0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Liqui Moly, ÖL VERLUST STOPŚrodek zapobiegający utracie oleju. Powstrzymuje utratę oleju przy nieszczelnościach silnika. Przywraca elastyczność uszczelkom. Preparat minimalizuje zużycie oleju. Przeznaczony do wszystkich silników benzynowych i Diesla. Można stosować ze wszystkimi dostępnymi na rynku olejami silnikowymi.
Bardziej odpowiednim specyfikiem na te dolegliwości byłby "MOTO DOKTOR "jest tańszy i z moich testów korzystniej wpływa na ograniczenie zużycia oleju .Jest to specyfik gęstości miodu i w efekcie podnosi gęstość oleju
Co do zagęszczania oleju to zgadzam się że pomoże ale raczej nie w każdym silniku można to zastosować. Akurat to jest silnik o sportowym charakterze i w tym konkretnym przypadku trochę obawiał bym się taki patent zastosować. Ale masz rację że to właściciel musi podjąć decyzję co zrobić by auto mniej zużywało oleju.
Przejście na gęściejszy półsyntetyk nie wchodzi w rachubę, z jednego prostego powodu: ja czasami tym autem kręcę do 5-6 tyś i chciałbym mieć jak najlepsze smarowanie a nie tanie.
Od kiedy łatwiej jest pompie zaciągnąć gęsty olej od rzadkiego ?? Weźmy na ten przykład zimę i olej hmm..... pełny syntetyk a mineral.... Na którym oleju silnikowi będzie łatwiej odpalić i który olej zostanie szybciej rozprowadzony?
Zalać i przekonać się na własnej skórze czy działa czy nie działa i zdać nam relację.
Kurcze..... A ja zawsze myślałem ze popychacze napierdzielaja bo zbyt gęsty olej nie rozszedł sie jeszcze po silniku. No i jakim cudem pompie łatwiej zaciągnąć gęstą ciecz?
Ok Gulasz..... to w takim razie proszę Cię powiedz mi, jakim cudem styranej pompie łatwiej jest tłoczyć olej gęsty niż rzadki. Fizyka mówi mi, że gęsta ciecz będzie stawiać większy opór przez co pompa będzie musiała użyć "więcej" siły aby ten olej przetłoczyć.