Autor Wątek: 1.4 TSI [CAVA] - uszkodzona turbina  (Przeczytany 14842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI [CAVA] - uszkodzona turbina
« Odpowiedź #25 dnia: 30 - Listopada - 2019 - 08:47:34 »
przedstawiasz teorie wymyślone na biegu nie mające pokrycia a w rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie
Nie teorie spiskowe a podrzucam drobiazgi do przemyślenia.
Na rynku jest parę wiodących firm produkujących turbosprężarki.I niejednokrotnie taka sama turbina lata w wozie gdzie konstruktor/księgowy zaleca taki a nie inny olej (chodzi o normę )a w przypadku takiej samej turbiny w pojeździe  innej marki dowiadujemy się że musi być inny olej.Sugeruje to że turbinie nie stanowi jakaś tam norma a tylko to by była smarowana.
Podobnie jest z innymi elementami które wymagają oleju.Popychacze zaworowe są dokładnie wykonane z takiego samego materiału w różnych modelach wozów(chodzi o auta cywilne) a producent podaje różne normy oleju.
Podobnie wygląda z panewkami czy nawet napinaczami rozrządów materiały zastosowane takie same (lub bardzo podobne) a normy olejowe inne.
To zawiłość kanałów olejowych ich budowa ,przekrój jak i pasowania elementów współpracujących ze sobą ma wpływ na jakim oleju producent zaleca eksplatacje danej jednostki.I wszystko jest fajnie jak luzy w danym silniku są fabryczne.Jak silnik jest w dobrej kondycji to i ja nie mam nic przeciwko by lać olej jaki jest zalecany.Tylko nikt mnie nie przekona by kurczowo trzymać się zalecanej normy do silnika któremu bliżej zgonu niż nowości.W wypadku silnika opisywanego przez autora tematu nikt z nas nie wie w jakiej jest kondycji (choć przebieg sugeruje że powinien być w niezłej) i doradzanie by nadal był zalany olejem o normie zalecanej przez producenta może skrócić jego życie.Mechanik który przy nim dłubał zalecił zmianę widząc rzeczywistość.Można też nie wierzyć lekarzom i chodzić do znachorów oni też ładnie mówią tylko czy pomogą jak lekarz czy w tym przypadku jak mechanik który zbadał pacjenta i zalecił inną oliwę by przedłużyć życie silnikowi.

Podziękował: RommeL

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #26 dnia: 01 - Grudnia - 2019 - 14:57:57 »
w tym przypadku jak mechanik który zbadał pacjenta i zalecił inną oliwę by przedłużyć życie silnikowi.
podawaniem gęsteszego oleju nie wydłuży a jedynie skróci życie turbosprężarki i kompresora oraz łańcuchowego rozrządu

Jak silnik jest w dobrej kondycji to i ja nie mam nic przeciwko by lać olej jaki jest zalecany.Tylko nikt mnie nie przekona by kurczowo trzymać się zalecanej normy do silnika któremu bliżej zgonu niż nowości.W wypadku silnika opisywanego przez autora tematu nikt z nas nie wie w jakiej jest kondycji

autor napisał że ma 80 tys km więc sorry, ale zakładam że auto powinno być w idealnym stanie choć wgłębiając się w niektóre opisane rzeczy to śmiem wnioskować, że jest skręcony

Dodano:  01 - Grudnia - 2019  -  15:02:07
w przypadku takiej samej turbiny w pojeździe  innej marki dowiadujemy się że musi być inny olej.
dla turbin stosowanych w VAGach w konkretnych modelach, typach silników, rocznikach, nie znam przypadków, aby producent zalecał różne oleje to dych samych rodzajów turbosprężarek

Dodano:  01 - Grudnia - 2019  -  15:04:27
Mechanik który przy nim dłubał zalecił zmianę widząc rzeczywistość.Można też nie wierzyć lekarzom i chodzić do znachorów

pytanie tylko czy ten mechanik to lekarz, znachor czy wręcz felczer bo skoro zaleca lanie takiego oleju do twincharger to jest na 100% felczer. Do twincharger całe życie należy lać olej zalecany przez producenta a nie na siłę uszczęśliwiać się jakimś 15W, to samo dotyczy łańcuchowego rozrządu

Ale widzę że autorowi bardzo pasuje to "poklepywanie po ramieniu", skoro nagradza twoje posty, szkoda tylko że sam się nie zna a co gorsza jego mechanik akurat w tej kwestii również ma poważne luki w wiedzy

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #27 dnia: 01 - Grudnia - 2019 - 17:07:29 »
dla turbin stosowanych w VAGach w konkretnych modelach, typach silników, rocznikach, nie znam przypadków, aby producent zalecał różne oleje to dych samych rodzajów turbosprężarek
Zalecam uważne czytanie wypowiedzi .
Napisałem że do tych samych turbin różni producenci, różnych marek pojazdów zalecają inne normy olejowe.
By bardziej zobrazować wypowiedź wystarczy podejść do tematu turbiny z innej strony.Zapewne nie jedna osoba słyszała że turbiny się regeneruje. Nikt raczej temu nie zaprzeczy?Czy wysyłając( najczęściej praktykowane) taką turbinę do regeneracji dołącza ktoś na jakim oleju jeździł?Czy podaje normy olejowe swojego pojazdu z którego pochodzi turbina?Czy występują komplety naprawcze do danego modelu turbiny w kilku wariantach w zależności od rodzaju oleju który ma ją smarować?
Jeśli jest ktoś ciekaw odpowiedzi na tego typu pytania zachęcam do poszukiwania informacji w necie bo zapewne jak ja powiem że komplety naprawcze są takie same bez względu na normę oleju jaką zaleca producent danego silnika to będzie to kolejna teoria spiskowa.Dokładnie taki sam model turbiny pakowany w jednym modelu wozu może chodzić na syntetyku a w innym na mineralnym.Do kompletu dodam jeszcze że turbiny były pakowane szybciej do aut cywilnych niż powstał olej syntetyczny z wymyślnymi normami rodem z bolidów formuły 1.A jak ktoś zagłębi się nad przebiegami starszej motoryzacji (na badziewnych olejach) z ówczesnymi wyrobami samochodopodobnymi (na cudownych olejach) to sam pewnie dojdzie do wniosku że coś jest nie tak z nowoczesnością czy jak kto woli z postępem w tej dziedzinie.
Turbina przeżyje na 5W tak samo jak i na 15W (byle czysty i w odpowiedniej ilości) więc nie ma co stresować autora tematu.
Przejście na inną lepkość w wypadku tego tematu może jedynie ułatwić odpowiednią ilość oleju (łatwiej zmęczonej pompie uzyskać właściwe ciśnienie nawet przy większej nieszczelności na współpracujących elementach).I to nie jest mój wymysł tylko zasada fizyki ,zachowaniu cieczy jak i sprawności pomp w zależności od lepkości cieczy tłoczących.Jak lepkość cieczy wpływa na luzy pomiędzy elementami współpracującymi.Przy większych luzach (typowym zużyciu silnika)lepiej stosować olej o większej lepkości (gęstości)by uzyskać należyte smarowanie (odpowiednie ciśnienie na wolnych obrotach).   

Dodano:  01 - Grudnia - 2019  -  17:29:03
szkoda tylko że sam się nie zna a co gorsza jego mechanik akurat w tej kwestii również ma poważne luki w wiedzy
Zamiast sugerować komuś braki warto samemu zagłębić się w podstawach.

Offline RommeL

• clubmen
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: GLE
« Odpowiedź #28 dnia: 01 - Grudnia - 2019 - 18:05:04 »
chyba nie potrzebnie jednym wpisem rozpętałem skromną burzę albo inaczej: ciekawą dyskusję. @doggie  przyznaję rację co do mojej znajomości tematu odnośnie turbosprężarek i specyfikacji olejów do takich silników. Na początku dyskusji zaznaczyłem, że lałem wcześniej do Tiga Liqui Moly 4200 5w30. Co to podziękowania dla @Gulasz  to tylko dlatego, że powtarza słowa mojego mechanika. Ja tak samo jak inni byłem sceptyczny odnośnie kombinacji z olejami.
Jednakże dziś spotkałem kolegę który posiada Tourana 1.4 TSI 170km (chyba z 2008 roku) i w trakcie rozmowy o autach wyszło, że od zawsze serwisuje swoje vw u tego mechanika co ja. Kiedy weszliśmy na temat oleju to stwierdził jednoznacznie,że od 6 lat leje do swojego Motul 15w50. Jego Touran ma już przelot 220kkm, a z turbo i silnikiem nie ma i nie miał nigdy żadnych problemów. Wychodzi na to,że jakoś się da na tym jeździć. Być może  jego egzemplarz jeździ na wszystkim?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 01 - Grudnia - 2019 - 20:17:28 »
@Gulasz  posty twojego autorstwa i zawarte w nich teorie wprawiają mnie  w osłupienie  :D zatrzymałeś się na silniku 1Z albo i starszym, powinieneś do wszystkich silników lać Selector Specjal, sprawdzał się w Żukach i Nysach, dla ciebie czas ewidentnie się zatrzymał  :vwclubpolska:

@RommeL  jesteś uczniem nie przyswajającym podstawowej wiedzy, to dobrze nie wróży na przyszłość  :P

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #30 dnia: 01 - Grudnia - 2019 - 21:43:41 »
zatrzymałeś się na silniku 1Z albo i starszym
Silnik jak silnik nadal ma tłoki wał i nadal kręci się w prawo .To że podokładali do podstawy tego co było kupę niepotrzebnych a wręcz w niektórych wypadkach zbędnych rzeczy nie musi oznaczać że obecne jednostki są jakieś specjalne i super. Życie pokazuje wręcz przeciwnie bylejakość z byle jakiego materiału i do kompletu przekombinowane technicznie ( padają jak muchy). I widząc to wszystko wolę pozostać przy starszych konstrukcjach (z wyboru a nie przymusu).

posty twojego autorstwa i zawarte w nich teorie wprawiają mnie  w osłupienie
Zapewne nie tylko Ciebie a zdecydowaną większość osób którzy bez chwili zastanowienia" biegną w wytyczonym kierunku".Zapewne większość nigdy nawet się nie zastanawiała dlaczego ma wlewać olej do swojego silnika w określonej normie.Wszyscy wiedzą że tak ma być bo tak jest napisane.I większość tak robi.Ilu wlewało zalecany,zachwalany "long life"i zabiło już swoje silniki lub skróciło im życie przez ten cudowny olej.Pewnie że można brać wiele rzeczy na wiarę, ślepo wierzyć wielkim koncernom olejowym tylko czy oni są nastawieni na to by zrobić dobrze "Kowalskiemu" czy bardziej chodzi o biznes i chęć wydojenia jak największej kasy.Czy zależy im na tym by pojazdy jeździły po 30-40 lat bezawaryjnie?Czy może wręcz przeciwnie by padły w miarę szybko by "kowalski "kupił kolejny od nich produkt.Widać to wręcz na każdym kroku w wypadku aut specjalne powłoki lakiernicze,ocynki itd a karoseria gnije po 8-10 latach.Nie potrafią zrobić lepiej czy może nie chcą bo będzie słaby biznes ze sprzedaży nowych aut.Z normami oleju jest podobnie, podadzą do nowego silnika a taki który przejedzie okolice 200 ma już takie luzy jak kiedyś taki po 500 tyś.Gdyby robili nadal żywotne silniki nie byłoby nagminnego kombinowania z przebiegami a przy obecnej dostępnej technologi silnik spokojnie przeżyłby właściciela.Tylko biznes by się nie kręcił.
By nie przynudzać widząc te nowoczesne jednostki z wyboru pozostanę przy starej ile będzie się dało.Nie mam zamiaru brnąć w ich bylejakość.
Co do oleju mówiłem że to ślizgi temat. A to co proponują konstruktorzy/księgowi (z normami ) też należy poddać chwili zastanowienia czy przez ich kurczowe trzymanie się zaleceń nie skrócimy sami życia swojego auta tak jak niektórzy trzymając się kurczowo zalecanego oleju long life naturalnie z zalecanym interwałem wymiany.Czy wyjdzie to silnikowi na zdrowie nie będę oceniał by nie być po raz kolejny osądzany o teorie spiskowe i nie wprowadzał w "osłupienie".Lejcie do swoich wozów co chcecie tylko nie mówcie że jak ktoś leje coś innego to robi źle bo nie trzyma się zaleceń producenta.Jemu wcale nie zależy by wasz wóz żył długo a wręcz przeciwnie by szybko padł i byście kupili od nich nowy(a zalecane normy w tym pomagają, takie jest moje spostrzeżenie w tematach nowych olejów i zalecanych norm producentów aut)     

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 13:27:49 »
zachwalany "long life"i zabiło już swoje silniki lub skróciło im życie
Całe życie byłem, jestem i będę przeciwnikiem interwału long life, ale to nie oznacza że mam lać olej pokroju selectol specjal bo jest gęsty i wg ciebie lepszy co oczywiście jest śmiesznym argumentem a wręcz głupim. Są silniki do których można lać 20W czy 15W a są takie, do których nie można. Tak samo jak z benzyną, jedne jadą na Pb95 a inne nie pojadą prawidłowo na 95 tylko potrzebują 98. Poza tym long life nie oznacza rodzaju oleju tylko interwał jego wymiany, to że się leje 504.00/507.00 nie oznacza od razu obowiązku stosowania LL, można stosować interwał standardowy i lać ten olej. Ja wymieniam olej co 12-13 tys km i bez znaczenia jest czy leję 505.01 czy 507.00 aczkolwiek uważam że 505.01 5W40 jest lepszym olejem od 5W30. Tak samo ACEA C3, jeśli silnik nie wymaga tej normy to lepiej jej nie stosować, bo to pseudo ekologiczny wynalazek, króty - jak pokazują doświadczenia Instytutu Nafty i Gazu - po 15-16 tys km nie jest lepszy niż rzepakowy, na którym piekę placki a nieśiwadomi luidzie leją i się cieszą, że mogą co 30 tys km wymieniać

Kolejna kwestia - jak masz DPF lub GPF w benzynie, to jesteś skazany na ACEA C3 i nic tu po twoich wywodach.

Możesz polecać 15W czy 20W do starych klekotów bo na takich się wychowałeś i takie kochasz (ja też) ale powinieneś zrozumieć, że są silniki, do któych nie wolno takich lać. Do auta z lat 60tych nie wolno zalać 0W40 ACEA C3 i tak samo do nowoczesnych aut nie wolno lać 20W40 jakości API SD

A to co proponują konstruktorzy/księgowi (z normami ) też należy poddać chwili zastanowienia

to na pewno debile i nieznający się idioci, którzy na niczym się nie znają. Ty powinieneś ich zastąpić  :D

Poza tym wszystkim już na na zakończenie trzeba dodać, że silniki twincharger EA111 CAVA, CAVD to chyba najgorsze i najbardziej awaryjne silniki w historii VWAG

z forum octawiaclub odnośnie oleju do silnika CAV:
Cytuj (zaznaczone)
Ze względu na rozrząd - w celu przedłużenia jego życia - radzę olej o mniejszej lepkości i dobrej pompowalności.Pierwszą wykrytą wadą tych silników był napinacz rozrządu. Dopiero po dłuższej eksploatacji okazało się, że pękają tłoki, szlag trafia pierścienie, rośnie nagar na zaworach itp. Olej 0w30 A3 a jeszcze lepiej VW 503 00 jest moim zdaniem wystarczający do tego silnika.

ENVIRO+ C2 0W-30 ma obniżony HTHS z Penrite to raczej HPR 0 0W-30.

jeżeli już chcesz lać coś w40 to raczj szukaj 0w40.

na przykład olej MOTUL 300V Competition 15W50 stosuje się tam, gdzie są wysokie temperatury, gdzie kierowca lubi pałować motor, nadaje się na tory czy w teren, gdzie silnik poddawany jest dużym obciążeniom, jeśli ktoś obchodzi się delikatnie z autem,  olej ten nie jest wskazany

@RommeL  jaki dokładnie lejesz olej?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 18:05:00 »
że mam lać olej pokroju selectol specjal bo jest gęsty i wg ciebie lepszy co oczywiście jest śmiesznym argumentem a wręcz głupim
Śmieszne a wręcz głupie jest wmawianie że podobno uważam że olej selectol jest lepszy od innych obecnie na rynku.Gdzie napisałem takie zdanie ?
Całe życie byłem, jestem i będę przeciwnikiem interwału long life,
To znaczy że wybiórczo stosujesz się do zaleceń producenta. Uważasz że fachowcy którzy stworzyli ten olej podając taki a nie inny interwał wymiany to jak Ty to mówisz d....e i i....ci bo wiesz lepiej co ile go wymieniać. A jak po drąży się dłużej temat to i zapewne okaże się że i z dolewką oleju o innej normie w sytuacji podbramkowej nie będziesz miał problemu.A jak zacznie na wolnych obrotach mrugać kontrolka ciśnienia oleju w twoim wozie to i zmienisz na gęstszy i nawet dolejesz"doktorka" by bronić się przed kosztownym remontem silnika.
Jeśli wiesz lepiej odnośnie stosowania się do norm producenta to nie powielaj innych tylko sam uzasadnij słuszność takiego działania.
Podałem fakty że turbiny mają takie same "bebechy"popychacze ,panewki,itd są takie same a producenci różnych marek nakłaniają do stosowania oleju w różnych normach.Dla ułatwienia weź pod uwagę podobne konstrukcje pojazdów (silników) różnych producentów do normalnej cywilnej jazdy na co dzień.   

Offline waldi919

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT-5
« Odpowiedź #33 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 18:54:06 »
Nie wiem po się sprzeczać i wytykać sobie jakieś dziwne i niesprawdzone teorie. Czy nie mądrzej poświęcić ten czas na wyszukanie odpowiedzi w necie, które zapewne nurtują autora tematu? Sam jestem ciekaw, czy ten olej nie zrobi krzywdy silnikowi z turbiną i wrodzonymi problemami z napinaczem rozrządu.
Kolego @RommeL , czy mógłbyś podać dokładne dane tego zalanego do silnika oleju ?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 19:41:06 »
To znaczy że wybiórczo stosujesz się do zaleceń producenta.
Nie kolego, instrukcja mojego Tiga jasno i wyraźnie uwzględnia  możliwość stosowania interwału standardowego na oleju 505.01 ACEA C3

Dodano:  02 - Grudnia - 2019  -  19:43:38
Śmieszne a wręcz głupie jest wmawianie że podobno uważam że olej selectol jest lepszy od innych obecnie na rynku.Gdzie napisałem takie zdanie ?
A rozumiesz znaczenie słów z użyciem wyrazu "pokroju"? Jak widać chyba nie

Dodano:  02 - Grudnia - 2019  -  19:47:01
A jak po drąży się dłużej temat to i zapewne okaże się że i z dolewką oleju o innej normie w sytuacji podbramkowej nie będziesz miał problemu.

Oczywiście że nie, doleje to co będę miał pod ręką bez względu na normy

Dodano:  02 - Grudnia - 2019  -  19:57:22
Jeśli wiesz lepiej odnośnie stosowania się do norm producenta to nie powielaj innych tylko sam uzasadnij słuszność takiego działania.

Jeśli coś służy do mycia zębów to myję tym zęby a nie doopę

Dodano:  02 - Grudnia - 2019  -  20:03:26
Podałem fakty że turbiny mają takie same "bebechy"popychacze ,panewki,itd są takie same a producenci różnych marek nakłaniają do stosowania oleju w różnych normach

Silnik to nie tylko turbo. Tym stwierdzeniem pokazałeś swój totalny brak niewiedzy i ignorancji, stwierdzenie na poziomie mojego 15 letniego syna. Jak dobrze że nie jestem zdany na mechaników twojego pokroju. Temat się wyczerpał, szkoda prądu

Offline RommeL

• clubmen
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: GLE
« Odpowiedź #35 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 20:07:33 »
@waldi919 , @doggie MOTUL 300V Competition 15W50

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #36 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 20:30:44 »
Cześć, moim skromnym zdaniem poniższa specyfikacja wyraźnie wskazuje silniki do których jest przeznaczony ten olej.
Cytuj (zaznaczone)
OLEJ SILNIKOWY MOTUL 300V COMPETITION 15W50 5L

Zastosowanie
Wszystkie wyścigowe silniki benzynowe i wysokoprężne, wolnossące i turbodoładowane, z wtryskiem bezpośrednim, pośrednim oraz gaźnikowe.

Odpowiedni do silników przygotowanych pod kątem wyścigów, w szerokim zakresie obrotów i temperatur, pracujących w szerokim zakresie obrotów na minutę i temperaturze.

PARAMETRY
NORMY  dla sportów motorowych.

Klasa lepkości SAE 15W50 oleju MOTUL 300V , dostępnego w sklepie www.zmienolej.pl.,minimalizuje wewnętrzne tarcie elementów silnika, z celu zapewnienia maksymalnej mocy.

TECHNOLOGIA ESTER Core ®
Od kilku dekad MOTUL opracowuje oleje silnikowe o wysokich parametrach na bazie estrów syntetycznych.Stosując estry syntetyczne zamiast innych jakościowych baz syntetycznych i łącząc je z innowacyjnymi dodatkami, MOTUL stworzył idealną kombinację.

Zastosowanie zaawansowanej technologii ESTER Core® pozwala na osiągnięcie maksymalnej mocy silnika zachowując jego niezawodność i zapewniając wysoką ochronę elementów przed zużyciem.

ZALECENIA
Zastosowanie oleju silnikowego o klasie lepkości SAE 15W50 możliwe jest w silniku o specjalnej konstrukcji. Dla zapewnienia optymalnych parametrów, należy unikać mieszania z innymi olejami syntetycznymi lub mineralnymi.

Wymiana oleju: stosownie do indywidualnych warunków eksploatacyjnych. Przed zakupem oleju silnikowego, poproś o specjalistyczną poradę
www.zmienolej.pl
Pobrane z https://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/3375-olej-silnikowy-motul-300v-competition-15w50-5l--3374650246284

Dodano:  02 - Grudnia - 2019  -  20:35:20
I jeszcze to:
Cytuj (zaznaczone)
15W50
Olej silnikowy 15W50 zalecany jest do silników wymagających mocnego i stabilnego filmu olejowego z turbo jak i bez turbo doładowania. Znajduje zastosowanie w silnikach częściowo zużytych i po znacznych przebiegach. Olej 15W50  utrzymuje optymalne ciśnienie w układzie smarowania i zapewnia skuteczną ochronę silnika, również w silnikach pracujących pod maksymalnymi obciążeniami.
Olej silnikowy dedykowany do wielu nowoczesnych jak i starszych konstrukcji samochodów również wyczynowych i sportowych.
Olej silnikowy 15W50 ma bardzo szerokie zastosowanie w silnikach wymagających dolewek lub mających problem z ciśnieniem oleju silnikowego.

Sam nie wiem, co o tym myśleć ::)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 20:58:01 »
Silnik to nie tylko turbo. Tym stwierdzeniem pokazałeś swój totalny brak niewiedzy i ignorancji, stwierdzenie na poziomie mojego 15 letniego syna
Gdzie jest to zdanie/wypowiedź w której tak mówię .Po raz kolejny próbujesz pokazać swoją wyższość/ znajomość tematu tylko brakuje konkretnych wypowiedzi.Co ma się niby stać po zalaniu innej normy olejowej (mowa naturalnie o przejściu z mniejszej na większą lepkość czy jak kto woli z rzadszego na gęstszy). Powiedz głośno i wyraźnie będzie gorsze smarowanie czy lepsze? Czy silnik po zalaniu innej normy ulegnie zatarciu ("stanie dęba",przestanie się obracać)?Czy gęstszy olej wpłynie na znacznie szybsze zużycie współpracujących elementów?Czy praca silnika na oleju większej lepkości będzie głośniejsza czy cichsza? itd.
Tego typu pytania zapewne bardziej interesują autora tematu jak i osób czytających czy szukających podpowiedzi na temat zmiany oleju.
W swoich wypowiedziach zawarłem odpowiedź na większość z nich (podając przykłady łatwe do weryfikacji) więc zarzucanie braku wiedzy czy ignorancji w tym wypadku jest trochę nie na miejscu.Możesz mieć inne zdanie (co jak najbardziej pozytywne wpłynie na jakość dyskusji w tym temacie)ale nie musisz zaraz obrażać wprowadzając niezbyt miłą atmosferę w całą dyskusję.
No chyba że o to chodzi?   

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 22:59:01 »
Sam nie wiem, co o tym myśleć

stare klekoty, chlapiące olej bo są stare i wyjarmolone :) , silniki do sportu luźno spasowane, też chlapiące olej ale tym razem celowo, można w nich od razu dawać w palnik ale w twincharger jak zaczniesz dawać w palnik to kompresor i turbo zajedziesz i prędzej niż później. Plus dla MOTUL 300V Competition 15W50 to temperatura płynięcia, na tle innych 15W50 czy 15W40 jest Mercedesem wśród olejów tego typu ale i tak nie do twincharger, który z racji 1. turbo, 2. kompresora 3. napinacza olejowego zdecydowanie  potrzebuje innego oleju

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 03 - Grudnia - 2019 - 07:31:55 »
silniki do sportu luźno spasowane
Jeśli chodzi o tolerancję tłoka z cylindrem to tak(wyższe temperatury inna rozszerzalność tłoka) ale układ korbowy,panewki i pozostałe luzy to nie. Silniki do sportu też posiadają turbiny jak i w niektórych wozach rozrząd jest na łańcuchu gdzie występuje napinacz i mimo że silnik jest poddawany większym obciążeniom niż w zwykłym aucie cywilnym jakoś nie zaciera się z powodu zalania innym olejem. Jednym słowem mówiąc zmieniają olej(na inny niż zaleca producent danego auta) by silnik przeżył/zniósł więcej a nie dla swojej fanaberii. Skoro w silniku który jest poddawany ekstremalnemu katowaniu nic złego się nie dzieje to tym bardziej w cywilnym aucie przy normalnej eksplatacji nie zaszkodzi (a jedynie może pomóc jak silnik jest w słabej kondycji lub po przejściach jak autora tematu).
Kilkukrotnie w całym temacie podnoszony jest element napinacza łańcucha.Dla osób mniej zagłębionych w motoryzację podpowiem że ten element można porównać do strzykawki z małym zaworkiem który otwiera się po osiągnięciu zbyt dużego ciśnienia.I w wypadku tego elementu czym olej gęstszy/większej lepkości tym lepiej bo nawet przy sporych nieszczelnościach cylinderka z tłokiem(wyrobieniu) pozwoli na poprawne działanie.Nawet jakby miał działać na takiej gęstwinie konsystencji miodu, tawotu czy nawet masła to nic złego się nie stanie jego działanie nie pogorszy się a jedynie może poprawić skuteczność/siłę naciągu łańcucha(urwać go nie zdoła jak jest w dobrej kondycji).W drugą stronę jeśli szczelność tego elementu będzie kiepska a właściciel nadal będzie lał zalecany olej (rzadki/mniejszej lepkości) to przez nieszczelności straci część siły potrzebnej do właściwego naciągu(zdecydowana większość oleju z racji na swoją małą gęstość/lepkość przez nieszczelności przejdzie bokiem nie wykonując żadnej pracy a po zgaszeniu silnika będzie zupełnie pusto,a przy ponownym odpaleniu potrzeba więcej czasu by się napełnił i zaczął wykonywać swoją pracę) i wtedy może dojść na przeskoczenia łańcucha i kosztownej naprawy silnika.
Wybór co do przejścia czy pozostania przy zalecanym przez producenta oleju zależy od właściciela pojazdu.Fajnie jakby właściciel był tylko zorientowany o co dokładnie w tym chodzi.Mam nadzieję że tego typu dyskusje w jakiś sposób przybliżą i pozwolą wyrobić swoje zdanie.       

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #40 dnia: 03 - Grudnia - 2019 - 09:31:29 »
Nawet jakby miał działać na takiej gęstwinie konsystencji miodu, tawotu czy nawet masła to nic złego się nie stanie jego działanie nie pogorszy się a jedynie może poprawić skuteczność/siłę naciągu łańcucha

O Boże....

normalnie cytat roku

Ty chyba zostałeś tutaj skierowany przez władze Renaulta żeby celowo siać ferment i prowadzić dywersję w celu obniżenia żywotności aut Volkswagena

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #41 dnia: 03 - Grudnia - 2019 - 19:38:05 »
prowadzić dywersję w celu obniżenia żywotności aut Volkswagena
To ja mógłbym podobnie napisać .Chyba ktoś dostaje profity z firmy VW by głosić że należy trzymać się kurczowo norm olejowych bez względu czy silnik nówka czy taki z przebiegiem pod zgon.Takie celowe działanie na korzyść VW by szybciej silniki padały.
Może więcej konkretów czy argumentów stosowania norm producenta (naturalnie mowa nie o nówce).
Wszyscy leją to co producent zaleca (nawet do trupa) tylko nie potrafią tego racjonalne przedstawić/wytłumaczyć na czym ta wyższość takiego działania polega.
Olej dobiera się do kondycji silnika a nie do wytycznych pana za biurka z firmy VW (czy innej) który nie przewidział że wóz będzie w polskich warunkach katowany dwu-trzy- krotnie dłużej niż on mógł o tym pomarzyć.
Realia wyglądają tak że silnik nie trzyma normy emisji spalin, leje olejem z wszystkich możliwych połączeń,grzechocze przy każdym odpaleniu, daje "znaki dymne" każdego poranka a właściciel nadal trzyma normę oleju będąc przekonanym że czyni dobrze i że silnik ma w dobrej kondycji (no bo przecież odpala). I tak morduje silnik do puki nie "stanie dęba".To może krótka podpowiedź kiedy silnik jest w tej złej kondycji ?Kiedy jest na tyle zużyty by można było "olać" normę zalecaną przez producenta?
Do nówki to co zaleca producent (to raczej oczywiste choć nie zawsze według mojej oceny uzasadnione). Skoro zużycie powoduje większe luzy inne pasowania to wymusza zastosowanie innego oleju(innej normy jak kto woli).Chyba jest to logiczne?Czy przy większych luzach,wyrobieniu,zużyciu współpracujących elementów nadal ta sama norma olejowa? 

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #42 dnia: 04 - Grudnia - 2019 - 10:22:58 »
Pracuje w dziale rozwoju firmy która prowadzi badania, projektuje i produkuje skrzynie biegów.
I powiem tyle nie mozna sobie olać i wlać czegokolwiek a skrzynia to tylko koła zebate i łozyska, zobacz na DSG jakie jest czułe na olej - u nas dwusprzegłowa ma specjalny olej który był testowany ze wzgledu np na zywotnosć synchronizatorów. 
Nikr nie zaleca lania innego rodzaju oleju ze wzglwdy na przebieg.
Wiadomo ze jak samochód jezdzi w indonezji gdze temp nie spada ponizej 20st C to jest inna norma. Przy -20 z mineralnego robi się tawot który nie smaruje i wtedy są cyrki, a co dopiero silnik i jego czułe elementy. 
Robiłem testy mrożenia skrzyni z minerlnym..... ledwo silnik kreci skrzynia gdy puścisz sprzegło....

Księgowi to prowadza programy osczednościowe, ale silniki projektują inzynierownie jednak i wiedzą co robia.
Druga strona medalu to marketnig i umowy z dostawcami oleju itp...,
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 04 - Grudnia - 2019 - 13:44:29 »
A czy zaleca stosowanie dodatków/specyfików do skrzyń z dużym przebiegiem by odwlec remont skrzyni w czasie?
Odpowiedź na to pytanie może każdy znaleźć wklepując pytanie w swoją wyszukiwarkę.Jeśli jest coś dostępne na rynku to chyba po to by można było to zastosować.Podobne dodatki są do olejów silnikowych które mają na celu polepszenia ich właściwości/ograniczenia zużycia , poprawienia walorów smarnych,ograniczenia wycieków itd.Jeśli ktoś decyduje się na tego typu dolewki/uszlachetniacze ewidentnie zmienia normę takiego oleju.No chyba że wymyślam niestworzone historie i dodatków do skrzyń biegów czy silników nie ma na rynku.O tego typu stosowaniu lub nie jakoś producent aut milczy. 

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #44 dnia: 04 - Grudnia - 2019 - 15:45:45 »
No coś ty! Przecież olej o konsystencji miodu, masła i towotu najlepszy jest do wszystkiego, do DSG też, nie wiedziałeś o tym?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 04 - Grudnia - 2019 - 18:42:56 »
No coś ty! Przecież olej o konsystencji miodu, masła i towotu najlepszy jest do wszystkiego,
Pewnie że możesz prześmiewać i dogryzać moim porównaniom podanych dla lepszego zobrazowania dla osób mniej wtajemniczonych w niuanse mechaniczne auta. Może i jest to zabawne.
Zapytam starszej gwardii czy ktokolwiek słyszał że do wyjącej/ rozklekotanej skrzyni biegów czy tylnego mostu mniej uczciwi potrafili przed sprzedażą zaaplikować sproszkowanej gumy czy nawet trocin.Jeśli ktoś o tym słyszał to doskonale wie że wyciszało to pracę takiej skrzyni czy mostu (naturalnie na krótki okres czasu) że nowonabywca mniej wtajemniczony nawet się nie skumał.
Naturalnie czasy się zmieniły i teraz stosuje się zagęszczacze (mają tego do wyboru do koloru praktycznie do wszystkiego i przedłuża czy maskuje zużycie na zdecydowanie dłuższy czas bez większego uszczerbku) by było miło dla ucha.Za każdym razem idą w kierunku zagęszczenia oleju czy to w skrzyni czy w silniku czy nawet w wyjącej pompie wspomagania to tak w odpowiedzi na uszczypliwości co do lepszej gęstszy niż rzadki.Dawniej o tym wiedzieli i obecnie nic się w tej kwestii nie zmieniło .Chociaż nowe pokolenie jak widać robi przy tego typu informacjach duże oczy i uważa to za herezje. 

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #46 dnia: 05 - Grudnia - 2019 - 10:45:07 »
No chyba że wymyślam niestworzone historie i dodatków do skrzyń biegów czy silników nie ma na rynku.O tego typu stosowaniu lub nie jakoś producent aut milczy. 
Producent skrzyń nie robie takich specyfików czy zabiegów. Jak cieknie to się zaleca wymianę usczlelniaczy.... a na zuzyte koła czy łożyska żaden "złoty" środek nie pomoże tzn nie uzdrowi już gdy mamy doczynienia z pitingiem, czy odmianami brineligu itp.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: