Cześć.
Jeżeli chcesz jeździć spokojnie, to zmieniaj biegi w zakresie 2000-2500 obr/min, bo twój silnik osiąga maksymalny moment obrotowy 195 Nm przy 2200 obr/min.
Wcale nie musisz sztywno trzymać się tych 2200 obr/min a zakres który wskazałem wcześniej, jest wystarczający do spokojnej jazdy.
Jeżeli będziesz chciała jechać bardziej dynamicznie, to zmiany biegów możesz robić w zakresie 2500-3000 obr/min.
Ja swojego diesla 1.9 TDI, kręcę do 3000 obr/min, jeżeli chcę przyśpieszyć dość dynamicznie a u mnie maksymalny moment obrotowy to 235 Nm przy 1900 obr/min.
Zazwyczaj jednak, zmiana biegów przy 2500 obr/min jest wystarczająca do spokojnej jazdy i w pełni satysfakcjonująca dla mnie i mojego auta

Pojeździsz trochę i sama wyczujesz najlepszy moment zmiany biegów w twoim aucie

Dodano: 17 - Sierpnia - 2020 - 16:05:48
Zapomniałem dodać: biegi w aucie zmieniamy na podstawie obrotów silnika a nie widocznej na szybkościomierzu wskazówki.
Kiedyś auta typu mały fiat 126p, nie miały obrotomierzy i tam można a nawet trzeba było patrzeć na wskazówkę szybkościomierza a bardziej doświadczeni kierowcy zmieniali biegi na słuch.
Piszę o tym dlatego abyś wiedziała, że zakres obrotów silnika w każdym aucie może być inny przy np. szybkości 60 km/h.
W dużej mierze zależy to od skrzyni biegów (każdy model auta ma inną, różniącą się zakresami obrotów) i dla przykładu: w moim aucie na 3-biegu przy szybkości 60 km/h, obrotomierz pokazuje 2500 obr/min a w twoim może to być dopiero 2000 obr/min lub np. już 3000 obr/min.
Dlatego jeżeli ktoś ma inne auto z innym silnikiem, to nie można doradzać mu, tego samego zakresu zmiany biegów, który robimy u siebie.
W każdym aucie wygląda to trochę inaczej a umiejętności manualnej zmiany biegów, nabywa się wraz z doświadczeniem przy pokonywaniu kolejnych kilometrów