Autor Wątek: TEST - zimowego paliwa ON do diesla - filmiki  (Przeczytany 9038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
TEST - zimowego paliwa ON do diesla - filmiki
« dnia: 29 - Stycznia - 2014 - 19:12:36 »
Wszyscy wiemy że w zimie musi być zimno, olej napędowy potocznie zwany "ropą" powinien być w zimie: zimowy. Wszyscy o tym wiemy i dziwimy się że auta z silnikiem diesla w zimie na zimowym paliwie nie chcą zapalić...w czym rzecz że nie zapalają ?

Niech na to pytanie chociaż w części odpowiedzą zamieszczone niżej filmy z testów paliw zimowych: premium i zwykłych. 

(Oleje napędowe: sprzedawcy i dostawcy)

Witam, obiecałem kiedyś zebranie próbek paliwa zimowego z różnych stacji benzynowych i porównanie ich w warunkach zimowych przy dużym mrozie. Niestety pogoda płatała mi figle i poprzedniej zimy nie było u mnie mrozów, tak dużych aby warto było testować paliwo zimowe.
Teraz to się zmieniło i dzisiaj w temperaturze -15 nakręciłem filmik porównawczy dla 15 próbek zimowego oleju napędowego pobranego z rożnych stacji benzynowych. Jako ciekawostkę dodałem 2 próbki zimowego oleju napędowego, pobrane w Holandii na stacji BP.

Testowane próbki zimowego oleju napędowego:
- diesel Lotos
- diesel Lotos Dynamic
- diesel Shell
- diesel Shell V-Power Nitro (-23st)
- diesel Orlen (-24st)
- diesel Orlen Verva (-27st)
- diesel Tesco (-20st)
- diesel Lukoil
- diesel Statoil
- diesel Statoil Supra
- diesel BP (-20)
- diesel BP Ultimate (-20)
- diesel BP (próbka z NL)
- diesel BP Ultimate (próbka z NL)

Temperatury w nawiasach obok nazwy próbki, to wartości które podawali sprzedawcy na stacjach benzynowych przy pobieraniu próbek w listopadzie. Tam gdzie brak wartość temperatury, to wynik braku wiedzy sprzedawcy.

Na zdjęciu niekompletne jeszcze próbki przy +16st.

Pierwszy film prezentuje zebrane próbki w listopadzie 2015 roku. Widać na nim dość sporą różnicę w kolorystyce zimowego oleju napędowego,  między filmem przy +16st. a filmem wykonanym przy -15st.

Drugi film nakręcony po ponad roku od pobrania próbek (9.01.2017) w temperaturze -15 st na dworze.

Trzeci film nagrany 7 maja 2017 przy temperaturze +17st

Podziękował: pks5

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Test zimowego paliwa ON - filmiki
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 17:11:37 »
Pełen szacun za chęci takiego testu,oraz wykonanie .Przy okazji widać jak na dłoni że różnice to są ale w cenie bo w jakości to raczej blado wyglądają w porównaniu z zagranicznym .Z każdej próbki widać jak wytrąciła się parafina i przy niefarcie każde z tych paliw może zatkać filtr i stoimy .Wypadałoby też wspomnieć o tych niby kontrolach na stacjach i na ile ich wyniki są wiarygodne ,bo z tego testu można wywnioskować że na 100% pobranych próbek 100% nie nadaje się jako paliwo zimowe (czyżby taki niefart że akurat próbki pobierane na tych stacjach gdzie i kontrola wykazała nieprawidłowości ).
Tak na ucho wypadałoby jeszcze do testu dołączyć próbkę opałówki oraz jadalnego .A najlepiej miksa tych dwóch cieczy .Bo ze zdobyciem zielonego z kutrów to w środkowej części kraju może być problem a nie jednego taki teścik mógłby zaskoczyć.
Co do testu obawiam się że przy minus 20-25 to więcej jak połowa zmieniła by właściwości ze stanu ciekłego w stały i jeszcze fajniej by to wyglądało .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 21:24:29 »
Super teścik. Widać wszystko jak na dłoni jakie paliwa nam są sprzedawane. Sam ostatnio mocno byłem zdziwiony jak przy -15 ON z Orlena w bańce wlałem w lejek i nic nie poleciało do auta. Zatkało się na sitku w lejku.  :evil:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Grudnia - 2017 - 17:34:38 »
Witam, obiecałem sobie że w tym roku porównam ON letni z zimowym i przygotowałem odpowiednie próbki do testu zimowego ;)
Test zostanie zarejestrowany na filmie w momencie wystąpienia odpowiednio niskiej temperatury na dworze.
Na razie na zdjęciach prezentuję zebrane próbki i juz teraz można sobie zobaczyć że ON letni jest zupełnie innego koloru niż ON zimowy.

Próbki letniego ON z stacji Lotos i Orlen, pobierane były na początku września a próbki zimowego ON pobrane na tych samych stacjach pod koniec Listopada (od 16 listopada na każdej stacji musi być już ON zimowy). Do testu został użyty ON letni/zimowy zwykły i Dynamic/Verva a także w połączeniu z depresatorem XERAMIC.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Lutego - 2018 - 17:04:34 »
Witam, w końcu tej zimy mamy prawdziwą zimę i mrozy. I nareszcie udało mi się też przeprowadzić test porównawczy oleju napędowego letniego i zimowego w temperaturach poniżej zera.

Na poniższym zdjęciu wygląd próbek zwykłego letniego/zimowego ON i tego lepszego ze stacji Orlen i Lotos, przy temperaturze zewnętrznej -7st Celsjusza.

Zdjęcie zrobione 28.02.2018, na dworze -7st Celsjusza.

Jak widać po zdjęciu, tankowanie zimowego paliwa wcale nie pozwala całkowicie uciec od "glutów" w baku. A porównanie zimowej Vervy z zimowym Dynamikiem naprawdę budzi moje zdziwienie.

Dodano:  26 - Lutego - 2018  -  18:03:47
Dorzucam filmik z tego samego testu:

Tagi wątku: