Odkąd samochód jest w moim posiadaniu, czyli jakieś 4 lata, nie podejmowałem żadnych napraw związanych z silnikiem,
Od kiedy temperatura spada? Jaki masz kod silnika? APE? w 1.4 MPI jest tylko jeden regulator Regulator wymienia się tylko na oryginalny, dla 1.4 16V to 032121110B
Cześć, Czy silnik wcześniej trzymał temperaturę dobrze, czy ta usterka pojawiła się nagle czy po remoncie lub wymianie jakichś części, czy sprawdzałeś termostaty przed założeniem ?Czy termostaty kupowane są jak popadnie czy po nr VIN, czy to są tanie chińskie zamienniki czy polecane firmowe MAHLE ?Parę razy miałem szczęście kupić termostat, który był cały czas otwarty i o ile w lecie nie ma to większego znaczenia, to w zimie przysparza już kłopotów.
Jak dostaniesz nowy termostat, to obowiązkowo sprawdź czy jest sprawny.Zimny powinien być zamknięty a po podgrzaniu powinien się otworzyć. Temperatura otwarcia zazwyczaj jest wybita na termostacie a sprawny powiem się otwierać w podanym zakresie. Po wymianie termostatu na nowy, weź ten stary wyjęty z silnika i sprawdź go - zepsuty będzie cały czas otwarty.
Pytanie czy czujnik temperatury cieczy chłodzącej jest sprawny. Jest 2 pin, wydaje mi się że działa zero-jedynkowo ale pewny nie jestemUkład nie jest zapowietrzony?