Autor Wątek: Ciekawostki odkryte po zakupie  (Przeczytany 30759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SC
Ciekawostki odkryte po zakupie
« dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:04:16 »
Witam!

W tym wątku chciałbym abyśmy się podzielili ciekawostkami, które udało nam się odkryć po zakupie auta, lub z innych źródeł, a których nie ma w instrukcji czy oficjalnych danych.
Zacznę od siebie:

1. Kamera cofania ma spryskiwacz, który działa razem ze spryskiwaczem tylnej szyby.
2. Przednie wycieraczki co któreś raz po wyłączeniu zatrzymują się w minimalnie innej pozycji, aby zapobiegać zużyciu gumy, która jeśli leży dociśnięta dłuższy czas w tym samym położeniu - odkształca się.
3. Klocki hamulcowe podczas deszczu co jakiś czas zbliżają się "na styk" do tarcz, aby je osuszyć i poprawić tym samym skuteczność hamowania.
4. Siedzenia z elektryczną regulacją ustawiają się same dla zapamiętanego profilu kierowcy, kiedy auto wykryje którym kluczykiem zostało otwarte. Jednak dzieje się to (czyli zaczyna się fotel przestawiać) dopiero po fizycznym otwarciu drzwi, a nie po wciśnięciu np. na pilocie przycisku otwarcia, lub w dostępie bezkluczykowym, po złapaniu za klamkę. I niestety trzeba czekać.
5. Wyświetlacz AID ma różne wskazówki (igły) wskaźników, w niektórych egzemplarzach ma białe, a w niektórych czerwone. Nie da się tego przestawić.
6. W DM przerzucając widok navi na AID można nim skalować (zoomować) , ale tylko ustawiając również opcję navi na DM i kręcąc prawą gałką.
7. Mimo że w instrukcji jest taka opcja i możliwość, nie ma komfortowego otwierania/zamykania szklanego dachu. I nie będzie - wycofali się z tej opcji.

Tyle. Jak coś sobie przypomnę/odkryję to dopiszę.  ;)

Podziękował: javeira, Siemek

Offline javeira

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Ciekawostki odkryte po zakupie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:38:27 »
Cytuj (zaznaczone)
w instrukcji jest taka opcja i możliwość, nie ma komfortowego otwierania/zamykania szklanego dachu.
Mozesz napisac o co konkretnie z tym chodzi?

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
Odp: Ciekawostki odkryte po zakupie
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:40:44 »
Z miłych niespodzianek:
- Discover Pro ma rubberband (można przesuwać trasę palcem)
- jest też update map online
- update map online można robić częściowo (tylko Polskę np. co znacznie go przyśpiesza). Można sobie DP po WIFI podłączyć w domu i wykonać aktualizację
- w roku modelowym 2017 jest LTE w instalacji telefonicznej Business
- są teraz dwa USB z przodu (możliwe, że od 45 tygodnia), jedno do ładowania, drugie z danymi

VCDSem można podobno igły przestawić. Można włączyć też komfortowe zamykanie dachu. Plotka głosi, że po aktualizacji map niektórym się zmieniła kolorystyka na nowszą. Wole ten z białymi bo jest bardziej kontrastowy (oryginalny też był super). Siedzenia się nie przesuwają, bo pewnie oszczędzają prąd i mechanizmy. Często się coś bierze z tylnego siedzenia np.

Pkt.2 i 3 nie zauważyłem:) komu kiedyś woda odparowała podczas hamowania ten wie, że to jest spoko. Przydaje się też przy jeździe w błocie pośniegowym.

Podziękował: Kabe

Offline Robert_em

Odp: [Tiguan II] Ciekawostki odkryte po zakupie
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:42:15 »
Chodzi o tzw. "domykanie", czyli jak przytrzymasz dłużej przycisk np. otwierania to otworzą się wszystkie szyby ale nie dach. I w drugą stronę tak samo - zamkniesz wszystkie szyby ale dach zostanie otwarty.

Podziękował: javeira

Offline javeira

« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:44:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Chodzi o tzw. "domykanie", czyli jak przytrzymasz dłużej przycisk np. otwierania to otworzą się wszystkie szyby ale nie dach. I w drugą stronę tak samo - zamkniesz wszystkie szyby ale dach zostanie otwarty.

A czy jesli zamykasz samochód i on domyka okna to czy domyka dach ? Czy nadal nie domyka i trzeba o tym pamiętac?

Offline Robert_em

« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:46:34 »
Trzeba pamiętać zawsze. Jęsli noramlnie zamkniesz auto - to wszystko pozostanie otwarte, szyby też.
Jak przytrzymasz przycisk zamykania to szyby się zamkną (trzeba trzymać do zamknięcia), ale dach niestety zawsze zostanie otwarty.

Offline rk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:49:04 »
Nie domyka, ale podobno można VCDSem włączyć. Regulator w Niemczech kazał im to naprawić bo przekroczyli bezpieczne siły nawet gdy zadziałały ograniczniki. Z instrukcji już większość wywalili. Jest nawet TPI, żeby tłumaczyć klientom, że w nowych szyberdachach to już nie działa. W passatach podobno upgradowali soft i niektóre straciły tę opcję. Od 45 tygodnia produkcyjnego zmienił się odrobinę dach panoramiczny i w tym to już nie wiem czy to zamykanie komfortowe da się włączyć.

Jestem zapominalski, więc z tego często korzystałem np. nie wychodząc z restauracji.

Offline javeira

« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:51:44 »
Pytam bo mielismy samochód do odbioru do 21 stycznia(zamówiony we wrześniu) ale, że nas wprowadzili w błąd  z pewnymi opcjami ,zmienilismy teraz zamówieniena własciwe i symbol dachu zmienił się z ps9 na ps1 w nowym zamówieniu. Dlatego tak dopytuje bo oczywiście sprzedawca nie ma pojecia czemu symbol jest inny. A cos sie musiało zmienic, że zmienili symbol:/ I weź tu człowieku i bądź mądry.

Offline rk

« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:54:12 »
TPI dotyczy tylko nowego symbolu, ale to nie działa zdaje się również w poprzednim.

Nie wiem co zmieniło się w budowie dachu, ale jak spojrzałem na informacje serwisowe są dwa rodzaje - jeden wymagający smarowania po 60000 a drugi nie - tylko sprawdzenia. (różni się kolorem pasty, pierwszy ma szarą a drugi bezbarwną). To co napisałem to czysta spekulacja, próba połączenia faktów.

Ja mam PS1 i na 100% nie ma tej opcji, co mi ciśnienie podniosło;)

Offline Robert_em

« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 22:57:39 »
Aha, nie jestem pewny w tej chwili czy jest o tym w instrukcji, ale zdaje się nie.
Park Assist umożliwia automatyczne parkowanie równoległe tyłem (koperta), prostopadłe tyłem i prostopadłe przodem! - jako pierwsze auto na rynku z taką możliwością, potem dali to w Audi Q2.
Nie testowałem jeszcze, więc nie potwierdzę, ale w teście w necie pokazali ;)

Offline rk

« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 23:00:50 »
Parkuje przodem. Jest to opisane w instrukcji i sprzedawcy o tym wspominali. Mi działało:) Można to uruchomić przed lub po przejechaniu miejsca. Wtedy się wycofa.

W mojej instrukcji są tylko resztki, ktoś posprzątał ale zostawił w 1 czy 2 miejscach info o komfortowym zamykaniu dachu. W poprzednich nie sprawdzałem.

Wykrywanie pieszych działa również w nocy - robi to sterownik używany przez ACC, poprzednio było to robione kamerą więc wykrywało w nocy tylko ludzi z elementami odblaskowymi.

Wjechałeś już pod prąd>:) - coś mi świtało, że jest ostrzeżenie.

Są też ostrzeżenia o przekroczeniu prędkości, mało znana cecha.

Dodano:  13 - Grudnia - 2016  -  23:09:14
Jest klima która potrafi wielokrotnie filtrować powietrze mieszając ze świeżym pilnując jakości powietrza wewnątrz. Trzeba to włączyć.

Obieg powietrza zamyka się przy użyciu spryskiwaczy czy wykryciu zanieczyszczeń (było już w Golfie, ale mało osób wie)

W końcu można przełączać tryby jazdy naciskając przycisk, a nie tylko na ekranie nawigacji (było to mega irytujące).

Dach panoramiczny ma oświetlenie LED.

Dodano:  13 - Grudnia - 2016  -  23:10:53
Podobno czujniki wykrywające wolne miejsca parkingowe mają większy zasięg niż mówi instrukcja (do 4 m, instrukcja mówi o 2) - musze to sprawdzić.

Dodano:  13 - Grudnia - 2016  -  23:15:48
Jest w instrukcji, ale klapa bagażnika może się sama zamknąć jak sie oddalimy od pojazdu.

Kupa systemów zmienia działanie jak podłączymy przyczepkę lub bagażnik rowerowy na hak (alarm i systemy hamowani się integrują, wyłączają się czujniki z tyłu i Side Assist, sa wskazania kierunkowskazów przyczepy, klapę można otworzyć tylko z przyciskiem, pokazuje znaki ograniczeń dla aut z przyczepą itp., z kamery cofania znikają linie pomocnicze) - jest w instrukcji ale byłem pod wrażeniem.

Dodano:  13 - Grudnia - 2016  -  23:20:25
Security&Service ma własną kartę sim, więc nawet jak auto nie jest podpięte do internetu w inny sposób, działają wszystkie jego funkcje. SIM z S&S jest tylko dla tej usługi, informacje o ruchu trzeba przesyłać innym sposobem.

Dodano:  13 - Grudnia - 2016  -  23:29:21
Już o tym wspominaliśmy, ale przy cofaniu tyłem auto może również hamować aby uniknąć kolizji z nieruchomą przeszkodą (a nie tylko z przejeżdzającym autem jak macie Side Assist)

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 23:44:09 »
Ja mam PS1 i na 100% nie ma tej opcji, co mi ciśnienie podniosło;)

Dla obniżenia Twojego ciśnienia wspomnę, że mam dostęp do VCDSa i VASa praktycznie w każdej chwili ;)

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 23:53:56 »
Obieg powietrza zamyka się przy użyciu spryskiwaczy czy wykryciu zanieczyszczeń (było już w Golfie, ale mało osób wie)
Podobnie zamyka się obieg przy wrzuceniu biegu wstecznego, by nie wdychać spalin

Dodano:  13 - Grudnia - 2016  -  23:59:40
Park Assist umożliwia automatyczne parkowanie równoległe tyłem (koperta), prostopadłe tyłem i prostopadłe przodem!
Czy ten w Tiguanie nie ma czasem również wspomagania wyjazdu z miejsca parkingowego?

Offline rk

« Odpowiedź #13 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 00:09:39 »
Podobnie zamyka się obieg przy wrzuceniu biegu wstecznego, by nie wdychać spalin
Prawda, zamyka. I włącza wycieraczkę tylną jak pracują przednie.

Jest asystent wyjazdu z miejsca równoległego (część ParkAssist 3.0) . Side Assist wspiera przy cofaniu tyłem analizując ruch poprzeczny i hamując, dodatkowo jak wspomniałem jest hamowanie przed najechaniem na nieruchomą przeszkodę.

Dodano:  14 - Grudnia - 2016  -  00:27:36
REST - dużo osób nie wie do czego służy. Dogrzewanie na postoju jak ma się ciepły silnik. NIe wymaga pracy silnika, działa do 30 minut (w praktyce 10 efektywnych jak jest zimno).

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #14 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 00:43:08 »
dodatkowo jak wspomniałem jest hamowanie przed najechaniem na nieruchomą przeszkodę.

Cholernie niemiłe uczucie, kiedy wycofujesz i auto Ci gwałtownie zahamuje z powodu większej kępy trawy na rozjeżdżonym klepisku ;)

Offline rk

« Odpowiedź #15 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 00:47:41 »
Pewnie dlatego jest domyślnie wyłączone. Fajne uczucie jak ci zahamuje zanim nie przywalisz w barierkę na parkingu przy markecie. Jeszcze fajniejsze, jak ci nie zahamuje. Zobaczymy jak to działa w praktyce.

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 09:13:44 »
REST - dużo osób nie wie do czego służy. Dogrzewanie na postoju jak ma się ciepły silnik. NIe wymaga pracy silnika, działa do 30 minut (w praktyce 10 efektywnych jak jest zimno).
Jak i gdzie to się uruchamia ?

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 09:18:44 »
REST
Jak i gdzie to się uruchamia ???
Jeden z przycisków na panelu klimatyzacji

Dodano:  14 - Grudnia - 2016  -  10:46:47
- są teraz dwa USB z przodu (możliwe, że od 45 tygodnia), jedno do ładowania, drugie z danymi
Czy to dodatkowe USB jest obok dotychczasowych USB i AUX koło półki na telefon, czy w innym miejscu?
Od jakiegoś czasu zastanawiam się gdzie optymalnie przy radiu DM podpiąć ewentualnie opcjonalnego CarStick'a z modemem LTE. I wynika że w Tiguanie musi być on na widoku i można uszkodzić go przypadkiem. W Passacie jest to lepiej przemyślane i ma on dedykowane USB w podłokietniku.

Podziękował: Toomasz

Offline rk

« Odpowiedź #18 dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 13:46:33 »
Ja mam dwa z przodu i jedno z tylu, ale to była dodatkowa opcja. Wcześniej ta opcja dawała 2 USB (to część Media Control) , jedno z przodu drugie dostępne z tyłu przy wylotach klimatyzacji (pod poprzednim podłokietnikiem). Teraz są 3 z Media Control. Nie wiem czy bez Media Control też są dwa w nowych modelach.

Te dwa dodatkowe USB są obok dotychczasowego USB/AUX i 12V. Oba mogą czytać dane.

Na niemieckich forach czytałem, że ludzie kombinują z krótkimi kablami USB, kablami 90 stopni, rzepami itp, żeby bezpiecznie zamocować CarSticka. Rzeźba, ale czasami to wygląda dość estetycznie i bezpiecznie. Niestety nie ma złącza USB w bezpiecznym miejscu.

Opcja druga to gniazdko 230V w bagażniku (mały zasilacz + stick). Nie jakieś super bezpieczne, ale może być. Wymaga dokupienia gniazdka 230V.

Trzecia opcja jak nie wozisz nikogo z tyłu - dość ryzykowne, chyba, że stick jest bardzo mały (no ale wtedy było by i tak lepiej nad półeczką to trzymać IMHO)

Opcja najlepsza - pakiet telefoniczny Business. Wymaga Discover Pro. Mam i jestem bardzo zadowolony (można włożyć SIM lub używać rSAPa do wirtualnego SIMA po bluetooth). W RSAPie telefon się rozłącza z siecią (podpinam go wtedy bo WIFI), a wirtualnie obecna karta SIM z telefonu jest wykorzystywana przez moduł LTE. Oszczędza baterie telefonu i szybciej się ładuje. Mniej promieniowania w środku pojazdu (połączenie WIFI można wyłączyć, niektóre telefony przy RSAPie przechodzą w głęboki standby). Najlepszy możliwy zasięg (używana jest antena pojazdu).

Miłe jest 1.6A @ 5V dostępne z gniazdka (dzielone między gniazdka). W praktyce ciągnąłem 1.4A, więc nieżle. Nie jest to Type-C, ale jestem zadowolony.

Dodano:  15 - Grudnia - 2016  -  13:54:33
Dodatkowo przy Dynaudio nie odstaje narożnik od schowka pod szybą (jest on zastąpiony głośnikiem). Było to lekko denerwujące i dość widoczne.

Offline rk

« Odpowiedź #19 dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 14:14:37 »
To daj znać, jak dobrze to pasuje to gniazdka 12V w bagażniku (czy nie haczy itp).

Dodano:  15 - Grudnia - 2016  -  15:01:31
Dementuję też plotkę, że czujniki wykrywające miejsca parkingowe mają zasięg 4 m. Wg mnie ledwo 2m wspomniane w  instrukcji. Potestuję to dokładniej.

Dodano:  15 - Grudnia - 2016  -  16:27:56
Zauważyłem dzisiaj, że baza gracenote jest online w Tiguanie (część Car-Netu). Co prawda VW wspomniał tylko na jednej stronie którą znalazłem, że jest coś takiego. Ale sugerowano, że nie działa w Polsce. Pewnie tak jest ale dla niektórych polskich CD. To dość dobra wiadomość dla tych którzy mają stare kolekcje i zdarza im się słuchać w aucie.

W poprzednich autach na platformie MQB nie dało się jej updatować (chyba, że wraz z updatem firmware).

Dodano:  16 - Grudnia - 2016  -  00:44:08
Ogrzewana szyba bardzo ogranicza zasięg pilota do bramy garażowej. W moim przypadku z kilku do dwóch metrów. Dobrze, że boczne szyby nic nie tłumią;)

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #20 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 08:23:07 »
Widzieliście może w cenniku taką pozycję:

"opony 235/55 R 18 samouszczelniające się" (sprzedawca nie wiedział co to jak go zapytałem)

Odkładałem swoje opony na półkę i zastanowiło mnie co to tam takiego klejącego jest w środku. A to się okazuje specjalna masa uszczelniająca. Więcej na stronie producenta:

http://www.continental-opony.pl/samochod/tires/przyszlosc-mobilnosci/contiseal
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline Robert_em

« Odpowiedź #21 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 08:32:27 »
Taa... mój gumiarz przy wymianie opon też sobie pooglądał i stwierdził, że wszystko fajnie ale jak to naprawiać?? Żadna łatka się tego trzymać nie będzie, trzeba drzeć to całe klejące "coś" do zera. Więc nie zdziwcie się jak stawka za naprawę odrobinę wzrośnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline arljazz

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #22 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 08:40:46 »
Taa... mój gumiarz przy wymianie opon też sobie pooglądał i stwierdził, że wszystko fajnie ale jak to naprawiać?? Żadna łatka się tego trzymać nie będzie, trzeba drzeć to całe klejące "coś" do zera. Więc nie zdziwcie się jak stawka za naprawę odrobinę wzrośnie.

Ja już miałem "przyjemność" naprawiania jednej opony. Wbił mi się wkręt w garażu. Generalnie powietrze nie uchodziło, ale główka wkrętu wystawała i hałasowała w czasie jazdy. Po wycięgnięciu tego wkręcu, pomimo powłoki uszczelniającej i tak powietrze uciekało.
Gumiarz zdrapał tą powłokę, nakleił normalną łatką i potem wszystko zalał płynną gumą. Jest OK.

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #23 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 08:45:05 »
Continental pisze o gwoździu o średnicy maks. 5mm. Zastanawiałem się właśnie co będzie z wkrętem. No i oprócz tego mają też system SSR (RunFlat), a przy opisie tej technologii producent na swojej stronie napisał, że tych opon się nie naprawia! Ale tu chyba chodzi o uszkodzenia boczne...

A co do małych dziur do 5mm, to wulkanizator mam nadzieję, że nie będzie potrzebny... chociaż praktyka pokaże swoje.
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline arljazz

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #24 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 09:00:28 »
Continental pisze o gwoździu o średnicy maks. 5mm. Zastanawiałem się właśnie co będzie z wkrętem. No i oprócz tego mają też system SSR (RunFlat), a przy opisie tej technologii producent na swojej stronie napisał, że tych opon się nie naprawia! Ale tu chyba chodzi o uszkodzenia boczne...

A co do małych dziur do 5mm, to wulkanizator mam nadzieję, że nie będzie potrzebny... chociaż praktyka pokaże swoje.

Ja akurat nie mam Continentali tylko Pirelki Scorpion, ale technologia pewnie jest taka sama.

Tagi wątku: