Autor Wątek: 1.4 TSI [CAVA] - uszkodzona turbina  (Przeczytany 14827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RommeL

• clubmen
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GLE
1.4 TSI [CAVA] - uszkodzona turbina
« dnia: 24 - Listopada - 2019 - 17:34:38 »
Witajcie
Wczoraj na trasie stwierdziłem spadek mocy przy przyśpieszaniu. Szczególnie widoczny był przy biegach wyższych 5 i 6. Przy osiągnięciu 2000 obr. nawet wbity pedał gazu w podłogę nie dawał efektów. Dodatkowo dzisiaj pierwszy raz miałem chwilowy problem z odpaleniem.  Rano postanowiłem sprawdzić silnik interfejsem diagnostycznym ELM327 OBD 2 .
Zdjęcie z błędem P2263 dołączone poniżej.
Po skasowaniu błędu zabrałem Tiga na testy i w trakcie ostrej jazdy było słychać na biegu 3 i 4 cichy pisk (nie gwizd).
To tylko potwierdziło moje obawy,że jest jakiś problem z turbosprężarką. Teraz tylko kwestia czy to zawór ciśnienia doładowania, wężyki czy coś jeszcze innego.
Jak mieliście podobny problem to proszę o Wasze sugestie.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI [CAVA] - spadek mocy, błąd P2263
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 22:25:54 »
Cytuj (zaznaczone)
18695 / P2263 / 008803 - System doładowania Turbo / Super Charger: wydajność
Możliwe objawy
Lampka kontrolna awarii (MIL) świeci
Możliwe przyczyny
Węże nieprawidłowo podłączone, odłączone, zablokowane lub nieszczelne
Uszkodzony zawór elektromagnetyczny do kontroli ciśnienia doładowania (N75)
Możliwe rozwiązania
Sprawdź węże
Sprawdzić zawór elektromagnetyczny do kontroli ciśnienia doładowania (N75)
Sprawdź regulatory krzywkowe zgodnie z instrukcją naprawy

Podziękował: RommeL

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Listopada - 2019 - 10:09:40 »
@doggie , dodam tylko,że na szczęście jeszcze lampka check engine się nie świeci.
Zaraz idę sprawdzić wężyki.
Jeżeli sam nie zdiagnozuję usterki to jadę do mechanika.

EDIT: Byłem u mechanika. Na szybko sprawdził komputerem i popatrzył pod maskę przy włączonym silniku.
Jutro odstawiam do niego auto. Musi wziąć na podnośnik i przeprowadzić testy szczelności.
Na szybko to utrata mocy przez uciekające powietrze z któregoś z przewodów dolotowych.
Oby to była tylko taka usterka.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Listopada - 2019 - 19:52:35 »
Sama turbina też może być przyczyną notlaufu

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Listopada - 2019 - 20:03:36 »
Tig oddany do mechanika. W ciągu dwóch dni podam diagnozę.

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 14:22:23 »
Niestety, ale diagnoza bardzo przykra no i kosztowna. Pęknięcie ośki wirnika turbosprężarki. Turbo oddane do regeneracji.  Koszt naprawy 2.500 zł. Regeneracja,zestaw montażowy, diagnostyka,płukanie silnika, oleje i fltry  :cry: . Poniżej zdjęcia uszkodzonej ośki wirnika i przetartych  łopatek.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 16:27:10 »
Po skasowaniu błędu zabrałem Tiga na testy i w trakcie ostrej jazdy
Przy urwanym wirniku nie mogło być ostrej jazdy bo pracował na ciśnieniu atmosferycznym i byłby straszny muł więc albo urwał się teraz albo oni dokończyli jego żywot przy demontażu

Dodano:  28 - Listopada - 2019  -  16:29:16
Koszt naprawy 2.500 zł.
Wg mnie drogo

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 16:46:17 »
Mechanik stwierdził, że turbo całkiem stanęło i jechał na kompresorze jedynie. Przypominam, że ten silnik ma podwójne doładowanie. Co do kosztów to być może drogo.1500 poszło na regenerację wraz z wszystkimi uszczelkami. Dodatkowo 450 na olej (Motul 15W50).Olej musiał być 2 razy wymieniony. Do tego olej z preparatem do płukania silnika. Opiłki metalu w oleju też się znalazły. Do tego wszystkie filtry i robocizna i taki mamy końcowy super wynik.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 18:29:02 »
Dodatkowo 450 na olej (Motul 15W50)
Dlaczego taki olej lejesz?

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 19:50:13 »
Dlaczego taki olej lejesz?

Mechanik od wielu lat specjalizuje się w autach z silnikami z grupy VAG. Stwierdził jednoznacznie,że olej 5w30 ( wcześniej używałem), który jest rekomendowany do silników TSI jest za rzadki co powoduje szybszy koniec żywota tych silników . Oczywiście należy zaznaczyć, że słaba jakość materiałów, z których wykonane są podzespoły tych jednostek też robią swoje :( .

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #10 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 20:01:20 »
Nie chciałabym bym być złym prorokiem ale uważam że ten  zastosowany olej, jest najbardziej winnym awari twojej turbiny.

Podziękował: doggie

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 21:08:27 »
Przy jakim przebiegu (jeśli to nie tajemnica)doszło do tak nie miłej usterki.

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 21:17:14 »
Nie chciałabym bym być złym prorokiem ale uważam że ten  zastosowany olej, jest najbardziej winnym awari twojej turbiny.

Tylko,że ten olej dopiero dziś został zastosowany. Do tej pory jeździłem na Liqui Moly Tec 4200 5w30. Proszę wcześniejszy post czytać dokładnie.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 21:37:08 »
Tylko,że ten olej dopiero dziś został zastosowany.

wymień go na inny zgodny z zaleceniami producenta, poza tym wystarczy 502.00 ACEA A3/B4 zamiast 504.00 C3

Dodano:  28 - Listopada - 2019  -  21:38:55
Mechanik od wielu lat specjalizuje się w autach z silnikami z grupy VAG. Stwierdził jednoznacznie,że olej 5w30 ( wcześniej używałem), który jest rekomendowany do silników TSI jest za rzadki co powoduje szybszy koniec żywota tych silników . Oczywiście należy zaznaczyć, że słaba jakość materiałów, z których wykonane są podzespoły tych jednostek też robią swoje :( .
stosuj 5W40 przy interwale 15kkm np. Liqui Moly top tec 4100, lepiej trzyma film olejowy w wysokich temperaturach od 5W30, poza tym jeśli będziesz wymieniał max co 15kkm to 5W30 też krzywdy silnikowi nie zrobi, prędzej 15W50 go rozpierdzieli, ten olej się nie nadaje do tych silników, napisz gdzie się mieści twój mechanik to będę go omijał szerokim łukiem. 15W do turbo i kompresora?!Wiesz co się dzieje z twoim turbo i kompresorem przy - 20 stopniach na takim oleju?

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #14 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 22:47:18 »
Bardzo przykre,że turbina padła na Liqui Moly Top Tec 4200 5w30. Zmieniałem olej co 10kkm. Żeby było śmieszniej to ostatni raz 3 tygodnie temu  :D . Moja osobista diagnoza brzmi: turbo padło bo miało przejechane już 100kkm i tyle . Egzemplarz już nie chciał więcej. Tym bardziej,że nigdy nie katowałem auta  na trasie jak i w mieście.  Tak  mi mój Tiguan podziękował za normalne użytkowanie  :neutral: .
Reasumując jutro 2.500 w kieszeń i po odbiór auta. O pracy auta będę zeznawał na bieżąco.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 22:49:00 »
turbo padło bo miało przejechane już 100kkm i tyle
no coś ty, moje turba przeżywały 300 tys km, 100 tys to żaden przebieg chyba że pałowany na interwale long life. Masz auto od nowości, przebieg nie skręcony?

ps. 300 tys jak sprzedawałem auta a ostatecznie to zapewne zdecydowanie więcej

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #16 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 22:59:31 »
no coś ty, moje turba przeżywały 300 tys km, 100 tys to żaden przebieg chyba że pałowany na interwale long life. Masz auto od nowości, przebieg nie skręcony?

ps. 300 tys jak sprzedawałem auta a ostatecznie to zapewne zdecydowanie więcej

Przebieg ok. Moje padło po 104kkm i nic nie poradzę już na to.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 08:00:38 »
ten olej się nie nadaje do tych silników, napisz gdzie się mieści twój mechanik to będę go omijał szerokim łukiem.
Łatwo pisać podobne treści nie widząc i nie słysząc silnika. Jeśli mechanik był skłonny zaaplikować inny olej to zapewne na podstawie tego co widzi i słyszy. Nie ma na celu zapewne zepsucia silnika a przedłużenia jego życia. Jeśli słyszy że silnik chodzi jak "sieczkarnia" ma już takie luzy, nie trzyma ciśnienia oleju to przejście na inny (gęstszy) może wydłużyć czas do nieuniknionego zgonu. Normy producenta w takim wypadku są mało istotne bo dotyczą silników w dobrej kondycji z luzami fabrycznymi a skoro w tym rozpadła się turbina, to albo wada materiału lub brak smarowania (katowany nie był co można wyczytać z opisu).

Podziękował: RommeL

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #18 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 18:25:00 »
Tig już odebrany od mechanika. Przed odbiorem sprawdziłem na trasie i chodzi z nową (zregenerowaną) turbosprężarką jak zegarek.  Gulasz napisał to samo co mówi mój mechanik. Olej 5W30 firmy Liqui Moly z normą VW jest bardzo dobry,ale dla nowych silników. Po latach eksploatacji gęstość takiego oleju staje się nie wystarczająca dla silników z przelotem pow. 80kkm, ale to jedynie zdanie mechanika, u którego robiłem auto.

Całkowity koszt usunięcia usterki- 2000 zł :D :D :D

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #19 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 19:00:48 »
@RommeL , moje skromne doświadczenia z silnikami 1.9 TDI, świadczą o zupełnie czym innym.
8-lat temu kupując pierwszego TDI z licznikowym przebiegiem 187 tyś. km (faktycznie 100 tyś. więcej), po przyjeździe do mojego zaufanego mechanika, usłyszałem: jeżeli nie chcę mieć problemów z turbiną i mieć sprawny i czysty silnik, mam od razu zastosować olej który z założenia producenta "lubią" turbiny - syntetyk 5W40.

Moje auto po zakupie miało schowany pod maską olej na dolewki 10W40 a sam właściciel nie wiedział na jakim oleju jeździła tym autem jego żona (on na saksach), więc sądzę że na takim właśnie oleju jeździł.
Posłuchałem rady i teraz moje auto ma licznikowe 277 tyś. km (realnie 377 tyś. km), olej wymieniam co 12-15 tyś km a samego oleju na dolewki schodzi od wymiany do wymiany 300-700 ml. Zdarza mi się czasami dać mu ostro popalić ale raczej większość czasu jeżdżę spokojnie, turbina dalej jest oryginalna i w dobrym stanie a EGR czysty i nie zaślepiony.
Gdybym miał doradzać, to jednak zmieniłbym ten zalany 15W50 na 5W40 z jednego podstawowego powodu: twoja turbina może nie mieć dobrego smarowania na zimnym silniku, bo ten olej jest za dużo gęstszy przy niskich temperaturach.

Pewnie zaraz wejdzie jakiś "znafca" i napisze że się na tym nie znam, ale prawda jest taka, że to ja jeżdżę moim autem, to ja go serwisuję a dodatkowo, to ja za wszystko z nim związane płacę - więc coś o nim chyba wiem  ::)

@RommeL , wyszukaj w necie chodź jedną wypowiedź fachowca od tuningu silników, który potwierdzi, że silnik 1.4 TSI (twincharge), powinien jeździć na oleju 15W50 i będzie mu to służyć a nie zarżnie przedwcześnie turbiny - a pochylę czoło i przyznam twojemu wyborowi rację.

Na ta chwilę, uważam jednak, że powinieneś zmienić olej na 5W30/5W40 z normą jaką przewiduje VW dla tego silnika. 

Offline RommeL

• clubmen
Odp: 1.4 TSI [CAVA] - uszkodzona turbina
« Odpowiedź #20 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 19:26:44 »
@pretor bardzo mądre przemyślenia.
Ja jednak zaryzykuję.
To już mój piąty samochód i od 15 lat wszystkie serwisowane były u tego mechanika.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #21 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 19:49:40 »
Każdy z nas ma swoje doświadczenia i przemyślenia, więc każdy z nas robi jak uważa.
Szanuję twoje zdanie i mam nadzieję że turbina i silnik zniosą dzielnie ten bardziej gęsty olej i nic się nie stanie.

Jednak aby być pewnym w 100% wyboru tej specyfikacji oleju (nie firmy), poświęciłbym chwilę - dzwoniąc do różnych znanych i mniej znanych tunerów silników - weryfikując nasze wątpliwości.
Według mojej oceny, dobrzy tunerzy silników, to najbardziej wiarygodni ludzie to takiej oceny.

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 20:53:14 »
Po latach eksploatacji gęstość takiego oleju staje się nie wystarczająca dla silników z przelotem pow. 80kkm

Większej głupoty nie słyszałem i to przy 80 tys km. Miałem BMW z wadliwym łańcuchowym rozrządem w  N47D20C i w życiu bym nie zalał takiego oleju

@pretor tutaj w 100% się z tobą zgadzam

@RommeL dla mnie możesz i lać 20W60, to nie moje auto i nie obchodzi mnie to, że ten olej się absolutnie nie nadaje do twego silnika i to z tak niskim przebiegiem, chyba że twój mechanik po pracy silnika stwierdza że jest zużyty jakby miał przejechane 300-400 tys km ale to i tak nie tłumaczy stosowania tego oleju. A  oprócz kompresora i turbo jest jeszcze napinacz łańcucha rozrządu, przy takim oleju zwłaszcza zimą - ale to w zasadzie bez różnicy czy zima czy lato, szybko dorżniesz motor. Twoje auto Twój wybór ale głęboko się mylisz zdając się na mechanika.

@Gulasz  nawet nie podejmę się komentowania tego co napisałeś. Jakbym chciał słuchać co poniektórych mechaników to musiałbym rowerem jezdzic.

@RommeL  chciałbym słyszeć pracę rozrządu przy rozruchu zimnego silnika przy -10, -20 itp... po jakim czasie napinacz napnie łańcuch, ile sekund łańcuch będzie rzęził po zębach, te silniki mają problem z napięciem łańcucha na oleju 5w40 a co dopiero 15W ale domyślam się, że teoria mechanika głosi, że gęstszy olej = lepsze wypełnienie napinacza :-)

Dodam tylko, że niektóre silniki Toyoty też są na łańcuchu i należy je zalewać olejem 0W20

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 21:51:15 »
chciałbym słyszeć pracę rozrządu przy rozruchu zimnego silnika przy -10, -20 itp... po jakim czasie napinacz napnie łańcuch, ile sekund łańcuch będzie rzęził po zębach,
Czym gęstszy olej tym łatwiej zmęczonej pompie oleju uzyskać właściwe ciśnienie w układzie smarowania.I mogłoby się wydawać inaczej ale zdecydowanie szybciej wypełni cały układ smarowania. Tym samym napinacz zdecydowanie szybciej wykasuje luz na łańcuchu a tym samym szybciej będzie cicho. Naturalnie przy zastosowaniu gęstszej strawy należy unikać wkręcania na wysokie obroty (przy dużym mrozie zaraz po odpaleniu ) by nie doszło do uszkodzenia napędu pompy ( której zdecydowanie ciężej przepchnąć inną lepkość przez kanały olejowe przystosowane do rzadzizny) czy w ekstremalnych przypadkach rozszczelnienia magistrali olejowej w silniku.
Co do smarowania turbiny też nie należy się stresować spokojnie taki gęstszy olej jej nie zaszkodzi (ważne by regularnie go wymieniać bo to nie olej a ewentualny syf z niego zabija łożyskowanie chociaż też nie do końca ). Ten sam model turbiny stosowany w różnych pojazdach raz chodzi na mineralnym a raz na syntetyku naturalnie w różnych specyfikacjach i normach jakie wymyślił sobie producent silnika a nie samej turbiny.
Generalnie temat oleju to ślizgi temat.   

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #24 dnia: 29 - Listopada - 2019 - 23:14:29 »
Tym samym napinacz zdecydowanie szybciej wykasuje luz na łańcuchu a tym samym szybciej będzie cicho.
przedstawiasz teorie wymyślone na biegu nie mające pokrycia a w rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie

Poza tym do starych wylatanych sztrucli można lać byle co ale nie do twincharger i to z przebiegiem zaledwie 80 tkm.

PS. Ciekawy jestem czy faktycznie ma tylko 80 tkm, chętnie bym to zweryfikował w bazie ASO

Tagi wątku: