Autor Wątek: DIESEL - jak nim jeździć i jak go eksploatować ?  (Przeczytany 1058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zieloniutka

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: KCH
DIESEL - jak nim jeździć i jak go eksploatować ?
« dnia: 17 - Sierpnia - 2020 - 14:53:42 »
Witam,

Jestem młodym kierowcą. Zdawałam egzamin oczywiście na benzyniaku. Aktualnie posiadam diesla.
Nie będę wnikać w szczegóły, dlaczego tak, a nie inaczej.
Moje zapytanie brzmi, jak prawidłowo prowadzić samochód z silnikiem wysokoprężnym?
Na necie opinie są różne - jedni mówią, aby kręcić go wysoko, inni, że nisko 🤷🏼‍♀️ więc, jak to jest?
Kiedy powinnam zmieniać biegi? Np. czy przy prędkości 60/h powinnam wbić 4, czy już 5?

Jeśli ktoś gdzieś pisał na ten temat, to proszę o link, a temat o zamknięcie. Prosiłabym także, o wyrozumiałość i bez zbędnych "śmieszkowych" komentarzy, bo naprawdę potrzebuję się nauczyć, ażeby w pełni korzystać z tego cudu inżynierii.
Pozdrawiam ✌🏻

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: DIESEL - jak nim jeździć i jak go eksploatować ?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Sierpnia - 2020 - 15:43:43 »
Cześć.
Jeżeli chcesz jeździć spokojnie, to zmieniaj biegi w zakresie 2000-2500 obr/min, bo twój silnik osiąga maksymalny moment obrotowy 195 Nm przy 2200 obr/min.
Wcale nie musisz sztywno trzymać się tych 2200 obr/min a zakres który wskazałem wcześniej, jest wystarczający do spokojnej jazdy.
Jeżeli będziesz chciała jechać bardziej dynamicznie, to zmiany biegów możesz robić w zakresie 2500-3000 obr/min.

Ja swojego diesla 1.9 TDI, kręcę do 3000 obr/min, jeżeli chcę przyśpieszyć dość dynamicznie a u mnie maksymalny moment obrotowy to 235 Nm przy 1900 obr/min.
Zazwyczaj jednak, zmiana biegów przy 2500 obr/min jest wystarczająca do spokojnej jazdy i w pełni satysfakcjonująca dla mnie i mojego auta ;)

Pojeździsz trochę i sama wyczujesz najlepszy moment zmiany biegów w twoim aucie :thumbup:

Dodano:  17 - Sierpnia - 2020  -  16:05:48
Zapomniałem dodać: biegi w aucie zmieniamy na podstawie obrotów silnika a nie widocznej na szybkościomierzu wskazówki.
Kiedyś auta typu mały fiat 126p, nie miały obrotomierzy i tam można a nawet trzeba było patrzeć na wskazówkę szybkościomierza a bardziej doświadczeni kierowcy zmieniali biegi na słuch.

Piszę o tym dlatego abyś wiedziała, że zakres obrotów silnika w każdym aucie może być inny przy np. szybkości 60 km/h.
W dużej mierze zależy to od skrzyni biegów (każdy model auta ma inną, różniącą się zakresami obrotów) i dla przykładu: w moim aucie na 3-biegu przy szybkości 60 km/h, obrotomierz pokazuje 2500 obr/min a w twoim może to być dopiero 2000 obr/min lub np. już 3000 obr/min.

Dlatego jeżeli ktoś ma inne auto z innym silnikiem, to nie można doradzać mu, tego samego zakresu zmiany biegów, który robimy u siebie.
W każdym aucie wygląda to trochę inaczej a umiejętności manualnej zmiany biegów, nabywa się wraz z doświadczeniem przy pokonywaniu kolejnych kilometrów  ;)

Podziękował: zieloniutka

Offline zieloniutka

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 TDI
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Sierpnia - 2020 - 16:30:58 »
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź ☺️ będę się stosować do tych rad.
Zdecydowanie ułatwią mi prowadzenie mojej polówki.

Jeszcze raz olbrzymie DZIĘKI! 😁

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Sierpnia - 2020 - 16:34:06 »
Będziesz miała inne pytania z zakresu motoryzacji a w szczególności Volkswagenów, to jesteśmy na forum VCP do dyspozycji  :vwclubpolska: 

Podziękował: zieloniutka

Offline badacz_89

• :: StartLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.4
  • Moc: 90 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Października - 2021 - 18:45:24 »
Witam

Mam pytanie do Was jako użytkowników tego typu silnika ponieważ nie wiem na ile statystyki zużycia części są realne.
Jak wiadomo silniku typu Diesel tanie w serwisie nie są biorąc pod uwagę podzespoły które ulegają awarii najczęściej, ale za to dobrze
serwisowane potrafią przejechać dobry MLN km.

Jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 20 letniego diesla z niezbyt wielkim przebiegiem rzędu 0,5 MLN jakich usterek możemy się spodziewać prócz
np wymiany pompowtrysków które statystycznie średnio 200 tys wytrzymują. Jest możliwe żeby do pakietu napraw dołożyć np padnięte turbo i w ostateczności
tańszą nieco rzecz jak koło dwumasowe? Większość tych podzespołów kończy powoli swój żywot po 200 przejechanych tys więc. Biorąc więc pod uwagę
2000 KM miesięcznie możemy liczyć na wymianę co 5 lat.
Jeśli dołożylibyśmy do pompowtrysków turbosprężarki koło dwumasowego jeszcze pompę wysokiego ciśnienia to względem cen usług w warsztatach
można by spodziewać się rachunku > 10 tys.

Aczkolwiek nie wiem jak to wychodzi w praktyce i mówimy tu również o nowych oryginalnych częściach.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Listopada - 2021 - 10:34:07 »
20 letniego diesla
przebiegiem rzędu 0,5 MLN jakich
Większość tych podzespołów kończy powoli swój żywot po 200 przejechanych tys więc.
2000 KM miesięcznie możemy liczyć na wymianę co 5 lat.
Przelicz sobie to, nic się nie zgadza i nie wiadomo o co Ci chodzi! (na marginesie: "km" piszemy z małej litery  i jest to ważne bo np. M oznacza milion; tak samo "mln")
Co więcej, ostatnie 20 lat to najwyżej dane historyczne, bo koszty eksploatacji dzisiejszych diesli różnią się znacząco od tych sprzed 20 lat, a stan 20 letniego silnika może być skrajnie zróżnicowany.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Listopada - 2021 - 12:39:56 »
20 letni np. może być 1.9 TDI na pompowtryskiwaczach gdzie przy przebiegu 500000 km może to być totalna ruina i skarbonka bez dna a potrzebne inwestycje przewyższą wielokrotnie wartość auta.

Dodano:  01 - Listopada - 2021  -  12:41:15
dołożyć np padnięte turbo i w ostateczności
tańszą nieco rzecz jak koło dwumasowe?

Turbo to niższy koszt niż DKZ

Dodano:  01 - Listopada - 2021  -  12:45:09
Nie bardzo wiem czemu i jakim rozważaniom ma służyć ten temat. Chcesz bezawaryjnego starego dizla to zawsze możesz kupić 1.6D, 1.9D, 1.9SDI lub TDI na pompie rotacyjnej tylko znaleźć takiego zdrowego graniczy z cudem a jeśli już znajdziesz to właściciel niekoniecznie będzie chciał go sprzedać.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Listopada - 2021 - 15:35:38 »
Jako osoba eksploatująca dość długo 1.9 TDI (auto od nowości w rodzinie) powiem, że silnik faktycznie bezproblemowy, ale z czasem jednak wiek robi swoje - tu nowe ognisko rdzy, tam jakiś przewód łamie się ze starości i tak coraz częściej coś do naprawy po prostu ze starości...
Tak że silnik niby super (doceniam bezawaryjność), ale komfort użytkowania auta z czasem może być niski i osobiście tylko trzymam jako dodatkowe auto do jazdy na małe odległości, nigdzie dalej się już nim nie wybieram.
Czekam aż się coś większego popsuje i kupię nowsze.

Offline badacz_89

• :: StartLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.4
  • Moc: 90 KM
« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Listopada - 2021 - 12:51:45 »
Pytanie miało służyć obliczenia w miarę realnych kosztów eksploatacji tego typu silnika. Dane statystyczne swoje, a praktyka swoje. Dlatego też chciałem zasięgnąć porady wśród ludzi którzy mają z tym bezpośredni kontakt.

Możemy np założyć, że kupujemy Golf czy Passat lub nawet Audi producent i tak ten sam z przebiegiem 600 tys km i po roku czasu okazuje się, że pompo wtryski już padają. Może być również sytuacja że prócz pompo wtrysków padnie nam turbo, albo i jeszcze więcej, a wtedy koszta lecą w tys i jak znalazł przydadzą się nam oszczędności wygenerowane na paliwie.

Przynajmniej ja tak to widzę. Nie ma to na celu ustalenia dokładnie przewidywanych napraw na podstawie własnego doświadczenia, ale można by powiedzieć hipotezy z dużym stopniem prawdopodobieństwa. Chyba nie da się tego nawet w jaki sposób ocenić.
Jak jeździcie to chyba widzicie z biegiem czasu jak to wygląda.

Nadmienię, że bierzemy pod uwagę w miarę dobre podejście do serwisu. Jak powszechnie wiadomo kierwocy czasem trochę żałują na częściach.

Tagi wątku: