0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
9IJ Instalacja telefoniczna Comfort z funkcją ładowania indukcyjnego- bezprzewodowe połączenie Bluetooth (poprzez HFP - Hands Free Profile)- bezprzewodowe odtwarzanie muzyki (poprzez A2DP)- obsługa głosowa za pomocą komend w języku polskim- bezprzewodowe ładowanie telefonów zgodnych ze standardem Qi za pomocą podstawki na konsoli środkowej- wzmocnienie sygnału w standardzie LTE poprzed bezprzewodowe połączenie z anteną zewnętrzną za pomocą podstawki na konsoli środkowej9IM Instalacja telefoniczna Business- bezprzewodowe połączenie Bluetooth (poprzez HFP - Hands Free Profile lub rSAP - zdalny dostęp do danych na karcie SIM)- bezprzewodowe odtwarzanie muzyki (poprzez A2DP)- obsługa głosowa za pomocą komend w języku polskim- wyświetlanie, pisanie i wysyłanie wiadomości SMS poprzez klawiaturę na ekranie radia/nawigacji (poprzez MAP)- wbudowany moduł GSM (dla profilu rSAP) obsługujący standard LTE z podłączeniem do anteny zewnętrznej- gniazdko karty SIM dostępne w schowku przed pasażerem- funkcja routera WiFi
Zamiennikiem jest RSAP - twoja karta SIM z telefonu jest eksportowana po bluetooth do modułu LTE. Telefon rozłącza się a zamiast tego karty SIM używa moduł LTE. Dzięki temu masz dostęp do internetu i jesteś pod swoim nr telefonu, zasięg jest maksymalizowany, promieniowanie w środku auta jest minimalizowane a telefon oszczędza baterię. Telefon można podpiąć do hotspot'a WIFI, więc nawet bez bezpośredniej łączności z siecią komórkową, telefon używa internetu dostępnego z hotspot'a. Wadą jest, że nie wszystkie telefony wspierają RSAP, wylucza się z ładowaniem i połączeniem z zewnętrzna anteną indukcyjnie (zestaw Comfort) oraz, że wysiadając z auta rozmowa nie przejdzie automatycznie do słuchawki telefonu. Włączanie modułu radiowego i logowanie do sieci po wyjściu z samochodu też chwilę trwa.
Mam instalację Comfort. Jest jedno złącze usb w konsoli środkowej. Poziom sygnału jest widoczny.
Ja mam auto z końcówki listopada, mam instalację Comfort i tylko 1 USB. Wziąłem tylko ze względu na podgrzewaną przednią szybę, ale nie wiedziałem, że Business ma kartę SIM do internetu w aucie. Dzisiaj dopłaciłbym te 110zł do instalacji Business.Czy Business też ma ładowanie telefonu QI i wzmocnienie sygnału LTE na podstawce?
Ja też mam Comfort ze względu na szybę. Wydaje mi się, że Business jest w parze z DMpro a Comfort z DM.
Jedyny problem jest, jak podłączysz AndroidAuto - wtedy samochód rozłącza RSAP (lub robi to Android Auto, komunikat sugeruje samochód) i nie można tego wyłączyć w konfiguracji. Dodatkowo samochód zapomina wtedy, że telefon potrafi RSAP. Telefon przechodzi na swój moduł radiowy i łączy się po HSP. I po rozłączeniu Android Auto trzeba w konfiguracji sparowanego telefonu w Tiguanie kliknąć RSAP. Jak w tym czasie jesteś połączony po WIFI do hotspota w samochodzie, to AndroidAuto nie ma internetu. Na szczęście, można zaznaczyć 'wyłącz WIFI automatycznie' w konfigu Android Auto. Rozłącznie RSAP i wykorzystanie HSP nie jest optymalne także dla ludzi z podgrzewaną szybą tłumiąca częstotliwości telefonii komórkowej:) Kolejnym małym problemem jest to, że Car-Net jest odłączony od internetu.
Jeśli chodzi o USB to w/g mojego sprzedawcy będę miał jedno z przodu, jedno z tyłu.
Dogrzebałem się w jakimś SSP do informacji, że Comfort i/lub Media Control miał dawać drugie (działające także z danymi) gniazdo z tyłu w roku modelowym 2016.
Okazuje się, że tak właśnie jest w Passacie - z zestawem Comfort jest dodatkowe USB. W Tiguanie już nie - jedyna opcja to 3xUSB tylko w pakiecie z Media Control.Co do pytania VGP to owszem, próbowałem . Mój mail pozostaje już tydzień bez odpowiedzi, a jedyny sprzedawca który obiecywał weryfikację u "produktowca" też nie daje znaku życia . Koniec końców sam zdecyduję się jednak na instalację Business i niestety Media Control, z którego nie będę korzystał...
Okazuje się, że tak właśnie jest w Passacie - z zestawem Comfort jest dodatkowe USB. W Tiguanie już nie - jedyna opcja to 3xUSB tylko w pakiecie z Media Control.
Klika postów wyżej jest odpowiedź. A2DP/AVRCP jest od najprostszej wersji radia. Więc tym bardziej ma to DM. Obsługiwane wg dokumentacji jest tylko jedno urządzenie A2DP/AVRCP (można to dzielić z HFP). Cyli np telefon HFP z A2DP/AVRCP i jeden tylko z HFP. Z DP max możesz mieć 2 telefony po HFP i dodatkowe urządzenie A2DP/AVRCP.