Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - Bora/Jetta - na co zwrócić uwagę ?  (Przeczytany 18439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ghostx

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
ZAKUP KONTROLOWANY - Bora/Jetta - na co zwrócić uwagę ?
« dnia: 30 - Grudnia - 2014 - 19:27:18 »
Cześć,
Jestem po oglądaniu Bory.
Stan auta oceniam na zadbany ale jest parę mankamentów.
1. Po podłączeniu do kompa okazało się że nie ma sterownik ABS nie działa, no i tutaj jest loteria.
Albo jest zastosowany sterownik który kosztuje ok 150 zł lub druga że jest to sterownik mega ciężko dostępny i ceny zaczynają się od 400 +
2. Jest problem z uruchomieniem autka. Trzeba nim parę razy zakręcić, choć silnik jest ciepły.
Mechanik wypowiedział się że, może być to wina kończących się pompo wtrysków i regeneracja może kosztować z 3000 zł. (właściciel twierdzi że po wymianie turbo takie rzeczy zaczęły się dziać. Auto jeździ ok, przyspiesza super)
3. Mniej kosztowne sprawy, to wymiana, oringów od chodniczki oleju, pod klawiaturą. koszt ok 200 Zł z częściami.
4. Z rzeczy elektronicznych: na biegu jałowym komputer pokazuje spalanie ok 3-5L
5. Nie działa przełącznik zamykania-otwierania tylnych szyb z poziomu kierowcy.

Nie wiem czy te modele posiadają ESP, ale tutaj chyba nie działa :/

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - Bora/Jetta - na co zwrócić uwagę ?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Grudnia - 2014 - 23:56:08 »
Ta bora to chyba jeszcze większa niewiadoma niż golf.
Numer sterownika ABS powinieneś odczytać przy pomocy VAGa.
Co do pompowtrysków - po spalaniu na wolnych obrotach można wywnioskować że coś bardzo jest z nimi nie tak ale czy to kwestia regulacji, skutków jakichś stodołowych napraw czy rzeczywistego końca wtryskiwaczy - to zadanie dla kumatego mechanika. Jeżeli to naprawdę zrobiło się po wymianie turbosprężarki to może rzeczywiście kwestia regulacji i może za małą kasę da się to wyregulować.
Tylne okna mogą nie działać za sprawą połamanych kabli w przelotce drzwi - temat łatwy do ogarnięcia.
ESP nie będzie działał jak sterownik ABS jest padnięty.
Nie wiem jak właściciel ceni to auto ale jak odda Ci za dobre pieniądze to możesz powalczyć.
Dobre pieniądze = średnia wartość rynkowa - koszty szacowanych napraw w najmniej optymistycznym założeniu.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Grudnia - 2014 - 11:48:25 »
Odpuść sobie auto w którym są tysiące niewiadomych zagadek. 
To może być kwestia paru złotych albo kilku tyś zł.
Szukaj dalej, bo wybór masz bardzo duży i nie ma co się śpieszyć z zakupem.
Kupuj z głową a nie oczami :smoking:

Offline almond

• :: StartLine
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Sierpnia - 2015 - 20:01:12 »
Cześć wszystkim!
Od pewnego czasu poszukuję VW Bory. Moje kryteria to diesel min. 110 KM, czarny lub szary. To tyle, albo aż tyle :) O dziwo ciężko utrafić takie auto. Ostatnio znalazłem wymarzony samochód jednak zapaliła mi się lampka ostrzegawcza.
Otóż znalazłem ten oto egzemplarz: http://otomoto.pl/oferta/volkswagen-bora-vw-bora-116-koni-6-biegow-klimatronik-sprowadzony-ladny-ID6y9wxX.html
Szare, 1.9 TDI, 115 KM, zadbany, świetne alufelgi.
Jednak to co mnie zaniepokoiło to nadzwyczaj niska cena. Porównując go z innymi autami tego typu na wszystkich portalach aukcyjnych jest nadzwyczaj tani. Chętnie pojechałbym z kimś go sprawdzić gdyby nie fakt, że auto jest jakieś 4-5 godzin drogi ode mnie i  nie uśmiecha mi się jechać taki kawał żeby dowiedzieć się, że coś jest nie tak :)
Teoretycznie wszystko wygląda ok, jest VIN, auto widocznie niedawno sprowadzone skoro ma dopiero miesięczne ubezpieczenie, więc chyba nie zdążyli go zrobić :) Nie znam się zbytnio na autach więc ciężko mi to ocenić. Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Sierpnia - 2015 - 22:02:43 »
Jak na moje to cena raczej normalna .Co do wozu to mi lampka zapala się patrząc na ogłoszenie brak napisów na tylnej klapie i do kompletu połamana tablica reistracyjna (duże prawdopodobieństwo bitego tyłu )Fotki tak zrobione by nie było nic widać .Na moje słabo pasują prawe przednie drzwi (dolna część)zderzak tył lewa strona (na łączeniu z błotnikiem )Drobiazg w postaci nie ustawionego zegarka na liczniku (podłączony aku na pół godziny przed zrobieniem fotek (albo słaby albo podłączony jakikolwiek do odpalenia )Raczej auto wypadało by obejrzeć z natury bo z fotek to raczej słabo .Co do odległości by obejrzeć je z natury to i tak bliżej niż jechać do francji.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Sierpnia - 2015 - 22:22:07 »
jedz podepnij pod kompa i sprawdzaj zeby pozniej sie ne okazalo ze turbo ledwo zipie, wtryski klekaja, dwumas umarl a akumualtor ledwo ledwo daje rade. Wtedy pakiet startowy ci sie zamknie w dodatkowych gdzies ze 3-4 tys. Chyba ze dw alata temu kupowalismy dla wujka takiego golfa AJM tyle ze kombi to dalismy za niego 11800 pln. A i tak nie byl idealny. Z tym z ezesmy w ciagu chyba miesiaca czy dwóch cos kolo 10 aut.

Offline almond

« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Sierpnia - 2015 - 11:47:24 »
Dzięki wielkie za info. Co do braku znaczków to też mnie to zastanowiło ale w sumie wszędzie piszą, że sporo jest takich aut i że przy zakupie nowego auta można bez problemu pozbyć się znaczków nawet w salonie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Sierpnia - 2015 - 12:44:51 »
Na moje oko to auto od typowego handlarza: fotki zrobione tak że nic kompletnie na nich nie widać, zegarek nieustawiony to albo padnięty całkiem akumulator albo auto miało odłączone aku bo przechodziło Spa w garażu pana Zenka.
Książka z kluczykiem dla wiarygodności i liczy na klienta który jadąc zobaczyć auto 4-5 godzin, kupi je mimo zastanego złego stanu technicznego.
Handlarze w Polsce i nie tylko w Polsce, liczą na tak zwanego nieznającego się 'frajera".
Jak już przyjedzie to go tak omamimy że prawie na pewno zawsze kupi auta :evilmrgrin:

Nie szukaj aut tak daleko od siebie, bo to zwyczajnie się nie opłaca.
Przejeździłem z pomocą w zakupie znajomym Polskę wzdłuż i w szerz a to najlepsze auto zawsze znajdowało się blisko miejsca zamieszkania.
Ciekawa prawidłowość, co  ::)
I nigdy nie jedź po auto sam, szczególnie jeżeli nie jesteś mechanikiem ani handlarzem.

Offline almond

« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Sierpnia - 2015 - 13:00:44 »
Dzięki wielkie za pomoc :) Nie chcę jeździć po auto daleko ale z racji na małą ilość tych aut tym się szczególnie zainteresowałem. Nic, czekam na coś w okolicy :) Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i porady!

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Sierpnia - 2015 - 15:58:14 »
Jak znajdziesz auto w mojej okolicy: K-Koźle, Gliwice, Katowice i okolica, to jestem w stanie je obfotografować i w miarę możliwości sprawdzić je na miejscu ;) 

Offline almond

« Odpowiedź #10 dnia: 20 - Sierpnia - 2015 - 16:26:11 »
Super, dzięki wielkie :) W takim razie będę się odzywał w razie potrzeby :)

Dodano:  21 - Sierpnia - 2015  -  21:52:35
pretor, to wykrakałeś :) Akurat się trafiła Bora w Rybniku, chociaż nie wiem czy to Twój rejon. Jeśli nie to może powiesz mi coś z ogłoszenia :)
http://olx.pl/oferta/volkswagen-bora-ctronic1-9tdi130ps6biegowks-serwisowaallufelgigwarancja-CID5-IDbmmap.html#a02aedca0b
Auto wygląda nieźle, przebieg trochę mało prawdopodobny ale poza tym chyba nieźle. Cena też w miarę przyzwoita. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Offline cikos

• VW: Golf III
  • Wersja: GTD
  • Silnik: 1.9 TD
  • Rej: DW
« Odpowiedź #11 dnia: 21 - Sierpnia - 2015 - 22:16:54 »
 :D Akumulator wstawiony 30 min przed zrobieniem fotek, akurat w sam raz, żeby dojechać do myjni (ślady wody wokół samochodu od wody) ten handlarz, to chyba jakiś amotor  ::)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 21 - Sierpnia - 2015 - 22:42:20 »
Google to bardzo przydatne narzędzie  ;) http://forum.newbeetle.pl/viewtopic.php?t=7406

Nie mówię żeby się tym sugerować ale ja znając u siebie paru właścicieli komisów, nie kopiłbym u nich auta raczej nigdy.
Oczywiście są odstępstwa od reguły ale większość moich znajomych właścicieli komisów to tak zwane byłe cfaniaczki z giełd samochodowych.
Na giełdach dawno już się nic nie dzieje to pozakładali komisy...resztę sam sobie dopowiedz ;)

Fotki gorszej jakości niż ze starej Noki 6500, ciekawe dlaczego ? Czyżby właściciela komisu nie stać było na porządny aparat, a może woli takie foty bo na dobrych za duży byś się dowiedział i nie pojechał obejrzeć auta  ::)

Szukaj auta blisko siebie tak abyś mógł go sam obejrzeć bez dodatkowych kosztów. Najlepiej od prywatnej osoby a nie handlarza, chyba że handlarz to twój znajomek i przytarga ci auto specjalnie dla ciebie.

Cytat: FRESH-CAR
Witam Mam do Zaprezentowania Państwu Vw Bora Bardzo dobrym Stanie wizualnym i technicznym Bora jest po bardzo dużym Serwisie po wymianie Tarcze oraz klocki filtry wraz z olejami Pasek rozrządu był zrobiony przy 156Tyś km Bardzo oszczędny Silniczek spalanie około 5l na 100km
Wnętrze czyste zadbane bez przetarć oraz dziur po papierosach plastiki nie wytarte są jak nowe autko Bardzo Zadbane
Godne Polecenia Zapraszam na Zobaczenia Auta na Żywo oraz miłą Jazdę Próbną Pozdrawiam

Jak jest takki piękny to czemu foty takie słabe ?
Wymiana: tarcz, klocków, olejów, rozrządu...tylko na jakich częściach, Chińskich czy oryginalnych ?
Kto w sprzedawanym aucie zrobi sobie większe koszty wymieniając wszystko na oryginały, handlarz wymieni i owszem ale na największe dostępne na rynku badziewie....ale przekona się o tym dopiero ten co kupi  :evilwink:

Dodano:  21 - Sierpnia - 2015  -  22:48:44
Zapomniałem się spytać: a gdzie ten uczciwy sprzedawca zamieścił VIN tego auta ?
Pewnie u siebie w szufladzie abyś nie mógł sprawdzić w serwisach VAG-a, to że auto 10 lat temu miało już 250 tyś. a nie jak teraz 180 tyś.
Uczciwy sprzedawca podaje wszystko na talerzu, taki co chce dużo ukryć pisze puste pierdoły o swojej działalności a 3 linijki o sprzedawanym aucie.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Rej: GD
« Odpowiedź #13 dnia: 21 - Sierpnia - 2015 - 22:50:27 »
Ta bora z Rybnika jakoś czytając ogłoszenie mnie zniechęciło .Wizualnie wygląda nieźle (przynajmniej na fotkach) Ale nawijanie makaronu na uszy w postaci gwarancji mnie rozbawia .To niby kupujesz od nich wóz i przez rok będą ci go serwisować za darmo.Dziwne że nie mają kolejki ludzi trudniącymi się wypożyczalniami samochodów .Czego to handlarz nie wymyśli by złapać klienta .W opisie niby nówka nie śmigana plasticzki pachnące ale fotek nie wrzucił a z wnętrza tylko tył (który zawsze jest w lepszej kondycji)Czy to naprawdę taka polska mentalność ?By zweryfikować niestety trzeba by obejrzeć je z natury (ja stawiam w ciemno że będzie rozczarowanie)

Offline Lepszyyy

• Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AJM
« Odpowiedź #14 dnia: 24 - Września - 2017 - 11:14:48 »
Witam wszystkich nigdy nie miałem auta z dwumasem czy turbina ...oglądam VW Bora 1.9 TDI 115 KM, trochę poczytałem i mam wielki metlik o pompowtryskiwaczach itd..   szukałem w necie aso gdzie można sprawdzić przed zakupem ale nigdzie na ślasku nie znalazłem oferty z głębszym badaniem w/w rzeczy tylko ogolne oględziny...czy ktoś zna dobry warsztat lub ludzi którzy znaja się na rzeczy?
gdzie sprawdzić dwumas ..turbine?   
pozdrawiam gorszyy 

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #15 dnia: 26 - Września - 2017 - 02:13:47 »
Witaj.
Podłączając komputer pod auto można sprawdzić w jakim stanie jest turbo oraz pompowtryski.
Patrząc wizualnie też będzie można ocenić wizerunkowo stan turbiny.
Co do dwumasy to jeśli na wolnych obrotach podczas jazdy auto nie szarpie lub przy gaszeniu nie ma szarpnięcia to dwumasa jest ok.

Offline robwia

• Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0
  • Rej: KT
« Odpowiedź #16 dnia: 30 - Stycznia - 2020 - 22:32:50 »
Witam. Mam taką samą Bore. Właściwie to jest mają druga bo pierwsza którą miałem została rozbita.  Przejechałem tymi autami około 120 tysięcy i mogę polecić taki zakup. Problemy które występują po przejechaniu około 100 tysięcy jest branie oleju przez ten silnik. Ale jest to do zaakceptowania. Dodatkowo wysiadła mi 2 razy cewka , ale po zakupie lepszej ( nie chińskiej ) działa wszystko do dzisiaj. Polecam ten silnik.

Offline Raf V5

• VW: Golf IV
  • Silnik: 2.3 V5
  • Moc: 150 KM
  • Rej: LU
« Odpowiedź #17 dnia: 27 - Czerwca - 2020 - 12:42:35 »

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #18 dnia: 27 - Czerwca - 2020 - 23:19:48 »
A co tu można myśleć, jedno zdjęcie i więcej info na telefon ::)
Jeżeli masz blisko, to bierz kogoś co się zna na autach i jedźcie go obejrzeć.
Nawet jak nie kupisz, to nabędziesz doświadczenia i będziesz miał skalę porównawczą do następnego auta.

Tagi wątku: