Autor Wątek: 1.6 TDI - stuki wtryskiwaczy na niskich obrotach  (Przeczytany 8178 razy)

Offline staszkinson

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: SK
1.6 TDI - stuki wtryskiwaczy na niskich obrotach
« dnia: 11 - Maja - 2020 - 20:27:52 »
Siema ludziska,
Jestem nowy na tym forum i chyba nie ma lepszej metody jak przywitać się tematem o stukających wtryskiwaczach  :D

Moje auto ma typowe objawy związane z nieprawidłowo działającymi wtryskiwaczami (przebieg około 215 000 km). Da się słyszeć charakterystyczne stukanie / przeskakiwanie, gdy silnik jest zimny, szczególnie na niskich obrotach, np. na drugim biegu, kiedy następuje rozpędzanie auta.

Kilka tysięcy temu byłem u mechanika, który zdiagnozował problem, wyjął wtryski (siemens), podobno poszedł z nimi do fachowca, a tam powiedzieli mu, że tych elementów się nie regeneruje i jedyne co można zrobić to podpiąć do auta komputer, żeby je skalibrować.
Tak też się stało - zostałem zapewniony, że komputer został podpięty do auta, jednak jak można się domyślać problem nie ustąpił.

Nie oczekuję pocieszenia, bo wiem, że coś z tym muszę zrobić ($$$), nie chcę też lać żadnych środków przeczyszczających, dlatego chciałem zapytać wprost - na co byście się zdecydowali?
Czy wymiana wtryskiwaczy za 1700 zł / sztuka to ostateczność czy norma?
Czy znacie jakiś godny polecenia warsztat z okolic Katowic, który rzetelnie podszedłby do problemu?
Jakie mogą być skutki uboczne nie zrobienia tych wtrysków?

Bardzo dziękuję za porady.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TDI - stuki wtryskiwaczy na niskich obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Maja - 2020 - 10:33:08 »
Tylko zanim wydasz grube tysiące za wymianę wszystkich wtryskiwaczy to warto to skonsultować w kilku warsztatach a nie opierać się wyłącznie na jednym. Mój szwagier też miał wymieniać wszystkie wtryskiwacze w BMW X3 z grube tysiące, na szczęście trafił do bardziej rozgarniętego warsztatu i tam skończyło się na 200 zł bo do wymiany był tylko czujnik temperatury (auto kopciło i ciężko paliło)

Offline nyku

• VW: Jetta VI
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: SBE
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Maja - 2020 - 18:38:51 »
Moje auto ma typowe objawy związane z nieprawidłowo działającymi wtryskiwaczami (przebieg około 215 000 km). Da się słyszeć charakterystyczne stukanie / przeskakiwanie, gdy silnik jest zimny, szczególnie na niskich obrotach, np. na drugim biegu, kiedy następuje rozpędzanie auta.
Ja tam bym się cieszył na twoim miejscu i tak dosyć długo pojeździły, ja zacząłem mieć problemy przy 114 tys. ;) objawy podobne miałem przy zimnym silniku, szarpnięcie przy ruszeniu jakby ręczny trzymał i szarpanie na każdym biegu przy obrotach niskich od 1200 do 1800 po dodaniu gazu.
Kilka tysięcy temu byłem u mechanika, który zdiagnozował problem, wyjął wtryski (siemens), podobno poszedł z nimi do fachowca, a tam powiedzieli mu, że tych elementów się nie regeneruje i jedyne co można zrobić to podpiąć do auta komputer, żeby je skalibrować.
Tak też się stało - zostałem zapewniony, że komputer został podpięty do auta, jednak jak można się domyślać problem nie ustąpił.
Owszem, wtrysków siemensa a teraz to już nawet continentala nie się regeneruje z tego co mi się udało dowiedzieć. Znalazłem niby serwis, co się reklamuje, że regenerują wtryski siemensa ale podczas rozmowy telefonicznej jak Pani usłyszała, że moje wtryski zaczęły cieknąć przez cewkę, stwierdziła, że nie da się zregenerować.
Czy wymiana wtryskiwaczy za 1700 zł / sztuka to ostateczność czy norma?
Czy znacie jakiś godny polecenia warsztat z okolic Katowic, który rzetelnie podszedłby do problemu?
Jakie mogą być skutki uboczne nie zrobienia tych wtrysków?
Ja za nowy płaciłem ok 1500 zł z robocizną płaciłem 1700 zł. Można by szukać używanych, tylko na znanym portalu akcyjnym zastanowiła mnie jedna rzecz, skoro nie da się zregenerować, to ceny na poziomie 400 zł muszą być za używane, więc pytanie numer 1, ile wytrzymają?
A do skutków ubocznych krótkotrwałych mógłbym powiedzieć, które ja miałem: zapach ropy w aucie z nawiewu, spalanie ok. 1.5 większe po mieście, i cały silnik zawalony ropą.
Jedynym moim przemyśleniem jest, że oryginalny wtrysk z fabryki od kupionego 8 lat później, ma inny symbol na końcu, więc czy miały jakaś wadę fabryczną lub cz coś zostało naprawione/udoskonalone?

Offline staszkinson

• VW: Passat B7
  • Rej: SK
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Maja - 2020 - 23:20:08 »
No i siemanko!

Po przeczytaniu waszych wypowiedzi, niezwłocznie postanowiłem zrobić rozeznanie wśród znajomych i oddałem auto do profesjonalnego mechanika zajmującego się naprawą wtryskiwaczy. Z grubsza rzecz biorąc, po dokładnych pomiarach okazało się, że 3 i 4 wtrysk w fazie przed wtrysku (pre injection) w ogóle nie podawał paliwa (stąd na niskich obrotach pojawiały się charakterystyczne stuki). Dodatkowo w fazie maximum load i part load wartości były znacząco poza zakresami co świadczyło o zużyciu wtryskiwaczy.

Dla potomnych, którzy będą czytać ten temat:
Naprawa polegała na wymianie końcówek i zakodowaniu każdego wtryskiwacza osobno, tak, aby ich parametry mieściły się w zakresie. Auto chodzi jak burza, na zimnym chodzi równiutko i co najlepsze, średnie spalanie podawane przez komputer zmniejszyło się z 6.0 - 6.2 L / 100 km do wartości 4.5 - 4.6 L / 100km (przy normalnej jeździe).

Wnioski - polecam nie czekać z tego typu naprawami i oddać auto do specjalisty (mój akurat z okolic Nowego Sącza), jakby ktoś potrzebował kontakt, podam ewentualnie na priv.

Dzięki za pomoc i odpowiedzi w tym wątku.

Offline michaldomaga

• VW: Golf VI
  • Kod: CAYC
  • Rej: SO
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Lipca - 2021 - 11:22:31 »
Hej . Możesz podać namiar na tego speca od wtrysków. Niestety nie mogę napisać na pw. Będę bardzo wdzięczny

Tagi wątku: