Autor Wątek: System eCall / przycisk SOS  (Przeczytany 10661 razy)

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
System eCall / przycisk SOS
« dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 12:58:15 »
System eCall czyli standard łączności awaryjnej (połączenie z numerem 112), który może aktywowany ręcznie (przycisk SOS) lub automatycznie w przypadku wykrycia kolizji.
Zgodnie z rozporządzeniem UE 2015/758 z dnia 29 kwietnia 2015 r. w sprawie wymagań dotyczących homologacji na potrzeby systemu eCall od 01.04.2018 roku nowo homologowany pojazd musi posiadać taki system w standardzie.

Pytanie jak to się ma do naszych Tiguanów zamówionych np. w styczniu 2018 z terminem produkcji np. w maju 2018. Czy takie auto musi posiadać taki system czy nie?
Pytanie jak wygląda proces homologacji danego modelu, czy homologowana jest dana partia produkcyjna (np. co miesiąc), czy dany model jest homologowany tylko przy wprowadzeniu na rynek, a później ta homologacja dotyczy wszystkich produkowanych przez kolejne kilka lat egzemplarzy?

Offline flamecards

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WE
Odp: System eCall / przycisk SOS
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 14:46:20 »
O, ciekawa sprawa. Ja mam produkcję 17 tydzień, czyli łapałbym się na to, ciekawe jak to wygląda.

Offline arekp

« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 16:40:19 »
Jest też kolejny aspekt, co z tymi którzy wybrali to jako opcję płatną, a ich termin produkcji wypada po wprowadzeniu przepisów :)

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WE
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 17:05:11 »
Zgodnie z rozporządzeniem UE 2015/758 z dnia 29 kwietnia 2015 r. w sprawie wymagań dotyczących homologacji na potrzeby systemu eCall od 01.04.2018 roku nowo homologowany pojazd musi posiadać taki system w standardzie.

To dotyczy nowo wprowadzanych pojazdów na rynek po 1.04.2018, Tiguan był homologowany chyba w 2016 roku więc nie musi posiadać tego systemu w standardzie.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 17:35:15 »
Dokładnie tak jak pisze Kabe. W tiguanie jako standard pewnie pojawi sie to w momencie wejścia FL chyba, że importer narzuci tą opcję z góry

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 18:00:53 »
Jest też kolejny aspekt, co z tymi którzy wybrali to jako opcję płatną, a ich termin produkcji wypada po wprowadzeniu przepisów :)
To nie musi być dokładnie pakiet "Car-Net Security & Service" z dodatkowymi usługami - wymagane jest tylko dzwonienie na 112.
Ale montując wymagane wyposażenie (bez dodatkowych opcji usługi) zawsze w przyszłości będzie można domówić te dodatkowe usługi, co w obecej chwili praktycznie jest to niemożliwe jeśli nie zamówimy tego jako wyposażenie fabryczne.

To dotyczy nowo wprowadzanych pojazdów na rynek po 1.04.2018, Tiguan był homologowany chyba w 2016 roku więc nie musi posiadać tego systemu w standardzie.
Też mi się tak wydaje, ale dzwoniąc do VW nie byli mi stanie odpowiedzieć na to pytanie. Powiedzieli też, że model jest holologowany kilkakrotnie w czasie "swojego życia" - homologacja jest ważna określony czas np. rok i po tym czasie trzeba znowu homologować dany model.
Jeśli tak faktycznie jest to może niektórym się trafić egzemplarz już z taką opcją w standardzie.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 18:04:42 »
Powiedzieli też, że model jest holologowany kilkakrotnie w czasie "swojego życia"

Bajki opowiadają :)

Tak dla ciekawości niech każdy właściciel Tiga sprawdzi jaki rodzaj nadwozia ma wpisany w swoich dokumentach od homologacji ;)

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 18:15:49 »
Osobiście nie liczę na to, że będę to miał w standardzie. :)
Też nie zamawiałem tego pakietu, a wręcz mi odradzano, bo w Polsce te wszystkie dodatkowe usługi są słabo rozwinięte.

Offline Skakun

• Rej: SK
« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 21:39:44 »
Ale co jest słabo rozwinięte? Że zasięg GSM? Przecież tam nie ma żadnych ekstra usług, tylko jest call center, które z Tobą gada w razie potrzeby po naciśnięciu knefla w panelu nad głową. No i w ramach tej usługi masz 24/7 takie centrum powiadamiania. Jeżeli to sprzedają, to znaczy, że jest rozwinięte na tyle, żeby dowieźć natychmiastowe SLA.
Po drugie w tym pakiecie masz fajne opcje uruchamiane z apki mobilnej w telefonie... więc tu też nie ma zastosowania żadna ekstra usługa, którą trzeba rozwijać... ot on i off w telefonie i już.
Fajnie pokazane jest w tej reklamie:

Ja ten pakiet zamówiłem, bo jest relatywnie tani, a lubię mieć opcje connectivity zabezpieczone. Natomiast póki co mój dealer nie umie mi odpowiedzieć na pytanie co się dzieje po trzecim roku, kiedy teoretycznie ten abonament wygasa. Na razie żadnego cennika czy opcji przedłużenia mi nie przedstawiono.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 22:32:13 »
Cennik się pojawi w momencie gdy pierwsze auta, które miały ten system zaczną zbliżać się do 3 lat.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #10 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 22:48:30 »
Przecież tam nie ma żadnych ekstra usług, tylko jest call center, które z Tobą gada

No własnie o tym mówię, że tam nic ciekawego nie ma - tylko SOS i parę opcji w apce.
W reklamie wszystko pięknie wygląda. Wkrótce sam zobaczysz w praktyce czy jest tak pięknie. :)
Ciekawe czy Pani z centrum obsługi Volkswagena wprowadzi Ci zdalnie cel w nawigacji abyś nie musiał odrywać rąk od kierownicy,  czy znajdzie Ci najbliżej położoną restaurację albo stację benzynową, czy wyszuka Ci hotel w odpowiednim standardzie i w rozsądnej cenie?

Pamiętaj też, że aby te wodotryski z apki wykorzystać zdalnie to potrzebny jest permanentny dostęp do internetu w aucie.

Offline rk

« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 23:14:12 »
No właśnie nie jest. W wypadku security&service spora część usług działa w oparciu o wbudowaną w moduł kartę SIM. Opisywałem to kiedyś dokładnie w jednym z postów.

Infolinia - przycisk 'i' - w Polsce nie działa. Nawet gdyby działała, to VW nie oferował usług typu 'concierge', tylko informacyjne (jak mnie pamięć nie myli, cos w rodzaju instrukcji/pomocy w obsłudze auta).

W tym module głównie chodzi właśnie o funkcję SOS i to automatyczną.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #12 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 23:32:42 »
Infolinia - przycisk 'i' - w Polsce nie działa. Nawet gdyby działała, to VW nie oferował usług typu 'concierge', tylko informacyjne (jak mnie pamięć nie myli, cos w rodzaju instrukcji/pomocy w obsłudze auta).
W tym module głównie chodzi właśnie o funkcję SOS i to automatyczną.

No właśnie o tym mówię - nie ma w Polsce dodatkowych opcji. :)
Jeździłem Oplem Insignią, gdzie takie opcje są dostępne i działa to bardzo fajnie.
SOS działa z wbudowanej karty SIM - tego nie kwestionuję.

Offline rk

« Odpowiedź #13 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 23:44:43 »
Miałem na myśli również wodotryski z apki typu pozycja parkowania/alarm/wyjechanie poza strefę/przekroczenie prędkości/dane o zużyciu paliwa/przebieg/przeglądy. One również wykorzystują wbudowaną kartę SIM, nie trzeba mieć dostępu do Internetu w aucie jak piszesz.

Brak usługi 'concierge' w S&S w VW nie dotyczy tylko Polski, tej usługi nie ma też w innych krajach.

Offline Skakun

• Rej: SK
« Odpowiedź #14 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 00:00:58 »
No własnie o tym mówię, że tam nic ciekawego nie ma - tylko SOS i parę opcji w apce.
W reklamie wszystko pięknie wygląda. Wkrótce sam zobaczysz w praktyce czy jest tak pięknie. :)
Ciekawe czy Pani z centrum obsługi Volkswagena wprowadzi Ci zdalnie cel w nawigacji abyś nie musiał odrywać rąk od kierownicy,  czy znajdzie Ci najbliżej położoną restaurację albo stację benzynową, czy wyszuka Ci hotel w odpowiednim standardzie i w rozsądnej cenie?

Pamiętaj też, że aby te wodotryski z apki wykorzystać zdalnie to potrzebny jest permanentny dostęp do internetu w aucie.

No ten abo właśnie się płaci za kartę sim wbudowaną w aucie, do której nie ma dostępu. Powinna działać w całej Europie. A funkcje apki - no pewnie, że pięknie działają. Jak to u Niemców - może UXowego szału nie ma, ale jest skuteczna funkcjonalność. Tu się akurat nie obawiam. Skoro w samochód władowane jest tyle elektroniki i software'u, to aż żal byłoby nie mieć jakiejś interakcji z pojazdem z poziomu smarfona. G&I i S&S to pierwsze namiastki takiej funkcjonalności i bardzo się na nie cieszę :)

Offline pdurys

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: EL
« Odpowiedź #15 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 01:20:58 »
Ale przeciez aby wybrac numer alarmowy 112 nie potrzeba w telefonie zadnej karty SIM a juz z cala pewnoscia nie trzeba jej odblokowywac.
https://pl.wikipedia.org/wiki/112_(numer_alarmowy)

Offline rk

« Odpowiedź #16 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 01:41:30 »
Dlatego pewnie jak już eCall będzie wymuszony będzie instalowana jakaś bieda wersja bez wbudowanej karty (lub z nieaktywną). Obecnie montowany S&S ma kartę, używa jej też do transmisji danych. Można tez na nią zadzwonić zwrotnie.

Aktualnie system nie dzwoni na 112 ale na centrum pomocy VW przekazując cały szereg dodatkowych danych (w stosunku do standardu eCall), 112 jest chyba backupem jak to centrum nie jest dostępne/usługa nie działa/wygasła itp.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #17 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 09:18:26 »
Miałem na myśli również wodotryski z apki typu pozycja parkowania/alarm/wyjechanie poza strefę/przekroczenie prędkości/dane o zużyciu paliwa/przebieg/przeglądy. One również wykorzystują wbudowaną kartę SIM, nie trzeba mieć dostępu do Internetu w aucie jak piszesz.

Jesteś tego pewny?
Z tego co się dowiedziałem to aby te dane przesłać na portal VW potrzebne jest dodatkowe połączenie z internetem (hotspot z telefonu, car-stick). Wbudowana karta tego pakietu nie służy do transmisji danych, jest wykorzystywana tylko do połączeń głosowych. Informacje zaciągnięte z infolinii VW oraz z salonu VW.
Osobiście testowałem to w użyczonym aucie, ale miałem zestawiony internet z telefonu więc nie wiem czy bez hot-spota też to działa.
A może ktoś z użytkowników forum ma w swoim aucie taki zestaw i ma to już sprawdzone?

A tak przy okazji w obecnej chwili po naciśnięciu przycisku SOS następuje połączenie z centrum w Niemczech (komunikacja po angielsku/niemiecku brak polskiego).

Offline rk

« Odpowiedź #18 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 13:09:18 »
Jesteś tego pewny?
Tak. Mam to w aucie, więc wiem jak działa.

Z tego co się dowiedziałem to aby te dane przesłać na portal VW potrzebne jest dodatkowe połączenie z internetem (hotspot z telefonu, car-stick). Wbudowana karta tego pakietu nie służy do transmisji danych, jest wykorzystywana tylko do połączeń głosowych. Informacje zaciągnięte z infolinii VW oraz z salonu VW.
To albo źle zadałeś pytanie, źle Cię zrozumieli albo nie mają pojęcia;) Stawiam na to ostatnie. Niektóre usługi (te wymienione wyżej przeze mnie) działają przez wbudowaną kartę SIM, niektóre (jak np. informacje o ruchu drogowym) korzystają z internetu (hotspot / carstick lub business).

Osobiście testowałem to w użyczonym aucie, ale miałem zestawiony internet z telefonu więc nie wiem czy bez hot-spota też to działa.
A może ktoś z użytkowników forum ma w swoim aucie taki zestaw i ma to już sprawdzone?
Czyli nie testowałeś w zakresie o którym piszesz. Mam taki zestaw i mam to nieźle sprawdzone - zwłaszcza, że miał na początku niedomagania. Wierzysz mi czy infolinii/salonowi VW?:)

A tak przy okazji w obecnej chwili po naciśnięciu przycisku SOS następuje połączenie z centrum w Niemczech (komunikacja po angielsku/niemiecku brak polskiego).
Moje połączenia testowe odbierała polska operatorka, i nie było to jakoś dawno (kilka tygodni temu). Język infolinii alarmowe zależy od języka jaki wybrałeś (już nie pamiętam czy w infotainment czy istotny był aktywny język w infotainment przy pierwszym połączeniu czy też przy rejestracji w Car-Net - chyba to ostatnie). Nie pamiętam też  dokładnie, ale chyba przy wyjeździe za granicę łączy (albo może połączyć) z osobą mówiącą po angielsku. Pewnie testówka była źle skonfigurowana, ew. może infolinia była obłożona i przekierowali do osoby mówiącej po angleisku.

Podziękował: MrBlacker

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #19 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 18:24:49 »
Trzaba było tak od razu. :)
No to teraz jest wszystko jasne jak to działa w rzeczywistości - widać, że najlepiej to sprawdzić samemu.

A wracając do sendna to ciekawe czy teraz przestawią dzwonienie bezpośrodnio na 112 czy dalej będzie dzwonić do centrum VW.

Offline rk

« Odpowiedź #20 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 23:54:07 »
Moja szklana kula mówi mi, że to będzie zależało czy zapłacisz za dodatkowe usługi czy nie. Utrzymanie APNa/transmisji danych/centrum kosztuje VW, połączenia na 112 już nie. Pewnie wersja bazowa będzie miała gołe 112, chyba, że konkurencja wymusi coś więcej. Więcej będzie wiadomo jak pojawią się pierwsze modele z homologacją wydaną po 01.04.18.

Offline kalex

• Rej: DW
« Odpowiedź #21 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 18:30:30 »
rk  -  czy u Ciebie też świeci się "dioda" tylko obok SOS.

Offline rk

« Odpowiedź #22 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 19:53:22 »
rk  -  czy u Ciebie też świeci się "dioda" tylko obok SOS.
Tak.

Offline kalex

• Rej: DW
« Odpowiedź #23 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 20:43:14 »
Dzięki za info. Zastanawiałem się czy czasem nie powinno się świecić koło każdego przycisku.

Offline rk

« Odpowiedź #24 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 21:50:46 »
Dzięki za info. Zastanawiałem się czy czasem nie powinno się świecić koło każdego przycisku.
Też tak podejrzewałem, instrukcja nie jest zbyt precyzyjna. Chociaż raczej wskazuje na jedną 'diodę'. Na żadnym video nie widziałem tej drugiej 'diody' (atrapy??) aktywnej. Wszystkie usługi działają więc zakładam, że tak ma być.

Tagi wątku: