach to w sumie i ja bym nie zmienial.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #36 dnia: 12 - Październik - 2015 - 09:49:19 »
Odrobinę gorzej jak w Szczecinie. Takie średnie jak Goleniow gdzie mieszkańców 30-50 tys to brak korków.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 12 - Październik - 2015 - 13:06:52 »
Od razu poczułem się lepiej jak ktoś przyznał mi rację że w moim przypadku zmiana na zimówki to bzdura choć sąsiadów mam w koło którzy walczą z wymianą tylko po to by wyjechać po bułki do sklepu a jak spadnie trochę śniegu to i tak idą na piechotę choć zimóweczki mają .Podobnie podchodzę do tematu wyważania kół .Miałem krótki epizodzik w swoim życiu pracując w wulkanizacji i wiem że i kwadratowe koło też można wyważyć .A szczególnie jeśli chodzi o zestaw zimowy to wystarczy wjechać w głębszy śnieg (zaspa)i wyważenie to fikcja a i tak wszyscy dla lepszego samopoczucia chcą mieć wyważane.Jak dla mnie jest to też bzdurą ale jeśli ktoś chce to czemu nie z czegoś wulkanizacje muszą żyć.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 12 - Październik - 2015 - 13:08:55 »
Oj tu się nie zgodzę. Miałem też epizod ze źle wyważonym kołem.... nie dość, że porażka na całego to jeszcze bicie na kierownicy było. Wyważyłem koło i po problemie :)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 12 - Październik - 2015 - 13:20:42 »
Nie no z wywazeniem to popdanei w paranoje. Ile ja wywazalem razy kola u rznych gumiarzy az w koncu udalo sie to wykonac poprawnie. To juz nie chodzi oto ze ganiam szybko ale jak drgaja kola przy 150 km/h to juz chyba nie jest dobrze co nie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #40 dnia: 12 - Październik - 2015 - 13:44:17 »
To może powiem kilka słów .Może jak ktoś to przeczyta to się chwilę zastanowi .Na wyważarce jak najbardziej wyważa się oponę z felgą w komplecie .Jeśli felga będzie miała podgięty rant (mowa o stalówce i typowym wgniocie np.ktawężnik) po założeniu można takie koło wyważyć i będzie według wyważarki ok.ale podczas jazdy koło będzie jak kwadratowe (trzepanie na kierownicy itp.)Jeśli wyważymy koło (proste,równiutkie )a wjedziemy w głębsze błoto ,śnieg i zostanie przyklejone do felgi to już nie ma wyważenia .Jeśli mamy proste ,równiutkie koło a założymy na piastę to będzie kręcić się razem z nią i do kompletu razem kręci się też tarcza hamulcowa (jak jest nówka to ok. jeśli na tarczy mamy przejechane sporo lub jest wentylowana a w jej środku rdza) to nie ma opcji by taki komplet był wyważony .I dla tego mimo wyważenia koła jak założy się je na piastę to i tak będzie bicie .Jeśli się chce ktoś przekonać niech podniesie lewarkiem koło we własnym wozie odpali silnik wrzuci 5 bieg i zobaczy na własne oczy jakie ma drgania wynikające ze złego wyważenia .W pewnym zakresie obrotów będą większe a przy inny mniejsze ale będą zawsze .Nawet obracająca się półoś i opaska od osłony przegubu będzie powodować wibracje .Zgodzę się z tym że felgi powinny być proste ale odważnik typu 5 czy 10 gram to dla mnie bzdura .Nawet gwałtowne przyhamowanie zetrze trochę gumy z opony i wyważenie idzie się czesać .Najczęstrzą przyczyną trzepania kierownicy jest przyschłe błoto w wewnętrznej części felgi i jak wulkanizator kumaty to zaczyna od wyczyszczenia felgi od środka a nie od wyważania .Jak dla mnie wyważanie ma sens przy wozach które latają z większą prędkością 200 i więcej lub jak tarcze fele i opony świeże

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 12 - Październik - 2015 - 14:36:20 »
I tu się nie zgodzę. Warunki jakie opisujesz są chwilowe. Błoto pośniegowe ,lód lub bryłka piasku nie siedzi na kole czy feldze cały czas.Po to jest myjnia żeby auto i koła były czyste. Jeżdżę dużo i szybko więc złe wyważenie koła potrafi dać się we znaki. Każdy odważnik 5 lub 10 gram robi różnicę tylko przy różnych prędkościach. Raz przy 80 km/h będzie bicie a innym razem przy 120 km/h.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie dotyczące opon zimowych Nokian WR D4. Z wyglądu bieżnika są to opony dość agresywne i dobrze odprowadzające wodę i błoto pośniegowe. Miło by było usłyszeć opinię kogoś kto jeździł na takich oponach. :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #42 dnia: 12 - Październik - 2015 - 16:04:49 »
I tu się nie zgodzę. Warunki jakie opisujesz są chwilowe. Błoto pośniegowe ,lód lub bryłka piasku nie siedzi na kole czy feldze cały czas.Po to jest myjnia żeby auto i koła były czyste.
Jeśli ktoś ma alu -buty to nie ma problemu z myciem wnęki feli (chyba że kształt mocno pełny to już gorzej) natomiast przy stalówkach to mogą być lekkie problemy z tym myciem no chyba że zdejmiemy .Podejrzewałem że znajdzie się grupa niedowiarków więc wyprzedziłem to by każdy którego to ciekawi podniósł swój pojazd i sprawdził na własne oczy .Na 99% będzie trzepało tak że nie jeden się zdziwi ,a podczas jazdy nic nie czuć.Taka ta precyzja w wyważaniu i tak bardzo ważna (ale do pewnego stopnia)

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #43 dnia: 12 - Październik - 2015 - 20:10:57 »
Andrzej ten model nokiana wg. oponeo został wprowadzony dopiero w tym roku. Poprzedni model ma bardzo dobre recenzje.

Tutaj możesz przeczytać o nich więcej :
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-d4-195-65-r15-95-h-xl#99080776

Sam osobiście zastanawiał bym się nad nimi. Cena jest przystępna, a nokian to jednak jedna z najlepszych ( jak nie najlepsza ) firma która robi zimówki.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #44 dnia: 12 - Październik - 2015 - 21:15:51 »
@Gulasz
Masz rację jest trochę problemu z myciem stalówek od środka a głównie tam zbiera się syf. Jak kupiłem Sharana w benzynie na stalówkach to się nie dało jeździć tak koła wibrowały. Szczota na wiertarkę i wszystko wróciło do normy.
Jeśli chodzi o podniesienie auta i włączenie biegu to masz rację że koła będą wibrowały. Nawet jak zdejmiemy koła to same tarcze też idealnie nie będą się obracać.

Dodano:  12 - Październik - 2015  -  21:19:24
@przemo
Czytałem te opinie. Symbol A to nie D czy E. O czymś to świadczy.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #45 dnia: 12 - Październik - 2015 - 21:22:53 »
Dokładnie tak ;) 

Tutaj jeszcze filmik od nokiana :

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #46 dnia: 13 - Październik - 2015 - 06:43:03 »
Na pierwszy rzut oka oponka prezentuje się nie źle .Dziwi mnie tylko to że niby 80 lat walczą a w całym materiale nie ma ani słowa jak ta opona zachowuje się na lodzie .Chwalą się za to że jest rewelacyjna na wodę .Czy chodziło im o zrobienie opony deszczowej czy zimowej? Jak dla mnie jak jest zima (prawdziwa zima ) to raczej nie jeździ się po wodzie a w tym ta opona jest najlepsza (jeśli do końca mamy wierzyć w to co w materiale nam mówią)Co do składu mieszanki to nazwę machneli nie złą ale czy zwykłemu Kowalskiemu coś ta nazwa mówi .Wystarczy że jest w niej ze 2 gramy więcej sadzy i już będzie inna niż standartowa (specjalna ).A zwykły śmiertelnik nie jest w stanie zweryfikować czy mówią prawdę nawet jakby był dociekliwy (tajemnica firmy by konkurencja nie zrobiła takiej samej ).

Dodano:  13 - Październik - 2015  -  07:36:02
A do do tej rewelacyjności opony do jazdy po wodzie to też nie podają do jakiej prędkości sobie radzi. Wszystko zależy od prędkości do jakiej będzie w stanie odprowadzić wodą z pod siebie a przy jakiej już nie.Zerknijcie na filmik gdzie bieżnik to prawdziwa kostka a i tak sobie nie radzi z odprowadzeniem wody i taki efekt .           

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #47 dnia: 13 - Październik - 2015 - 09:48:28 »
Jedyne opony na lód to masz te z kolcami. A w większości właśnie po śniegu i błocie pośniegowym jeździsz.

CO DO odprowadzania wody miałem z pretorem opony Sportiva Z45. W kałuże wpadałem jak głupi i nawet nie odczułem ze wjechałem w wode.

To co tu pokazales to wjazd do bajora jakiegoś XD tak więc na tej podstawie nie oceniał bym opon.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #48 dnia: 13 - Październik - 2015 - 10:20:41 »
I w tym właśnie problem że opona zimowa to ta z kolcami a cała reszta to pseudo zimowe na wodę czy błoto pośniegowe Ale każda ma pewnego rodzaju ograniczenia o których nikt głośno nie mówi nawet z tego filmiku nie można wywnioskować czy te wspaniałe osiągi odprowadzania wody to ma przy 20k/h czy przy 100k/h .Czy te ograniczenie drogi hamowania do 18m to z prędkości 50k/h czy z 200k/h i czy skraca tą drogę jak mówią "do " to również i 5 cm jest "do" .Na tym polega chwyt marketingowy .Dlatego ja ze względu od miejsca zamieszkanie ,nie wielkie prędkości ,stan nawierzchni jaki starają się utrzymać nie zawracam sobie głowy zimówkami (pseudo zimówkami)

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #49 dnia: 13 - Październik - 2015 - 10:32:29 »
Ty nie ale inni którym zalezy na bezpieczeństwie zwracają

Tagi wątku: