Autor Wątek: Ciekawostki odkryte po zakupie  (Przeczytany 30767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mapigeo

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: [Tiguan II] Ciekawostki odkryte po zakupie
« Odpowiedź #25 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 09:55:51 »
RunFlat nie naprawia się. Opona do wymiany cała. Poza tym tam trzeba mieć specjalne maszyny do zdejmowania tych opon i serwisowania.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #26 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 10:29:47 »
Poza tym tam trzeba mieć specjalne maszyny do zdejmowania tych opon i serwisowania.

Nie mylcie typowego RunFlat z ContiSeal. To dwie całkiem różne technologie. I tak jak do RunFlat faktycznie trzeba specjalistycznej maszyny do obsługi, tak ContiSeal bez najmniejszego problemu obsłuży każdy fulkanizator.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #27 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 17:14:19 »
Dlatego pisałem o RunFlat  :D, inne jak najbardziej dadzą radę...

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 18:32:47 »
Auto start-stop uruchamia silnik, jak ruszy auto z przodu:) Nie ważne czy działa w tym czasie ACC. Nie jestem do końca pewien czy musze zdjąć nogę z hamulca (zakładając, że ona ciągle spoczywa na pedale hamulca) i ile mam czasu do auto uruchomienia.

Generalnie ruszanie z wyłączonego silnika jest bardzo delikatne, bez szarpnięć.

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #29 dnia: 22 - Grudnia - 2016 - 21:43:49 »

Auto start-stop uruchamia silnik, jak ruszy auto z przodu:) Nie ważne czy działa w tym czasie ACC.

Potwierdzam. Auto samo odpala jak ruszy auto przed nami...
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline arekp

« Odpowiedź #30 dnia: 22 - Grudnia - 2016 - 21:58:05 »
Nie jestem do końca pewien czy musze zdjąć nogę z hamulca (zakładając, że ona ciągle spoczywa na pedale hamulca) i ile mam czasu do auto uruchomienia.

Możesz. Auto nawet po uruchomieniu się, gdy ruszy pojazd przed nami samo z siebie nie ruszy. Trzeba "cyknąć" pedał gazu - również jeśli mamy włączone ACC.

Offline rk

« Odpowiedź #31 dnia: 22 - Grudnia - 2016 - 23:01:59 »
Chodziło mi wyłącznie o to, co jest wymagane, żeby uruchomił się silnik (oprócz ruszającego pojazdu przed nami). Nie byłem tego pewien, więc to napisałem. Trochę pojeździłem i wychodzi, że nic więcej nie jest wymagane;) Tego autouruchomienia nie było we wcześniejszych autach na MQB które testowałem. Super sprawa.

Arek, ja już trochę jeździłem z ACC z MQB (jakieś 3 lata:)) - przez pierwsze 3 sek nic nie trzeba cykać. Poźniej albo cykasz albo naciskasz RES. Dobre zabezpieczenie na pieszych wchodzących ci przed maskę.

Kolejna nowość - kluczyk zapamiętuje przebieg co jakiś czas - byłem w serwisie i opiekun pobrał go z kluczyka (był z momentu jak ruszyłem na wycieczkę do serwisu). Audi miało to od dłuższego czasu. Nice:) Tiguan jest chyba pierwszy ze stajni z logo VW z tą możliwością.

Offline Horrorshow

• :: StartLine
« Odpowiedź #32 dnia: 27 - Grudnia - 2016 - 10:16:53 »

7. Mimo że w instrukcji jest taka opcja i możliwość, nie ma komfortowego otwierania/zamykania szklanego dachu. I nie będzie - wycofali się z tej opcji.

Mozna ;) trzeba aktywowac w VCDS ja tak zrobilem

Offline rk

« Odpowiedź #33 dnia: 31 - Grudnia - 2016 - 15:44:21 »
Jeśli ogrzewanie foteli było włączone, to ten fakt jest zapamiętany przez jakiś czas od wyłączenia zapłonu. Po ponownym uruchomieniu samochodu ogrzewanie włącza się samo, na poprzednio ustawionym poziomie.

Offline Robert_em

• Rej: SC
Odp: Ciekawostki odkryte po zakupie
« Odpowiedź #34 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 14:44:46 »
Większość wątków na tym forum i nie tylko, jest pod tytułem "mam problem z ...". Jest to oczywiście zrozumiałe, ale ja postanowiłem się wyłamać i napisać o pozytywach. A ponieważ ten wątek jest niejako pozytywny to napiszę tu.

Byłem w ten miniony długi weekend z Tigiem (no i z żoną - na doczepkę ;)) w górach, w okolicach Zakopanego.
Pisałem już w innym wątku, ale powtórzę; mam 20" Suzuka, a więc 255/40/20, obecnie Pirelli Sotto Zero 3.
Pogoda była iście arktyczna, naprawdę dużo śniegu (miejscami ponad 50cm), drogi w większości białe, pokryte śniegiem, później śniegiem z solą, lodem itp. Z uwagi na temperaturę, która raczej wykluczała dłuższe spacery, zjeździliśmy naprawdę spory kawałek Tatr, z czego część drogi główne, część boczne, trochę całkiem dziewiczych, kilkanaście podjazdów naprawdę stromych, czy wyjazdów - wjazdów na podwórka górali z ostrymi stromiznami.
I powiem tak - nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, w której moja auto potrzebowało by łańcuchów, może w metrowym śniegu. Ogromna ilość aut z napędem na przód nie dawała rady, stawała, ślizgała się w miejscu. Tig jechał zawsze! I to zawsze jak po suchym! Próbowałem sprokurować trudniejsze sytuacje, czyli np. zatrzymywałem się na stromym podjeździe, na kompletnie białej drodze, pokrytej troszkę lodem z roztopionego w słońcu śniegu, i... ruszał jak po suchym! Nie myślałem, że jeszcze w życiu będę miał taką frajdę z jazdy autem, banan nie schodził z twarzy. REWELACJA!  :D :D :D
Do tego oczywiście sytuacje poranne, gdzie 90% aut pod pensjonatem umarło (w nocy było - 27-28stC), a ja wsiadałem do Tiga, naciskałem przycisk Start/Stop i po ok. 3s auto zapalało bez najmniejszego problemu. I znowu banan!  :D :D :D
Szklany dach - nic - żadnych odgłosów, wszystkie systemy (ACC, Lane Assist, kamery, Front Assist i inne), mimo oblepienia całego auta śniegiem, solą i taką breją z dróg - bez najmniejszego problemu cały czas działały.

Podsumowując - auto spełniło totalnie wszystkie moje wymagania z duuużą nawiązką. Jakby jeszcze umiał gotować/ tobym się  z nim ożenił.  :D

Pozdrawiam.

Podziękował: mapigeo, Kabe, Toomasz, Mapston, Misza

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #35 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 16:19:38 »
Podsumowując - auto spełniło totalnie wszystkie moje wymagania z duuużą nawiązką. Jakby jeszcze umiał gotować/ tobym się  z nim ożenił.  :D

Pozdrawiam.
Dzięki za wpis i gratuluję,
ponieważ ja oczekuje jeszcze na swojego Tiguana to właśnie takich wpisów i informacji oczekuję

Podziękował: Pro_Tre

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #36 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 16:46:07 »
No ja też wróciłem z gór i potwierdzam to co kolega Robert napisał. Strome podjazdy po śniegu to nic i też zatrzymywał em się aby sprawdzić go czy ruszy. Czysta frajda Tigiem po górach! Opony Continental 235/55 R18
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline Markoo

• Silnik: 2.0 TFSI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #37 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 20:26:09 »
Ja również się przyłącze to tych pozytywnych wypowiedzi. Tak aby ci co oczekują na swoje wymarzone auto nie stresowali się kilkoma pierdolami które wcześniej czy później zostaną poprawione.
Auto wszystko rekompensuje właśnie w takim terenie śnieg, góry i strome podjazdy. Dodam rowniez że auto pewnie zachowywało się na zasniezonych zjazdach.
Pozdrawiam  :vwclubpolska:

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #38 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 21:20:37 »
Tak, samochód jeżeli chodzi o układ jezdny , napęd na 4motion rewelka na śniegu i nie tylko, DCC i inne wspomagacze. Wszystko to jest i przemawia za kupnem tego samochodu. A choroby wieku dziecięcego trzeba przyjąć na spokojnie i czekać na rozwiązania.

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #39 dnia: 29 - Stycznia - 2017 - 08:33:13 »
Jeżeli zamawiamy auto z hakiem to oprócz haka dostajemy bardziej rozbudowany system chłodzenia silnika łącznie z większym wentylatorem  :D

Offline rk

« Odpowiedź #40 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 12:16:12 »
Prawda, wiedziałem o większej pojemności systemu chłodzenia. Większy wentylator w tej sytuacji ma sens. Skąd ta informacja o wentylatorze - jakieś pewne źródło? Jestem ciekaw czy chłodnica jest ta sama.

Offline Toomasz

« Odpowiedź #41 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 13:29:35 »
Skąd ta informacja o wentylatorze - jakieś pewne źródło? Jestem ciekaw czy chłodnica jest ta sama.

Dowiedziałem się przy odbiorze. Był drugi taki sam tylko bez haka i sprzedawca mi o tym powiedział że są różnice. Sami oglądali uważnie co jest zmienione więc chyba prawdziwa informacja.

Offline rk

« Odpowiedź #42 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 14:09:10 »
Obejrzymy nasze Tigi z arekp dokładnie przy najbliższej okazji. Informacja raczej prawdziwa, arekp wspomniał, że Audi z hakiem miały większe chłodnice i podwójne wentylatory. Bez nich bywały problemy z temperaturą. Masa przyczepy dla T2 to rekordowe w klasie 2.5 t, więc myślę, że się przyda tym co ciągają przyczepki:)

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #43 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 22:04:31 »
Mam samochód z hakiem. Zrobię na dniach kilka zdjęć komory silnika i wrzucę tutaj. Będzie można porównać z innym silnikiem 1.4 bez haka :)

Offline mapigeo

« Odpowiedź #44 dnia: 13 - Lutego - 2017 - 08:04:54 »
W tej cenie za hak jest najprawdopodobniej ujęta rozbudowa chłodzenia silnika.

Offline arekp

« Odpowiedź #45 dnia: 08 - Marca - 2017 - 12:30:58 »
Ot taka ciekawostka, kiedy włączamy bieg wsteczny, doświetlanie zakrętów z przodu świeci się po obu stronach nawet przy wyprostowanej kierownicy (w nocy oczywiście ;) ).

Nie wiem jak w innych zestawach lamp, u mnie jest TOP LED.

Dodano: 10 - Marzec - 2017
Kolejna ciekawostka odkryta po aktywacji App Connect (być może oczywista):

- nie mając sterowania głosowego, po naciśnięciu przycisku pojawia się komunikat o konieczności aktywacji przez serwis
- jednak w przypadku podpięcia iPhone i przytrzymaniu przycisku przez chwile, odzywa się Siri chętna do pomocy ;-)

Podziękował: Toomasz, SolTiger

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #46 dnia: 11 - Marca - 2017 - 21:49:11 »
W moim Tiguanie z Android Auto też to działa. Po naciśnięciu przycisku sterowania głosowego można pytać Google o co się chce ;) Dzięki arekp

Kolejna ciekawostka odkryta po aktywacji App Connect (być może oczywista):

- nie mając sterowania głosowego, po naciśnięciu przycisku pojawia się komunikat o konieczności aktywacji przez serwis
- jednak w przypadku podpięcia iPhone i przytrzymaniu przycisku przez chwile, odzywa się Siri chętna do pomocy ;-)

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #47 dnia: 01 - Grudnia - 2017 - 20:15:29 »
Nie pamiętam, abym to zauważył w zeszłym roku...
Ale spadł śnieg i przy zabawie z trakcją 4x4 w trybie "snow", zauważyłem że nie da się w tym trybie uruchomić DSG w S. hmmm w sumie szkoda...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Toomasz

« Odpowiedź #48 dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 10:32:38 »
Nie pamiętam, abym to zauważył w zeszłym roku...
Ale spadł śnieg i przy zabawie z trakcją 4x4 w trybie "snow", zauważyłem że nie da się w tym trybie uruchomić DSG w S. hmmm w sumie szkoda...

O to w tym trybie chodzi żeby nie "szaleć" jak w Rajdzie Barbórki tylko dojechać do celu jak leży śnieg na drodze.

Po pustym i zaśnieżonym placu i tak się dobrze testuje w trybie SPORT  ;-) SNOW nie jest tam potrzebny  ;-)

Offline rk

« Odpowiedź #49 dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 16:26:25 »
Z ciekawostek  - w trybie REST, można ustawić temperaturę w obu strefach (nie działa SYNC, więc każdą strefę zmienia się oddzielnie -  tyłu nie sprawdzałem). Daje to możliwość wydłużenia czasu pracy trybu REST kosztem niższej temperatury. Co ciekawe, po uruchomieniu auta ustawienia wracają do pierwotnych. Jest to bardzo wygodne.

Tagi wątku: