Zgodnie z rozporządzeniem UE 2015/758 z dnia 29 kwietnia 2015 r. w sprawie wymagań dotyczących homologacji na potrzeby systemu eCall od 01.04.2018 roku nowo homologowany pojazd musi posiadać taki system w standardzie.
Jest też kolejny aspekt, co z tymi którzy wybrali to jako opcję płatną, a ich termin produkcji wypada po wprowadzeniu przepisów
To dotyczy nowo wprowadzanych pojazdów na rynek po 1.04.2018, Tiguan był homologowany chyba w 2016 roku więc nie musi posiadać tego systemu w standardzie.
Powiedzieli też, że model jest holologowany kilkakrotnie w czasie "swojego życia"
Przecież tam nie ma żadnych ekstra usług, tylko jest call center, które z Tobą gada
Infolinia - przycisk 'i' - w Polsce nie działa. Nawet gdyby działała, to VW nie oferował usług typu 'concierge', tylko informacyjne (jak mnie pamięć nie myli, cos w rodzaju instrukcji/pomocy w obsłudze auta).W tym module głównie chodzi właśnie o funkcję SOS i to automatyczną.
No własnie o tym mówię, że tam nic ciekawego nie ma - tylko SOS i parę opcji w apce.W reklamie wszystko pięknie wygląda. Wkrótce sam zobaczysz w praktyce czy jest tak pięknie. Ciekawe czy Pani z centrum obsługi Volkswagena wprowadzi Ci zdalnie cel w nawigacji abyś nie musiał odrywać rąk od kierownicy, czy znajdzie Ci najbliżej położoną restaurację albo stację benzynową, czy wyszuka Ci hotel w odpowiednim standardzie i w rozsądnej cenie?Pamiętaj też, że aby te wodotryski z apki wykorzystać zdalnie to potrzebny jest permanentny dostęp do internetu w aucie.
Miałem na myśli również wodotryski z apki typu pozycja parkowania/alarm/wyjechanie poza strefę/przekroczenie prędkości/dane o zużyciu paliwa/przebieg/przeglądy. One również wykorzystują wbudowaną kartę SIM, nie trzeba mieć dostępu do Internetu w aucie jak piszesz.
Jesteś tego pewny?
Z tego co się dowiedziałem to aby te dane przesłać na portal VW potrzebne jest dodatkowe połączenie z internetem (hotspot z telefonu, car-stick). Wbudowana karta tego pakietu nie służy do transmisji danych, jest wykorzystywana tylko do połączeń głosowych. Informacje zaciągnięte z infolinii VW oraz z salonu VW.
Osobiście testowałem to w użyczonym aucie, ale miałem zestawiony internet z telefonu więc nie wiem czy bez hot-spota też to działa.A może ktoś z użytkowników forum ma w swoim aucie taki zestaw i ma to już sprawdzone?
A tak przy okazji w obecnej chwili po naciśnięciu przycisku SOS następuje połączenie z centrum w Niemczech (komunikacja po angielsku/niemiecku brak polskiego).
rk - czy u Ciebie też świeci się "dioda" tylko obok SOS.
Dzięki za info. Zastanawiałem się czy czasem nie powinno się świecić koło każdego przycisku.