Autor Wątek: INSTALACJA TELEFONICZNA BUSINESS/COMFORT - ogólnie  (Przeczytany 2570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TMP

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
INSTALACJA TELEFONICZNA BUSINESS/COMFORT - ogólnie
« dnia: 03 - Lutego - 2017 - 16:19:28 »
Jeśli można, chciałbym wyjaśnić kolejną przed-zakupową kwestię niezbyt dobrze rozpoznaną wśród sprzedawców. Opis instalacji telefonicznych Business/Comfort w obecnym konfiguratorze brzmi następująco:

Cytuj (zaznaczone)
9IJ Instalacja telefoniczna Comfort z funkcją ładowania indukcyjnego
- bezprzewodowe połączenie Bluetooth (poprzez HFP - Hands Free Profile)
- bezprzewodowe odtwarzanie muzyki (poprzez A2DP)
- obsługa głosowa za pomocą komend w języku polskim
- bezprzewodowe ładowanie telefonów zgodnych ze standardem Qi za pomocą podstawki na konsoli środkowej
- wzmocnienie sygnału w standardzie LTE poprzed bezprzewodowe połączenie z anteną zewnętrzną za pomocą podstawki na konsoli środkowej

9IM Instalacja telefoniczna Business
- bezprzewodowe połączenie Bluetooth (poprzez HFP - Hands Free Profile lub rSAP - zdalny dostęp do danych na karcie SIM)
- bezprzewodowe odtwarzanie muzyki (poprzez A2DP)
- obsługa głosowa za pomocą komend w języku polskim
- wyświetlanie, pisanie i wysyłanie wiadomości SMS poprzez klawiaturę na ekranie radia/nawigacji (poprzez MAP)
- wbudowany moduł GSM (dla profilu rSAP) obsługujący standard LTE z podłączeniem do anteny zewnętrznej
- gniazdko karty SIM dostępne w schowku przed pasażerem
- funkcja routera WiFi

Czy orientujecie się może czy wraz z jednym z nich występuje drugie złącze USB na konsoli środkowej? Wszystkie demonstracyjne Tiguany jakie widziałem, miały tylko jedno złącze USB, ale jeden ze sprzedawców sugerował że drugie jest dostępne z instalacją Comfort. Jednakże na tym filmie https://youtu.be/NOF9OKrcl-M?t=1m3s na wyświetlaczu głównym widać poziom sygnału GSM, co wskazuje raczej na instalację Business?

Chciałbym także upewnić się czy dobrze rozumiem koncepcję rSAP - czy dobrze myślę, że po podłączeniu w trybie "Premium" moduł znajdujący się w samochodzie obsługuje zarówno połączenia głosowe jak i dane, które można udostępnić przez hotspot WiFi (pomijam przypadek drugiej karty SIM w schowku)? Wynikałoby z tego, że aby zachować funkcje związane z Internetem na telefonie należałoby na nim uruchomić WiFi i podłączyć je pod w/w hotspot. Czy ktoś stosuje może taką konfigurację i mógłby podzielić się wrażeniami? Na forach innych marek VAG natknąłem się na kilka skarg dotyczących Samsungów S7 rozłączających tryb "Premium" na rzecz zwykłego HFP po kilku sekundach od jego uruchomienia.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Odp: INSTALACJA TELEFONICZNA BUSINESS/COMFORT - ogólnie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Lutego - 2017 - 18:07:28 »
W Tiguanach produkowanych od listopada są dwa gniazda w konsoli środkowej zamiast jednego. Mam 2xUSB+1xUSB z tyłu. USB z tyłu służy tylko do ładowania. Takie coś mam u siebie w aucie.

Mój konfig to Discover Pro/Business/Media Control. Ta kombinacja da ci pewność, że będziesz miał 3 (dwa z przodu, jedno z tyłu).
Kod 3xUSB to UQ2, to znalazłem w erwinie.

MediaControl daje dodatkowe gniazdo (ale nie piszą czy z tyłu czy przodu :) ) wg. cennika VW, który aktualizował moje zamówienie do tego z listopada. Tam ma też kod UQ2. Piszą też, że to gniazdo do podłączenia IPhona, więc to raczej to z przodu. Naturalnie te cenniki wewnętrzne pełne sa błędów. Czy 2xUSB jest możliwe oddzielnie i czy jest ukryte pod innym kodem, tego nie wiem (np. czy nie jest w CM/DM lub DP w cenie).

U niemców 2xUSB+1xUSB to dodatkowa opcja. Ich cennik wspomina, że jest to tylko możliwe z DIscover Pro lub Composition Media/Discover Media (to wyklucza Business jako wymaganie) i nie wymaga ich wersji MediaControl.

Poziom sygnału widać chyba też bez Comfort (u mnie w Golfie 7 było widać tylko przy spięciu po Bluetooth). Gdyby gdzieś Zachar otworzył schowek, to można to poznać po slocie na karcie SIM między slotami SD.

RSAP dobrze rozumiesz, pisałem o przykładach w innych wątkach na forum Tiguan II. Zacytuje sam siebie:)

Zamiennikiem jest RSAP - twoja karta SIM z telefonu jest eksportowana po bluetooth do modułu LTE. Telefon rozłącza się a zamiast tego karty SIM używa moduł LTE. Dzięki temu masz dostęp do internetu i jesteś pod swoim nr telefonu, zasięg jest maksymalizowany, promieniowanie w środku auta jest minimalizowane a telefon oszczędza baterię. Telefon można podpiąć do hotspot'a WIFI, więc nawet bez bezpośredniej łączności z siecią komórkową, telefon używa internetu dostępnego z hotspot'a. Wadą jest, że nie wszystkie telefony wspierają RSAP, wylucza się z ładowaniem i połączeniem z zewnętrzna anteną indukcyjnie (zestaw Comfort) oraz, że wysiadając z auta rozmowa nie przejdzie automatycznie do słuchawki telefonu. Włączanie modułu radiowego i logowanie do sieci po wyjściu z samochodu też chwilę trwa.

U mnie działa to bez problemu. Stockowy Nexus 6P. Jedyny problem jest, jak podłączysz AndroidAuto - wtedy samochód rozłącza RSAP (lub robi to Android Auto, komunikat sugeruje samochód) i nie można tego wyłączyć w konfiguracji. Dodatkowo samochód zapomina wtedy, że telefon potrafi RSAP. Telefon przechodzi na swój moduł radiowy i łączy się po HSP. I po rozłączeniu Android Auto trzeba w konfiguracji sparowanego telefonu w Tiguanie kliknąć RSAP. Jak w tym czasie jesteś połączony po WIFI do hotspota w samochodzie, to AndroidAuto nie ma internetu. Na szczęście, można zaznaczyć  'wyłącz WIFI  automatycznie' w konfigu Android Auto. Rozłącznie RSAP i wykorzystanie HSP nie jest optymalne także dla ludzi z podgrzewaną szybą tłumiąca częstotliwości telefonii komórkowej:) Kolejnym małym problemem jest to, że Car-Net jest odłączony od internetu.

Podsumowując, jest to najlepszy sposób na zapewnienie łączności w samochodzie (z drobnymi wadami).

Offline mapigeo

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Lutego - 2017 - 18:12:11 »
Mam instalację Comfort. Jest jedno złącze usb w konsoli środkowej. Poziom sygnału jest widoczny.

Offline rk

« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Lutego - 2017 - 18:17:55 »
Jeszcze jedno - sporo telefonów na Androidzie nie wspiera RSAPa albo wspiera wykorzystując soft producentów. Wsparcie w stockowym Androidzie pojawiło się stosunkowo niedawno.

Dodano:  03 - Lutego - 2017  -  18:20:56
Mam instalację Comfort. Jest jedno złącze usb w konsoli środkowej. Poziom sygnału jest widoczny.
Napisz proszę, kiedy twoje auto zostało wyprodukowane. 2 porty w konsoli centralnej są od niedawna (od 45 tygodnia 2016 chyba).

Offline mapigeo

« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Lutego - 2017 - 18:49:24 »
Auto niestety z października więc może nie mieć takiej konfiguracji jak to z listopada

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Lutego - 2017 - 07:47:45 »
Ja mam auto z końcówki listopada, mam instalację Comfort i tylko 1 USB. Wziąłem tylko ze względu na podgrzewaną przednią szybę, ale nie wiedziałem, że Business ma kartę SIM do internetu w aucie. Dzisiaj dopłaciłbym te 110zł do instalacji Business.

Czy Business też ma ładowanie telefonu QI i wzmocnienie sygnału LTE na podstawce?
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline mapigeo

« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Lutego - 2017 - 08:34:57 »
Ja też mam Comfort ze względu na szybę. Wydaje mi się, że Business jest w parze z DMpro a Comfort z DM. 

Offline rk

« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Lutego - 2017 - 10:23:53 »
Ja mam auto z końcówki listopada, mam instalację Comfort i tylko 1 USB. Wziąłem tylko ze względu na podgrzewaną przednią szybę, ale nie wiedziałem, że Business ma kartę SIM do internetu w aucie. Dzisiaj dopłaciłbym te 110zł do instalacji Business.

Czy Business też ma ładowanie telefonu QI i wzmocnienie sygnału LTE na podstawce?

Produkowane czy dostarczone? Można to sprawdzić na tabliczce znamionowej  - opisałem to w osobnym wątku. Business nie ma ładowania indukcyjnego. Nie musi wzmacniać sygnału, gdyż karta sim wirtualnie po bluetooth jest wdziana przez moduł LTE który ma swoja zewnętrzną antenę.

Ja też mam Comfort ze względu na szybę. Wydaje mi się, że Business jest w parze z DMpro a Comfort z DM. 

Discover Pro może mieć Business lub Comfort, DM tylko comfort. Przynajmniej tak było jeszcze kilka tygodni temu.

Offline TMP

« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Lutego - 2017 - 18:09:38 »
Po dzisiejszych wizytach w kilku salonach nie udało się potwierdzić występowania drugiego złącza USB w świeżo produkowanych autach gotowych do wydania. Wygląda na to, że opcja UQ2 w cenniku na Polskę występuje zawsze razem z 9WX "System Volkswagen Media Control z Car-Net: App Connect (dla systemu Discover Pro), obsługa systemów multimedialnych za pomocą aplikacji (...), dodatkowe gniazdo USB z możliwością podłączenia urządzeń typu iPod/iPhone" i wtedy od razu są trzy gniazda.

Jedyny problem jest, jak podłączysz AndroidAuto - wtedy samochód rozłącza RSAP (lub robi to Android Auto, komunikat sugeruje samochód) i nie można tego wyłączyć w konfiguracji. Dodatkowo samochód zapomina wtedy, że telefon potrafi RSAP. Telefon przechodzi na swój moduł radiowy i łączy się po HSP. I po rozłączeniu Android Auto trzeba w konfiguracji sparowanego telefonu w Tiguanie kliknąć RSAP. Jak w tym czasie jesteś połączony po WIFI do hotspota w samochodzie, to AndroidAuto nie ma internetu. Na szczęście, można zaznaczyć  'wyłącz WIFI  automatycznie' w konfigu Android Auto. Rozłącznie RSAP i wykorzystanie HSP nie jest optymalne także dla ludzi z podgrzewaną szybą tłumiąca częstotliwości telefonii komórkowej:) Kolejnym małym problemem jest to, że Car-Net jest odłączony od internetu.

No cóż, o tym to już napewno żaden sprzedawca nie wspomni :), dzięki za tą uwagę. Powiem szczerze, że różnice między instalacjami Bluetooth z uwzględnieniem jednoczesnego działania Car-net i Android Auto/MirrorLink nie ułatwiają znalezienia konfiguracji w której dostępne będzie maksimum możliwości. Wygląda na to, że teoretycznie wszystkie klocki są na miejscu - tylko póki co niekoniecznie ze sobą współpracują... Przy iPhonach będzie prosto, o ile nie zamierzamy wykorzystywać oddzielnej karty SIM do danych, to optymalny będzie zestaw Comfort. Przy Androidzie mamy następujące opcje:

1) Zestaw Business w trybie rSAP, Internet z karty SIM telefonu lub dodatkowej, udostępniony dla Car-net i dla samego telefonu.
  • Zalety: najlepszy sygnał GSM, obsługa SMS, możliwość instalacji drugiej karty SIM do danych przy podróży zagranicznej (chociaż ceny roamingu w UE spadają...).
  • Wady: Ładowanie telefonu tylko z kabla. Wiadomości SMS odebrane poprzez system samochodu nie będą widoczne na telefonie (?). Brak możliwości jednoczesnego wykorzystania Android Auto - po jego podłączeniu tracimy wzmocnienie sygnału GSM. Nie każda wersja telefonu będzie w ogóle działać - wtedy zostaje nam ten sam zwykły tryb HFP, który już jest w cenie samochodu.

2) Zestaw Comfort, Internet dla Car-net udostępniony z telefonu przez Wifi.
  • Zalety: ładowanie bezprzewodowe, wzmocnienie sygnału GSM (chociaż pewnie nie w takim stopniu jak z Business). Skoro używany jest tylko profil HFP, to być może od razu można wykorzystać Android Auto i wtedy również mamy głosową obsługę SMS, przy czym wiadomości są zapisywane na telefonie.
  • Wady: Brak możliwości instalacji drugiej karty SIM do danych przy podróży zagranicznej (ale znowu, ceny roamingu spadają).

Gdyby tylko w instalacji Business była też podstawka indukcyjna...

Offline rk

« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Lutego - 2017 - 19:16:17 »
No nie ma najlepszego rozwiązania. Tak jak w życiu tylko lokalne optima, i coś trzeba poświęcić.

Spodziewałem się niestety tego ze to dodatkowe gniazdko jest z Media Control. Gdybyśmy mieli opcję za 40 euro dodać tylko gniazdko do Discover Media, sporo osób by pewnie skorzystało. Media Control dla Discover pro to 400 PLNów. Więc w ostateczności jak to gniazdko jest naprawdę potrzebne i będziesz brał zestaw Business (wymagający DP), to można się skusić. Gdy jeszcze interesuje cię obsługa głosowa i app connect, bierzesz Highline to różnica w cenie pomiędzy DP a DM jest sporo mniejsza (DP ma to w cenie).

Potwierdzam też twoje pytanie o SMSy nie pojawiające się w telefonie. W teorii powinny być zapisane na karcie SIM, ale z jakiś powodów mój telefon oznajmia instalacji Business, że jest ona pełna (w praktyce jest pusta).

Dodaj do tego fakt, że żeby wygodnie korzystać z RSAP należy wyłączyć sprawdzanie PINu do karty SIM w telefonie. Inaczej będziesz musiał go podawać po każdym wyjściu z auta. Zestaw Business potrafi PIN zapamiętać.

Miałem też problem z podpięciem drugiego telefonu po HSP, fakt, że próbowałem tylko raz. Business mimo, że wybrałem dodaj, probował go zastąpić. Musze to dokładnie kiedyś sprawdzić. Nowy Business ma wspierać drugi tel po HSP w kombinacji z pierwszym korzystającym z RSAP wg instrukcji. Starsze tego nie potrafiły.

Być może są jakieś metody, żeby przezwyciężyć powyższe, ale nie miałem czasu na wnikanie.

Pamiętaj też, że rynek nie zdecydował się czy wspierać QI w przyszłości. Ładowanie indukcyjne wymaga odpowiedniej instalacji po stronie telefonu, która obecnie dodaje grubości. Dodaj do tego bardzo wygodne złącze USB typu C, gdzie wtyczkę można podłączyć na dwa sposoby. Więc podpinanie telefonu po kablu jest szybsze. A prądy ładowania zdecydowanie wyższe (max 1 A w Qi chyba vs koło 3A dla USB). To oczywiście może się zmienić. Google i Apple nie mają QI w nowych telefonach (Apple wogóle tego nie wspierało). Dodatkowo, korzystając z Android Auto musisz podpiąć się po kablu (prąd ładowania dla Nexusa 6 z USB typu C to trochę powyżej 1A). CarPlay chyba będzie albo ma wersję bezprzewodową. Także można zostać z bezużytecznym gadżetem. RSAP z kolei powoduje, że telefon oszczędza baterię, więc mi się rzadko zdarza podłączanie po kablu. A jak się zdarza to w miarę rączo się ładuje (zakładam nieużywanie Android Auto w tym samym czasie).

Offline romek

• Kod: CZEA
« Odpowiedź #10 dnia: 08 - Lutego - 2017 - 17:43:56 »
Staram się skonfigurować swojego Tiguana. (pierwszy post, bądźcie wyrozumiali)

Zastanawiam się nad wersją Comfortline z Composition Media (ZD6 w darmowym pakiecie Premium) oraz tylko opcją App Connect (9WT, 820zł) aby mieć nawigację przez Android Auto jeśli zajdzie taka potrzeba.
W ramach Composition Media mam już "Instalacja telefoniczna (Bluetooth)", czyli conajmniej HFP. Oczywiście nie będę miał anteny wzmacniającej ani QI.

Ale czy w takiej konfiguracji będę miał komendy głosowe i A2DP?

I jeszcze... jeśli wezmę "Comfort" to do czego może mi służyć "Funkcja obsługi głosowej" (850 zł) skoro nie będę miał Navi.

Offline rk

« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Lutego - 2017 - 22:56:55 »
Ta funkcja obsługi głosowej to rozpoznawanie przez auto twoich poleceń wydawanych głosem. Czyli chyba komendy głosowe o które pytasz. Standardowo się za to płaci, Discover Pro ma to w standardzie.

Można np. głosowo wybrać kontakt po imieniu i nazwisku z ksiąski telefonicznej, zmienić stację radiową, źródło muzyki, wybrać utwór po tytule itp. A2DP jest od najprostszej wersji radia, więc będziesz miał.

Dodano:  10 - Lutego - 2017  -  23:08:34
TMP@

Dogrzebałem się w jakimś SSP do informacji, że Comfort i/lub Media Control miał dawać drugie (działające także z danymi) gniazdo z tyłu w roku modelowym 2016. Być może teraz daje dwa z przodu, podpytaj doradcy, żeby napisał do VGP jak to jest. Potraktuj odpowiedź z przymrużeniem oka;)

Offline romek

« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Lutego - 2017 - 10:44:21 »
Dziwne tylko, że w/g tego co poniżej 9IJ "Comfort" zawiera obsługę głosową a konfigurator pozwala na dodanie obsługi głosowej nawet po dodaniu "Comfort".

Jeśli będę miał HFP i A2DP w Composition Media to mi wystarczy. Na dłuższe podróże podłączę telefon kabelkiem i mam wtedy obsługę głosową i nawigację przez Android Auto.

Jeśli chodzi o USB to w/g mojego sprzedawcy będę miał jedno z przodu, jedno z tyłu. Ale też nie był pewien podobnie jak z innymi sprawami dotyczącymi multimediów :)

Ogólnie mam złe doświadczenia z nawigacjami wbudowanymi innych marek i dlatego nie chciałem nawigacji. O wiele łatwiej mi pogodzić się z koniecznością podłączania kabelka bo w zamian dostanę znany wygląd google maps, stałą aktualizację itp. Ale gdybym dużo jeździł lub miał większy budżet to oczywiście bym brał navi.

Dzięki i przepraszam jeśli zbyt daleko odbiegam od tematu.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Lutego - 2017 - 12:34:11 »
Jeśli chodzi o USB to w/g mojego sprzedawcy będę miał jedno z przodu, jedno z tyłu.

Przy Highline z DM nie mam USB z tyłu.

Offline TMP

« Odpowiedź #14 dnia: 11 - Lutego - 2017 - 21:20:48 »
Dogrzebałem się w jakimś SSP do informacji, że Comfort i/lub Media Control miał dawać drugie (działające także z danymi) gniazdo z tyłu w roku modelowym 2016.
Okazuje się, że tak właśnie jest w Passacie - z zestawem Comfort jest dodatkowe USB. W Tiguanie już nie - jedyna opcja to 3xUSB tylko w pakiecie z Media Control.

Co do pytania VGP to owszem, próbowałem :). Mój mail pozostaje już tydzień bez odpowiedzi, a jedyny sprzedawca który obiecywał weryfikację u "produktowca" też nie daje znaku życia :). Koniec końców sam zdecyduję się jednak na instalację Business i niestety Media Control, z którego nie będę korzystał...

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Rej: WE
« Odpowiedź #15 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 10:38:58 »
Okazuje się, że tak właśnie jest w Passacie - z zestawem Comfort jest dodatkowe USB. W Tiguanie już nie - jedyna opcja to 3xUSB tylko w pakiecie z Media Control.

Co do pytania VGP to owszem, próbowałem :). Mój mail pozostaje już tydzień bez odpowiedzi, a jedyny sprzedawca który obiecywał weryfikację u "produktowca" też nie daje znaku życia :). Koniec końców sam zdecyduję się jednak na instalację Business i niestety Media Control, z którego nie będę korzystał...

Mój sprzedawca również na moją prośbę weryfikował informacje o portach USB u produktowca i niestety nic się nie dowiedział, kopie odpowiedzi które dostawałem nic nie wyjaśniały (było to chyba na poziomie października 2016, a chodziło o auto do zamówienia z roku 2017 oczywiście).
Mnie najbardziej interesowało gdzie mam podpiąć Car-Stick'a z zestawu Media Control w połączeniu z DM. I niestety dostawałem informację, że jest tylko jeden USB z przodu i tymsamym zająłbym je sobie i nie mogł jednocześnie używać Android Auto... Było to właśnie powodem dlaczego nie zamówiłem Media Control przy DM.
Poniżej opis z pierwszego cennika RM2017-RP2017 z końcówki X.2016:
System Volkswagen Media Control z Car-Net: App Connect  (dla systemu Discover Media)
- obsługa systemów multimedialnych auta za pomocą zainstalowanej aplikacji na tablecie lub telefonie
- Car-Net: App Connect
- dodatkowe gniazdo USB z możliwością podłączenia urządzeń typu iPod/iPhone
- Car Stick - modem WiFi

Interpretacja wtedy była taka, że dodatkowe gniazdo USB to to z tyłu.
Jeżeli teraz jest tak jak piszecie to wynika, że mogłem zamówić Media Control przy radiu DM bo przy nim są 2xUSB z przodu, jedno można użyć do Android Auto, a drugie do modemu Car Stick.

Nie wiem w takim razie czy zamówienie DPro z instalacją Business i Media Control na pewno da drugie USB z przodu bo w tej konfiguracji modem GSM jest wbudowany w schowku wiec nie potrzeba dedykowanego USB do modemu USB :-)
Chyba tego nikt nie odgadnie dopóki nie odbierzemy aut w różnych konfiguracjach z roku 2017, słabo...

Offline rk

« Odpowiedź #16 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 18:03:39 »
Mam DP,Business,MediaControl i mam 3 USB, DWA z przodu i jedno z tyłu (tylko ładujące). Więc to jedyna pewna (nie teoretyczna) konfiguracja na chwilę obecną:) I niestety jak nie porównamy różnych aut to się nie dowiemy;) Dobrze wiedzieć, że produktowcy nie mają zielonego pojęcia.

TMP@
To SSP było od nowego Tiguana;) Niemniej one było z maja 2016 chyba, więc one często nie zawierają najnowszych zmian lub bywają nieaktualne (np. opisuja akumulator w lewym tylnym nadkolu a nie w bagażniku dla niektórych modeli). Plus, to zależy od kraju - jak pisałem Niemcy mają to jako oddzielną opcję za 40E nie wymagającą nic innego.

Dodano:  12 - Lutego - 2017  -  18:05:31
Kabe@

Ja czasami ładuje dwa telefony na raz i nie używam karty SIM (a jedynie RSAP) w Business. Jak zamawiałem auto w kwietniu 2016 MC rzeczywiście dawało gniazdo z tyłu (nie było wtedy Comfort w ofercie). Gniazdo to obsługiwało też dane. Trzecie gniazdo (drugie z przodu) doszło dopiero w autach produkowanych w listopadzie (od połowy chyba) 2016.

Offline Kabe

« Odpowiedź #17 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 18:47:08 »
A ja mam jeszcze pytanie, o bezprzewodowe przesyłanie muzyki przez Bluetooth z telefonu do auta (to chyba jest A2DP). Czy żeby to działało to trzeba zamawiać którąś instalację telefoniczną, czy może działa to komuś z nawigacją DM w standardzie?

Offline rk

« Odpowiedź #18 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 19:07:54 »
Klika postów wyżej jest odpowiedź. A2DP/AVRCP jest od najprostszej wersji radia. Więc tym bardziej ma to DM. Obsługiwane wg dokumentacji jest tylko jedno urządzenie A2DP/AVRCP (można to dzielić z HFP). Cyli np telefon HFP z A2DP/AVRCP i jeden tylko z HFP. Z DP max możesz mieć 2 telefony po HFP i dodatkowe urządzenie A2DP/AVRCP.

Podziękował: Kabe

Offline Kabe

« Odpowiedź #19 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 19:16:44 »
Klika postów wyżej jest odpowiedź. A2DP/AVRCP jest od najprostszej wersji radia. Więc tym bardziej ma to DM. Obsługiwane wg dokumentacji jest tylko jedno urządzenie A2DP/AVRCP (można to dzielić z HFP). Cyli np telefon HFP z A2DP/AVRCP i jeden tylko z HFP. Z DP max możesz mieć 2 telefony po HFP i dodatkowe urządzenie A2DP/AVRCP.

Dzięki, teraz jest dla mnie wszystko jasne. Zmyliła mnie pozycja A2DP w instalacjach telefonicznych. Czy oni nie mogą precyzyjnie napisać w cennikach, np: obsługa A2DP dla drugiego telefonu podłączonego przez Bluetooth?

Offline rk

« Odpowiedź #20 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 19:27:07 »
Zawsze jest możliwość, że coś zmienili;) Stawiam na standardowy copy+paste. Jak ostatnio sprawdzałem było tylko jedno źródło. Zerknąłem na ostatnią dostępna dla mnie instrukcję po niemiecku do DM (11/2016). Tabelka ma tylko jedno urządzenie A2DP/AVRCP obsługiwane na raz. Jeśli dwa urządzenia będą miały ten profil pewnie jedno z nich będzie miało go wyłączony. Jak jest w praktyce sam zobaczysz:)

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #21 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 23:10:36 »
Podpowiedzcie jaka naj;epiej opcje wybrac z tym telefonem... comfort czy business? co tak na prawde taje ten slot na karte sim? tylko to ze mozna zrobic hot spota w aucie?

Ok już samo to, że businnes dostepny jest tylko z DP z automatu odpada

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #22 dnia: 03 - Czerwca - 2017 - 05:37:58 »
Hmm.. trudne pytanie. Ja wybrałem biznes - Router w samochodzie dla dzieciaków to dla mnie był podstawowy argument - działa i jest OK. Brakuje mi bezprzewodowego ładowania w tej wersji - ale dokupiłem taką ładowarkę i idealnie wchodzi na półkę i ten temat załatwiłem. Nie wiem jak to jest w wersji komfort (coś mi się obiło o oczy wcześniej), ale auto odebrane 3 tygodnie temu i mam tylko jedno USB z przodu (trochę lipa). Musze kombinować z gniazdkami zapalniczek aby dać dzieciakom dwa usb z tyłu...

Co do zalet samego biznes to ta karta daje jeszcze pełen internet dla usług carnet dla auta.

Offline arekp

« Odpowiedź #23 dnia: 03 - Czerwca - 2017 - 08:05:41 »
Czyli wszystkie Twoje potrzeby AdekWykr załatwił by router w sticku z LTE za ~200-250 PLN, wpięty w bagażniku?

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #24 dnia: 05 - Czerwca - 2017 - 07:30:28 »
Pewnie tak, ale znowu by była kombinacja USB do gniazdka zapalniczki, a wtedy już lodówka na wakacje była by bez zasilania - bo nie mam takiej na 220...

Tagi wątku: