Autor Wątek: Ciekawostki odkryte po zakupie  (Przeczytany 30766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: Ciekawostki odkryte po zakupie
« Odpowiedź #50 dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 23:33:38 »
W tej cenie za hak jest najprawdopodobniej ujęta rozbudowa chłodzenia silnika.
Możesz mieć rację, ale ciekawostką jest fakt, że zamawiając teraz auto na początku chciałem bez haka i zapytałem jak bym chciał ten oryginalny montować później to czy cena taka sama - odpowiedź, że 1500 więcej.
A wątpię, aby dokładanie serwisowe haku zawierało rozbudowę układu chłodzenia.
Zamówiłem oczywiści z hakiem. :)

Offline kucyk

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #51 dnia: 17 - Sierpnia - 2018 - 22:49:43 »
Dzisiaj odkryłem taką małą pierdołę. Naciskając manetkę od wycieraczek w dół w celu ich jednorazowego uruchomiania, w przypadku gdy nie puścimy manetki wycieraczki przyspieszają do maks prędkości.

Podziękował: Rocko

Offline Preszus

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: TK
« Odpowiedź #52 dnia: 18 - Sierpnia - 2018 - 08:01:30 »
Dzisiaj odkryłem taką małą pierdołę. Naciskając manetkę od wycieraczek w dół w celu ich jednorazowego uruchomiania, w przypadku gdy nie puścimy manetki wycieraczki przyspieszają do maks prędkości.

Czytałem o tym wczoraj w instrukcji

Offline Toomasz

• :: ComfortLine
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #53 dnia: 18 - Sierpnia - 2018 - 11:55:26 »
Witajcie

Związane z wycieraczkami.

Po wyłączeniu zapłonu i naciśnięciu manetki wycieraczek na dół na około 3 sek. wycieraczki zatrzymują się w pozycji górnej na szybie - jak w VW. Pomaga przy myciu czy wymianie wycieraczek.

Offline dekalog

• VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Elegance
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #54 dnia: 07 - Września - 2018 - 08:55:33 »
Mam na karcie SD zapisane tysiące utworów muzycznych w formacie MP3. Utwory są otagowane tytułem, wykonawcą i nazwą albumu. Przy sterowaniu głosem mogę wybrać konkretny utwór muzyczny z karty SD podając jego tytuł  :D. Można też wybrać wykonawcę. Super sprawa kiedy mam ochotę posłuchać akurat tej piosenki i nie muszę grzebać w menu ze spisem utworów.

Offline kucyk

« Odpowiedź #55 dnia: 11 - Września - 2018 - 18:38:39 »
Kolejna ciekawostka. Podchodzę do auta z zakupami, otwieram samą klapę, wrzucam zakupy i plecak. Naciskam zamknięcie klapy, a ona opuszcza się tylko na kilka cm i zatrzymuję. Okazało się, że kluczyk do auta zostawiłem w plecaku który wrzuciłem do bagażnika i samochód nie pozwolił mi na jego zamknięcie. Gdyby bagażnik się zamknął, zostałbym na ulicy z zatrzaśniętym autem. Brawo VW za to, że ktoś w siedzibie przewidział i taki scenariusz.

Offline dekalog

• VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Elegance
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #56 dnia: 11 - Września - 2018 - 22:00:02 »
Kolejna ciekawostka. Podchodzę do auta z zakupami, otwieram samą klapę, wrzucam zakupy i plecak. Naciskam zamknięcie klapy, a ona opuszcza się tylko na kilka cm i zatrzymuję. Okazało się, że kluczyk do auta zostawiłem w plecaku który wrzuciłem do bagażnika i samochód nie pozwolił mi na jego zamknięcie.
Jeśli samochód jest nie zamknięty to klapa się zamyka ale już samochodu nie da się zamknąć dotykając czujnika na klamce. Natomiast jesli kluczyk jest w bagażniku auto można odpalić i jechać.

Offline esiona

• new
« Odpowiedź #57 dnia: 12 - Września - 2018 - 10:24:28 »
A to ciekawe, nie wiedziałam tego. Od jakiegoś czasu Tiguan mnie interesuje i tego typu bajery naprawdę zachęcają. :)
[Czytaj REGULAMIN - NIE SPAMUJ]

Offline Goku

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #58 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 09:27:48 »
Jeżeli zamawiamy auto z hakiem to oprócz haka dostajemy bardziej rozbudowany system chłodzenia silnika łącznie z większym wentylatorem  :D
Zależy to od silnika (głównie od tego czy TSI czy TDI) w przypadku 1.5 TSI jest konieczność dołożenia drugiego wentylatora- dodatkowo ok 1600 zł.

Offline Misza

• Wersja: R-Line
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #59 dnia: 29 - Sierpnia - 2019 - 19:15:36 »
Mając środkową wersję świateł przednich, jadąc na automatycznych światłach drogowych, działają należycie, NAWET w terenie zabudowanym, gdy się nie włączają zgodnie z przepisami ???????? trochę zdziwiony byłem, gdy jadąc pierwszy raz jakimiś wiochami przez Czechy musiałem specjalnie włączać drogowe bo było ciemno jak w d... ???? ciekawostka odkryta po 3ech latach ????

Offline uHateq

• :: StartLine
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: GD
« Odpowiedź #60 dnia: 20 - Października - 2019 - 21:03:30 »
7. Mimo że w instrukcji jest taka opcja i możliwość, nie ma komfortowego otwierania/zamykania szklanego dachu. I nie będzie - wycofali się z tej opcji.
W aktualnej wersji - produkcja 2/3 kwartał 2019 można domykać okno dachowe z pilota oraz przytrzymując klamkę EasyOpen.
Przy dłuższym przytrzymaniu klamki/pilota zasuwa się również roleta.

Pewnie banał, ale w drzwiach kierowcy jest specjalne miejsce na kamizelkę odblaskową :)

Przy odpaleniu trybu OFFROAD zapalają się światłą doświetlające zakręty.
Tiguan II 2.0 TSI 190KM 4x4 DSG Highline
Touareg I 3.0 TDI

Offline Madbar

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Rej: PO
« Odpowiedź #61 dnia: 19 - Grudnia - 2019 - 19:49:53 »
Możesz. Auto nawet po uruchomieniu się, gdy ruszy pojazd przed nami samo z siebie nie ruszy. Trzeba "cyknąć" pedał gazu - również jeśli mamy włączone ACC.
Ale tylko jesli masz włączony AutoHold. Jesli jest wyłaczony i zdejmiesz nogę z hamulca, to zaczyna pełzać.

Dodano:  19 - Grudnia - 2019  -  19:59:03
Obejrzymy nasze Tigi z arekp dokładnie przy najbliższej okazji. Informacja raczej prawdziwa, arekp wspomniał, że Audi z hakiem miały większe chłodnice i podwójne wentylatory. Bez nich bywały problemy z temperaturą. Masa przyczepy dla T2 to rekordowe w klasie 2.5 t, więc myślę, że się przyda tym co ciągają przyczepki:)
Nie pociagniesz Tiguanem przyczepy 2,5 tony, bo przepisy na to nie pozwalają. DMC przyczepy ogranicza DMC samochodu w ten sposób, że DMC samochodu stanowi co najmniej 1,33 DMC przyczepy. Przerabiałem temat przy Audi. DMC A4B6 to 2010 kg A DMC przyczepy to 1500 i więcej ni chu,chu. A z przyczepą 1500 przy DMC zestawu 3510 kg przez te 10 kg wpadłem w ViaToll i B+E. Ale nie żałuję, bo B+E przydaje sie przy większych autach z przyczepami, którymi czasem jeżdżę, a dzięki posiadaniu ViaTolla to na A4 i A2 nie stoję w takich długich kolejkach, tylko jadę za TIRami :) nawet bez przyczepy. 

Dodano:  19 - Grudnia - 2019  -  20:02:22
Witajcie

Związane z wycieraczkami.

Po wyłączeniu zapłonu i naciśnięciu manetki wycieraczek na dół na około 3 sek. wycieraczki zatrzymują się w pozycji górnej na szybie - jak w VW. Pomaga przy myciu czy wymianie wycieraczek.
To jest tryb serwisowy wycieraczek i czytałem o tym w instrukcji.

Dodano:  19 - Grudnia - 2019  -  20:10:55
Dołożę i ja coś od siebie, a właściwie od YT, gdzie to widziałem. Siedząc w środku w aucie z WYŁĄCZONYM zapłonem można skorzystać z trybu Comfort do okien. Otóż uzyskujemy otwarcie wszystkich okien poprzez naciśnięcie i przytrzymanie w dole przycisku do otwierania okna kierowcy. Zamykamy poprzez pociągnięcie i przytrzymanie w tej pozycji tego samego przycisku. Działa to tak jak komfortowe zamykanie i otwieranie okien i szyberdachu z kluczyka na odległość, z tym że wewnątrz auta pilot nie działa. 
Tiguan jest Żony :)
Jeżdżę A4B6 MY2005 AVF

Tagi wątku: