Autor Wątek: 1.6 16V - bierze olej  (Przeczytany 2432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Albert99

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Wersja: Basic
  • Silnik: 1.6 16V
  • Napęd: FWD
  • Rej: RKL
1.6 16V - bierze olej
« dnia: 31 - Marca - 2020 - 22:25:28 »
Witam.
Mam polówkę z 2006 roku z silnikiem 1.6 16V 105 KM na łańcuchu rozrządu. Przebieg 192 tys. km. Po zakupie założyłem gaz i zalałem nowy olej. Poprzedni właściciel lał 5W40, ja zalałem 5w30. Od zmiany oleju auto zaczęło strasznie dużo go spalać, ponad 0,5 litra na 1000km. Byłem u paru mechaników i wszyscy mówili nawet bez zaglądania pod maskę że pierścienie i uszczelniacze do wymiany. Jest to spory koszt więc chciałbym najpierw zasięgnąć jakiejś rady. Od razu dodam że w temacie mechaniki jestem zielony. Słyszałem że jest coś takiego jak ceramizer który podobno zmniejsza branie oleju. Ktoś używał może podobnych specyfików? Zamierzam pojezdzic jeszcze parę lat tym samochodem więc nie chcę się wbić na minę. Z góry dziękuję za każdą odpowiedz.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.6 16V - bierze olej
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Kwietnia - 2020 - 08:56:29 »
Piszesz, że po zmianie oleju zaczął dużo brać - czy to znaczy, że przed nie brał tyle oleju?
W pierwszej kolejności wróciłbym do oleju 5W40 lub nawet 10W40 i sprawdził czy dalej tyle bierze. Jeżeli będzie brał tak samo, to zostaje sprawdzenie środka Liqui Moly z tego tematu: https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=2533.0

Dodano:  01 - Kwietnia - 2020  -  10:51:15
Dobrze by było jakbyś podał też kod silnika, wtedy można wyszukać coś na ten temat w necie, bo silników 1.6 jest cała masa a większość z nich to bardzo dobre jednostki.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Kwietnia - 2020 - 16:06:00 »
Z opisu problemu wynika że już dałeś się wpakować na minę .Raz kupując auto zasilane Pb które podobno miało mało palić a osobiście przekonałeś się że chla tyle że można go na odwyk wysłać. A po raz drugi że dałeś się namówić na instalację LPG do tego pojazdu. LPG jest suchym paliwem i wzrost spożycia oleju nie jest niczym dziwnym.Podobnie jak szybsze zużycie silnika ( o czym zwolennicy milczą)
Jedynym rozsądnym wyjściem z tej sytuacji jest zastosowanie innego oleju (na pewno nie tego co zaleca producent do tej jednostki ,on nawet nie przypuszczał że ktoś będzie miał zamiar ten silnik truć gazem i to po takim przebiegu) a jak już zaoszczędzisz na tankowaniach tego pojazdu to włożysz w remont silnika ( takie odwleczenie w czasie).
To o czym wspominali mechanicy bez otwierania maski najprawdopodobniej nie było ich fanaberią tylko wieloletnim doświadczeniem przy dłubaniu w tych jednostkach napędowych.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Kwietnia - 2020 - 18:18:10 »
Założenie instalacji LPG nie ma nic do nadmiernego zurzycia oleju w silniku!

Offline Albert99

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Wersja: Basic
  • Silnik: 1.6 16V
  • Rej: RKL
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Kwietnia - 2020 - 15:49:09 »
Przed zmianą oleju nie dolewałem, ale na tym starym oleju to może przejechałem z 500 km po zakupie auta i potem wymieniłem. Podejrzewam że poprzedni właściciel dolewał jakieś środki uszczelniające, albo po prostu przed sprzedażą dolał oleju na tyle, że ja później nie zauważyłem jego ubytku. Wątpię żeby była to wina oleju, bo jak już wspomniałem poprzedni właściciel lał 5w40, ja wlałem 5w30(rekomendowane przez producenta), więc myślę że wielkiej różnicy między tymi olejami nie ma. Jeśli chodzi o gaz, to ten silnik słynie z dobrej współpracy z instalacją LPG, zakładałem gaz w renomowanym warsztacie w którym również zakładał instalację mój ojciec, wykluczam jakoby gaz miał się przyczynić do zniszczenia silnika, tym bardziej że na LPG przejechałem może z 3 tys. km. Kod silnika to BTS.

Tagi wątku: