0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
18695 / P2263 / 008803 - System doładowania Turbo / Super Charger: wydajnośćMożliwe objawyLampka kontrolna awarii (MIL) świeciMożliwe przyczynyWęże nieprawidłowo podłączone, odłączone, zablokowane lub nieszczelneUszkodzony zawór elektromagnetyczny do kontroli ciśnienia doładowania (N75)Możliwe rozwiązaniaSprawdź wężeSprawdzić zawór elektromagnetyczny do kontroli ciśnienia doładowania (N75)Sprawdź regulatory krzywkowe zgodnie z instrukcją naprawy
Po skasowaniu błędu zabrałem Tiga na testy i w trakcie ostrej jazdy
Koszt naprawy 2.500 zł.
Dodatkowo 450 na olej (Motul 15W50)
Dlaczego taki olej lejesz?
Nie chciałabym bym być złym prorokiem ale uważam że ten zastosowany olej, jest najbardziej winnym awari twojej turbiny.
Tylko,że ten olej dopiero dziś został zastosowany.
Mechanik od wielu lat specjalizuje się w autach z silnikami z grupy VAG. Stwierdził jednoznacznie,że olej 5w30 ( wcześniej używałem), który jest rekomendowany do silników TSI jest za rzadki co powoduje szybszy koniec żywota tych silników . Oczywiście należy zaznaczyć, że słaba jakość materiałów, z których wykonane są podzespoły tych jednostek też robią swoje .
turbo padło bo miało przejechane już 100kkm i tyle
no coś ty, moje turba przeżywały 300 tys km, 100 tys to żaden przebieg chyba że pałowany na interwale long life. Masz auto od nowości, przebieg nie skręcony? ps. 300 tys jak sprzedawałem auta a ostatecznie to zapewne zdecydowanie więcej
ten olej się nie nadaje do tych silników, napisz gdzie się mieści twój mechanik to będę go omijał szerokim łukiem.
Po latach eksploatacji gęstość takiego oleju staje się nie wystarczająca dla silników z przelotem pow. 80kkm
chciałbym słyszeć pracę rozrządu przy rozruchu zimnego silnika przy -10, -20 itp... po jakim czasie napinacz napnie łańcuch, ile sekund łańcuch będzie rzęził po zębach,
Tym samym napinacz zdecydowanie szybciej wykasuje luz na łańcuchu a tym samym szybciej będzie cicho.