Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Golf 8 (temat zbiorczy)  (Przeczytany 7797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
KOŁA-FELGI-OPONY - Golf 8 (temat zbiorczy)
« dnia: 25 - Stycznia - 2020 - 19:11:24 »
Do zakończenia konfiguracji nowego golfa została mi tylko jedna rzecz. Nie wiem jakie wybrać felgi.
Nie chodzi mi o wygląd, tylko o rozmiar. 225/45 R17, czy 225/40 R18?
Zawieszenie DCC dobrałem ale boję się, że na 18 będzie trochę twardo.
Nigdy nie jeździłem golfem, a w Niemczech podczas testu były założone zimówki o dość wysokim balonie.
Niestety nie spojrzałem na rozmiar.

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Stycznia - 2020 - 09:26:24 »
Jeżeli zależy Ci na większym komforcie, to wybór jest oczywisty a jeżeli większa wagę przykładasz do wyglądu zewnętrznego, to te większe felgi na pewno zapewnią lepsze samopoczucie. Musisz sam zdecydować  ;)

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Stycznia - 2020 - 15:35:08 »
Gdy kupuję nowy samochód, to zawsze mam problem z wyborem felg. Wybrać komfort, czy wygląd. Najlepiej byłoby przejechać się golfem na 17 i 18. Wtedy wybór byłby prosty. Niestety nowych golfów do testów jeszcze nie ma i długo nie będzie. Może ktoś przerabiał ten temat przy golfie 7?. Różnica w cenie wynosi 2tys.   

Dodano: 04 - Luty - 2020 - 09:16:45
Zdecydowałem, że komfort jazdy jest dla mnie ważniejszy i wybrałem opony 225/45 R17 Ventura.

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Lutego - 2020 - 21:48:20 »
Podstawowe opony to rozmiar 125/55 R16. Ale coś mi się tak wydaje, że felgi 15" też by można założyć bez krępacji. Fuj, okropne, przecież to zupełnie niemodne. Jeżeli ktoś uważa że felgi 18" wyglądają lepiej, jego sprawa. Natomiast jak się zmieni opony już po 3 latach to można odczuć wyraźną poprawę w komforcie jazdy i prowadzeniu samochodu. Wg mnie lepiej kupić samochód z mniejszymi felgami do których opony są wyraźnie tańsze (felgi zresztą też), a za to częściej zmieniać opony nawet mimo braku śladów zużycia. Wg mnie duże felgi są mało opłacalne. Ale każdy ma swój rozumek i wolną wolę.

//Proszę skorygować podkreślony rozmiar//

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Lutego - 2020 - 19:14:22 »
Jaki masz rozmiar felg i opon w swoim golfie?

Offline Apotar

« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 11:27:34 »
Letnie  205/55 R16, zimowe 195/65 R15. Osobiście uważam że profile niższe niż 55 mają za mało gumy. Ale moda jest obecnie inna.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 14:57:13 »
Przy takich rozmiarach komfort masz zapewniony. Ja postawiłem na 17 i myślę, że narzekać nie będę. Ale moda jest faktycznie inna i felga musi być jak największa.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 18:30:35 »
Mój Sharan kupiony był na kołach 215/45/16" i mnie na tym profilu po naszych drogach, jeździło się raczej bardzo średnio.
Kupując zimówki, zdecydowałem się na rozmiar 205/50/16 a następnie na koła letnie w rozmiarze 225/50/17.
Przejechałem już ponad 70 tyś. km na tych obydwóch kompletach i jak narazie ciszę się z tego ogromnie, że nie posłuchałem kolegów (dla wielu z nich, wybór tak wysokiego profil to jawna profanacja) a wsłuchałem się we własne potrzeby komfortu (notabene mam kłopoty z "wyskoczonym" dyskiem).
Moje zdanie jest takie: każdy wybór jest dobry o ile w pełni zadowala właściciela pojazdu a nie jego znajomych  ;)

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Lutego - 2020 - 08:56:07 »
Chociaż byłoby stać mnie na dołożenie 3 tysięcy do 18, to jednak rozsądek zwyciężył i wybrałem komfort. Dodatkowo zawieszenie DCC, też przyczyni się do komfortowego podróżowania. Ale gusta są różne i pewnie nie jeden założyłby nawet 19 do golfa.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #9 dnia: 21 - Lutego - 2020 - 11:40:47 »
Ja postawiłem na 17 i myślę, że narzekać nie będę.
Bardzo dobrze bo 15 cali na G7 wyglądają jak kupa, to okaleczanie auta :) , 17" to optymalny wybór choć ja na lato postawiłbym go na 18"

Poza tym pojeździj dynamicznie po krętych drogach na 15 i na 18 a nawet 17, zobaczysz różnicę w trzymaniu auta, na 15 zachowuje się jak galareta w kompotierce

Dodano:  21 - Lutego - 2020  -  11:43:38
Osobiście uważam że profile niższe niż 55 mają za mało gumy
wszystko zależy od szerokości opony, w końcu to nie wysokość tylko procent szerokości

Offline Apotar

« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Lutego - 2020 - 15:35:04 »
Bardzo dobrze bo 15 cali na G7 wyglądają jak kupa, to okaleczanie auta
A dla mnie 17" i większe wyglądają jak jakieś dziwne mutanty rodem z kreskówek dla dzieci. Co do trzymania w zakrętach to nie jest tak do końca jak piszesz. Ale Ty tu jesteś ekspert więc nie będę dyskutował.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 21 - Lutego - 2020 - 23:17:15 »
Co do trzymania w zakrętach to nie jest tak do końca jak piszesz
A jak jest?

A dla mnie 17" i większe wyglądają jak jakieś dziwne mutanty rodem z kreskówek dla dzieci.
Duże koło to połowa sukcesu ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, rozumiem cię ;) chyba nigdy w kompakcie nie miałeś 17 cali bo jakbyś miał to byś już nie zszedł na 16 nie wspominając o komicznie wyglądających w G7 15 calach.

Poza tym czy 15cali w G7 1.5 TSI ma homologację? Bo jak przyjdzie brać odszkodowanie żebyś się nie zdziwił, że ubezpieczyciel się wypnie jeśli np wystrzał opony będzie powodem zdarzenia. Nie żebym cokolwiek stwierdzał, może ma homologację, nie wiem, tylko pytam. Żona ma w Aygo fabrycznie 15 cali, standard to 14 ale żeby jeszcze w G7 .... księgowi są naprawdę bezczelni :) Ważne że auto na 15"  tobie się podoba, nikomu innemu nie musi ;)

Ale Ty tu jesteś ekspert więc nie będę dyskutował
Dziękuję że tak myślisz aczkolwiek nie uważam się za większego eksperta od ciebie

Offline Apotar

« Odpowiedź #12 dnia: 22 - Lutego - 2020 - 21:28:33 »
Jak widzę Doggie chcesz koniecznie przekonać (lub zastraszyć homologacją), że do Golfa mk7 opony muszą być na felgach co najmniej 17", bo w ramach tolerancji nie możesz znieść czegoś co nie odpowiada Twojemu poczuciu estetyki, dynamizmu i aktualnej modzie motoryzacyjnej.
Duże koło to połowa sukcesu ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, rozumiem cię
Co Ty przez to chcesz sugerować ? Jakbym chciał większe felgi to bym je miał, nie ma problemu. A poza tym jaki to jest rodzaj sukcesu ? Że łatwiej taką niskoprofilową oponę uszkodzić np. na krawężniku, czy jakieś dziurze. Czy dobijanie gumy do felgi na jakimś dołku to jest ten rodzaj sukcesu o który Ci chodzi? Równie dobrze mógłbym Cię przekonywać że Tiguan I nie nadaje się do szybkiej jazdy po zakrętach (Trochę nim pojeździłem tu i ówdzie).  :) W Tiguanie podstawowe opony to 215/65 R16. Czy na takich również wygląda jak to "poetycko" ująłeś "kupa" ?
Taki Tiguan na R16 to jak Golf na R15 nie uważasz ?
A nie uważasz że jazda z DSG to obciach dla tych co biegów nie umieją zmieniać ? Widzisz taka argumentacja nie jest elegancka, przyjemna i właściwa. Więc daj spokój ! Wszyscy na około nie muszą mieć takie same preferencje jak Ty i ślepo podążać za modą.
 A tak poza tym to jak kupa to wyglądają stalowe czarne felgi bez dekli niezależnie od rozmiaru (pełno takich jeździ po ulicach), a nie ładne alufegi. Chociaż niektóre czarne alufelgi to też masakra. :smoking:

Dodano:  22 - Lutego - 2020  -  22:28:18
Żeby był wiadomo o czym mówimy. Dwie skrajności "Kupa"- znaczy 15":

IDEAŁ:

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 23 - Lutego - 2020 - 20:17:01 »

Żeby był wiadomo o czym mówimy. Dwie skrajności "Kupa"- znaczy 15":
dokładnie, nie żebym chciał komuś na złość, po prostu tak uważam i przepraszam za kolokwializm, ale inaczej się nie da ;)

W Tiguanie podstawowe opony to 215/65 R16. Czy na takich również wygląda jak to "poetycko" ująłeś "kupa" ?
i to straszna, pierwsze co to po zakupie założyłbym minimum 18

OK, ważne że 15stki się tobie podobają  :vwclubpolska:, dla mnie są odpychające i psują wizerunek auta

Równie dobrze mógłbym Cię przekonywać że Tiguan I nie nadaje się do szybkiej jazdy po zakrętach
Nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie, przejechałbyś się moim R-linem na kołach 19" i zawieszeniu sportowym -20mm (jedynie fabrycznie) to zobaczysz jak wchodzi w zakręty pomimo że to wysoki kiosk jest w porównaniu z golfem

A poza tym jaki to jest rodzaj sukcesu ? Że łatwiej taką niskoprofilową oponę uszkodzić np. na krawężniku, czy jakieś dziurze. Czy dobijanie gumy do felgi na jakimś dołku to jest ten rodzaj sukcesu o który Ci chodzi?

Oczywiście że łatwiej uszkodzić ale to nie ma nic wspólnego z prowadzeniem auta, tak jak golf kiepsko się prowadzi na 15 tak samo Tiguan beznadziejnie się prowadzi na 16. Poza tym o żadnym dobijaniu gumy nie ma mowy. Widać że w tym temacie jesteś laikiem i nigdy nie jeżdziłeś na dużym kole i niskim profilu. Twoja opona na feldze 15 strasznie się ugina w zakrętach w porównaniu z 255/19

Tiguan mój ma 255/40/19 i uwierz mi, że 40% z 255mm to wcale nie jest niski profil, to ponad 10 cm wysokości gdy twoje 15 mają ponad 12 cm

Ok skończmy temat, nie musimy się przekonywać do swoich racji. Kiedyś zmienisz zdanie, nie mówię o 18 czy 19, wystarczy 17 w golfie i już wygląda jak należy. Amen

Offline Apotar

« Odpowiedź #14 dnia: 24 - Lutego - 2020 - 09:31:59 »
Ja tam myślę że producenci ogumienia powinni pójść za ciosem. Skoro niskie profile są tak atrakcyjne wizualnie to powinni produkować opony z np. szaro-srebrnymi boczkami, tak by było wrażenie opcji zerowej, czyli zero gumy. To dopiero byłby efekt.

Dodano:  24 - Lutego - 2020  -  09:57:23
PS: Doggie,  Ty przynajmniej masz gdzie jeździć po wąskich krętych drogach. Dla mnie w W-wie większym problemem są krawężniki, dziury w drogach i niespodziewane remonty.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 24 - Lutego - 2020 - 10:00:52 »
Drogi i u mnie są kiepskie i dużo remontów, trzeba uważać, komfort na 19" co oczywiste jest dość ograniczony, to bardziej kwestia wyboru i kompromisu, może raczej wyboru bo kompromis byłby w Tigu myślę przy 18 calach

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #16 dnia: 24 - Lutego - 2020 - 11:36:28 »
Temat opon i felg, to temat rzeka. Każdy ma swoje zdanie na ten temat. W moim przypadku zawsze staram się szukać kompromisów. W Audi A6 mam 245/45 R19, w Skodzie Fabii 215/45 R16, a w nowym Golfie będę miał 225/45 R17. Można też łatwo przedobrzyć i przekonałem się o tym w przypadku Audi A5, gdzie miałem założone 255/35 R19. Nawet na ustawieniach komfortowych auto było zbyt twarde. Pomimo tego, że było przyklejone do drogi, to nie jeździło się przyjemnie.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 08:58:13 »
W Audi A6 mam 245/45 R19, ......przekonałem się o tym w przypadku Audi A5, gdzie miałem założone 255/35 R19.
Ale to dwa różne auta i  dwie różne opony i profile,  245/45 ma wysokość 110,25 mm a 255/35 to 89,25 mm. A5 to jednak cięgle tylko A4 i ma mniejszy profil przy 19 calach niżw A6, to tak jak do golfa założyłbyć 19 cali 225/35 to wówczas profil wynosiłby 78,75 mm.
Nie można porównywać dwóch różnych auta na różnych oponach tak jakby to było jedno i to samo

Offline Apotar

« Odpowiedź #18 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 16:40:02 »
Tiguan mój ma 255/40/19 i uwierz mi, że 40% z 255mm to wcale nie jest niski profil, to ponad 10 cm wysokości gdy twoje 15 mają ponad 12 cm
Ale to dwa różne auta i  dwie różne opony i profile,  245/45 ma wysokość 110,25 mm a 255/35 to 89,25 mm. A5 to jednak cięgle tylko A4 i ma mniejszy profil przy 19 calach niżw A6, to tak jak do golfa założyłbyć 19 cali 225/35 to wówczas profil wynosiłby 78,75 mm.
Ale te wyliczenia są błędne, bowiem wysokość wolnego boku opony jest niższa o około 2 centymetry, które przypadają na rant felgi.
Rozmiar felgi jest mierzony wg otworu osadczego opony:

Tak więc dla koła 245/45/19 "wolna guma" ma wysokość  90 mm,
255/35/19 to 69 mm
225/35 to 59mm
205/55/16  to 93mm
a 195/65/15 to 107mm.
A w rzeczywistości będzie jeszcze kilka mm mniej bo trzeba uwzględnić niewielkie ugięcie opony pod ciężarem samochodu.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #19 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 18:43:25 »
Nie można porównywać dwóch różnych auta na różnych oponach tak jakby to było jedno i to samo
Moim celem nie było porównanie. Podałem rozmiary jako przykład tego, że nieświadomie przedobrzyłem. Chciałem, żeby A5 ładnie wyglądała, nie zdając sobie sprawy, że auto może być zbyt twarde. Gdy miałem 18 lat, to na komfort jazdy nie zwracałem w ogóle uwagi. Liczył się tylko wygląd. Najlepiej gdy była jasna skórzana tapicerka, duże felgi i mocny silnik. Z wiekiem priorytety się zmieniły i na pierwszym miejscu stawiam właśnie komfort, wyciszenie, wygodę foteli i bezpieczeństwo.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 26 - Lutego - 2020 - 09:39:03 »
Gdybym chciał stawiać wyłącznie na komfort to nie kupowałbym VAGa bo żaden nie jest komfortowy o ile nie ma pneumatyki, kupowałbym Citroeny z hydro :)  zawsze wybieram kompromis, dla jednego kompromisem będzie  16, 17 a dla innego 18, 19 itp... komfort jest odczuciem subiektywnym i ja - choć po profilu zauważam że jestem starszy od ciebie ;) - zawsze stawiam i na wygląd i na komfort (subiektywny jak pisałem). Dla mnie w golfie optymalnym wyborem jest 17 cali wówczas i wygląda i jest relatywnie komfortowy. W Tigu 17 wygląda na trochę małą, optymalną byłaby 18 pod kątem kompromisu, swojego kupiłem na oryginalnych 19 R-lajnach i tak zostawiłem

Poza tym w tym przypadku podobnie - nie można porównywać golfa do Audi A5 nie wspominając o A6 bo mają  koło z wyższym profilem, takie A5 na 18 porownalbym do 17 w golfie. Do niedawna miałem w A4 B8 FL 18 cali lato i uważam, że właśnie w golfie na 17 calach jest porównywalny komfort.
Co do bezpieczeństwa to możnaby polemizować,  duży balon np w takiej 15" będzie bezpieczniejszy jedynie rozpatrując pod kątem jazdy po dziurach bo w każdym innym przypadku niski profil jest bezpieczniejszy począwszy od stabilnosci i pewności prowadzenia po wytrzymałość opony przy obciążeniu i dużych prędkościach

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Lutego - 2020 - 15:22:26 »
Z autami grupy vag nie ma aż takiej tragedii jeśli chodzi o komfort. Jeśli połączysz odpowiednie felgi i opony z ustawieniami twardości amortyzatorów, to jeździ się całkiem przyjemnie. Nowa A6 jest np. bardziej komfortowa od bmw serii 5. Ale zgadzam się z tym, że zawieszenie pneumatyczne daje jeszcze wyższy komfort. Również zwracam uwagę na wygląd zewnętrzny, bo brzydkim autem nie chcę jeździć. Lecz przy konfiguracji nowego samochodu najwięcej pieniędzy zawsze przeznaczam na wyposażenie wewnątrz auta. 

Podziękował: doggie

Offline Apotar

« Odpowiedź #22 dnia: 20 - Marca - 2020 - 15:38:24 »
Czy to jest odpowiednia ilość gumy ?  - 225/40R18

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Golf VIII
« Odpowiedź #23 dnia: 22 - Marca - 2020 - 11:09:33 »
Kolo widoczne na zdjęciu, jest na ewidentnym "flaku" i ono raczej nikogo do niczego nie przekona ::)
Wczoraj oglądałem Golfa IV na dokładnie takim samym rozmiarze i opona na dole felgi, wyglądała zdecydowanie inaczej  ;)

Offline Apotar

Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Golf VIII
« Odpowiedź #24 dnia: 22 - Marca - 2020 - 17:01:54 »
A to też jest na flaku ?  Ile cm gumy między ziemią, a krawędzią felgi powinno być ? W tym przypadku nie ma mowy o flaku lecz samochód drugą strona stoi na średniej wysokości krawężniku (10cm), co może statycznie symulować co się dzieje z nim podczas jazdy po zakrętach. Wg rozmiaru opony między krawędzią  bieżnika, a felgą jest niecałe 7cm gumy. Natomiast to co widzimy na foto ma, zmierzyłem, 5cm. Codziennie widzę sporo kół o takich rozmiarach co wyglądają na niedopompowane. Taka norma. Do niczego nie namawiam, to tylko taka ilustracja.

Tagi wątku: