0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
przedstawiasz teorie wymyślone na biegu nie mające pokrycia a w rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie
w tym przypadku jak mechanik który zbadał pacjenta i zalecił inną oliwę by przedłużyć życie silnikowi.
Jak silnik jest w dobrej kondycji to i ja nie mam nic przeciwko by lać olej jaki jest zalecany.Tylko nikt mnie nie przekona by kurczowo trzymać się zalecanej normy do silnika któremu bliżej zgonu niż nowości.W wypadku silnika opisywanego przez autora tematu nikt z nas nie wie w jakiej jest kondycji
w przypadku takiej samej turbiny w pojeździe innej marki dowiadujemy się że musi być inny olej.
Mechanik który przy nim dłubał zalecił zmianę widząc rzeczywistość.Można też nie wierzyć lekarzom i chodzić do znachorów
dla turbin stosowanych w VAGach w konkretnych modelach, typach silników, rocznikach, nie znam przypadków, aby producent zalecał różne oleje to dych samych rodzajów turbosprężarek
szkoda tylko że sam się nie zna a co gorsza jego mechanik akurat w tej kwestii również ma poważne luki w wiedzy
zatrzymałeś się na silniku 1Z albo i starszym
posty twojego autorstwa i zawarte w nich teorie wprawiają mnie w osłupienie
zachwalany "long life"i zabiło już swoje silniki lub skróciło im życie
A to co proponują konstruktorzy/księgowi (z normami ) też należy poddać chwili zastanowienia
Ze względu na rozrząd - w celu przedłużenia jego życia - radzę olej o mniejszej lepkości i dobrej pompowalności.Pierwszą wykrytą wadą tych silników był napinacz rozrządu. Dopiero po dłuższej eksploatacji okazało się, że pękają tłoki, szlag trafia pierścienie, rośnie nagar na zaworach itp. Olej 0w30 A3 a jeszcze lepiej VW 503 00 jest moim zdaniem wystarczający do tego silnika. ENVIRO+ C2 0W-30 ma obniżony HTHS z Penrite to raczej HPR 0 0W-30. jeżeli już chcesz lać coś w40 to raczj szukaj 0w40.
że mam lać olej pokroju selectol specjal bo jest gęsty i wg ciebie lepszy co oczywiście jest śmiesznym argumentem a wręcz głupim
Całe życie byłem, jestem i będę przeciwnikiem interwału long life,
To znaczy że wybiórczo stosujesz się do zaleceń producenta.
Śmieszne a wręcz głupie jest wmawianie że podobno uważam że olej selectol jest lepszy od innych obecnie na rynku.Gdzie napisałem takie zdanie ?
A jak po drąży się dłużej temat to i zapewne okaże się że i z dolewką oleju o innej normie w sytuacji podbramkowej nie będziesz miał problemu.
Jeśli wiesz lepiej odnośnie stosowania się do norm producenta to nie powielaj innych tylko sam uzasadnij słuszność takiego działania.
Podałem fakty że turbiny mają takie same "bebechy"popychacze ,panewki,itd są takie same a producenci różnych marek nakłaniają do stosowania oleju w różnych normach
OLEJ SILNIKOWY MOTUL 300V COMPETITION 15W50 5LZastosowanieWszystkie wyścigowe silniki benzynowe i wysokoprężne, wolnossące i turbodoładowane, z wtryskiem bezpośrednim, pośrednim oraz gaźnikowe.Odpowiedni do silników przygotowanych pod kątem wyścigów, w szerokim zakresie obrotów i temperatur, pracujących w szerokim zakresie obrotów na minutę i temperaturze.PARAMETRYNORMY dla sportów motorowych.Klasa lepkości SAE 15W50 oleju MOTUL 300V , dostępnego w sklepie www.zmienolej.pl.,minimalizuje wewnętrzne tarcie elementów silnika, z celu zapewnienia maksymalnej mocy.TECHNOLOGIA ESTER Core ®Od kilku dekad MOTUL opracowuje oleje silnikowe o wysokich parametrach na bazie estrów syntetycznych.Stosując estry syntetyczne zamiast innych jakościowych baz syntetycznych i łącząc je z innowacyjnymi dodatkami, MOTUL stworzył idealną kombinację.Zastosowanie zaawansowanej technologii ESTER Core® pozwala na osiągnięcie maksymalnej mocy silnika zachowując jego niezawodność i zapewniając wysoką ochronę elementów przed zużyciem.ZALECENIAZastosowanie oleju silnikowego o klasie lepkości SAE 15W50 możliwe jest w silniku o specjalnej konstrukcji. Dla zapewnienia optymalnych parametrów, należy unikać mieszania z innymi olejami syntetycznymi lub mineralnymi.Wymiana oleju: stosownie do indywidualnych warunków eksploatacyjnych. Przed zakupem oleju silnikowego, poproś o specjalistyczną poradęwww.zmienolej.pl
15W50Olej silnikowy 15W50 zalecany jest do silników wymagających mocnego i stabilnego filmu olejowego z turbo jak i bez turbo doładowania. Znajduje zastosowanie w silnikach częściowo zużytych i po znacznych przebiegach. Olej 15W50 utrzymuje optymalne ciśnienie w układzie smarowania i zapewnia skuteczną ochronę silnika, również w silnikach pracujących pod maksymalnymi obciążeniami.Olej silnikowy dedykowany do wielu nowoczesnych jak i starszych konstrukcji samochodów również wyczynowych i sportowych.Olej silnikowy 15W50 ma bardzo szerokie zastosowanie w silnikach wymagających dolewek lub mających problem z ciśnieniem oleju silnikowego.
Silnik to nie tylko turbo. Tym stwierdzeniem pokazałeś swój totalny brak niewiedzy i ignorancji, stwierdzenie na poziomie mojego 15 letniego syna
Sam nie wiem, co o tym myśleć
silniki do sportu luźno spasowane
Nawet jakby miał działać na takiej gęstwinie konsystencji miodu, tawotu czy nawet masła to nic złego się nie stanie jego działanie nie pogorszy się a jedynie może poprawić skuteczność/siłę naciągu łańcucha
prowadzić dywersję w celu obniżenia żywotności aut Volkswagena
Nikr nie zaleca lania innego rodzaju oleju ze wzglwdy na przebieg.
No coś ty! Przecież olej o konsystencji miodu, masła i towotu najlepszy jest do wszystkiego,
No chyba że wymyślam niestworzone historie i dodatków do skrzyń biegów czy silników nie ma na rynku.O tego typu stosowaniu lub nie jakoś producent aut milczy.