Autor Wątek: 1.4 TSI ACT 150 KM - dziwne dźwięki - luźne przewody paliwowe  (Przeczytany 1681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mjaszczyk

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
1.4 TSI ACT 150 KM - dziwne dźwięki - luźne przewody paliwowe
« dnia: 11 - Października - 2017 - 22:17:37 »
Witam.
Mam tiguana z przebiegiem około 3 tys. Silnik 1.4TSI ACT 150KM. Dotychczas pracował bardzo cicho, jedynie podczas pracy na dwóch cylindrach dźwięk silnika był mniej atrakcyjny ale wciąż cichy. Mam wrażenie, że od kilku dni silnik pracuje głośniej. Szczególnie podczas jazdy przez osiedle na drugim biegu, kiedy odpuszczam gaz przed garbem to spadające obroty wydają zbyt głośny dźwięk.
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i powiedzieli, że to normalne, że nowy silnik pracuje ciszej i z czasem dźwięk silnika będzie się zmieniał. Mogę jednak przyjechać, żeby to sprawdzili.
Czy ktoś z was ma podobne obserwacje?
Nie wiem, może mi się tylko wydaje, że silnik pracuje głośniej. Człowiek się przyzwyczaja do dobrego i zaczyna dostrzegać wady.

jeremy

• Gość
Odp: 1.4 TSI ACT 150 KM - dziwne dźwięki - luźne przewody paliwowe
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Października - 2017 - 22:45:27 »
przy odpuszczaniu słyszysz silnik czy skrzynię?
masz DSG?

Offline mjaszczyk

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Października - 2017 - 07:16:59 »
Nie wiem co słysze, wydaje mi się, że silnik :) Mam DSG

Offline Pro_Tre

• Moc: 150 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Października - 2017 - 10:16:33 »
Hm.... u mnie nadal po roku cicho tak jak na początku.
Sprawdzę dziś jak będę wracał do domu czy głośniej pracuje przed garbami jak puszczam gaz, mam takie dwa na swojej drodze.

Dodano:  13 - Października - 2017  -  18:54:20
Po wczorajsze i dzisiejszej jeździe po rożnego rodzaju progach u mnie wszystko jest ok.

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Października - 2017 - 19:43:16 »
Może jak sugeruje asta odzywa ci się DSG? Nagraj ten dźwięk, to ci od razu powiem czy to DSG czy silnik (trochę się najeździłem 1.4 TSI z ACT).

Offline Maciek05

• Moc: 150 KM
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Listopada - 2017 - 10:41:34 »
kiedy odpuszczam gaz przed garbem to spadające obroty wydają zbyt głośny dźwięk

Od co najmniej tygodnia dni obserwuję w swoim aucie coś zbliżonego. Mam skrzynię manualną. Zaczęło się na krótko przed osiągnięciem 1.500 km, czyli w okolicach "dotarcia". Słyszę to wyraźnie w garażu, gdy parkując wyłączam muzykę i gdzie nie ma zewnętrznych źródeł hałasu. Do tego bliskość betonowej ściany - idealne studio odsłuchowe.
Opisałbym ten dźwięk jako lekko opóźnione zmniejszanie obrotów mimo zwolnienia pedału gazu (nie chciałem pisać "puszczenia gazu" i wywoływać konsternacji :) ). Pojawia się przy tym niezbyt miły dla ucha warkot. Wykonuję kilka manewrów przód-tył i za każdym razem to samo: przy zmianie biegu zwalniam gaz, a obroty nie spadają od razu, tylko przez 2-3 sekundy, no i ten warkot/brzęczenie.
Będę za parę dni w serwisie z inną sprawą, przy okazji zapytam czy nawet poproszę o sprawdzenie. Jeśli znacie przyczynę albo nazwę tego zjawiska, to będę mógł im podsunąć trop.

Dodano: 16 - Listopad - 2017 - 16:06:09
Ciąg dalszy nastąpił.
Pan Serwis zaproponował wspólną jazdę aby usłyszeć ten dźwięk. Odbyła się więc rundka po okolicznych drogach, w zasadzie niepotrzebna, bo wystaczyłoby parę manewrów na parkingu. Nie było mi łatwo przekonać pana, że coś brzmi inaczej niż powinno. Ale na koniec, już w stojącym aucie, udało mi się wejść na obroty silnika przy których dźwięk i wibracje były słyszalne. Pan obszedł samochód, ponasłuchiwał i obiecał poszukać przy podwoziu.
I znaleźli. Diagnoza: poluzowane przewody paliwowe, a dokładnie "niewłaściwe poprowadzenie przewodów przy zbiorniku paliwa". Wg serwisantów, błąd na etapie produkcji. Być może, ale z opóźnionym efektem, może niedokładne zamocowanie po jakimś czasie doprowadziło do luzów i drgań rezonujących przy określonej częstotliwości. W każdym razie problem skutecznie usunięto.
Może ta infomacja będzie jakąś wskazówką dla tych którzy obserwują podobne objawy u siebie.

Tagi wątku: