Autor Wątek: BAK PALIWA - zapowietrzony - nie można zatankować paliwa  (Przeczytany 5282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagiel

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
BAK PALIWA - zapowietrzony - nie można zatankować paliwa
« dnia: 19 - Lutego - 2020 - 10:14:29 »
Cześć, mam spory problem z moim autem.
Golf VII 1.8 TSI sprowadzany przez poprzedniego właściciela z Kanady rocznik 2015.

Po lecie 2019 zaczął mi się zapowietrzać solidnie bak i doszło do tego że nie byłem w stanie wlać paliwa więcej niż mieści się w przewodzie doprowadzającym od korka do baku czyli około 2-2.5L. Paliwo pojawiało się wtedy pod korkiem.
Na początku myślałem że może coś z bakiem, więc udało się odkręcić pompę i wtedy paliwo się wlało jednak jak zakręci się ponownie to nie schodzi. Myślałem że to zawór bezpieczeństwa który jest przy wejściu do baku taki różowy z białą uszczelką taką zębatą się może zapiekł ponieważ auto stało w serwisie z tego powodu (oraz wymiana zderzaka po stłuczce). Jednak udało się wepchać rękę i podważyć klapkę, fakt za pierwszym razem jakby była przyklejona ale później było już dobrze jednak nadal nie dało się wlać paliwa.
Chciałem zejść i zobaczyć to kamerką endoskopową ale też bezskutecznie ponieważ nie mogę przejść końcowej krzywizny od korka do baku (spróbuje kupić mały wężyk ogrodowy i zaintubować może?).
Od baku też doszedłem do zaworu jednak do środka nie mogę się dostać ze względu na załamania przez przewody w baku.
Jakieś doświadczenia kogoś z tym może? W ASO (wiem, mój błąd, sprawę opiszę potem) powiedzieli że wymiana baku na nowy 0.o ale to ASO i oni tylko by wymieniali.
Jak odkręci się korek to nie ma tam dodatkowych zabezpieczeń tylko już rura w dół.

Będę wdzięczny za pomoc, bo auto uziemione już 4 miesiąc...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: BAK PALIWA - zapowietrzony - nie można zatankować paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 18:19:09 »
Cześć, zerknij do tego bardzo podobnego tematu: https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=2362

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 18:46:55 »
Od dawna (z małymi wyjątkami) nie stosuje się odpowietrzników tzw. gwizdków we wlewie obok korka, odpowietrznik jest o dołu rury na styku z bakiem, jest tam pływak ja to nazywam bojką i sprężyna, często się zacina. Mi się zaciął w dwóch autach tj. w Golfie 5 i w Touranie, w obu przypadkach kanapa tylna out, odkręcić pokrywę gdzie jest pompa paliwa i ręką należy sięgnąć w kierunku wley i albo naprawić (mało realne) labo wyjąć i na wieki problem zostanie zażegnany https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=1&t=7484 ale z góry zaznaczam, że nie wiem jak jest w Mk7

to były pozostałości z mojego odpowietrznika

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 10:00:12 »
Gdzieś widziałem coś takiego, że w jakimś Audi brakowało jakieś osłony, czy coś podobnego, i od rury wydechowej rura wlewu paliwa do baku zaczęła się lekko uplastyczniać i zawężać, przez co pistolet dystrybutora paliwa na stacji benzynowej nieustannie odbijał odmawiając współpracy. Sprawdź to koniecznie, bo to może być bardzo niebezpieczne. O jakimś tam zapowietrzeniu baku słyszę pierwszy raz w życiu ! Bo to chyba niemożliwe.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 10:51:00 »
O jakimś tam zapowietrzeniu baku słyszę pierwszy raz w życiu ! Bo to chyba niemożliwe

Dobrze że dodałeś "chyba"

Offline Apotar

« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 14:50:56 »
Jeżeli w prawie pusty bak nie można wlać więcej niż 2-2.5 paliwa, to wg mnie nie może to być sprawa jakiegoś zatkanego odpowietrzenia. To miałem na myśli. Ale być może u VW jest możliwe poprzez zastosowanie innowacyjnej konstrukcji zbiornika paliwa ?

Dodano:  20 - Lutego - 2020  -  15:21:47
O znalazłem: https://autokult.pl/31115,nie-mogl-zatankowac-paliwa-i-malo-nie-doszlo-do-tragedii-przyczyna-wprawia-w-oslupienie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 17:16:24 »
Prawdopodobieństwo wystąpienia takiej usterki to jak znalezienie karpia w baku w wigilię, trzeba być w "czepku" urodzonym :) pierwsze co bym zrobił to wzrokowo zweryfikował stan rury od korka do baku, , po drugie zdemontowanym kanapę i zweryfikował to, o czym pisałem w postach wyżej

Dodano:  20 - Lutego - 2020  -  17:19:30
Na początku myślałem że może coś z bakiem, więc udało się odkręcić pompę i wtedy paliwo się wlało jednak jak zakręci się ponownie to nie schodzi

Poza tym gdybyś doczytał to opisany przypadek jest niemożliwy, bo po odpowietrzeniu paliwo leje się normalnie

Offline Jagiel

« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Lutego - 2020 - 09:15:57 »
Zaintubowałem bak wężem gumowym ok 8mm i boroskopem przejechałem do baku, nie ma tam już żadnej kulki z sprężyną tylko jest taki rożowy zawór z "zębatą" uszczelką obok, wygląda jak tasiemiec uzbrojony :) generalnie jak otworzyłem korek wlewu to jest głośne syczenie. Normalnie byłem w stanie przejechać do baku od korka wężem, jak i wejść pod kanapą i dostać się wężem i boroskopem do zaworu. Generalnie tak go wyruszałem że jest otwarty. Tym bardziej mnie dziwi że paliwo nie schodzi i jest tak zapowietrzony. Może faktycznie tak jak Apotar napisał jakiś przewód odpowietrzenia się przypalił od wydechu. Ale zastanawiam się też czy nie ma to czegoś wspólnego z karbon kanistrem do dopalania oparów z baku ?

Jakby ktoś potrzebował to mam filmiki i screeny z operacji.

A jak najlepiej sprawdzić drożność przewodu odpowietrzającego?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Lutego - 2020 - 11:16:42 »
Może faktycznie tak jak Apotar napisał jakiś przewód odpowietrzenia się przypalił od wydechu
Przecież napisałeś że po odkręceniu pokrywy pod kanapą przy pompie paliwo wpływało normalnie, więc ta opcja odpada całkowicie

Dodano:  21 - Lutego - 2020  -  11:18:47
Ale zastanawiam się też czy nie ma to czegoś wspólnego z karbon kanistrem do dopalania oparów z baku ?
może tak być, ale wówczas powinien być błąd nadpisany w sterowniku, bo jego otwieranie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury oraz czas otwarcia określa sterownik na podstawie sygnału z czujnika położenia przepustnicy i sondy lambda.  Robiłeś autoscan VCDS-em?

Dodano:  21 - Lutego - 2020  -  11:23:19
nie ma tam już żadnej kulki z sprężyną
Czyli w końcu wywalili ten idiotyczny patent

Offline Jagiel

« Odpowiedź #9 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 13:04:45 »
Panowie (i Panie?), trafiłem .. przeszukiwałem fora z Ameryki Północnej i ktoś opisał dokładnie moje objawy, włącznie z paliwem które po nadkolu ciekło od środka ..

2016 Volkswagen Golf Recall

Item Affected: FUEL SYSTEM, GASOLINE
Date Announced: 09/07/2016

Description of Recall:
Volkswagen Group of America, Inc. (Volkswagen) is recalling certain model year 2015-2016 Volkswagen Golf, Golf SportWagen, GTI, Audi A3 sedan and A3 Cabriolet vehicles. Due to a problem with the suction pump inside the fuel tank, fuel may flow into the evaporative emissions (EVAP) system.

Action Need To Fix It:
Volkswagen will notify owners, and dealers will replace the suction pump, free of charge. The recall began November 2016. Volkswagen owners may contact Volkswagen customer service at 1-800-893-5298, Audi owners may contact Audi customer service at 1-800-253-2834. Volkswagen's numbers for this recall are 20Y6 and 20Y5.

Zadzwoniłem do drugiego jak widać kompetentnego ASO w Krakowie i po 3 minutach rozmowy pani poinformowała mnie że tak, moje auto w systemie VW widnieje nadal na rynku kanadysjkim i VIN jest na liście tych do wymiany baków i EVAP, natomiast muszą przepisać w systemie na rynek PL EU i wtedy będzie w stanie zobaczyć czy auto będzie mogło być zrobione z akcji. Wydaje mi się ze nawet jakby nie było na liście to chyba trzeba naciskać żeby to zrobili, prawda? Co zrobić z ASO które powiedziało mi że jest jakiś przewód pęknięty chyba w środku baku i musze to wymienić na własny koszt, cały bak a nie zająknęli sie o akcji serwisowej?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 13:07:38 »
moje auto w systemie VW widnieje nadal na rynku kanadysjkim i VIN jest na liście tych do wymiany baków i EVAP,
no i gitara, przynajmniej wiadomo w czym problem

Offline Apotar

« Odpowiedź #11 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 19:56:46 »
Due to a problem with the suction pump inside the fuel tank, fuel may flow into the evaporative emissions (EVAP) system.
Pompa wywalała paliwo do odpowietrzenia, no po prostu tak genialne rozwiązanie, że trudno uwierzyć.

Tagi wątku: